Εβδομάδα Παθών χωρίς Ανάσταση για Εκκλησία-Παίζουν γύρω γύρω όλοι με το θρόνο

Μπορεί η Ορθόδοξη Εκκλησία να βρίσκεται στην πιο δύσκολη εβδομάδα του χρόνου, την Εβδομάδα των Παθών, η οποία θα οδηγήσει στην Ανάσταση του Θεανθρώπου, ωστόσο η Εκκλησία της Κύπρου δεν αναμένει την… ανάσταση της, αφού οι κόντρες και οι δημόσιες αλληλοκατηγορίες μεταξύ των μελών της καλά κρατούν και φαίνεται πως θα κρατήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, αφού άρχισαν οι διεργασίες για τον αρχιεπισκοπικό θώκο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δια(σταύρωση) ξιφών στην Εκκλησία… Βέλη από Αρχιεπίσκοπο, αγάπη από Ησαΐα

Η κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου είναι επιβαρυμένη και αυτό είναι ξεκάθαρο στους κόλπους της Εκκλησίας. Εξάλλου δεν το κρύβει ούτε ο ίδιος, ενώ αυτό είναι εμφανές και στις δημόσιες εμφανίσεις του, όπου έδειξε σημάδια αδυναμίας. Παρόλα αυτά, το τελευταίο διάστημα εκτυλίσσεται ένα οργιώδες παρασκήνιο γύρω από τον αρχιεπισκοπικό θώκο, που έχει καταπατήσει κάθε ανθρώπινο κανόνα και μάλιστα σε μια περίοδο που ο Χριστιανισμός διάγει τις ημέρες του Πάσχα, που αποτελεί και την μεγαλύτερη γιορτή της θρησκείας.

Η διαδοχή του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, μπορεί να γίνει με δύο τρόπους. Είτε με μια ενδεχόμενη παραίτηση του, είτε εάν αποδημήσει από τα εγκόσμια, όσο μακάβριο κι αν είναι ακούγεται ένα τέτοιο σενάριο. Ο Αρχιεπίσκοπος έχει απορρίψει το πρώτο σενάριο, ωστόσο το γύρω-γύρω όλοι περιμετρικά του αρχιεπισκοπικού θρόνου, συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς.

Πιθανότατα, όσοι έχουν άμεση εμπλοκή στο όλο ζήτημα, σεβόμενοι την Αγία Εβδομάδα, θα τηρήσουν χαμηλούς τόνους, αλλά μετά το Πάσχα δεν αποκλείεται να φουλάρουν μηχανές, με μοναδικό στόχο την κατάκτηση της Αρχιεπισκοπικής καρέκλας, με τον προεκλογικό αγώνα να χαρακτηρίζεται από κάποιους σκληρότερος, ακόμα και από αυτό τον επικείμενων Προεδρικών εκλογών.

Ορισμένοι εκτιμούν μάλιστα, όπως ανέφεραν σε δημόσιες τοποθετήσεις τους, ότι δεν αποκλείεται σε αυτό τον προεκλογικό αγώνα για ανάδειξη Αρχιεπισκόπου, να εμπλακούν και τα ίδια τα κόμματα, έστω και παρασκηνιακά, ωστόσο από τη στιγμή που τρέχει ταυτόχρονα ο προεκλογικός για τις Προεδρικές, αυτό το σενάριο είναι κάπως απομακρυσμένο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πυρ και μανία ο Αρχιεπίσκοπος για τα περί παραίτησης του-«Βρίσκομαι εν ζωή...»

Η περιφρόνηση του λαού που έριξε λάδι στη φωτιά

Η συζήτηση της διαδοχής του Αρχιεπισκόπου είχε ξεκινήσει τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν το φως της δημοσιότητας είδε μια πληροφορία ότι σκέφτεται να παραιτηθεί και να επιχειρήσει με τη σύμφωνο γνώμη της Συνόδου, να αλλάξει το καταστατικό, ώστε να μην χρειάζεται η ψήφος του λαού για την εκλογή του νέου Προκαθήμενου της Εκκλησίας, αλλά αυτό να γίνεται κατευθείαν από την Ιερά Σύνοδο. 

Με βάση το καταστατικό της Εκκλησίας, αυτή τη στιγμή, σε μια ενδεχόμενη ανάγκη εκλογής νέου Αρχιεπισκόπου, ο λαός θα κληθεί να ψηφίσει, με τους τρεις πρώτους σε σταυρούς προτίμησης να τίθενται ενώπιον της Ιεράς Συνόδου, η οποία έχει τον τελικό λόγο για ανάδειξη του νέου προκαθήμενου της Εκκλησίας.

Αυτή η αλλαγή, δεν διαψεύστηκε από τον Μακάριώτατο, ο οποίος σε δημόσιες τοποθετήσεις του απάντησε διπλωματικά, για μια αλλαγή που επί της ουσίας δεν τον επηρεάζει σε προσωπικό επίπεδο. Ενδεχομένως όμως να επηρεάζει τον εκλεκτό του για να τον διαδεχθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εμφύλιος στην Εκκλησία, βολές Αρχιεπισκόπου-«Αν δεν προσγειωθούν, πάμε λάθος»

Διασταυρώνουν τα ξίφη τους με φόντο διαδοχή και Επιφάνιο

Μετά από όλον αυτό τον ντόρο που ξέσπασε γύρω από το θέμα και για το οποίο αρκετοί προσέτρεξαν να πάρουν θέσεις μάχης, προέκυψε άλλο ένα επεισόδιο, μεταξύ του Μακαριωτάτου και του Μητροπολίτη Ησαΐα, αφού οι δυο τους διασταύρωσαν τα ξίφη τους, με αφορμή το ταξίδι του τελευταίου στην Πολωνία. 

Συγκεκριμένα, ο Αρχιεπίσκοπος είναι ιδιαίτερα ενοχλημένος από το γεγονός ότι ο Ησαΐας ταξίδεψε στο εξωτερικό χωρίς να τον ενημερώσει, ενώ ο Μητροπολίτης από την πλευρά του έκανε λόγο για προσφιλή τακτική που ακολουθεί εδώ και χρόνια, ενημερώνοντας τη Σύνοδο στο τέλος του εκάστοτε έτους για τις δράσεις του.

Για όσους ασχολούνται επισταμένα με τα ζητήματα που ανακύπτουν στην Εκκλησία, αυτή η διαφωνία δεν ήταν τυχαία και σχετίζεται με τα υπόλοιπα θέματα που άπτονται της διαδοχής, αλλά και της μεγάλης διαμάχης μεταξύ των μελών της Ιεράς Συνόδου, για την αναγνώριση του Αυτοκέφαλου της Ουκρανικής Εκκλησίας από τον Μακαριώτατο. 

Όσοι διαφώνησαν με τον Αρχιεπίσκοπο, φρόντισαν να διαχωρίσουν τη θέση τους δημόσια, μεταξύ αυτών οι Μητροπολίτες Ταμασού, Λεμεσού και Μόρφου. Και οι τρεις διαφωνούντες με τον Αρχιεπίσκοπο, είναι πρόσωπα τα οποία ενδιαφέρονται για τον Αρχιεπισκοπικό θώκο, έχοντας μάλιστα και το λαϊκό έρεισμα, όπως καταγράφεται και μέσα από τη δημοσκόπηση που διενήργησε πρόσφατα ο REPORTER.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δημοσκόπηση REPORTER: Ποιος μητροπολίτης έχει προβάδισμα στις Αρχιεπισκοπικές

Αντίθετα, τη θέση του Αρχιεπισκόπου στηρίζει ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, ο οποίος στη βάση της ίδιας δημοσκόπησης, βρίσκεται επίσης μεταξύ των εκλεκτών για να τον διαδεχθούν στην πρωτοκαθεδρία της Εκκλησίας.

Σίγουρα, η Εβδομάδα των Παθών για την ταλαιπωρημένη Εκκλησία της Κύπρου αναμένεται να κρατήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα και είναι δεδομένο ότι οι ενέργειες από όλες τις πλευρές που θα στοχεύουν στον αρχιεπισκοπικό θρόνο, αναμένεται να κλιμακωθούν.

Ρόλο σε όσα θα διαδραματιστούν, πιθανότατα θα παίξει και το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, το οποίο ευνοεί τη γραμμή του Αρχιεπισκόπου, αφού Βαρθολομαίος και Χρυσόστομος διατηρούν άριστες σχέσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αρχιεπισκοπικές όπως... Game of Thrones-Γιατί άνοιξε το ζήτημα διαδοχής

Δειτε Επισης

Στην Γκάμπια ο Τατάρ για Σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας
«Το σημερινό στάτους κβο δεν μπορεί να είναι η λύση και δεν είναι το μέλλον που οραματιζόμαστε»
Τη σημασία επίλυσης Κυπριακού υπογραμμίζουν τ/κ οργανώσεις
Υπουργική Σύνοδος στην Κύπρο στις 17 Μαΐου για Μεταναστευτικό
Επιστρέφει στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν, προγραμματίστηκαν για την Τετάρτη οι πρώτες συναντήσεις
Στοχευμένες ενέργειες εντός έξι μηνών ζήτησε από την Chevron ο Υπουργός Ενέργειας
Πώς θα κατανεμηθεί η ευρωπαϊκή βοήθεια στον Λίβανο-Στη διαχείριση του συριακού το μεγαλύτερο μέρος
Συζητήθηκε τροπολογία Ε. Χαραλαμπίδου για θητεία Προέδρου ΚΣ ΟΑΣΕ
Χαιρέτισε την απόφαση της Κυβέρνησης για μισθολογική αναβάθμιση των ΣΥΟΠ ο Σιζόπουλος
Απειλεί την Τουρκία ο Τατάρ ότι αν αλλάξει πολιτική δεν θα είναι ξανά υποψήφιος