Η αναζωπύρωση του… Ιερού πολέμου, η σιγή ιχθύος στην Ιερά Σύνοδο και οι εκλογές

Λάδι στη φωτιά που μαίνεται για αρκετό καιρό στους κόλπους της Εκκλησίας, έριξε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, μέσω της συνέντευξης που έδωσε, στην οποία χαρακτήρισε ως «Προτεστάντες» τους Μητροπολίτες Κύκκου Νικηφόρο και Ταμασού Ησαΐα, ενώ από τα πυρά του δεν ξέφυγαν ούτε οι Μητροπολίτες Λεμεσού, Αθανάσιος και Μόρφου, Νεόφυτος, για τους οποίους είπε ότι «δεν ορθοφρονούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απαξιώνει τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου ο Στέφανος-«Χυδαία όσα είπε για το ΑΚΕΛ»

Οι αναφορές του Μακαριωτάτου, επιβεβαιώνουν το σχίσμα που επικρατεί στην Εκκλησία, το οποίο ξεκίνησε μετά τη διαφωνία του με κάποιους Μητροπολίτες, για τη στάση που τήρησε η Εκκλησία για το Αυτοκέφαλο της Ουκρανικής Εκκλησίας και επεκτάθηκε με φόντο τις Αρχιεπισκοπικές Εκλογές, για τις οποίες συντηρείται, όπως φαίνεται, έντονο παρασκήνιο τους τελευταίους μήνες.

Τα όσα καταλόγισε ο Μακαριώτατος στους Κύκκου και Ταμασού, δεν έμειναν αναπάντητα, με τον πρώτο να εκδίδει ανακοίνωση κάνοντας λόγο για σπίλωση ονομάτων και παραποίηση γεγονότων, εξηγώντας ότι ουδέποτε έγινε ο διάλογος που ανέφερε στην συνέντευξή του ο Αρχιεπίσκοπος και κατά την οποία, όπως υποστήριξε, τους χαρακτήρισε «Προτεστάντες». Κατηγόρησε εξάλλου τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας, ότι ο ίδιος παραβίασε αποφάσεις, ερήμην της Συνόδου, κατά το συλλείτουργο της 24ης Οκτωβρίου 2020, στην Ιερά Μονή Χρυσορρογιατίσσης, όπου έγινε η χειροτονία του Επισκόπου Παγκρατίου, μνημονεύοντας τον Επιφάνιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αντεπιτίθεται σε Αρχιεπίσκοπο ο Κύκκου-«Σπίλωση ονομάτων, παραποίηση γεγονότων»

Από την πλευρά του, ο Μητροπολίτης Ταμασού, τηρεί σιγήν ιχθύος για το θέμα, με άτομα που βρίσκονται πλησίον του, να διαμηνύουν ότι η απόφασή του είναι μέσα από τη σιωπή του, να διατηρήσει την «ειρήνη», για χάρη της Εκκλησίας.

Πάντως, ο Μητροπολίτης και ο Αρχιεπίσκοπος, είχαν έρθει σε σύγκρουση τον περασμένο Απρίλιο, όταν ο Μακαριώτατος είχε κατηγορήσει τον Ησαΐα ότι πραγματοποίησε ταξίδι στην Πολωνία, χωρίς να τον ενημερώσει. Ο Μητροπολίτης, από την πλευρά του, απάντησε ότι πρόκειται για προσφιλή τακτική που ακολουθεί εδώ και χρόνια, ενημερώνοντας τη Σύνοδο στο τέλος του εκάστοτε έτους για τις δράσεις του.

Την ίδια ώρα, καμία αντίδραση δεν προέκυψε ούτε από τους Μητροπολίτες Λεμεσού και Μόρφου, αναφορικά με τις αναφορές του Αρχιεπισκόπου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εβδομάδα Παθών χωρίς Ανάσταση για Εκκλησία-Παίζουν γύρω γύρω όλοι με το θρόνο

Σιγή ιχθύος στην Ιερά Σύνοδο

Η επίμαχη συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου, είδε το φως της δημοσιότητας την ημέρα που ήταν ορισμένη για να διεξαχθεί η Ιερά Σύνοδος κι ως εκ τούτου, θα έδινε την ευκαιρία σε όλους όσους παρίστανται, να συζητήσουν τις αναφορές του Προκαθήμενου της Εκκλησίας, για να δοθούν εξηγήσεις και να κατευναστούν τα πνεύματα.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα όχι μόνο δεν τέθηκε στη Σύνοδο, αλλά δεν έγινε καμία αναφορά από οποιοδήποτε πρόσωπο, είτε δηλαδή από τον Αρχιεπίσκοπο, είτε από τους Μητροπολίτες στους οποίους υπήρξαν αναφορές.

