Μαρτυρίες σοκ στη Βουλή-Τη βίασαν οι Τούρκοι 13 φορές, έπαιρνε επίδομα 50 ευρώ

Ανατριχιαστικά ήταν τα όσα ακούστηκαν ενώπιον της Επιτροπής Προσφύγων, που ασχολήθηκε με τα προβλήματα που παρουσιάζονται στην καταβολή του ετήσιου και μηνιαίου τιμητικού επιδόματος που αφορά παθόντες πολέμου. Ιστορίες πόνου, ιστορίες οι οποίες κάποιος πολύ δύσκολα μπορεί να περιγράψει. Είναι ιστορίες που έχουν να κάνουν συγκεκριμένα με τις γυναίκες της κυπριακής τραγωδίας, που βίωσαν την κακοποίηση και τον εξευτελισμό από τους εισβολείς. Δυστυχώς σήμερα, αυτές οι γυναίκες το μόνο που κάνουν είναι να σιωπούν και να ντρέπονται. Γι' αυτό και το πιο ξεκάθαρο μήνυμα που στάλθηκε με το τέλος της Επιτροπής, είναι πως το λιγότερο που μπορεί να αποδοθεί σε αυτές τις γυναίκες που υπέφεραν, είναι το τιμητικό επίδομα.  

Συγκλονισμό προκάλεσαν άλλωστε τα όσα ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής, ο πάτερ Θεόκλητος Κυριάκου, ο οποίος ήταν επίσης αιχμάλωτος του 1974, ο οποίος στάθηκε στα όσα τραγικά βίωσαν γυναίκες κατά την τουρκική εισβολή. «Είμαι 30 χρόνια πνευματικός και ήρθαν πάρα πολλές φορές γυναίκες κοντά μου. Μια περίπτωση συγκεκριμένα, 13 φορές βιάστηκε από Τούρκους στρατιώτες και μετά την έριξαν κάτω από το μπαλκόνι. Αυτή η γυναίκα είναι εν ζωή και της έδιναν 50 ευρώ. Το ανέφερα στην Αρχιεπισκοπή. Υπάρχουν πάρα πολλές γυναίκες οι οποίες δεν θέλουν να μιλήσουν και υπάρχουν πάρα πολλές που έχουν ήδη φύγει από τη ζωή».

Παράλληλα, από την πλευρά του ο πρόεδρος της Οργάνωσης Αναπήρων Πολέμου, Γιώργος Γρουτίδης, ανέφερε ότι «οι γυναίκες αυτές μέχρι το 2014 ήταν πεταξούμενες. Είναι καταγεγραμμένες και λυπάμαι να πω ότι η επικοινωνία μας μαζί τους είναι πολύ δύσκολη. Σε μια άλλη περίπτωση, μια γυναίκα πήγε επτά φορές να φέρει την ταυτότητα της και την ξεχνούσε. Έχουν αρκετά ψυχολογικά προβλήματα δυστυχώς αυτές οι γυναίκες, λόγω του πολέμου. Τα επιχειρήματα και τα κριτήρια που δόθηκε το τιμητικό επίδομα, προσβάλλουν την αξιοπρέπειά μας. Όταν το κράτος λέει ότι τιμά άμαχους μη στρατεύσιμος και αφήνει έξω τις γυναίκες που κακοποιήθηκαν, τότε τι να πούμε;»

Εκ μέρους του συνδέσμου αιχμαλώτων, ο κ. Μιχαηλίδης, φανερά προβληματισμένος είπε πως «αυτό έπρεπε να γίνει από το 1974. Όχι να συζητήσαμε σήμερα για μητρώα αιχμαλώτων. Το τελευταίο διάστημα δεχθήκαμε πολλά τηλέφωνα από ανθρώπους γιατί δεν είναι μέσα σε αυτά. Αποφάσισαν να μας δώσουν και εμάς ένα επίδομα και ξεκινά από τα 5 ευρώ μέχρι τα 59. Σκοντάψαμε στα μητρώα. Μέχρι σήμερα ακόμη προσπαθούμε να κάνουμε μητρώα. Αν δεν παρουσιάσει κάποιος πιστοποιητικό του ερυθρού σταυρού, πρέπει να αποταθούν εκεί για να το λάβουν. Με την εφαρμογή του ΓΕΣΥ μείναμε ξεκρέμαστοι εμείς ουσιαστικά. Εμείς οι αιχμάλωτοι είμαστε παθόντες της βάρβαρης τουρκικής εισβολής. Αυτό το επίδομα που ζητήσαμε των 200 ευρώ, είναι γιατί έχουμε ανάγκες».  

Το πιο απογοητευτικό μέχρι σήμερα, εξήγησε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Νίκος Κέττηρος, είναι η εξαίρεση από το συγκεκριμένο σχέδιο των γυναικών που κακοποιήθηκαν κατά την τουρκική εισβολή, αλλά και η εξαίρεση των αντιστασιακών. «Αυτά είναι δυο ζητήματα, δυο ομάδες, δυο κατηγορίες, που προτάξαμε ενώπιον της Επιτροπής Προσφυγών και των λειτουργών, και ζητήσαμε όπως αυτές οι κατηγορίες, τακτοποιηθούν το συντομότερο δυνατό γιατί είναι προσβλητικό για ολόκληρη την πολιτεία».

Επιπρόσθετα, όπως διαφάνηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης, μητρώα βρίσκονται ακόμα υπό ετοιμασία, δικαιούχοι απορρίπτονται και δικαιούχοι συνεχίζουν να ψάχνουν εναγωνίως κάποιο λειτουργό για να τους πει ποια είναι τα έντυπα τα οποία χρειάζεται να προσκομίσουν εάν δεν είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους ή ποια διαδικασία θα πρέπει να ακολουθήσουν. 

Μετά τις προτροπές των μελών της Επιτροπής, το Υπουργείο Εργασίας από την πλευρά του δεσμεύτηκε ότι εντός του Σεπτέμβρη θα προχωρήσει στην πληρωμή, τόσο για τους αντιστασιακούς, όσο και για τις γυναίκες που κακοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της εισβολής.

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας