Πνιγμένοι στη γραφειοκρατία για το προσφυγικό-Στο περίμενε πέραν του ενός έτους

Στο περίμενε βρίσκονται χιλιάδες αιτητές για προσφυγική χορηγία για αγορά διαμερίσματος ή κατοικίας και για επιδιορθώσεις των προσφυγικών οικιών αυτοστέγασης, αφού πρέπει να αναμένουν πάνω από χρόνο για να λάβουν την εγκριθείσα  χορηγία τους. Στην παρούσα φάση, η Υπηρεσία Μέριμνας, εξετάζει αιτήσεις για το 2021, οι οποίες έφθασαν σχεδόν τις 2.000 και καταβάλλονται προσπάθειες μέχρι το τέλους του χρόνου, να ολοκληρωθεί η εξέτασή τους και η καταβολή του ποσού, ώστε με την αρχή της νέας χρονιάς το 2023 δηλαδή, να εξεταστούν οι αιτήσεις του τρέχοντος έτους που διανύουμε. 

Το θέμα που συζητήθηκε ενώπιον της Επιτροπής Προσφύγων και επικεντρώθηκε στην πορεία εξέτασης των αιτήσεων από την Υπηρεσία Μερίμνης και Αποκαταστάσεως Εκτοπισθέντων για την καταβολή χορηγιών από τις επαρχιακές διοικήσεις, η αναπληρώτρια διευθύντρια της Υπηρεσίας, Μαρία Αδαμίδου, εξήγησε τον φόρτο εργασίας που υπάρχει στην παρούσα φάση, καθώς οι αιτήσεις είναι χιλιάδες και γι' αυτό ο χρόνος εξέτασης των αιτήσεων είναι από οκτώ μέχρι δώδεκα μήνες. «Παλιά όταν γίνονταν επιτροπές, έμπαιναν 80 αιτήσεις, αυτή τη στιγμή σε κάθε συνεδρία έχουμε γύρω στις 200 με 250 αιτήσεις».

Σε ότι αφορά τη διαδικασία πληρωμής από τις Επαρχιακές Διοικήσεις, η κα. Αδαμίδου ανέφερε ότι το 2019 με την αναθεώρηση των κριτηρίων, αναθεωρήθηκε και η διαδικασία πληρωμής από τις Επαρχιακές Διοικήσεις και μειώθηκε και ο χρόνος. «Πολλά από τα έγγραφα τα οποία ζητούσε η Υπηρεσία Μέριμνας, πλέον γίνονται αποδεκτά από τις Επαρχιακές Διοικήσεις, άρα οι Επαρχιακές Διοικήσεις δεν βγαίνουν έξω να εξετάσουν το που βρίσκεται η ανέγερση και αν μπήκε ο ηλεκτρισμός. Θεωρούν ορισμένα θέματα δεδομένα, άρα απλοποιήθηκε και επισπεύθηκε και η πληρωμή των αιτήσεων για την έγκριση από την Υπηρεσία».

Αρκετός κόσμος, πρόσθεσε η κα. Αδαμίδου, «παίρνει την έγκρισή του, αλλά δεν αντιλαμβάνεται ότι αν δεν πάρει στη μέριμνα την απόδειξη σύνδεσης με την ΑΗΚ, η αίτησή του δεν μπορεί να αποσταλεί στην Επαρχιακή Διοίκηση για πληρωμή».

Πάντως, οι επόμενες συνεδρίες της επιτροπής μέριμνας για Λάρνακα και Αμμόχωστο θα είναι στις 12 Οκτωβρίου και θα καλυφθεί και ο Δεκέμβριος του 2021 με τις αιτήσεις, άρα ολοκληρώνεται η προηγούμενη χρονιά. Για τη Λεμεσό, εντός Νοεμβρίου πρόκειται να γίνει μια συνεδρία ώστε να περιληφθούν όλες οι αιτήσεις του 2021. Και στη Λευκωσία είναι 19 Οκτωβρίου η επόμενη συνεδρία και θα γίνει προσπάθεια να καλυφθεί το 2021. 

Υποβάλλονται γύρω στις 1.200 αιτήσεις τον χρόνο

Σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν ενώπιον της Επιτροπής, από το 2019 μέχρι το 2022, εξετάστηκαν 9.000 αιτήσεις, ενώ από το 2013 μέχρι το 2022 είναι 18.773 οι αιτήσεις. Πιο συγκεκριμένα, πέρσι και πρόπερσι κατατέθηκαν 1.900 αιτήσεις και το 2021 κατατέθηκαν σχεδόν 2.000 αιτήσεις. 

Ο προϋπολογισμός επίσης, σχεδόν διπλασιάστηκε, καθώς από το 2016 που ήταν γύρω στα 24 εκατομμύρια, αυτή τη στιγμή ο εγκριμένος προϋπολογισμός έφθασε τα 37.8 εκατομμύρια και με πρόσθετες εξοικονομήσεις του υπουργείου Εσωτερικών, έφθασε τα 50 εκατομμύρια για τα στεγαστικά δάνεια της μέριμνας.

Σε ότι αφορά τα ενοίκια, το σύνολο αιτήσεων ετήσια είναι γύρω στις 4.500 με 5.000 αιτήσεις. Ο χρόνος καθυστέρησης είναι πολύ λίγος όμως, καθώς στους δυο μήνες εξετάζονται οι αιτήσεις των ενοικίων. 

Δειτε Επισης

Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»