Λίγες ώρες αργότερα, ο Μητροπολίτης Κύκκου αποφάσισε να εκδώσει την απαντητική του ανακοίνωση, με το κίνητρο του να παραμένει άγνωστο, δεδομένου ότι υπήρχε η δυνατότητα για να ζητήσει δια ζώσης εξηγήσεις από τον Μακαριώτατο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δια(σταύρωση) ξιφών στην Εκκλησία… Βέλη από Αρχιεπίσκοπο, αγάπη από Ησαΐα

Οι Αρχιεπισκοπικές εκλογές στο επίκεντρο

Κάποιοι βλέπουν ότι πίσω από την αναζωπύρωση της διαμάχης στους κόλπους της Εκκλησίας, κρύβονται οι Αρχιεπισκοπικές εκλογές. Μιλώντας στον REPORTER, άμεσα εμπλεκόμενοι με το θέμα, εξέφρασαν την άποψη ότι επιχειρείται μια αποδόμηση κάποιων, από συγκεκριμένα πρόσωπα, ενόψει των εκλογών, για εξυπηρέτηση άλλων υποψηφίων.

Σημειώνεται πάντως, ότι τα τρία πρόσωπα που ενδιαφέρονται για τον Αρχιεπισκοπικό θώκο, είναι οι Μητροπολίτες Λεμεσού, Ταμασού και Μόρφου, οι οποίοι σε δημοσκόπηση του REPORTER, που δημοσιοποιήθηκε πριν από περίπου δύο μήνες, παρουσιάζονται και ως οι επικρατέστεροι για τη θέση, ενώ ακολουθεί ο Μητροπολίτης Πάφου, Γεώργιος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δημοσκόπηση REPORTER: Ποιος μητροπολίτης έχει προβάδισμα στις Αρχιεπισκοπικές

Πάντως, η θέση του Αρχιεπισκόπου, παρά τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και οι οποίες των ήθελαν να παραιτείται, διαψεύστηκαν από τον ίδιο, στο πρόσφατο παρελθόν, αφού μπορεί να αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας, ωστόσο όπως είπε χαρακτηριστικά το μυαλό του δουλεύει.

Σημειώνεται ότι δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να κλιμακωθούν ακόμα περισσότερο οι διεργασίες, με στόχο τον Αρχιεπισκόπικό θώκο, από όλες τις πλευρές, κάτι που αναμφίβολα, θα εντείνει το κλίμα πόλωσης που επικρατεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Καρογιάν: Κορυφαίος σταθμός η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ
Εξέπεμψε στα ίδια μήκη κύματος με τον Τατάρ ο Τούρκος ΥΠΑΜ-«Λύση με βάση ιστορικά και σημερινά δεδομένα»
Εκνευρισμός Χριστοδουλίδη για διαρροές από Εθνικό-«Κάποιοι δεν τηρούν αυτά που συμφωνούμε»
Επανέλαβε τη θέση του για αίτημα παύσης Ελεγκτή ο ΠτΔ-«Δεν διασυνδέομαι με καμία πλευρά, έτοιμος να καταθέσω αν κληθώ»
Έδωσε οδηγίες για ένσταση ο Ελεγκτής για την αίτηση της Εισαγγελίας-«Τον λόγο έχει πλέον η δικαιοσύνη»
Στα κατεχόμενα ο Τούρκος ΥΠΑΜ-Επιθεώρησε και έδωσε οδηγίες
Επιστολή Αμερικάνων Βουλευτών σε Μπλίνκεν-«Απόδειξη αποτελεσματικής διεθνούς συνεργασίας η Αμάλθεια»
Αφήνει την κατάσβεση εσωκομματικών φωτιών για μετά τις εκλογές ο ΔΗΣΥ
Από το... Παντοπωλείο στα Δικαστήρια-Οι σταθμοί της τετραετούς σύγκρουσης Εισαγγελίας κι Ελεγκτή
Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα