Αντεπιτίθεται σε Αρχιεπίσκοπο ο Κύκκου-«Σπίλωση ονομάτων, παραποίηση γεγονότων»

Στην αντεπίθεση πέρασε ο Μητροπολίτης Κύκκου Νικηφόρος, σε σχέση με τις αναφορές του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου προς το πρόσωπό του και προς το πρόσωπο του Μητροπολίτη Ταμασού, Ησαία, τους οποίους χαρακτήρισε ως προτεστάντες, λόγω της θέσης που τηρούν στο θέμα του αυτοκέφαλου της Ουκρανικής Εκκλησίας.

Σε γραπτή του δήλωση, ο Μητροπολίτης έκανε λόγο για ανεπίτρεπτους χαρακτηρισμούς, από πλευράς του Προκαθήμενου της Εκκλησίας, εκφράζοντας την θέση ότι ουδέποτε τος χαρακτήρισε ως προτεστάντες, όπως ανέφερε στην συνέντευξή του ο Μακαριώτατος.

Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη «στην εν λόγω συνέντευξή του ο Μακαριώτατος, μεταξύ άλλων, αναφέρεται και στο πρόσωπό μου με ανεπίτρεπτους χαρακτηρισμούς».

Παράλληλα, ανέφερε ότι «γι’ αυτό, επειδή οι εν λόγω αναφορές προκαλούν ερωτηματικά, αν όχι και σκανδαλισμό των πιστών, γι’ αυτό η δικαιοσύνη επιβάλλει να δοθεί απάντηση για την αποκατάσταση της αλήθειας και της Αρχιερατικής μου αξιοπρέπειας».

Επισήμανε ακόμα ότι «κατ’ αρχή, σε ό,τι αφορά το Ουκρανικό ζήτημα και τη θέση της Εκκλησίας της Κύπρου στο όλο θέμα, το οποίο θίγει ο Μακαριώτατος, ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά, ότι υπάρχουν δύο ομόφωνες Συνοδικές αποφάσεις (12 Φεβρουαρίου και 9 Σεπτεμβρίου 2020), οι οποίες και διαλαμβάνουν την τήρηση ουδετερότητας στο εν λόγω ζήτημα».

Ο ίδιος, συνεχίζει ο Μητροπολίτης, «απ’ ότι φαίνεται και από τη συνέντευξή του, είμαι βέβαιος, ότι θα θυμάται τις θέσεις αυτές της Συνόδου, στο υπ’ αναφορά θέμα. Γι’ αυτό και με ευθύτητα του υποβάλλομε: Ποιος παραβίασε τις εν λόγω αποφάσεις ερήμην της Συνόδου, κατά το συλλείτουργο (24 Οκτωβρίου 2020) στην Ιερά Μονή Χρυσορρογιατίσσης, όπου και εγένετο η χειροτονία του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Παγκρατίου, μνημονεύοντας τον Επιφάνιο; Ασφαλώς, ο ίδιος!»

Υποδεικνύει ακόμα πως «σε ό,τι αφορά τους χαρακτηρισμούς, με τους οποίους στιγματίζει εμέ και άλλο Ιεράρχη, ως “προτεστάντες” και “εκτός Εκκλησίας”, αυτό καταστρατηγεί κάθε ίχνος εκκλησιολογικής δεοντολογίας και αδελφικής συμπεριφοράς. Και πάντως, χάριν της αλήθειας, δηλώνουμε, ότι ουδέποτε υπήρξε τέτοιος διάλογος μεταξύ μας. Παραβάτες είναι όσοι παραχαράσσουν ή περιφρονούν τους εκκλησιαστικούς κανόνες και τα εκκλησιαστικά θέσμια».

Καταλήγοντας, επισημαίνει πως «παρά τον δεδομένο σεβασμό μας προς το πρόσωπο του Μακαριωτάτου και το εμπερίστατο της υγείας του, με λύπη αναφέρομε ότι ο Μακαριώτατος, δυστυχώς, επαναλαμβάνει εαυτόν, σε ό,τι αφορά τη σπίλωση προσώπων και την παραποίηση γεγονότων».

Στη συνέντευξή του, ο Αρχιεπίσκοπος κληθείς να τοποθετηθεί εάν παραμένει το θέμα με τους μητροπολίτες, που δεν συλλειτουργούν μαζί του, είπε «τους είπα ότι ενώ ήξεραν πως είμαι άρρωστος, γιατί δεν ρώτησαν ποτέ, "ρε αδελφέ τι κάνεις; Που πας; Θέλεις καμιά βοήθεια;" Δεν με ρώτησαν ποτέ και ήρθαν να διαμαρτυρηθούν γιατί δεν μείναμε ουδέτεροι, στo θέμα της Ουκρανίας. Τους είπα ότι υπάρχουν οι Τόμοι στο Ουκρανικό Πατριαρχείο και όποιος θέλει, μπορεί να τους δει». 

Σημείωσε ακόμα πως, «Η Ουκρανία, δεν άνηκε ποτέ στο Πατριαρχείο της Μόσχας. Αν δεν θέλουν να συλλειτουργήσουμε, ώρα τους καλή, αλλά τους είπα πως είναι εκτός Εκκλησίας. Τους είπα, "δεν είστε μέλη της Εκκλησίας της Κύπρου. Είστε Προτεστάντες. Θα κάνει ο καθένας Εκκλησία δική του; Πάτε λάθος κύριοι». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Κλειστά την 1η Μαΐου όλα τα Γενικά Καταστήματα-Οι οδηγίες του Υπουργείου Εργασίας
Διαμαρτυρία φοιτητών ΤΕΠΑΚ για μεταφορά μαθημάτων στην Πάφο
Παραβίαση ενωσιακού δικαίου για εργοδότηση ναυαγοσωστών καταγγέλλει η Ισότητα
Aπαγόρευση χρήσης βεγγαλικών και ρίψης πυροτεχνημάτων ζητά το Terra Cypria
Δημόσια διαβούλευση για νομοσχέδιο που ρυθμίζει τις πρωτοβουλίες πολιτών
Παράπονα στην Eπ. Προστασίας για τη νομιμότητα λειτουργείας κλειστών κυκλωμάτων σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία
Διαβεβαιώσεις Αρχής Ηλεκτρονικής Υγεία-«Εντατική εργασία για Α’ φάση Εθνικού Σημείου Επαφής»
Σκαρφαλώνει στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία-Δεν υποχωρεί η σκόνη
Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά