Εμπρηστές, η πόρτα είναι ανοιχτή και τα σκυλιά δεμένα;

Άλλη διάσταση λαμβάνουν οι αντιδράσεις αναφορικά με τα μέτρα της Κυβέρνησης για αναχαίτιση της πανδημίας, αφού ανεγκέφαλοι - το λιγότερο που μπορείς να πεις για αυτούς - ξεπέρασαν κάθε όριο με τις βομβιστικές επιθέσεις τις τελευταίες ώρες σε δημοτικά σχολεία, με το βάρος της ευθύνης πλέον να πέφτει στην Αστυνομία, η οποία καλείται να εξιχνιάσει τις υποθέσεις, σε διαφορετική περίπτωση στέλνει για άλλη μια φορά το μήνυμα πως η πόρτα είναι ανοιχτή και τα σκυλιά δεμένα.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οργή από τις επιθέσεις στα σχολεία-«Βρείτε τους, για όνομα του Θεού…»

Οι χθεσινοβραδινές επιθέσεις δεν ήταν οι μόνες, αφού τα παρατράγουδα από τον Μάρτιο του 2020, οπότε ξεκίνησε η μάχη κατά της πανδημίας, δίνουν και παίρνουν, με την Αστυνομία να παρουσιάζει μια αδυναμία στην εξιχνίαση των υποθέσεων, καθώς οι πλείστες εξ αυτών παραμένουν ανεξιχνίαστες, γεγονός που από τη μία φέρνει δυσφορία σε όσους ζητούν παραδειγματική τιμωρία και από την άλλη, το χαμηλό ποσοστό εξιχνίασης τέτοιων υποθέσεων, ενισχύουν την αμφισβήτηση και την έλλειψη της εμπιστοσύνης της κοινής γνώμης στις Κυπριακές Αρχές. 

Μπορεί να γίνεται αντιληπτό και κατανοητό πως τέτοιου είδους υποθέσεις - βομβιστικές επιθέσεις - αποτελούν δύσκολη εξίσωση για την Αστυνομία, αφού οι δράστες μπορεί να μην αφήνουν ίχνη, εντούτοις δεν μπορεί να αποτελεί πάντα δικαιολογία για τις Αρχές, οι οποίες καλούνται να βρουν τρόπος να λύνουν τους γρίφους, σε διαφορετική περίπτωση, είναι λες και γίνεται έρμαιο των ορέξεων κάθε ανεγκέφαλου που θέλει να σπείρει την τρομοκρατία, πλήττοντας τα δικαιώματα κάθε παιδιού, με την Αστυνομία - επιφορτισμένη με την επιβολή της τάξης - να παραμένει θεατής. Και το ζητούμενο, δεν είναι να συλλαμβάνονται πρόσωπα - τυχαία και μη - «για τα μάθκια του κόσμου», μέχρι να κοπάσει η λαϊκή κατακραυγή και μετά ποιος νοιάζεται τι απέγινε ο τάδε ύποπτος, για την τάδε υπόθεση... 

Και από την άλλη, τι περιμένουμε δηλαδή; Να θρηνήσουμε θύματα; Να τραυματιστούν παιδιά ή οποιοσδήποτε πολίτης για να διατάξει η Αστυνομία πειθαρχική έρευνα, η οποία με το πέρασμα του χρόνου θα ξεθωριάσει στο πλυντήριο ευθυνών; 

Πολλές φορές σε μία ετυμηγορία Δικαστηρίου, το οποίο θα καταδικάσει κάποιον κατηγορούμενο με ποινικό παρελθόν, το οποίο ξεκίνησε από τα δύσκολα παιδικά χρόνια, αναφέρει πως αυτό δεν μπορεί να αποτελεί πάντα δικαιολογία. Κάτι αντίστοιχο, ισχύει και σε αυτή την περίπτωση. Δεν μπορεί η Αστυνομία να επικαλείται πάντα την έλλειψη στοιχείων για την μη εξιχνίαση τέτοιων υποθέσεων. Ενδεχομένως αυτός είναι και ο λόγος που οι βομβιστές ή οι εμπρηστές, «γλεντούν» με αυτό το τρόπο τις Αρχές, οι οποίες παρουσιάζουν μεγάλη αδυναμία και είναι επιβεβλημένη ανάγκη να στείλουν το μήνυμα πως είναι εδώ για την ασφάλεια των πολιτών. 

Και από την άλλη, πού είναι η μηδενική ανοχή; Πού είναι τα περί ίσης μεταχείρισης; Ο άλλος συνελήφθη και καταδικάστηκε για κυκλοφορούσε δεκαπέντε λεπτά μετά το κέρφιου... Στον άλλο, με ειδικές ανάγκες, εκδόθηκε εξώδικο γιατί δεν έστειλε μήνυμα... Ο άλλος συνελήφθη γιατί έριχνε κροτίδες στο ΓΣΠ και ο άλλος που έριχνε φωτοβολίδες στην διαμαρτυρία για τα μέτρα, γιατί όχι; Αλήθεια, ποιος είναι ο αριθμός των προσώπων που καταγγέλθηκαν από όλες τις διαμαρτυρίες που έγιναν επεισόδια; Από όλες τις επιθέσεις, σε αυτό τον ενάμιση χρόνο, πόσες εξιχνιάστηκαν; 

Η εξιχνίαση μόλις δύο από μια σειρά επιθέσεων και απειλών, καταδεικνύει την αδυναμία. Μια αδυναμία, που καταδεικνύεται όχι μόνο στις πιο πάνω περιπτώσεις, αλλά και γενικότερα σε υποθέσεις βομβιστικών επιθέσεων ή εμπρησμών.

Με βάση τα στατιστικά στοιχεία της Αστυνομίας, για το πρώτο εξάμηνο του 2021, εξιχνιάστηκαν μόλις 12 από τις 84 υποθέσεις που κλήθηκαν να διερευνήσουν οι Αρχές. Ίδιο είναι το σκηνικό και την προηγούμενη τριετία, αφού σύμφωνα με την Αστυνομία μόλις 99 εμπρησμοί και απόπειρες εμπρησμού, από τις συνολικά 488 που σημειώθηκαν, έχουν εξιχνιαστεί. Σε ότι αφορά στις βομβιστικές επιθέσεις της τελευταίας τριετίας, έφθασαν τις 73, από τις οποίες εντοπίστηκαν οι δράστες μόλις σε 11 περιπτώσεις.

Ενδεικτικά είναι και τα στατιστικά στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο του 2017, όπου διαπράχθηκαν 110 εμπρησμοί/απόπειρες, εκ των οποίων εξιχνιάστηκαν μόνο οι 16, δηλαδή ποσοστό μόλις 14%. Επίσης, την ίδια χρονική περίοδο, διαπράχθηκαν 21 βομβιστικές επιθέσεις, με ποσοστό εξιχνίασης… 0%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξέφυγε η κατάσταση-Βομβιστική επίθεση σε Δημοτικό, ζημιές μέχρι και την εκκλησία

Δειτε Επισης

Καταθέτουν εντός ημερών στην ανακριτική επιτροπή οι μοναχοί-Χωρίς χρονοδιάγραμμα οι έρευνες της Εκκλησίας
Τέσσερις αποφάσεις Υπουργικού για τον Ακάμα-Ξεκινούν έργα για ασφαλή διακίνηση των επισκεπτών
Βέλτιστες τροποποιήσεις στο σχέδιο ενέργειας ΑΠΕ ενέκρινε το Υπουργικό
Σε εμπρησμό οφείλεται η φωτιά σε οχήματα στην Γεροσκήπου εκτιμά η Αστυνομία
Δύο νέα λεωφορεία για τους εγκλωβισμένους ενέκρινε το Υπουργικό
Πράσινο Υπουργικού για εκσυγχρονισμό διαχείρισης τ/κ περιουσιών-Τι αλλάζει στα κριτήρια διάθεσης
Καταργείται η υπόδειξη αρνητικού τεστ κορωνοϊού σε νοσοκομεία και οίκους ευγηρίας
«Ναι» στα αιτήματα των συγγενών από την Ευρωβουλή-Σιγή ιχθύος από το Μαξίμου
Φορτηγό ακινητοποιήθηκε και μπλόκαρε τον αυτοκινητόδρομο-Έκλεισε η μια λωρίδα
Άνοιξαν πυρ κατά δικηγορικού γραφείου στην Πάφο