Καταπέλτης η Μιχαηλίδου για γονείς που δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο

Καταπέλτης προς τους γονείς, οι οποίοι αρνούνται να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο, καθώς αντιδρούν στα μέτρα που αποφάσισε η Κυβέρνηση, είναι η Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού, η οποία τονίζει ότι οι συμπεριφορές των γονιών και η αντίδραση στα μέτρα δεν ωφελεί τα παιδιά, επειδή τα εμποδίζει να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση.

Η εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες από μερίδα γονιών, καθώς και το γεγονός ότι πρωταγωνιστές σε διάφορες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας είναι μαθητές, έχει προβληματίσει την κοινωνία, αλλά και τους αρμόδιους, οι οποίοι τονίζουν ότι τα παιδιά δεν πρέπει να στερούνται το δικαίωμα στην εκπαίδευση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μυρίζει μπαρούτι η Παιδεία-Εκρηκτικό κλίμα, χωρισμένοι σε στρατόπεδα οι γονείς

«Ξεφεύγουν από την καλώς νοούμενη προστασία του παιδιού»

Η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Δέσπω Μιχαηλίδου, μιλώντας στον REPORTER σχολίασε τις αντιδράσεις που παρατηρούνται, κάνοντας αναφορά στην Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, τα οποία όπως υπέδειξε, η πολιτεία και οι ενήλικες οφείλουν να προωθούν και να προστατεύουν.

«Έχουμε μπροστά μας αντιδράσεις, οι οποίες ξεφεύγουν από την καλώς νοούμενη προστασία του συμφέροντος του παιδιού. Η Σύμβαση δεν δίνει μόνο τα δικαιώματα, προστατεύει και τα παιδιά, από την υπερεξουσία των ενηλίκων και κυρίως από την υπερεξουσία των γονιών τους. Δεν αμφισβητείται το δικαίωμα των γονιών να αναθρέψουν τα παιδιά τους με τις δικές τους πεποιθήσεις και αξίες, αλλά δεν επιτρέπεται επίσης οι γονείς να ενεργούν κατά τρόπο που εμποδίζουν δικαιώματα του παιδιού, όπως το δικαίωμα στην εκπαίδευση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έξω από την ΠΟΕΔ οι διαμαρτυρόμενοι, φωνάζουν κατά δασκάλων-«Είσαστε πουλημένοι»

«Δεν είναι προς όφελος των παιδιών»

Όσον αφορά στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, η Επίτροπος υπέδειξε πως τέτοιες συμπεριφορές δεν είναι προς όφελος των παιδιών, σημειώνοντας πως τα μέτρα που πάρθηκαν, είχαν ως γνώμονα την προσταασία της κοινωνίας από τυχόν εξάπλωση της πανδημίας και τις συνέπειες που θα είχε αυτό.  

«Οι συμπεριφορές των γονιών και η αντίδραση στα μέτρα, δεν ωφελεί τα παιδιά, επειδή τα εμποδίζει να έχουν πρόσβαση στο σχολείο. Το σχολείο είναι ο χώρος όπου το παιδί θα συναναστραφεί, θα αναπτύξει τις ικανότητες, την κοινωνικοποίηση και την ψυχαγωγία του. Τα μέτρα πάρθηκαν για να προστατευθεί η κοινότητα από την εξάπλωση και τις συνέπειες που θα έχει η εξάπλωση με ένα νέο εγκλεισμό. Οι παρατεταμένοι εγκλεισμοί, το μόνο που έχουν επιφέρει, είναι να συγκεντρώνουν θυμό, αισθήματα ανασφάλειας, βίαιων συμπεριφορών. Ο εγκλεισμός στα παιδιά είναι βλαπτικός στην ψυχική τους υγεία, στον ψυχικό τους κόσμο, με συνέπειες που θα δούμε πολύ αργότερα, αν δεν τις βλέπουμε ήδη τώρα. Πρέπει να ζυγίσουμε τα πράγματα καλά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πατέρας που αντιδρούσε στα μέτρα χτύπησε δασκάλους μπροστά σε μαθητές στη Λευκωσία

Ερωτηθείσα αν οι γονείς, μέσα από τις αντιδράσεις, στερούν το δικαίωμα των παιδιών στην εκπαίδευση, η Επίτροπος υπογράμμισε πως «όταν κάποιος γονιός εμποδίζει το παιδί του, με δική του απόφαση, με το να μην τηρήσει τα μέτρα, για να μπορέσει να μπει στην τάξη και να παρακολουθήσει το μάθημα, εμποδίζεται από απόφαση του γονιού. Τα μέτρα είναι εκεί, για όλους και αυτός που επιλέγει να μην επιτρέψει στο παιδί του την είσοδο ή να απαιτήσει την είσοδο, κατά παράβαση της όποιας ρύθμισης, του στερεί το δικαίωμα της πρόσβασης στην εκπαίδευση».

Η κα. Μιχαηλίδου αναφέρθηκε, μάλιστα και στην τριήμερη διάσκεψη στην οποία μετείχε, με τους ευρωπαίους επιτρόπους, υποδεικνύοντας πως η κεντρική στόχευση είναι ότι πρέπει να κρατηθούν τα σχολεία ανοιχτά και ασφαλή. «Αυτή πρέπει να είναι η στόχευση. Ανοιχτά και ασφαλή, αλλά για να κρατηθούν ανοιχτά τα σχολεία πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επιθέσεις, απειλές και βρισιές εναντίον δασκάλων για τα μέτρα-«Θα φέρω όπλο…»

Θα έπρεπε να ερωτηθούν τα παιδιά

Στο μεταξύ, η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού εξέφρασε την άποψη πως οι γονείς έπρεπε πρώτα να ρωτήσουν τα παιδιά, πριν οι ίδιοι προβάλουν τις αντιλήψεις τους και οι απαντήσεις πιθανόν να τους εξέπλητταν.

«Είναι βασική αρχή και ένας από τους πυλώνες της Σύμβασης για τα δικαιώματα του παιδιού, να ακούγεται το παιδί και να λαμβάνονται υπόψη οι απόψεις και η γνώμη του. Το ίδιο πρέπει να γίνεται όχι μόνο από τους γονείς, αλλά και από κάθε θεσμό, κάθε αρχή η οποία ρυθμίζει ζητήματα που αφορά το ίδιο το παιδί. Πιστεύω ότι αν ρωτούσαν τα ίδια τα παιδιά, πριν οι ίδιοι προβάλουν τις αντιλήψεις τους, τους φόβους τους, θα βλέπαμε ενδεχομένως ότι είναι πολύ πιο έτοιμα να δεχθούν κάποιους περιορισμούς. Σε διαδικτυακές συναντήσεις που είχα με την ομάδα εφήβων συμβούλων, που είχα κατά την περίοδο του εγκλεισμού, μίλησα με παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας και επέδειξαν τρομερή ωριμότητα απέναντι στα μέτρα και ήταν έτοιμα να συμμορφωθούν, ώστε να εξασφαλιστεί η παρουσία τους στο σχολείο. Θυμάμαι ένα παιδί που είχε νοσήσει να λέει “εγώ νόσησα, έμεινα τόσες μέρες μακριά από το σχολείο μου και ακόμη δεν είμαι καλά. Θέλω να πάω στο σχολείο μου”. Είναι σημαντικό αυτό για την ανάπτυξη του παιδιού. Δεν μπορεί να το κρατούμε στο σπίτι».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παίρνει θέση η Μιχαηλίδου για τα μέτρα στα παιδιά-Βάζει τις κόκκινες γραμμές

«Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται τα παιδιά»

Μέσα από τις διαμαρτυρίες και τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούν οι γονείς, που αντιδρούν στα μέτρα, παρατηρήθηκε ότι τα παιδιά με προτροπή τους, βγαίνουν μπροστά και κάνουν, μάλιστα δηλώσεις στις κάμερες. Κληθείσα να το σχολιάσει, η κα. Μιχαηλίδου επανέλαβε τις διαχρονικές θέσεις του Γραφείου της για το θέμα.  

«Είναι θέση του Γραφείου μου, διαχρονική, ότι δεν πρέπει τα παιδιά να χρησιμοποιούνται, δεν μπορούν να βγαίνουν μπροστά στις κάμερες, εκτός αν γίνεται με δική τους πρωτοβουλία, αυτόβουλα και αυθόρμητα, σε μαθητικές εκδηλώσεις ή διαμαρτυρίες, όπου τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να διαμαρτυρηθούν, να προβάλουν τα δικά τους αιτήματα. Αλλά να βγαίνει αληθινό, από τα ίδια τα παιδιά, να μην είναι κατευθυνόμενο όχι μόνο από τους γονείς, αλλά και καμία κομματική και συνδικαλιστική παράταξη. Τα παιδιά δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται, να χρησιμοποιήσω μία αγαπημένη λέξη, να εργαλειοποιούνται για εξυπηρέτηση των δικών μας σκοπών, ακόμη κι αν νομίζουμε ότι αυτό εξυπηρετεί το συμφέρον τους. Πρέπει να τα αφήσουμε να αναπτύξουν κριτική σκέψη, δεν πρέπει να είναι μόνο αντικείμενα προστασίας. Έχουν μυαλό και δεν τα αφήνουμε να το χρησιμοποιήσουν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κάθετοι γονείς και δάσκαλοι, δεν θα ανέχονται απειλές-Έτοιμοι να λάβουν μέτρα

Δειτε Επισης

Παραλύουν ΚΙΕ, Ολοήμερα και Μουσικά Σχολεία την Πέμπτη-Έξω από το ΥΠΑΝ οι εκπαιδευτικοί
Δεν λαμβάνουν γονική άδεια οι αυτοτελώς εργαζόμενοι-Δύο νομοσχέδια ενώπιον της Βουλής
ΒΙΝΤΕΟ: Άνοιξαν οι ουρανοί σε όλη την Κύπρο-Άσπρισαν οι δρόμοι στη Λευκωσία
Βγήκαν στην ύπαιθρο οι Κύπριοι-Πέταξαν χαρταετό και τίμησαν τα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας
Τιμούν το έθιμο και βγαίνουν στα βουνά και τη φύση οι Κύπριοι για να κόψουν τη μούττη
Με κίτρινη προειδοποίηση κόβει τη μούττη της Σαρακοστής η Κύπρος-Σε ισχύ μέχρι το απόγευμα
Το Mall με τις αντίκες που πηγαίνει από γενιά σε γενιά από το 1978 και κρατά ζωντανή την ιστορία
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ
ΒΙΝΤΕΟ: Σε ρυθμούς salsa και mambo χόρεψε η Κύπρος-Ολοκληρώθηκαν οι καρναβαλίστικες παρελάσεις
Ικανοποίηση περιβαλλοντικών οργανώσεων για διορθωτικά μέτρα στον Ακάμα