Άλλος ένας προεκλογικός με Μακάριο, Γρίβα και ΕΟΚΑ Β

Προεκλογική στην Κύπρο χωρίς παρελθοντολογία δεν γίνεται και για αυτό φρόντισε ο Αρχιεπίσκοπος με τα όσα ανάφερε σε συνέντευξη του, δίνοντας στα κόμματα την τέλεια αφορμή για να επανέλθουν με αναφορές στον Μακάριο, το πραξικόπημα, τον Γρίβα και την ΕΟΚΑ Β.    

Μετά τον Μακαριότατο που άνοιξε τον χορό με τη δήλωση πως τα ποσοστά του Χριστοδουλίδη είναι όπως αυτά του Μακαρίου, σειρά πήραν τα κόμματα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με αέρα και κόκκινες γραμμές μπαίνει στον διάλογο με το Κέντρο ο Χριστοδουλίδης

Τον χορό άνοιξε ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος δήλωσε χθες, κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του προκαθήμενου της Εκκλησίας, πως, «ο Αρχιεπίσκοπος είναι συνάμα και πολίτης Κυπριακής Δημοκρατίας. Και ως πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει το κάθε δικαίωμα να εκφράζει την άποψή του. Σημειώσαμε που αναφέρθηκε στις Μακαριακές μεθόδους, νοοτροπίες και πρακτικές. Μας παρέπεμψε σε εκείνη την περίοδο. Θέλω να σημειώσω κάτι. Ο λόγος που δημιουργήθηκε ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι για να είναι απέναντι από τέτοιες νοοτροπίες και πρακτικές».

Από την πλευρά του το ΑΚΕΛ απάντησε στον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, τονίζοντας πως ο Αβέρωφ Νεοφύτου επαναφέρει τον μύθο της ΕΟΚΑ Β'.

Σε γραπτή του δήλωση ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουμάς ανέφερε ότι ο Πρόεδρος του Συναγερμού επιτέθηκε χθες στον αείμνηστο Πρόεδρο Μακάριο, αναφερόμενος σε μακαριακές μεθόδους, νοοτροπίες και πρακτικές.

Προσθέτοντας πως «με άλλα λόγια, ο Αβέρωφ Νεοφύτου επαναφέρει τον μύθο της ΕΟΚΑ Β΄ ότι ο εκλεγμένος Πρόεδρος Μακάριος ήταν δικτάτορας και για αυτό διέπραξαν το πραξικόπημα. Επιπρόσθετα, ο Αβέρωφ Ν. συμπλήρωσε ότι ο ίδιος και ο Συναγερμός βρίσκονται «απέναντι» σε αυτά που ονόμασε μακαριακές πρακτικές. Απέναντι από τον Μακάριο όμως, ήταν η προδοτική ΕΟΚΑ Β΄, όπως καλά θα θυμούνται στην Πινδάρου».

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ ανέφερε πως «αφού θέλουν λοιπόν να ανοίξουν ιστορική συζήτηση, ας παραδεχθούν επιτέλους σε ποια πλευρά της Ιστορίας ήταν και είναι. Και ας ξεκαθαρίσουν επίσης ποιο ρόλο θα παίξει ο Αβέρωφ Νεοφύτου: του σημερινού αντιμακαριακού απολογητή της ΕΟΚΑ Β΄ ή αυτού που το 2016 εκθείαζε τον Μακάριο σε επιμνημόσυνη ομιλία;».

Αντίδραση ΔΗΣΥ

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωση του ο Δημοκρατικός Συναγερμός απαντά στο ΑΚΕΛ αναφέροντας πως «ο Μακάριος ήταν ο ηγέτης του ‘60 και του ‘70. Σήμερα η κοινωνία μας χρειάζεται περισσότερη συλλογικότητα και σύγχρονες προτάσεις για να πάει η πατρίδα μας μπροστά».

Παράλληλα, τονίζει ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός και ο Αβέρωφ Νεοφύτου βρίσκονται ξεκάθαρα στην πλευρά της επόμενης μέρας και όχι της προηγούμενης.

«Ο τετραγωνισμός του κύκλου είναι ήπια έκφραση για να περιγράψουμε τελικά αυτά που ζούμε», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Δημοκρατικού Συναγερμού, Δημήτρης Δημητρίου. 

Όπως είπε ο κ. Δημητρίου σε γραπτή του δήλωση, «στο ΑΚΕΛ επικυρώνουν την υποψηφιότητα Ανδρέα Μαυρογιάννη. Μια υποψηφιότητα που δεν έχει ανακοινωθεί και αυτό όταν γίνει θα είναι όπως μας λέει ο ίδιος, ανεξάρτητη. Ας το κρίνουν οι πολίτες».

Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ ανέφερε πως «για το μόνο θέμα που ξέρουμε τις απόψεις του κύριου Μαυρογιάννη είναι το κυπριακό. Οι οποίες έρχονται σε μετωπική σύγκρουση με το αφήγημα του ΑΚΕΛ και με τον κύριο Μαυρογιάννη να μην δηλώνει αν συμφωνεί ή όχι με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Και δεν είναι ο μόνος».

Επιπλέον ο Δημήτρης Δημητρίου είπε ότι «ο Νίκος Χριστοδουλίδης το ίδιο έπραξε και το ερώτημα παραμένει: Συμφωνεί ή όχι με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης; Έχει θέσεις έστω για το κυπριακό ή είναι και αυτό μέρος της συγγραφής του προεκλογικού προγράμματος; 

Παράλληλα, τόνισε ότι ο ΔΗΣΥ συνεχίζει με πολιτικές θέσεις, με χειροπιαστές, εφαρμόσιμες και κοστολογημένες προτάσεις. «Συνεχίζουμε να εξελίσσουμε τον τόπο μας. Με τη σιγουριά, τη σταθερότητα και την ασφάλεια και με προοπτικές ανάπτυξης και προκοπής που ως Δημοκρατικός Συναγερμός μπορούμε και προσφέρουμε στους συμπολίτες μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Ο Χριστοδουλίδης νέος Μακάριος, πράκτορες των Εγγλέζων οι Ακελικοί»

Απάντηση Παπαδόπουλου

Στις δηλώσεις του προέδρου του ΔΗΣΥ, απάντησε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, χαρακτηρίζοντας τες ως ατυχείς. 

Όπως ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος είναι «παντελώς ατυχείς οι δηλώσεις του Αβέρωφ Νεοφύτου. Θα έπρεπε να είχε σεβαστεί τη μνήμη του Εθνάρχη Μακαρίου».

Τέλος, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ σημείωσε πως ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ «άλλα έλεγε όταν ήταν ομιλητής στο μνημόσυνο του Μακαρίου».

«Χυδαία αυτά που είπε ο Αρχιεπίσκοπος»

Ενοχλημένος, σχετικά με τα όσα δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος για το ΑΚΕΛ παρουσιάστηκε ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος, Στέφανος Στεφάνου, χαρακτηρίζοντας τα χυδαία και μη σοβαρά. 

Όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι «εμείς έχουμε αποφασίσει να ασχολούμαστε με τα σοβαρά και τους σοβαρούς. Και επειδή αυτά που είπε ο προκαθήμενος δεν είναι σοβαρά, να μην πω ότι είναι και χυδαία σε σχέση με το ΑΚΕΛ για αυτό και δεν θα ασχοληθούμε». 

«Αυτό όμως που πρέπει να πω», πρόσθεσε, «είναι πως ο προκαθήμενος της εκκλησίας και γενικά όσοι κατέχουμε δημόσια αξιώματά και απευθυνόμαστε στην κοινωνία, σε μια κοινωνία που δυσπραγή και ζει στην οικονομική και κοινωνική ανασφάλεια δεν θα πρέπει να καταχρόμαστε αυτόν τον ρόλο».

«Δεν θα απαντήσω στον προκαθήμενο της Εκκλησίας γιατί η προσβολή ενός ιστορικού κόμματος με χιλιάδες μέλη και υποστηρικτές είναι μεγάλη, όμως επαναλαμβάνω ότι εμείς θα ασχολούμαστε με τα σοβαρά», κατέληξε ο κ. Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απαξιώνει τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου ο Στέφανος-«Χυδαία όσα είπε για το ΑΚΕΛ»

Η τοποθέτηση από το επιτελείο Χριστοδουλίδη

Η πρώτη τοποθέτηση από την πλευρά του Νίκου Χριστοδουλίδη, ήρθε από το μέλος του επιτελείου Μαριλένα Ευαγγέλου, η οποία μιλώντας στην Κρατική Τηλεόραση ανέφερε πως «ο Αρχιεπίσκοπος είπε πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης έχει λαϊκό έρεισμα. Τώρα εάν ο κύριος Χριστοδουλίδης έχει λαϊκό έρεισμα, νομίζω είναι στην κρίση του καθενός. Αυτή είναι η άποψη του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου. Ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης έχει λαϊκό έρεισμα, από το ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι ο νέος Μακάριος, απέχει νομίζω».

Παράλληλα, η κ. Ευαγγέλου σημείωσε πως «αν καταφέρουμε με το α ή β τόπο να πάμε στο παρελθόν είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Είμαστε εδώ για να συζητούμε για το μέλλον. Υπάρχει πολύ μεγάλος σεβασμός και στην ιστορία και το μέλλον».

Δειτε Επισης

Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