Ένοικοι εγκλωβισμένοι σε ετοιμόρροπες πολυκατοικίες στα Λατσιά-Κραυγή απόγνωσης

«Προχθές, έπεσε ένα κομμάτι τοίχου και ευτυχώς δεν ήταν πουκάτω η γυναίκα στη βεράντα της γιατί θα της έσχιζε το κεφάλι. Έχει πενήντα χρόνια σχεδόν, δεν ήρταν ποττέ σε τούντη πολυκατοικία μας, εκτός από μια απομόνωση που εκάμαν πουπάνω για να μεν τραβά το νερό. Ότι εκάμαμεν μέχρι σήμερα, είναι τέλεια μόνοι μας από μέσα τουλάχιστον στα σπίτια μας. Αλλά για τα σχίσματα απ’ έξω και για τους τοίχους που πέφτουν, δεν μπορούμε να κάμουμε κάτι. Τους παρακαλούμε να έρτουν αλλά δεν έρκεται κανένας. Έχουμε μεγάλο παράπονο… Έχει σαράντα χρόνια που μεινήσκω δαμέ και τίποτε δεν είδα ακόμα. Μέχρι και ασανσέρ μας είπαν ότι θα βάλουν αλλά τίποτε πάλε, βρίσκουν διάφορες δικαιολογίες…».

Σε απόγνωση βρίσκονται οι κάτοικοι των τριών προσφυγικών συνοικισμών στα Λατσιά, αφού ηλικιωμένοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι μέσα σε ετοιμόρροπες πολυκατοικίες, που είναι θέμα χρόνου να καταρρεύσουν. Οι σχισμές, η μούχλα και οι σοβάδες που έχουν αποχωρήσει, είναι ευδιάκριτα στις πολυκατοικίες που αποτελούν κίνδυνο-θάνατο για τους πρόσφυγες που κατοικούν μέσα σε αυτές. Πρόσφυγες, οι οποίοι κατέληξαν σε αυτά τα διαμερίσματα προσωρινά, αλλά τελικά παρέμειναν για την υπόλοιπή τους ζωή. 

Οι ίδιοι, εκφράζουν τη δυσφορία τους για την κατάσταση που επικρατεί, αφού ενώ αντιμετωπίζουν πολλαπλά προβλήματα τόσο με την υγεία τους αλλά και με τη στέγαση, εντούτοις, το ίδιο το κράτος φαίνεται να τους αγνοεί και να τους γυρίζει επιδεικτικά την πλάτη. Μιλώντας στον REPORTER κάτοικοι που διαμένουν σε αυτές τις πολυκατοικίες, μοιράστηκαν μαζί μας την τραγική τους κατάσταση, ενώ αλγεινή εντύπωση προκάλεσε το γεγονός πως συγκεκριμένη κυρία, διαμένει στον τελευταίο όροφο σε μια εξ αυτών των πολυκατοικιών και δεν μπορεί να κατεβεί σχεδόν ποτέ, λόγω του ότι είναι υπέρβαρη και δεν υπάρχει ασανσέρ στο συγκεκριμένο συγκρότημα διαμερισμάτων. 

«Έχει μια κοπέλα στον τελευταίο όροφο της πολυκατοικίας που επειδή είναι υπέρβαρη έμεινε εγκλωβισμένη εκεί πάνω, γιατί δεν υπάρχει ασανσέρ. Έρχεται η άμπουλα, παίρνει την και φέρνει την ανά διαστήματα και έρχονται και οι δικοί της για να της φέρουν φαΐ, επειδή δεν μπορεί να μετακινηθεί εύκολα. Υπάρχουν άτομα εγκλωβισμένα σε αυτές τις πολυκατοικίες και μένουν εκεί αβοήθητα», μας ανέφερε χαρακτηριστικά ένας κάτοικος. 

Πιο συγκεκριμένα, οι τρεις προσφυγικοί συνοικισμοί των Λατσιών που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα είναι αυτοί του Αγίου Ελευθερίου, του Αποστόλου Ανδρέα και του Αποστόλου Λουκά. Το μόνο που ζητούν οι κάτοικοι που διαμένουν σε αυτές τις πολυκατοικίες, είναι να επιδιορθωθούν εξωτερικά οι τοίχοι, αφού υπάρχει ο φόβος ότι θα καταρρεύσουν πολύ σύντομα. «Τουλάχιστον να μας τα σάσουν πόξω, γιατί θα πέσουν πάνω στο κεφάλι μας. Αύριο που θα πιάσουν και τα νερά και θα πέσουν περισσότεροι τοίχοι», σημείωσε άλλος κάτοικος της περιοχής. 

Από την πλευρά του πάντως, ο δήμαρχος Λατσιών, Χρίστος Πιτταράς, υπέδειξε στον REPORTER, ότι πρέπει να αποφασιστεί άμεσα εάν θα χαλαστούν αυτές οι πολυκατοικίες ή αν θα επιδιορθωθούν. «Έχει χρόνια που τρέχουμε το ζήτημα των συνοικισμών, γιατί τα Λατσιά είναι ένας  κατεξοχήν προσφυγικός συνοικισμός αφού το 82% των κατοίκων μας είναι πρόσφυγες. Οι άνθρωποι στην πολεοδομία προσπαθούν η αλήθεια γι’ αυτά τα ζητήματα, αλλά κάποια πράγματα που έγιναν στο παρελθόν ήταν με σκοπό ότι αυτοί οι κάτοικοι θα επέστρεφαν πίσω στα σπίτια τους. Απ’ ότι φαίνεται όμως, πέρασαν ήδη τα χρόνια που είχαν υπόψη τους ότι θα έμεναν εκεί και κάποιες πολυκατοικίες σήμερα, θέλουν ριζική ανακατασκευή». 

Μάλιστα, φαίνεται να υπήρχε συγκεκριμένο κονδύλι από την πολεοδομία για δυο νέες πολυκατοικίες που θα χτίζονταν, αλλά δεν είχαν αποφασίσει όμως, ποιες θα πρέπει να κατεδαφιστούν. Όπως εξήγησε ο κ. Πιτταράς, «τώρα είμαστε στο σημείο που πρέπει να έρθουν να μας πουν ποια είναι τα σημερινά δεδομένα των πολυκατοικιών αυτών. Πριν πέντε χρόνια η στατική τους κατάσταση ήταν σαφώς διαφορετική, σε σχέση με σήμερα. Μένει κόσμος μέσα σε αυτές τις πολυκατοικίες, που όταν ήρθαν ήταν 35-40 χρονών, σήμερα όμως είναι πάνω από 80 χρονών. Υπάρχουν πολυκατοικίες που δεν έχουν καν ασανσέρ, με αποτέλεσμα να μένουν εγκλωβισμένοι ηλικιωμένοι στα ίδια τα σπίτια τους. Ως δημοτική αρχή που είμαστε ενδιαφερόμαστε για τους κάτοικους μας και είναι πολλές οι φορές που ακούμε τα προβλήματά τους και τα μεταφέρουμε παρακάτω, με την ελπίδα ότι θα υπάρξει ανταπόκριση από τις αρμόδιες αρχές».

Δείτε παρακάτω φωτογραφίες των τριών προσφυγικών συνοικισμών που εξασφάλισε ο REPORTER

  • Συνοικισμός Αγίου Ελευθερίου

 

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  •  Συνοικισμός Αποστόλου Ανδρέα

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  • Συνοικισμός Αποστόλου Λουκά

  

  

  

  

 

Δειτε Επισης

Η κατάσταση στο μέτωπο με τη Ρωσία έχει επιδεινωθεί, παραδέχεται ο αρχιστράτηγος Ουκρανίας
Χάθηκαν τα ίχνη 29χρονου εδώ και τρεις μέρες στην Πάφο (pic)
Καθηγητής στις ΗΠΑ κατηγόρησε διευθυντή για ρατσισμό με ηχητικό φτιαγμένο από τεχνητή νοημοσύνη
Νέα στοιχεία για τη φονική συμπλοκή έξω από κλαμπ στην Ελλάδα-Εξετάζουν αν υπήρχε και δεύτερο μαχαίρι
Βγήκε στο Ιόνιο το τουρκικό ελικοπτεροφόρο Anadolu-Συμμετείχε σε άσκηση του ΝΑΤΟ
Μακρόν: Να ανοίξουμε τον διάλογο για τα πυρηνικά της Γαλλίας στην ευρωπαϊκή άμυνα κατά της Ρωσίας
Έσπασαν την μπάρα του πάρκινγκ της Μαρίνας Λεμεσού για να μην πληρώσουν-Τους τσάκωσαν και ανέσυραν μαχαίρι
Επεφύλαξε την απόφασή του το Δικαστήριο για τους συλληφθέντες για τα επεισόδια στην ΑΔΕ Λεμεσού
Στο Πεκίνο ο Έλον Μασκ-Ζητά να λειτουργούν και στην Κίνα τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό
Επέστρεψαν στις χώρες τους άλλοι 181 παράτυποι μετανάστες-Ξεπέρασαν τις 3.500 οι επιστροφές φέτος