Τους ζητούν απόδειξη ρεύματος πριν το '74 για να πιστέψουν ότι είναι πρόσφυγες

Απίστευτα και όμως... αληθινά είναι τα όσα ακούστηκαν ενώπιον της Επιτροπής Προσφύγων, για το ζήτημα της προσφυγικής ιδιότητας που συζητήθηκε, μετά από καταγγελίες συμπολιτών μας για μακροχρόνιες προσπάθειες που καταβάλλουν, ώστε να αποδείξουν ότι είναι πρόσφυγες, με το κράτος την ίδια ώρα να τους γυροφέρνει στη γραφειοκρατία, ζητώντας τους μέχρι και αποδείξεις ηλεκτρικού ρεύματος πριν το 1974. 

Στη βάση των κανονισμών που ισχύουν μέχρι σήμερα, ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων, Νίκος Κέττηρος, προκύπτει ένα ζήτημα σε ότι αφορά την απόδειξη με κάποιους ανθρώπους, οι οποίοι ενδεχομένως να γεννήθηκαν μετά το 74’ ή να κατοικούσαν πριν το 74’ σε κατεχόμενες περιοχές ή να έχουν καταγωγή από τις κατεχόμενες περιοχές. Για παράδειγμα σε αυτά τα κριτήρια, εξήγησε, υπάρχει η πρόνοια ότι κάποιος πρέπει να προσκομίσει τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος. «Αυτό εμείς θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο και αγγίζει τα όρια της ανοησίας, να ζητάς από κάποιο πρόσφυγα, όταν έφευγε το 74’ από το σπίτι του να έτρεχε να ψάξει να βρει τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος για να τον φέρει μαζί του στις ελεύθερες περιοχές και να τον βρουν τα παιδιά του στη συνέχεια, όταν θα έκαναν αίτηση για απόκτηση προσφυγικής ταυτότητας».

Επιπρόσθετα, όπως διαφάνηκε ενώπιον της Επιτροπής, υπάρχει και το ζήτημα που αφορά την ακίνητη ιδιοκτησία στις κατεχόμενες περιοχές. Όπως πρόσθεσε ο κ. Κέττηρος, «ο ίδιος ο Υπουργός Εσωτερικών, μας είχε πει στην Επιτροπή Προσφύγων, ότι το 20% της ακίνητης περιουσίας στην Επαρχία Αμμοχώστου και Επαρχία Κερύνειας, δεν έχουν δηλωθεί. Άρα κάποιος κόσμος που είχε περιουσία στις κατεχόμενες περιοχές, οι γονείς του ή οι παππούδες του, δεν τις έχουν δηλώσει και επομένως δυσκολεύεται να προσκομίσει τα απαραίτητα έγγραφα στην αρμόδια υπηρεσία για να αποκτήσει προσφυγική ταυτότητα».

Τραγικές μαρτυρίες

Ενώπιον της Επιτροπής, παρευρέθηκαν επηρεαζόμενοι συμπολίτες μας, που κατέθεσαν μαρτυρίες οι οποίες πραγματικά συγκλονίζουν και διερωτάται κανείς πως δεν μπορεί η Κυπριακή Δημοκρατία αυτούς τους ανθρώπους να τους θεωρεί πρόσφυγες.

Συγκεκριμένα, μια ηλικιωμένη που κατάγεται από την Κερύνεια, το σπίτι που ενοικίαζε σε αστυνομικές κατοικίες κτυπήθηκε από τους πραξικοπηματίες το 74’ και έφυγε και πήγε στο χωριό της. Στη συνέχεια, όταν την έδιωξαν και ήρθε στις ελεύθερες περιοχές, το κράτος δεν θεώρησε ποτέ ότι αυτός ο άνθρωπος είναι πρόσφυγας.

Υπήρχε επίσης μια άλλη περίπτωση κοπέλας, η οποία όταν ήταν δυο ετών, οι γονείς της ήταν μετανάστες, αφού έφυγαν για να εργαστούν στο εξωτερικό. Η ίδια, έμενε με τη γιαγιά της στην Κύπρο και επειδή έφυγε μετά το 74’ ο πατέρας της, δεν είχε το διαβατήριο του για να θεωρείται ως απόδειξη για την έκδοση προσφυγικής ταυτότητας. Όπως αναφέρθηκε στην Επιτροπή, υπάρχει τρόπος για να αποκατασταθούν αυτές οι αδικίες, με τροποποίηση της Νομοθεσίας.

Έτσι, τα μέλη της επιτροπής ζήτησαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Βουλής, να κοινοποιήσουν σε όλα τα μέλη τη σχετική Νομοθεσία που αφορά τα κριτήρια για να δουν τι πρέπει να αλλάξει για να αποκατασταθεί αυτό το ζήτημα.

Σημειώνεται πάντως, ότι υπάρχουν 43 αιτήσεις που εκκρεμούν για έκδοση προσφυγικής ταυτότητας. Στις 23 περιπτώσεις τους έχουν ζητήσει επιπρόσθετα στοιχεία να υποβάλουν και οι υπόλοιπες 20 είναι υπό εξέταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Αυξημένη η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Αναμένονται βροχές και καταιγίδες
Αναχώρησε από Κύπρο πλοίο του Βρετανικού Ναυτικού-Συνδράμει στην παροχή βοήθειας στη Γάζα
Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο
Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι