«Ο Χριστοδουλίδης νέος Μακάριος, πράκτορες των Εγγλέζων οι Ακελικοί»

Την άποψη του για τους βασικούς υποψήφιους Προέδρους της Δημοκρατίας, κατέθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο οποίος δεν έκρυψε την συμπάθειά του στον Νίκο Χριστοδουλίδη, τον οποίο παραλήρησε με τον Μακάριο, αφού έχει όπως υποστηρίζει λαϊκό έρεισμα, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι δεν στηρίζει κανέναν.

Παράλληλα, ο Αρχιεπίσκοπος αποκάλυψε τι συμβούλευσε τον Ανδρέα Μαυρογιάννη και τον Αχιλλέα Δημητριάδη, όταν τον επισκέφθηκαν, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι ο Αβέρωφ Νεοφύτου δεν θα περάσει στο δεύτερο γύρο των Προεδρικών Εκλογών. Κατηγόρησε εξάλλου το ΑΚΕΛ, ως «πράκτορες των Εγγλέζων» και χαρακτήρισε το ΕΛΑΜ ως «πελλούς».

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πολίτης», ο Μακαριώτατος κληθείς να τοποθετηθεί αν στηρίζει τον Νίκο Χριστοδουλίδη, είπε πως δεν είναι κοντά σε κανέναν, αλλά είδε, όπως υπέδειξε, ότι «μόνο ο Χριστοδουλίδης έχει λαϊκό έρεισμα. Μάλιστα, ένας βουλευτής του ΔΗΣΥ μου είπε πως έμαθε ότι τον υποστηρίζω (σ.σ. τον Χριστοδουλίδη). Του είπα δεν υποστηρίζω κανένα, αλλά βλέπω ότι ο Νίκος έχει λαϊκό έρεισμα που δεν το είχε κανένας Πρόεδρος, ούτε καν ένας υποψήφιος».

Αναφέρθηκε εξάλλου και στο περιστατικό με τον επικοινωνιολόγο του Νίκου Χριστοδουλίδη, με τις κλεμμένες ατάκες από τον προεκλογικό του Ιωάννη Κασουλίδη, το 2008. Όπως εξήγησε, μιλώντας με τον ανεξάρτητο υποψήφιο, του είπε ότι «ο Τάσσος Παπαδόπουλος του είχε στείλει τον επικοινωνιολόγο του, για να τον συμβουλεύσει πριν τις αρχιεπισκοπικές εκλογές. Τότε, ο Αρχιεπίσκοπος του απάντησε, “ρε δεν είμαι σημερινός. Είμαι 30 χρόνια μητροπολίτης και δεν τα έκαναν τούτα και θα τα κάνω τωρά;”»

Του είπε ακόμα, όπως ανέφερε στην συνέντευξή του, ότι «έπρεπε να καταλάβει ότι δεν ήταν δικό σου άνθρωπος και ήθελε να σε παγιδέψει. Σε παρακολούθησα και μιλούσες, βρε αδελφέ, μισή ώρα. Δεν σε κανούσαν δέκα λεπτά; Πρόσεχε που δαμαί και δα να μην σου στήσουν άλλη παγίδα, γιατί έχεις ένα προσόν που δεν το έχουν οι άλλοι. Έχεις λαϊκή στήριξη».

Ως καλός γνώστης της πολιτικής, ο Μακαριώτατος, κλήθηκε να αναφερθεί στα όσα ακούει με τον κόσμο που μιλά για το πώς θα εξελιχθούν οι Προεδρικές Εκλογές, λέγοντας πως ένας φίλος του βουλευτής τον ρώτησε εάν εκλεγεί ο Χριστοδουλίδης που θα βρει βουλευτές να τον στηρίξουν, με τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας να απαντά, «εγώ τον ρώτησα να μου πει πόσους βουλευτές είχε ο Μακάριος. Έμεινε και με έβλεπε. Άνθρωπος που έχει λαϊκό έρεισμα, έχει και δύναμη. Ας πάει η Βουλή να ψηφίσει ένα νόμο που δεν τον θέλει η Κυβέρνηση. Αν κατέβουν δέκα χιλιάδες άτομα έξω από τη Βουλή τι θα γίνει;»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Γεμάτη η ατζέντα Χριστοδουλίδη τον Ιούνιο-Ανακοίνωσε έντεκα συναντήσεις

«Πληροφορούμε ότι τα παιδιά του Προέδρου υποστηρίζουν Χριστοδουλίδη»

Από την εξίσωση δεν μπορούσαν να λείπουν ούτε αναφορές στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και το ποιον θα υποστηρίξει στις εκλογές.

Ο Αρχιεπίσκοπος, είπε ότι ο Πρόεδρος θα στηρίξει το κόμμα του, ωστόσο, σε υπόδειξη ότι και ο Νίκος Χριστοδουλίδης από το κόμμα του προέρχεται, είπε ότι «εγώ πιστεύω θα κρατήσει ίσες αποστάσεις. Πληροφορούμε ότι τα παιδιά του Προέδρου, υποστηρίζουν Χριστοδουλίδη. Δεν έχει βεβαίως σχέση, γιατί πολλές φορές, άλλο ψηφίζει ο πατέρας, άλλο τα παιδιά, άλλο η γυναίκα».   

Τα λάθη του Νικόλα και οι «αριστεροί είναι πράκτορες των Εγγλέζων»

Πέραν του Νίκου Χριστοδουλίδη, ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε και στους υπόλοιπους υποψήφιους για την προεδρία, αφού πρώτα τοποθετήθηκε για το τι πιστεύει ότι θα πράξει ο Νικόλας Παπαδόπουλος με τον τέως υπουργό Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τον Μακαριώτατο, μίλησε με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ, πριν από περίπου δύο χρόνια και του είπε, «ρε Νικόλα, είσαι έξυπνος άνθρωπος. Έχεις τώρα κάποια χρόνια που βρίζεις το ΑΚΕΛ και τον Συναγερμό. Με ποιον ανάθεμα θα πας αύριο να συνεργαστείς; Είναι ασυγχώρητα λάθη αυτά. Εγώ δεν είμαι πολιτικός. Εγώ μια φορά χρειάστηκα ψήφο και έκαναν το λάθος και με ψηφίσανε και θα μείνω ως το τέλος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έστειλε μήνυμα αλλαγής ο Στεφάνου-«Ο Μαυρογιάννης αποτελεί νικηφόρα επιλογή»

Σε ότι αφορά στους υπόλοιπους υποψήφιους που συνάντησε, αναφέρθηκε στον Αχιλλέα Δημητρίαδη, με τον οποίο γνωρίζονται για αρκετό καιρό. Στη συνάντησή τους, ο Αρχιεπίσκοπος του ανέφερε ότι είναι αξιοπρεπής άνθρωπος και αν παραμείνει έτσι, «υποψήφιος του ΑΚΕΛ δεν γίνεσαι».

Το ΑΚΕΛ, του είπε ο Μακαριώτατος, «για να σε βάλει υποψήφιο θα σε δέσει χειροπόδαρα. Που ζεις; Στο φεγγάρι; Δεν είσαι κάτοικος αυτού του νησιού; Δεν κατάλαβες ότι οι αριστεροί είναι πράκτορες των Εγγλέζων;»       

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αιχμές Δημητριάδη με φόντο το περιβάλλον-Κάνει λόγο για απουσία συντονισμού

Όταν του υποδείχθηκε ότι οι αναφορές του είναι βαριές, ο Αρχιεπίσκοπος όχι μόνο δεν απέσυρε, αλλά συμπλήρωσε ότι «αν είσαι δημοσιογράφος και δεν το ξέρεις, μειονεκτείς. Από την εποχή του Πάπη, όχι τώρα».

Τα ίδια, είπε και στον Ανδρέα Μαυρογιάννη, με τον οποίο συναντήθηκαν τις προηγούμενες μέρες.

«Μου είπε ότι ως τώρα δεν του είπαν τίποτα. Τον προειδοποίησα, “αν νομίζεις ότι θα σε αφήσουν να διοικήσεις όπως θέλεις, ξέχνα το”. Επέμενε ότι δεν του είπαν τίποτα. “Μακάρι, του είπα. Καλός άνθρωπος είσαι, καλός συνομιλητής ήσουν, αλλά Κυπριακό γιοκ. Δεν θα μπορέσεις να το λύσεις».”

«Πιστεύεις ο Αβέρωφ θα φθάσει στο 20%;»

Εκτός συζήτησης δεν άφησε ούτε τον Αβέρωφ Νεοφύτου, για τον οποίο είπε ότι είναι Παφίτης, συντοπίτης του δηλαδή και φίλος, όπως τον χαρακτήρισε.

Διερωτήθηκε όμως, «καλά δεν το καταλαβαίνει ο ίδιος όταν ούτε το κόμματου δεν τον υποστηρίζει; Για να περάσει δεύτερη Κυριακή, θέλει πάνω από 25% με 30%. Εσύ πιστεύεις ότι θα φτάσει στο 20%;»

Πάντως, ο Αρχιεπίσκοπος διαμήνυσε ότι δεν του εισηγήθηκε να αποσυρθεί, καθότι δεν του πέφτει λόγος.

«Έκανε δηλώσεις κατά του Χριστοδουλίδη και έστειλε μια επιστολή. Σκεφτόμουν να του διαμηνύσω ότι αν είχε στείλει εκείνη την επιστολή με ευγένεια και λοιπά, ήταν να κερδίσει πολλούς ψήφους. Δεν κατάλαβε ότι αυτός ο λαός έχει απαξιώσει πλέον τα κόμματα; Θα του έλεγα να μην κρατάει αυτή τη γραμμή, γιατί χάνει. Μόνο με την καλοσύνη κερδίζει κάποιος», είπε και συνέχισε τονίζοντας πως, «ο Χριστοδουλίδης είναι ο πρώτος μετά τον Μακάριο που έχει λαϊκό έρεισμα. Γιατί το απέκτησε, δεν μπορώ να το ξέρω. Είναι η όλη του συμπεριφορά. Πήγαν να τον κατηγορήσουν για τα παιδιά του, γιατί πήγαιναν σε αγγλικό σχολείο. Αφού όλοι οι διπλωμάτες επειδή παίρνουν μεταθέσεις από τη μια χώρα στην άλλη, έστελναν τα παιδιά τους. Έγινε υπουργός τι έπρεπε να κάνει;»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δυσοίωνες προβλέψεις Αβέρωφ για οικονομία-«Εξαρτάται ποιος είναι ο τιμονιέρης»

«Πελλοί στο ΕΛΑΜ»

Από τα πυρά του Αρχιεπισκόπου, δεν ξέφυγε ούτε το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο, τα μέλη του οποίου χαρακτήρισε «πελλούς», λόγω της σχέσης τους με την Χρυσή Αυγή.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε, «είναι πελλοί. Σήμερα μπορώ να σου πω ότι είναι πελλοί τούτοι. Πίστευα ότι είχαν μεν μια ακραία γραμμή, αλλά νόμιζα ότι είναι μορφωμένα παιδιά. Ύστερα έμαθα ότι ήταν με αυτούς της Χρυσής Αυγής, στην Ελλάδα, τότε είπα “όι, εν πελλοί τούτoι”. Δεν έχω σχέσεις μαζί τους.»

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας διέψευσε παράλληλα ότι έδωσε χρήματα στον πρώην γενικό γραμματέα της Χρυσής Αυγής, Νίκο Μιχαλολιάκο, όπως κάποιοι τον κατηγορούν.

Δειτε Επισης

Ικανοποίηση στα κατεχόμενα για ένταξη Κοσόβου στο ΣτΕ-«Παράδειγμα για το ψευδοκράτος»
Εκνευρίστηκαν οι Τούρκοι με την ΕΕ-«Δεν θα δεχθούμε ποτέ τη διασύνδεση ευρωτουρκικών με Κυπριακό»
Πρώτη αντίδραση ΥΠΕΞ για την απόφαση ΣτΕ για Κόσοβο-«Η Κύπρος συνεπής στις διαχρονικές θέσεις της»
Αυξήθηκαν κατά 2,5% οι λογαριασμοί της ΑΗΚ-Δύο περιπτώσεις παρανομίας με φωτοβολταϊκά
Νέος αποκαλυπτικός διάλογος του για τη γυναικοκτονία της Κυριακής-«Είναι συνάδελφος;»
«Οι ΗΠΑ συμφώνησαν για επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα, με αντάλλαγμα περιορισμένο χτύπημα στο Ιράν»
Απορρίπτει νέους φόρους ο ΔΗΣΥ-Προτείνει εναλλακτικά μέτρα στήριξης, ενθάρρυνση επενδύσεων και κίνητρα
Υπεραμύνεται των χειρισμών του για πολλαπλές συντάξεις ο ΥΠΟΙΚ-«Ανέκδοτο ότι αντικαταστάθηκαν με φιλοδώρημα»
Ικανοποίηση Προέδρου για τη διασύνδεση Κυπριακού και ευρωτουρκικών-Εισέπραξε στήριξη για Συρία
Μ. Κεραυνός: Πολύ θετική εξέλιξη η μείωση του χρέους εν μέσω γεωπολιτικών εξελίξεων