Πολυκατοικίες γκέτο στην καρδιά της Λακατάμιας-Στο περίμενε η κατεδάφιση τους

«Εκλέψαν μου και το αυτοκίνητο μου εμένα και ήβρε το η Αστυνομία κρουσμένο μες τον ποταμό. Αλλά που να βρω άκρη με τούτους; Εσιώπησα…» λέει ο ένας κάτοικος. «Ότι κάμνουν διακίνηση ναρκωτικών, κάμνουν, αλλά τι να πούμε; Σιωπούμεν…», αναφέρει μια άλλη κάτοικος προβληματισμένη. «Μένουν τρία πλάσματα σε τούντη πολυκατοικία και εν την ρίφκουν κάτω. Αφήκαν την τζιαμέ και μπαινοβγαίνουν άγνωστοι μέσα μέρα-νύχτα… Τι να κάμουμε; Εκρύψαμε...», σημειώνει άλλη κάτοικος που βρίσκεται μια ανάσα από τις πολυκατοικίες που μετατράπηκαν σε γκέτο. 

Κάτοικοι φοβισμένοι, κάτοικοι τρομαγμένοι, κάτοικοι που σιωπούν να περάσουν... Μέσα σε μια περιοχή, που τη μέρα εκατοντάδες κόσμος κυκλοφορεί ξέγνοιαστος, τη νύχτα μετατρέπεται σε μια περιοχή γκέτο, όπου οι ίδιοι οι κάτοικοι φοβούνται να κυκλοφορήσουν και θα προτιμήσουν να κλειδωθούν σπίτι τους, παρά να τα βάλουν με τους νυχτόβιους που συχνάζουν μέσα σε αυτές τις εγκαταλελειμμένες πολυκατοικίες, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωής του. Τι κι αν καλέστηκε πάμπολλες φορές η Αστυνομία για την επαναφορά της τάξης στην περιοχή, εντούτοις, τίποτα δεν άλλαξε, αφού άστεγοι βρήκαν καταφύγια σε αυτές τις πολυκατοικίες. 

Οι εγκαταλελειμμένες υπό αναδόμηση πολυκατοικίες που βρίσκονται στην καρδιά της Λακατάμιας και συγκεκριμένα στον Άγιο Μάμα, έχουν μετατραπεί τους τελευταίους μήνες σε καταφύγιο άστεγων οικογενειών, αλλά και σε κέντρο διακίνησης ναρκωτικών. Το μελανό σημείο της περιοχής, ταλανίζει εδώ και καιρό τους κάτοικους της περιοχής, οι οποίοι ζητούν απεγνωσμένα από τον Δήμο έκκληση για βοήθεια για να παρέμβει, ώστε να βρεθεί μια λύση για να «καθαρίσει» ο χώρος που οι ίδιοι διαβιούν μετά δυσκολίας. 

Συνολικά, πρόκειται για τρεις πολυκατοικίες, όπου οι δυο βρίσκονται απέναντι από το Δημοτικό του Αγίου Μάμα και ακόμη μια που βρίσκεται λίγα μέτρα παρακάτω της ίδιας οδού. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εν λόγω πολυκατοικίες έχουν τροχοδρομηθεί για να κατεδαφιστούν, αλλά ακόμη κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει. Το μόνο που έγινε μέχρι σήμερα, είναι η μετατροπή τους σε σκουπιδότοπους, αλλά και σημείο συγκέντρωσης για άστεγους, μέσα σε άθλιες συνθήκες. Χωρίς νερό, χωρίς ρεύμα, χωρίς τουαλέτες...

Από την πλευρά της η Δήμαρχος Λακατάμιας, κα. Φωτούλα Χατζήπαπα, όπως ανέφερε στον REPORTER, γνωρίζει την προβληματική κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή. «Στείλαμε και επιστολές και προσπαθήσαμε να μιλήσουμε με την Πολεοδομία. Το υπουργείο Εσωτερικών, μας ανέφερε ότι θα κατεδαφίσουν τις πολυκατοικίες. Εμείς, ήρθαμε και σε επαφή με το τμήμα πολεοδομίας για να καθαριστούν επίσης οι χώροι, το οποίο μας ανέφερε ότι θα εξετάσει το ζήτημα. Απ’ ότι γνωρίζουμε, ετοιμάζονται σε δυο βδομάδες να βγουν σε προσφορές για την κατεδάφισή τους. Δεν είναι και ότι καλύτερη όμως η εικόνα που βλέπουμε στο σημείο».

Όπως μας εξηγήθηκε, αυτή η χρονοκαθυστέρηση που υπάρχει στην καθαριότητα του χώρου, είναι διότι χρειάζονται ειδικά συνεργεία με φορτηγά για να καθαριστεί η περιοχή, κάτι που έχει και ψηλά οικονομικά έξοδα. «Πρέπει να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη με το τμήμα πολεοδομίας, για να μετριαστεί αυτή η κατάσταση που υπάρχει τώρα, μέχρι να γίνει ριζική αντιμετώπιση, που θα γίνει με την κατεδάφισή τους».

Ιδιαίτερη εντύπωση την ίδια ώρα, προκαλεί το γεγονός πως για τη διακίνηση ναρκωτικών, γνωρίζει και η ίδια η Αστυνομία για την προβληματική κατάσταση που επικρατεί. «Κάνει κάποιες επισκέψεις και η ΥΚΑΝ, αλλά τώρα πώς θα το αντιμετωπίσει δεν γνωρίζω. Ότι γίνονται όμως αυτές οι διακινήσεις, γίνονται σε διάφορα σημεία δυστυχώς, σε όλη την Κύπρο και όχι μόνο στην περιοχή του Αγίου Μάμα. Είναι λυπηρό όμως, το γεγονός ότι υπάρχει τέτοια νοοτροπία από τους πολίτες του κυπριακού κράτους. Είναι αυτό που με ενοχλεί περισσότερο. Καταντήσαμε ως δημαρχείο, αντί να κάνουμε πολιτική και προγράμματα, να τρέχουμε από πίσω τους ίδιους τους πολίτες για να καθαρίζουμε, γιατί κάποιοι ανεύθυνοι χωρίς περιβαλλοντική συνείδηση πετάνε πράγματα όπου φθάσουν».

Πρέπει να αντιληφθούν οι δημότες, πρόσθεσε η κα. Χατζήπαπα, «ότι δεν είναι οι δημοτικές αρχές που φέρουν ευθύνη γι’ αυτή την κατάσταση, αλλά είναι ο ίδιος ο κόσμος που φέρει ευθύνη. Εννοείται δεν είναι η πλειοψηφία που το κάνει αυτό, αλλά η μειοψηφία, ωστόσο μας χαλάνε την εικόνα. Ως Δήμος, πρόκειται να προχωρήσουμε επίσης, στην επιδιόρθωση κάποιων πεζοδρομίων και δρόμων και στη δημιουργία πλατειών, γιατί ο κόσμος πληθύνεται στη Λακατάμια. Σημασία στην παρούσα φάση, είναι να επιδιορθωθούν οι συγκεκριμένες πολυκατοικίες, που είναι μελανό σημείο της περιοχής».

Δείτε φωτογραφίες που εξασφάλισε ο REPORTER από την περιοχή του Αγίου Μάμα στη Λακατάμια

  

  

  

  

  

  

 

  

  

  

  

  

  

  

 

Δειτε Επισης

Συλλήψεις στη Λεμεσό έπειτα από εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση
Συμπλοκή νεαρών στα Λατσιά με έναν τραυματία-Πρόσωπο ανέσυρε μαχαίρι
Στις 10 οι συλλήψεις για την ενέδρα στο «Δημητρούι»
Διέκοψε και ανακοινώνει την Κυριακή την απόφαση για κράτηση των εννέα το Δικαστήριο-Στο επίκεντρο ο πληροφοριοδότης
Καρογιάν: Κορυφαίος σταθμός η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ
Άμεση παρέμβαση Τμήματος Δασών για έλεγχο πυρκαγιάς στον Κάτω Πύργου Τυλληρίας
ΒΙΝΤΕΟ: Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο Δικαστήριο οι συλληφθέντες για την ενέδρα στο «Δημητρούι»
Χειροπέδες σε 34χρονο για υπόθεση απατής-Ενοικίασε σπίτι σε άλλο πρόσωπο, αλλά δεν ήταν δικό του
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για το «Δημητρούι»-Στους 9 οι ύποπτοι για τις αρχές
Ακινητοποιήθηκε φορτηγό και έκλεισε λωρίδα στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού