Ο εμφύλιος πίσω από ένα έγκλημα με ηθικό αυτουργό την... ανοχή

Μαύρα πυκνά σύννεφα, έχουν καλύψει τον τομέα της δημόσιας παιδείας, με το κλίμα να παραμένει εκρηκτικό, λόγω των ακραίων αντιδράσεων για τα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ στα Δημοτικά και τις εγκληματικές επιθέσεις εναντίον σχολείων στη Λεμεσό και τη Λευκωσία. Την ίδια ώρα, παρά τα έκτροπα που παρατηρούνται, οι διαμαρτυρόμενοι δεν κάνουν πίσω και συνεχίζουν τις εκδηλώσεις τους, τραβώντας το σχοινί ακόμη περισσότερο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κατακραυγή για τις βομβιστικές επιθέσεις στα σχολεία-Ζητείται απόδοση ευθυνών

Η ατμόσφαιρα, άρχισε να μυρίζει μπαρούτι από τις 20 Νοεμβρίου, όταν τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όσο και ο υπουργός Υγείας έδωσαν το πρώτο στίγμα προθέσεων για τα μέτρα που επρόκειτο να ακολουθήσουν. Δηλώσεις που προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των οργανωμένων γονέων, οι οποίοι δήλωναν μάλιστα «απ’ ον μπορεί να δέρει το γάρο, δέρνει το σάμα». Και μπορεί να έκαναν ένα βήμα πίσω, ακυρώνοντας τα μέτρα αντίδρασης, ωστόσο ο σπόρος είχε φυτευτεί.

Η βόμβα πυροδοτήθηκε την αμέσως επόμενη Τετάρτη, 24 του μηνός, όταν ανακοινώθηκαν και επίσημα τα μέτρα. Υποχρεωτική χρήση μάσκας από τα παιδιά ηλικίας 6 ετών και άνω, σε όλους τους κλειστούς χώρους και έλεγχος με rapid test κάθε επτά ημέρες, ώστε να κατέχουν SafePass. Την επόμενη ημέρα, αρκετοί γονείς είχαν μαζευτεί έξω από το Υπουργείο Παιδείας,  με την έκρυθμη κατάσταση να συνεχίζεται και το Σάββατο, σε εκδήλωση διαμαρτυρίας στη Λάρνακα.

Εκεί, οι διαμαρτυρόμενοι έκλεισαν τον κυκλικό κόμβο της Ριζοελιάς, πιάνοντας εξ απροόπτου την Αστυνομία και τους οδηγούς, που περνούσαν εκείνη την στιγμή από το σημείο και παρέμειναν για ώρες ακινητοποιημένοι. Το θλιβερό της κατάστασης, εκτός από τους προπηλακισμούς οδηγών, που δεν συμμετείχαν στην διαμαρτυρία, ήταν η ταλαιπωρία ασθενών, που ήθελαν να μεταβούν στο νοσοκομείο, αλλά και ταξιδιωτών, που έτρεχαν να προλάβουν τις πτήσεις τους. Την ίδια στιγμή, διαμαρτυρία είχε και στην Πάφο, έξω από το Δημαρχείο της πόλης, χωρίς να προκληθεί κάποιο επεισόδιο ενώ χωρίς παρατράγουδα πραγματοποιήθηκαν δύο εκδηλώσεις διαμαρτυρίας την Κυριακή, σε Λεμεσό και Πάφο.

Παρά το γεγονός ότι η Αστυνομία ήταν παρούσα, με ελάχιστα μέλη και παρά το γεγονός ότι έβλεπαν τα όσα διαδραματίζονταν στους δρόμους με τους διαδηλωτές, που ειρήσθω εν παρόδω είχαν ανάψει φωτοβολίδες και έριχναν πέτρες, δεν προέβη σε καμία κίνηση να περιορίσει τις ενέργειες αυτές, υπό τον φόβο μεγαλύτερων επεισοδίων δίνοντας τους έτσι χώρο και στέλνοντας το λάθος μήνυμα της ανοχής. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οργή από τις επιθέσεις στα σχολεία-«Βρείτε τους, για όνομα του Θεού…»

Απειλές και επιθέσεις σε βάρος διευθυντών και δασκάλων

Την επίσημη πρώτη της εφαρμογής των νέων μέτρων, την Δευτέρα το πρωί, η κατάσταση είχε ενταθεί ακόμη περισσότερο. Με το καλημέρα, εντοπίστηκε εκρηκτικός μηχανισμός, που δεν εξερράγη, στο επαρχιακό γραφείο του Υπουργείου Παιδείας στη Λεμεσό. Μερίδα γονιών, εξάλλου είχαν βρεθεί έξω από σχολεία, ώστε να διαμαρτυρηθούν, ενώ δεν έλειψαν οι απειλές σε βάρος εκπαιδευτικών και διευθυντών. Σε μία περίπτωση, ένας γονιός ανέφερε «εν να φέρω το όπλο», ενώ σε άλλη περίπτωση πατέρας μπούκαρε στο σχολείο, επιτέθηκε σε διεύθυνση και δασκάλους με αποτέλεσμα να κληθεί η Αστυνομία, που έκανε περιπολίες στο σχολείο και τις επόμενες ημέρες.

Την ίδια ώρα, μέλη του συνδέσμου Ενωμένοι Γονείς είχαν μαζευτεί και πάλι έξω από το Υπουργείο Παιδείας, αυτή τη φορά με τα παιδιά τους, τα οποία δεν έστειλαν στις τάξεις, αφού δεν θα τους επιτρεπόταν η είσοδος χωρίς μάσκα και rapid test. Εκεί φώναξαν και διαμαρτυρήθηκαν και στη συνέχεια πήραν τα πανό και τα πλακάτ που είχαν μαζί τους και έφτασαν μέχρι και την ΠΟΕΔ, όπου φώναζαν τους δάσκαλους «πουλημένους». Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν και στα Επαρχιακά Γραφεία του Υπουργείου Παιδείας, σε όλες τις επαρχίες.

Για ακόμη μία φορά, οι διαδηλωτές κατάφεραν να πιάσουν εξ απροόπτου την Αστυνομία, αφού με την πορεία που πραγματοποίησαν για να φτάσουν στο οίκημα της ΠΟΕΔ, περιφέρονταν με άνεση σε κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας. Μάλιστα, είχαν αποφασίσει να κάνουν και ολιγόλεπτη καθιστική διαμαρτυρία, εντός της λεωφόρου Λεμεσού. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πατέρας που αντιδρούσε στα μέτρα χτύπησε δασκάλους μπροστά σε μαθητές στη Λευκωσία

Οι εντάσεις, όμως, δεν τελείωσαν εκεί. Δύο μέρες αργότερα, την Τετάρτη το πρωί, οι διαμαρτυρόμενοι μεταφέρθηκαν στην Αγλαντζιά, έξω από το Συνεδριακό, όπου πραγματοποιεί τις εργασίες της η Βουλή. Είχαν και πάλι μαζί τους παιδιά, αλλά αυτό δεν τους σταμάτησε από το να εκστομίζουν ύβρεις εναντίον βουλευτών, να προπηλακίσουν οδηγό και να συμπεριφέρονται ως ένας όχλος. Όταν, δε, βγήκε ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, ώστε να ακούσει τα αιτήματά τους και να παραλάβει το υπόμνημα που είχαν ετοιμάσει, οι αποδοκιμασίες και τα γιουχαΐσματα έδιναν και έπαιρναν. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καταπέλτης η Μιχαηλίδου για γονείς που δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο

Η κορύφωση της εκρηκτικής εβδομάδας και η συνέχεια

Την κορύφωση της εκρηκτικής εβδομάδας, αποτέλεσαν δύο εγκληματικές ενέργειες, που προκάλεσαν τρόμο, οργή και πολλά ερωτήματα. Δύο σχολεία βανδαλίστηκαν βάναυσα, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να παραμείνουν κλειστά για τις επόμενες ημέρες.

Και μπορεί ακόμη να μην υπάρχουν στοιχεία που να αποκαλύπτουν τους δράστες, όμως στην μία περίπτωση, άφησαν πίσω ένα ξεκάθαρο μήνυμα, που φανερώνει και το κίνητρό τους. «Κάτω τα χέρια απ’ τα παιδιά μας» γράφτηκε με κόκκινο μελάνι, στα πλακάκια του Δημοτικού Σχολείου στη Δευτερά.

Οι επιθέσεις αυτές προκάλεσαν την έντονη αντίδραση κοινωνίας και πολιτείας, που τις καταδίκασαν και ζήτησαν απόδοση ευθυνών, αλλά και των δασκάλων, που εξήγγειλαν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, την ερχόμενη Δευτέρα, εντός των σχολικών μονάδων.

Θα ανέμενε κάποιος ότι, υπό το φόβο μην συσχετίσουν μαζί τους οι επιθέσεις στα σχολεία, οι διαμαρτυρόμενοι κατά των μέτρων, θα έκαναν ένα βήμα πίσω, μέχρι να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Αντιθέτως όμως, συνεχίζουν κανονικά με το πρόγραμμά τους. Το ερχόμενο Σάββατο, στις 3:00 το απόγευμα, η διαμαρτυρία θα μεταφερθεί στη Λεμεσό και συγκεκριμένα στον Εναέριο, όπου θα πραγματοποιηθεί όπως διαμηνύουν, πορεία... Ελευθερίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Χάθηκαν τα ίχνη του 58χρονου Αντρέα Ιακώβου από την οικία του στη Λακατάμια (pic)
Ψάχνει και τρίτο πρόσωπο για την συμπλοκή και εντοπισμό όπλου στη Λευκωσία η Αστυνομία (pic)
Χειροπέδες και σε 19χρονο για τα επεισόδια και τον εμπρησμό περιπολικού στον Ύψωνα
Είχε ανακοπεί για έλεγχο και πιάστηκε με κουζινομάχαιρο ο 34χρονος που έκρυβε όπλο σε βαρέλι
Προφυλακίστηκε η 49χρονη που σκότωσε τον πατέρα της στη Σάμο-Υπό ψυχιατρική παρακολούθηση
Έφεση Εισαγγελέα για την απόφαση αποφυλάκισης του Νίκου Μιχαλολιάκου
Χάθηκαν τα ίχνη 16χρονου από το χώρο διαμονής του στη Λάρνακα (pic)
Πυρκαγιά κοντά σε κατοικίες στη Λεμεσό-Επί ποδός η Πυροσβεστική
Οι αντιφατικές διατάξεις και η παραβίαση του Συντάγματος οι λόγοι αναπομπής του νόμου για Δικαστήρια
Καταζητούνται δύο πρόσωπα για τη συμπλοκή και τον εντοπισμό όπλων στη Λευκωσία (pic)