Στο έλεος του Θεού οι καλογριές του Κορμακίτη-«Δεν έχουν ζεστό νερό για μπάνιο»

Αρκετά φαίνεται να είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εγκλωβισμένοι στα μαρωνιτικά χωριά και ειδικότερα οι καλογριές που βρίσκονται στον κατεχόμενο Κορμακίτη, αφού το μοναστήρι που στεγάζονται βρίσκεται στο έλεος του Θεού, χωρίς να έχουν καν ζεστό νερό για να κάνουν μπάνιο. Επιπρόσθετα, το κατεχόμενο χωριό των Μαρωνιτών, αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με την ύδρευση και όπως όλα δείχνουν, εάν δεν γίνουν άμεσες επιδιορθώσεις, υπάρχει ο κίνδυνος να παραμείνει ολόκληρο το χωριό, χωρίς νερό. 

Την άθλια κατάσταση στην οποία ζουν οι καλογριές του χωριού, επιβεβαίωσε ενώπιον της Επιτροπής Προσφύγων, ο πρόεδρος της Σχολικής Εφορίας των Μαρωνιτών, κ. Κουμέττου, ο οποίος σημείωσε ότι «δεν έχουν καν ζεστό νερό για να κάνουν μπάνιο οι καλογριές. Μιλάμε για επιδιορθώσεις αξίας 2.500 ευρώ. Η ηγουμένη είπε ότι αν δεν επιδιορθωθούν άμεσα, θα φύγουν όλες από τον Κορμακίτη να πάνε να μείνουν στη Λεμεσό, κάτι που δεν θέλουμε εμείς από την πλευρά μας να συμβεί αυτό».  

Ιδιαίτερα έντονος άλλωστε, ήταν και ο πρόεδρος της Επιτροπής, Νίκος Κέττηρος, ο οποίος τόνισε πως «είναι ρεζιλίκι για ένα τέτοιο ποσό, ύψους 2.500 ευρώ να συζητάμε τέτοια πράγματα. Θεωρούμε ότι υπάρχουν ιδιαιτερότητες στους εγκλωβισμένους στα μαρωνιτικά χώρια και δεν πρέπει να αφήνουμε πράγματα πίσω. Έχω μια επιστολή για τον τόπο που διαμένουν οι καλογριές του μοναστηριού στον Κορμακίτη, για 2.500 ευρώ και δεν εγκρίνεται αυτό το ποσό από το Υπουργείο Εσωτερικών. Είναι ντροπή...». 

Από την πλευρά του το Γραφείο του Επιτρόπου, διαβεβαίωσε μέσω του κ. Γεωργίου, ότι το θέμα πρόκειται να επιλυθεί με τις 2.500 ευρώ, όπως και το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι καλογριές στον Κορμακίτη. 

Στο περίμενε για τη λειτουργία του σχολείου στον Κορμακίτη

Άλλο ένα σημαντικό ζήτημα που προκύπτει και τέθηκε ενώπιον της Επιτροπής, είναι η επαναλειτουργία του νηπιαγωγείου και του δημοτικού σχολείου στον Κορμακίτη, αφού ενώ υπάρχουν οι σκέψεις για να λειτουργήσει τον Σεπτέμβριο του 2023, εντούτοις, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία απόφαση από το Υπουργικό Συμβούλιο για την έναρξη της λειτουργίας του εν λόγω σχολείου. 

Προβληματισμένος, ήταν γύρω από το ζήτημα της επαναλειτουργίας του σχολείου, ο εκπρόσωπος Μαρωνιτών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Γιαννάκης Μούσας, ο οποίος όπως είπε, «μας έλεγαν ότι υπάρχει απόφαση, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει απόφαση για την επαναλειτουργία του σχολείου. Συναντηθήκαμε με τον Υπουργό Παιδείας, Πρόδρομο Προδρόμου, αλλά δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχω ενημέρωση για την απόφαση του Υπουργικού. Πρέπει να εξοπλίσουμε το σχολείο, καθώς δεν μπορούμε να βάλουμε μαθητές, μόνους τους στις τάξεις».

Παράλληλα, ο κ. Μούσας, στάθηκε στο σοβαρό πρόβλημα που προέκυψε με το θέμα υδροδότησης του κατεχόμενου χωριού Κορμακίτη, όπου υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να παραμείνουν οι κάτοικοι, χωρίς νερό. «Εδώ και 15 χρόνια όλα ήταν καλά, αλλά τώρα υπάρχουν ενδείξεις ότι θα μείνει χωρίς νερό το χωριό και θα έχουμε άλλα ζητήματα και σοβαρά προβλήματα». 

Παίρνοντας τον λόγο ο πρόεδρος της Σχολικής Εφορίας των Μαρωνιτών, κ. Κουμέττου, επιβεβαίωσε το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία ενημέρωση μέχρι σήμερα από το κράτος, εάν θα λειτουργήσει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο το σχολείο στον Κορμακίτη. «Τα χρονοδιαγράμματα είναι πολύ στενά και δεν έχουμε τίποτα το επίσημο μέχρι στιγμής. Όσον αφορά το κοινοτικό κτίριο, θέλουμε επαγγελματική μελέτη, διότι δεν πάει καλά το κτίριο μας. Επίσης, για την υδροδότηση οι τ/κ αρχές εκτιμούν ένα κόστος ύψους 85.000 ευρώ για να γίνει η επιδιόρθωση στον Κορμακίτη. Η ιδιωτική πηγή που ενοικιάζουμε και τροφοδοτεί το χωριό κοντεύει να στερέψει».

Πάντως, από πλευράς Υπουργείου Παιδείας, λέχθηκε ενώπιον της Επιτροπής Προσφύγων, ότι έχουν ήδη δοθεί οδηγίες για να γίνει η πρόταση στο Υπουργικό αναφορικά με την επαναλειτουργία του σχολείου, καθώς, έχει δημιουργηθεί ήδη ειδική ομάδα για συντονισμό. «Θα υπάρξει κοστολόγηση του έργου και έχουμε διάφορες σκέψεις για να πάρουμε μια υπεύθυνη δήλωση από τους γονείς. Θα προχωρήσουμε τις ενέργειες, ώστε να λειτουργήσει από τον Σεπτέμβρη το σχολείο στον Κορμακίτη», διαβεβαίωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Απεβίωσε ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Κυριάκος Νικολέττης
Αναβιώνουν τα έθιμα την Κυριακή της ελιάς στα χωριά της Πάφου
Crash test για το ΥΠΑΝ οι τελικές εξετάσεις-Κρίνεται το νέο σύστημα αξιολόγησης των μαθητών
Σταθεροποιήθηκαν στα ύψη οι τιμές των καυσίμων-Χωρίς «παρενέργειες» οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή
Αυξημένη η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Αναμένονται βροχές και καταιγίδες
Αναχώρησε από Κύπρο πλοίο του Βρετανικού Ναυτικού-Συνδράμει στην παροχή βοήθειας στη Γάζα
Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο