Δίνουν κατάλογο με ονόματα που επωφελήθηκαν από Τ/κ περιουσίες στη Βουλή

Αναλυτικό κατάλογο με ονόματα και διευθύνσεις των μελών των συμβουλευτικών επιτροπών που είναι αρμόδιες για τη διαχείριση των Τουρκοκυπριακών περιουσιών, αλλά και των υπαλλήλων της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών που κατέχουν οι ίδιοι ή συγγενείς τους που διαχειρίζονται ή κατέχουν Τουρκοκυπριακή περιουσία είτε προσωπικά είτε ως μέτοχοι εταιρείας, πρόκειται να καταθέσει ενώπιον της Βουλής η Επιτροπής Προσφύγων μέχρι την Παρασκευή, όπου έχει οριστεί ως ο χρονικός ορίζοντας για την παράδοση του καταλόγου.

Συγκεκριμένα, όπως διαφάνηκε μέσα από καταγγελίες, δημόσιοι υπάλληλοι και λειτουργοί, κατάφεραν εκ της θέσεως τους να έχουν στην κατοχή τους τουρκοκυπριακές περιουσίες και να επωφελούνται τεράστια οικονομικά κέρδη. Μάλιστα, όπως φάνηκε από στοιχεία, Τουρκοκυπριακές περιουσίες δόθηκαν σε άτομα που δεν ήταν δικαιούχοι και μεγάλο μέρος τους δόθηκε σε τοπικές αυτοδιοικήσεις και μεγαλοεπιχειρηματίες. Απώτερος στόχος μέσω αυτού του καταλόγου ουσιαστικά είναι η ανακατομή των Τουρκοκυπριακών περιουσίων και να έχουν αποκλειστικά οι δικαιούχοι το μέρος που τους αναλογεί.

Το συγκεκριμένο ζήτημα, η Επιτροπή Προσφύγων το είχε θέσει πριν από επτά μήνες, καθώς με επιστολή του στις 25 Φεβρουαρίου προς το Υπουργείο Εσωτερικών, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων, Νίκος Κέττηρος, ζητούσε όπως διαβιβαστεί ενώπιον της Επιτροπής κατάλογος των μελών των συμβουλευτικών επιτροπών που είναι αρμόδιες για τη διαχείριση των Τουρκοκυπριακών περιουσιών. 

Όπως αναφερόταν στην επιστολή, «η Επιτροπή ενημερώθηκε από τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών στο πλαίσιο πρόσφατης συνεδρίας της, που πραγματοποιήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 2022, επισημάνθηκε ότι μέχρι τον Μάιο 2022 αναμένεται να κατατεθούν στην Βουλή των Αντιπροσώπων, νέα αναθεωρημένα κριτήρια για την παραχώρηση και διαχείριση τουρκοκυπριακών (Τ/Κ) περιουσιών».

Παράκληση της Επιτροπής Προσφύγων ήταν να της διαβιβαστούν, τα ακόλουθα στοιχεία: 

  • Η σύνθεση των μελών όλων των Συμβουλευτικών Επιτροπών που είναι αρμόδιες για τη διαχείριση Τ/Κ περιουσιών και κατά πόσο οποιοδήποτε μέλος ή συγγενείς αυτού μέχρι β΄ βαθμού (σύζυγος, παιδιά, γονείς, αδέλφια) κατέχουν ή διαχειρίζονται Τ/Κ περιουσία, είτε προσωπικά είτε ως μέτοχοι εταιρείας.
  • Κατάλογο του προσωπικού της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τ/Κ περιουσιών και κατά πόσο οποιοδήποτε μέλος του εν λόγω προσωπικού ή συγγενής αυτού μέχρι β΄ βαθμού (σύζυγος, παιδιά, γονείς, αδέλφια) κατέχουν ή διαχειρίζονται Τ/Κ περιουσία, είτε προσωπικά είτε ως μέτοχοι εταιρείας.
  • Ο υφιστάμενος προγραμματισμός σε σχέση με τις εκκρεμούσες συνεδριάσεις των εν λόγω συμβουλευτικών επιτροπών για παραχώρηση Τ/Κ περιουσιών, καθώς και σε σχέση με τις εκκρεμούσες προς επικύρωση αποφάσεις για παραχώρηση Τ/Κ περιουσιών σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου μέχρι τον ερχόμενο Μάιο, που όπως επισημάνθηκε πιο πάνω είναι ο μήνας κατά τον οποίο θα κατατεθούν τα νέα κριτήρια στη Βουλή.

Αξίζει να σημειωθεί πως αφού αποσταλεί ο κατάλογος και κατατεθεί ενώπιον της Βουλής, τότε θα συγκληθεί εκ νέου Επιτροπή Προσφύγων για να μελετήσει τα δεδομένα που προκύπτουν και θα κληθεί ενώπιον της Επιτροπής και η Ελεγκτική Υπηρεσία και η Νομική Υπηρεσία για να καταθέσουν τις απόψεις τους, ώστε να διαφανεί εάν υπήρξαν παρατυπίες με τη διαχείριση των Τουρκοκυπριακών περιουσιών. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κραυγή απόγνωσης… «Μας είπαν σταματάτε να πιππιλάτε το θέμα των αγνοουμένων»

 

  

 

 

Δειτε Επισης

Γυρίζουν τον χρόνο στην εποχή Αλέξη οι έρευνες για την ενέδρα-Στο κάδρο δύο Επαρχίες, είχαν πληροφορίες οι Αρχές
Διερευνά τα παράπονα καταναλωτών για υψηλούς λογαριασμούς υδατοπρομήθειας ο Δήμος Πάφου
Το σκανδαλοθηρικό National Enquirer είχε συμφωνία με τον Τραμπ για να «θάβει» ρεπορτάζ εναντίον του
Αποζημίωση 139 εκατ. για την ανεπαρκή έρευνα του FBI κατά του Λάρι Νάσαρ θα λάβουν τα θύματά του
Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι που στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα σε Λευκωσία
Η αφρικανική σκόνη «κατάπιε» την Ελλάδα-Πορτοκαλί ουρανός, απόκοσμες εικόνες
Στεφάνου: Οι Τοπικές Αρχές να αξιοποιηθούν ως πεδίο αγώνα
Αυτό το αεροδρόμιο μόλις πήρε το «στέμμα» από τη Σιγκαπούρη-Είναι πλέον το καλύτερο στον κόσμο
Xριστοδουλίδης: Oι μνήμες και οι σκέψεις όσων έζησαν τα τραγικά γεγονότα είναι πιο έντονες και επιτακτικές
BINTEO: Τι έδειχνε το πρώτο βίντεο που ανέβηκε στο Youtube πριν από 19 χρόνια