Πέμπτη 27 Ιαν, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Εμπρηστές, η πόρτα είναι ανοιχτή και τα σκυλιά δεμένα;

  02/12/2021 14:01
Εμπρηστές, η πόρτα είναι ανοιχτή και τα σκυλιά δεμένα;

Εμπρηστές, η πόρτα είναι ανοιχτή και τα σκυλιά δεμένα;

  02/12/2021 14:01

Άλλη διάσταση λαμβάνουν οι αντιδράσεις αναφορικά με τα μέτρα της Κυβέρνησης για αναχαίτιση της πανδημίας, αφού ανεγκέφαλοι - το λιγότερο που μπορείς να πεις για αυτούς - ξεπέρασαν κάθε όριο με τις βομβιστικές επιθέσεις τις τελευταίες ώρες σε δημοτικά σχολεία, με το βάρος της ευθύνης πλέον να πέφτει στην Αστυνομία, η οποία καλείται να εξιχνιάσει τις υποθέσεις, σε διαφορετική περίπτωση στέλνει για άλλη μια φορά το μήνυμα πως η πόρτα είναι ανοιχτή και τα σκυλιά δεμένα.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οργή από τις επιθέσεις στα σχολεία-«Βρείτε τους, για όνομα του Θεού…»

Οι χθεσινοβραδινές επιθέσεις δεν ήταν οι μόνες, αφού τα παρατράγουδα από τον Μάρτιο του 2020, οπότε ξεκίνησε η μάχη κατά της πανδημίας, δίνουν και παίρνουν, με την Αστυνομία να παρουσιάζει μια αδυναμία στην εξιχνίαση των υποθέσεων, καθώς οι πλείστες εξ αυτών παραμένουν ανεξιχνίαστες, γεγονός που από τη μία φέρνει δυσφορία σε όσους ζητούν παραδειγματική τιμωρία και από την άλλη, το χαμηλό ποσοστό εξιχνίασης τέτοιων υποθέσεων, ενισχύουν την αμφισβήτηση και την έλλειψη της εμπιστοσύνης της κοινής γνώμης στις Κυπριακές Αρχές. 

Μπορεί να γίνεται αντιληπτό και κατανοητό πως τέτοιου είδους υποθέσεις - βομβιστικές επιθέσεις - αποτελούν δύσκολη εξίσωση για την Αστυνομία, αφού οι δράστες μπορεί να μην αφήνουν ίχνη, εντούτοις δεν μπορεί να αποτελεί πάντα δικαιολογία για τις Αρχές, οι οποίες καλούνται να βρουν τρόπος να λύνουν τους γρίφους, σε διαφορετική περίπτωση, είναι λες και γίνεται έρμαιο των ορέξεων κάθε ανεγκέφαλου που θέλει να σπείρει την τρομοκρατία, πλήττοντας τα δικαιώματα κάθε παιδιού, με την Αστυνομία - επιφορτισμένη με την επιβολή της τάξης - να παραμένει θεατής. Και το ζητούμενο, δεν είναι να συλλαμβάνονται πρόσωπα - τυχαία και μη - «για τα μάθκια του κόσμου», μέχρι να κοπάσει η λαϊκή κατακραυγή και μετά ποιος νοιάζεται τι απέγινε ο τάδε ύποπτος, για την τάδε υπόθεση... 

Και από την άλλη, τι περιμένουμε δηλαδή; Να θρηνήσουμε θύματα; Να τραυματιστούν παιδιά ή οποιοσδήποτε πολίτης για να διατάξει η Αστυνομία πειθαρχική έρευνα, η οποία με το πέρασμα του χρόνου θα ξεθωριάσει στο πλυντήριο ευθυνών; 

Πολλές φορές σε μία ετυμηγορία Δικαστηρίου, το οποίο θα καταδικάσει κάποιον κατηγορούμενο με ποινικό παρελθόν, το οποίο ξεκίνησε από τα δύσκολα παιδικά χρόνια, αναφέρει πως αυτό δεν μπορεί να αποτελεί πάντα δικαιολογία. Κάτι αντίστοιχο, ισχύει και σε αυτή την περίπτωση. Δεν μπορεί η Αστυνομία να επικαλείται πάντα την έλλειψη στοιχείων για την μη εξιχνίαση τέτοιων υποθέσεων. Ενδεχομένως αυτός είναι και ο λόγος που οι βομβιστές ή οι εμπρηστές, «γλεντούν» με αυτό το τρόπο τις Αρχές, οι οποίες παρουσιάζουν μεγάλη αδυναμία και είναι επιβεβλημένη ανάγκη να στείλουν το μήνυμα πως είναι εδώ για την ασφάλεια των πολιτών. 

Και από την άλλη, πού είναι η μηδενική ανοχή; Πού είναι τα περί ίσης μεταχείρισης; Ο άλλος συνελήφθη και καταδικάστηκε για κυκλοφορούσε δεκαπέντε λεπτά μετά το κέρφιου... Στον άλλο, με ειδικές ανάγκες, εκδόθηκε εξώδικο γιατί δεν έστειλε μήνυμα... Ο άλλος συνελήφθη γιατί έριχνε κροτίδες στο ΓΣΠ και ο άλλος που έριχνε φωτοβολίδες στην διαμαρτυρία για τα μέτρα, γιατί όχι; Αλήθεια, ποιος είναι ο αριθμός των προσώπων που καταγγέλθηκαν από όλες τις διαμαρτυρίες που έγιναν επεισόδια; Από όλες τις επιθέσεις, σε αυτό τον ενάμιση χρόνο, πόσες εξιχνιάστηκαν; 

Η εξιχνίαση μόλις δύο από μια σειρά επιθέσεων και απειλών, καταδεικνύει την αδυναμία. Μια αδυναμία, που καταδεικνύεται όχι μόνο στις πιο πάνω περιπτώσεις, αλλά και γενικότερα σε υποθέσεις βομβιστικών επιθέσεων ή εμπρησμών.

Με βάση τα στατιστικά στοιχεία της Αστυνομίας, για το πρώτο εξάμηνο του 2021, εξιχνιάστηκαν μόλις 12 από τις 84 υποθέσεις που κλήθηκαν να διερευνήσουν οι Αρχές. Ίδιο είναι το σκηνικό και την προηγούμενη τριετία, αφού σύμφωνα με την Αστυνομία μόλις 99 εμπρησμοί και απόπειρες εμπρησμού, από τις συνολικά 488 που σημειώθηκαν, έχουν εξιχνιαστεί. Σε ότι αφορά στις βομβιστικές επιθέσεις της τελευταίας τριετίας, έφθασαν τις 73, από τις οποίες εντοπίστηκαν οι δράστες μόλις σε 11 περιπτώσεις.

Ενδεικτικά είναι και τα στατιστικά στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο του 2017, όπου διαπράχθηκαν 110 εμπρησμοί/απόπειρες, εκ των οποίων εξιχνιάστηκαν μόνο οι 16, δηλαδή ποσοστό μόλις 14%. Επίσης, την ίδια χρονική περίοδο, διαπράχθηκαν 21 βομβιστικές επιθέσεις, με ποσοστό εξιχνίασης… 0%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξέφυγε η κατάσταση-Βομβιστική επίθεση σε Δημοτικό, ζημιές μέχρι και την εκκλησία

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας