Δημοσκόπηση REPORTER: Ποιος μητροπολίτης έχει προβάδισμα στις Αρχιεπισκοπικές

Σημαντικά ευρήματα, στον απόηχο της συζήτησης που άνοιξε για τις Αρχιεπισκοπικές εκλογές, καταγράφονται στη δημοσκόπηση του REPORTER που διενεργήθηκε από τον οργανισμό IMR, που μεταξύ άλλων διερευνά τις απόψεις των πολιτών για τους μητροπολίτες που παρουσιάζονται ως οι επικρατέστεροι για να διαδεχθούν τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β΄.  

Υπενθυμίζεται πως με βάση το καταστατικό της Εκκλησίας, από τον λαό θα αναδειχθεί το λεγόμενο τριπρόσωπο. Οι τρεις ιεράρχες, δηλαδή, που θα τεθούν ενώπιον της Ιεράς Συνόδου, η οποία θα αποφασίσει ποιος εκ των τριών θα διαδεχθεί τον Αρχιεπίσκοπο. Με βάση τα δεδομένα και τις ισορροπίες εντός της Συνόδου, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ανάμεσα στον λαό, έχει τεράστια σημασία, αφού αναλόγως το ποιοι θα αποτελούν το τριπρόσωπο, θα υπάρξουν και οι ανάλογες συνέργειες και συνεργασίες ανάμεσα στους ίδιους τους ιεράρχες.

Κι αυτό διότι, όπως είναι γνωστό, εντός της Ιεράς Συνόδου επικρατούν διαφορετικές απόψεις για μια σειρά από φλέγοντα ζητήματα μεταξύ των οποίων και το ουκρανικό ζήτημα, που αφορά την αυτοκεφαλία της ουκρανικής Εκκλησίας, η οποία δεν αναγνωρίζεται από το Πατριαρχείο της Μόσχας και δημιούργησε το γνωστό ρήγμα μεταξύ των Πατριαρχείων Μόσχας και Κωνσταντινουπόλεως. Αξίζει να σημειωθεί πως η Κυπριακή Εκκλησία, μαζί με την Εκκλησία της Ελλάδος, το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και το Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας, είναι οι μόναδικές Εκκλησιαστικές Αρχές που αναγνώρισαν το αυτοκέφαλο της Ουκρανίας.

Αυτό το γεγονός δημιούργησε ρήγμα ανάμεσα στα μέλη της Ιεράς Συνόδου, αφού κάποια μεταξύ των οποίων ο μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, ο Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας και ο Μόρφου Νεόφυτος, διαφώνησαν με τους χειρισμούς του Αρχιεπισκόπου, με τους οποίους όμως συμφωνούν ο Πάφου Γεώργιος και ο Κωνσταντίας Βασίλειος καθώς και η πλειοψηφία των υπόλοιπων μελών της. Μαζί με μια σειρά άλλων ζητημάτων που απασχολούν την Εκκλησία, το ουκρανικό αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις, όταν και εφόσον ανοίξει το θέμα διαδοχής του Μακαριωτάτου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αρχιεπισκοπικές όπως... Game of Thrones-Γιατί άνοιξε το ζήτημα διαδοχής

Στη δημοσκόπηση του REPORTER αποτυπώνεται για πρώτη φορά η άποψη των πολιτών για τους εν δυνάμει υποψηφίους για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο, ωστόσο το σημαντικό, με βάση και τους κανόνες της Εκκλησίας, είναι ποιοι τρεις θα αποτελέσουν το τριπρόσωπο, όπως επίσης και η μεταξύ τους διαφορά στα ποσοστά, που ενδεχομένως να επηρεάσει και την άποψη των μελών της Ιεράς Συνόδου.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, πρώτος κόβει το νήμα ο μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, ο οποίος ήταν και ο μόνος εκ των σημερινών Ιεραρχών που διεκδίκησε με αξιώσεις τη θέση του Αρχιεπισκόπου και στις προηγούμενες Αρχιεπισκοπικές εκλογές. Με 28% ο Λεμεσού Αθανάσιος επιβεβαιώνει ότι με το πλούσιο έργο και τα κηρύγματα του, αποτελεί έναν σημαντικό κεφάλαιο για την Εκκλησία της Κύπρου. Στη δεύτερη θέση ακολουθεί ο μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας, με 18%, ο οποίος ουσιαστικά αποτελεί τη διάδοχη κατάσταση του Κύκκου Νικηφόρου, ο οποίος διεκδίκησε κι αυτός τον Αρχιεπισκοπικό θώκο στις προηγούμενεςδ εκλογές. Μαζί με τον Λεμεσού Αθανάσιου, ο μητροπολίτης Ησαΐας αποτελεί το δίδυμο που φαίνεται πως θα αποτελεί τα δύο τρίτα του τριπρόσωπου, αφού για την τρίτη θέση, φαίνεται πως οι διαφορές μεταξύ των υπόλοιπων Ιεραρχών είναι πολύ μικρές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε θέσεις μάχης για Αρχιεπισκοπικές-Το προφίλ των επικρατέστερων μητροπολιτών

Συγκεκριμένα στη δημοσκόπηση του REPORTER, o μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος καταλαμβάνει την τρίτη θέση με 8%, ενώ σε απόσταση αναπνοής ακολουθεί ο μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος με 6%. Την πεντάδα συμπληρώνει ο Κωνσταντίας Βασίλειος με 4%. Αξίζει να σημειωθεί πως 34% των ερωτηθέντων, απάντησε πως δεν θα ψηφίσει στις αρχιεπισκοπικές εκλογές, όταν αυτές διεξαχθούν, ενώ μόλις 1% δήλωσε πως θα ψηφίσει άλλο Ιεράρχη.

Σημειώνεται πως για τις Αρχιεπισκοπικές Εκλογές, δεν υποβάλλονται υποψηφιότητες, αλλά κάθε Ορθόδοξος Χριστιανός που κατοικεί στην Κύπρο, έχει το δικαίωμα να ψηφίσει όποιο μέλος της Εκκλησίας, έχει το δικαίωμα να είναι υποψήφιος με βάση το Καταστατικό της Εκκλησίας της Κύπρου.

Η δημοσκόπηση του REPORTER, επιβεβαιώνει την ίδια ώρα, πως η μεγάλη δύναμη του Λεμεσού Αθανάσιου προέρχεται από τη γενέτειρα του και την πόλη στην οποία κατηχεί, τη Λεμεσό, αφού το 53% των ερωτηθέντων από τη Λεμεσό απάντησε πως θα ψηφίσει τον μητροπολίτη Αθανάσιο. Την ίδια ώρα ο Λεμεσού, διαθέτει σημαντικά ερείσματα και σε άλλες επαρχίες, αφού το 19% των ερωτηθέντων εκ Λευκωσίας, το 25% των ερωτηθέντων από τη Λάρνακα και το 22% των ερωτηθέντων από την Αμμόχωστο, δήλωσαν πως θα ψήφιζαν τον μητροπολίτη Λεμεσού.

Την ίδια ώρα το 27% των ερωτηθέντων από τη Λευκωσία, το 17% των ερωτηθέντων από τη Λάρνακα, το 7% των ερωτηθέντων από τη Λεμεσό και μόλις το 4% από την Αμμόχωστο, δήλωσαν πως θα ψήφιζαν τον Ταμασού Ησαΐα.

Ταυτότητα έρευνας

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από το γραφείο IMR για λογαριασμό του REPORTER, μεταξύ των ημερομηνιών 24 και 31 Μαρτίου του 2022. Η κάλυψη ήταν παγκύπρια, σε αστικές και αγροτικές περιοχές, με δείγμα άνδρες και γυναίκες 18 ετών και άνω με δικαίωμα ψήφου. Το μέγεθος του δείγματος ήταν 1000 άτομα και η επιλογή του έγινε με τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία. Η συλλογή στοιχείων έγινε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου. Το στατιστικό σφάλμα καθορίζεται στο +/-3.1% και ο βαθμός βεβαιότητας στο 95%.

Σε ό,τι αφορά τα χαρακτηριστικά του δείγματος, το 50% ήταν γυναίκες και το 50% άντρες. Το 12% ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 18-24, το 36% στην ομάδα 25-44, το 35% στην ομάδα 45-64 και το 16% είναι άνω των 65. Το 39% προέρχεται από την επαρχία Λευκωσίας, το 29% από τη Λεμεσό, το 16% από τη Λάρνακα, το 10% από την Πάφο και το 6% από την επαρχία Αμμοχώστου.

Διαβάστε εδω τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης για τις Προεδρικές Εκλογές:

Δειτε Επισης

Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»