Κατακραυγή για τις βομβιστικές επιθέσεις στα σχολεία-Ζητείται απόδοση ευθυνών

Οργή, θυμός, αναβρασμός, ανησυχία και αναστάτωση έχουν προκαλέσει στην κοινωνία, οι επιθέσεις που σημειώθηκαν σε δύο Δημοτικά Σχολεία, καθώς επίσης και το γενικό κλίμα που επικρατεί, από τη στιγμή που ανακοινώθηκαν τα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση και είχαν ως επίκεντρο τα παιδιά που φοιτούν στα δημοτικά σχολεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οργή από τις επιθέσεις στα σχολεία-«Βρείτε τους, για όνομα του Θεού…»

Η φωτιά και η βομβιστική επίθεση που σημειώθηκαν σε Λευκωσία και Λεμεσό αντίστοιχα, έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Πολιτείας και της κοινωνίας, αλλά και ανησυχία για το τι πρόκειται να ακολουθήσει από εδώ και πέρα.

Οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, που δεν είναι άλλοι από τους δασκάλους, από το πρωί φωνάζουν για την προστασία των σχολείων, αλλά και την ασφάλεια των μαθητών και εργαζομένων στα σχολεία, καλώντας τις Αρχές και τους υπεύθυνους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και η πρόεδρος της ΠΟΕΔ, μέσω του REPORTER, κάλεσε την Πολιτεία να σταθεί δίπλα τους. «Βρείτε αυτές τις περιπτώσεις, απομονώστε τις και αφήστε μας να κάνουμε τη δουλειά μας επιτέλους...».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξέφυγε η κατάσταση-Βομβιστική επίθεση σε Δημοτικό, ζημιές μέχρι και την εκκλησία

«Δεν είναι πλήγμα μόνο για τα σχολεία, είναι πλήγμα για τη Δημοκρατία. Είμαστε πάρα πολύ θυμωμένοι. Είναι ανεπίτρεπτο, αυτή τη στιγμή δύο σχολεία δεν λειτουργούν και τα παιδιά στερούνται την εκπαίδευσή τους. Οι συνάδελφοι ζουν με το φόβο για το τι θα γίνει μετά. Συγνώμη, αυτά τα σχολεία θέλουμε και επικαλούμαστε το καλό των παιδιών μας; Για όνομα του Θεού. Μόνο θλίψη και θυμό νιώθουμε...», ανέφερε.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔ, συνεδρίασε εκτάκτως το πρωί και αποφάσισε ως πρώτο μέτρο αντίδρασης, την πραγματοποίηση εκδήλωσης διαμαρτυρίας, εντός των σχολικών μονάδων, πιθανότατα την ερχόμενη Δευτέρα. 

Οι δάσκαλοι βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή και με τους οργανωμένους γονείς, ώστε να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Μέχρι στιγμής δεν έχει παρθεί απόφαση για λήψη πιο δυναμικών μέτρων. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βγαίνουν από τις τάξεις δάσκαλοι-Διαμαρτύρονται για τα τεκταινόμενα των τελευταίων ημερών

Από πλευράς του, ο υπουργός Παιδείας έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι τέτοια περιστατικά δεν είναι τίποτα άλλο από κοινές, εγκληματικές πράξεις και δήλωσε έτοιμος να αναλάβει δράση, με στόχο την προστασία των σχολείων.

Όπως ανέφερε σε δήλωσή του ο Πρόδρομος Προδρόμου, είναι ευθύνη ολόκληρης της κοινωνίας να αποκλείσει τις επιθέσεις βίας στα σχολεία. «Στεκόμαστε δίπλα στους εκπαιδευτικούς μας, έχουμε καθήκον να προστατεύσουμε τους μαθητές και τις μαθήτριές μας και θα αναζητήσουμε τρόπους αποκλεισμού της βίας και του εκφοβισμού στα σχολεία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αναλαμβάνει δράση ο Προδρόμου μετά τις επιθέσεις στα σχολεία-«Κοινές εγκληματικές πράξεις»

Ο υπουργός πρόσθεσε πως η παιδεία δεν μπορεί να τυγχάνει εκφοβισμού από πρακτικές κοινωνικής παθολογίας ούτε και μπορεί να επιτρέψουμε να υφίστανται οι διευθύνσεις των σχολείων και οι εκπαιδευτικοί επιθέσεις από τον οποιονδήποτε.

«Ταυτόχρονα, οφείλουμε να ανταποκριθούμε στην προσδοκία των γονιών να στέλνουν τα παιδιά τους σε ένα ασφαλές σχολείο, όπου καλλιεργούνται αρχές και αξίες, και όχι η αυθαιρεσία, ο σκοταδισμός και η βία. Θεωρούμε ότι τα περιστατικά που σημειώνονται αυτές τις μέρες είναι κοινές εγκληματικές πράξεις και ως τέτοιες πρέπει να αντιμετωπισθούν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εμπρηστές, η πόρτα είναι ανοιχτή και τα σκυλιά δεμένα;

Καταλήγοντας, ο υπουργός ανέφερε πως για τον σκοπό αυτό το ΥΠΠΑΝ θα επιδιώξει τη συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και την Αστυνομία, «προκειμένου να προστατεύσουμε τα σχολεία, τους εκπαιδευτικούς και τον μαθητικό πληθυσμό».

Οι επιθέσεις έχουν εξοργίσει και τους οργανωμένους γονείς, οι οποίοι ανέφεραν στον REPORTER ότι καταδικάζουν απερίφραστα τέτοιες ενέργειες που γίνονται στους χώρους της εκπαίδευσης, υπογραμμίζοντας, μάλιστα, ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει. «Η πολιτεία έχει νόμους και κανονισμούς και οι αρμόδιοι ας δράσουν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: BINTEO: Χτύπησαν και σε Δημοτικό σχολείο της Λευκωσίας-Έβαλαν φωτιά και έγραψαν σύνθημα

Έντονη ήταν και η αντίδραση της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, που σε ανακοίνωσή της, αναφέρει πως με έκπληξη, θλίψη και αποτροπιασμό πληροφορήθηκαν για την έκρηξη βομβιστικού μηχανισμού στο Δημοτικό Σχολείο Ζακακίου Πολύκαρπου Βλάχου στη Λεμεσό και τον εμπρησμό αίθουσας στο Δημοτικό Δευτεράς στη Λευκωσία.

«Για εμάς δεν είναι εγκληματικές πράξεις εναντίον των δύο σχολείων, είναι πράξεις εναντίον των δικών μας παιδιών. Οι υλικές ζημιές που προκάλεσαν οι απαράδεκτες αυτές πράξεις είναι πολύ μεγάλες, αλλά είναι απείρως μεγαλύτερη η ζημιά που οι ένοχοι προκάλεσαν στις τρυφερές ψυχές των ίδιων των παιδιών. Έσπειραν τον τρόμο σε αθώες ψυχές, χωρίς κανέναν ενδοιασμό και χωρίς τύψεις. Και στέρησαν στα παιδιά το σχολείο τους μέχρι να αποκατασταθούν οι ζημιές που προκάλεσαν οι ανεγκέφαλοι».

Οι οργανωμένοι γονείς Μέσης αναφέρουν πως το σχολείο στο Ζακάκι είναι αφιερωμένο στη μνήμη ενός ανθρώπου, ενός γονιού, του Πολύκαρπου Βλάχου, που αφιέρωσε τη ζωή του στον εθελοντισμό και στην υπηρεσία των γονιών, των μαθητών και της Παιδείας μέσα από τους Συνδέσμους Γονέων και αυτοί που επέλεξαν το συγκεκριμένο σχολείο αμαύρωσαν και τη μνήμη ενός ήρωα εθελοντή γονιού.

«Βλέπουμε τις εικόνες με τις καταστροφές στα σχολεία και μαυρίζει η ψυχή μας. Τρομάζουμε για τις συνέπειες που θα είχαμε, αν εκρηγνυόταν  και ο δεύτερος εκρηκτικός μηχανισμός, σε χρόνο που θα υπήρχαν παιδιά και προσωπικό στο σχολείο. Εκφράζουμε τη στήριξή μας στους εκπαιδευτικούς, μαθητές/μαθήτριες και στους γονείς των δύο σχολείων και καταδικάζουμε απερίφραστα τις αποτρόπαιες αυτές πράξεις. Όλοι μας, ως γονείς και ως κοινωνία, οφείλουμε να βγούμε μπροστά και να προστατεύσουμε το Δημόσιο Σχολείο με κάθε τρόπο. Καλούμε την Αρμόδια Αρχή να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που παρέχει ο νόμος και να συλληφθούν όσοι ενέχονται σ’ αυτές τις αποτρόπαιες πράξεις εναντίον των παιδιών μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έξαλλοι οι γονείς Μέσης για τις επιθέσεις στα σχολεία-«Αμαύρωσαν τη μνήμη ενός ήρωα γονιού»

Οργή από Πρόεδρο της Βουλής και κόμματα

Για τις επιθέσεις έχει πάρει θέση και η Πρόεδρος της Βουλής, η οποία σε σύντομο μήνυμά της καταδίκασε τα περιστατικά, δηλώνοντας πως περιστατικά βίας, εμπρησμών και επιθέσεων στα σχολεία είναι αδιανόητα, καταδικαστέα και δεν γίνονται αποδεκτά σε καμία κοινωνία, πόσο μάλλον σε μια δημοκρατική Κύπρο.

«Έχουμε υποχρέωση όλοι μαζί να σταθούμε δίπλα στα παιδιά μας και να παρέχουμε ασφάλεια στην εκπαίδευση και στην υγεία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καταδίκασε τις επιθέσεις στα Δημοτικά η Πρόεδρος της Βουλής-«Είναι αδιανόητα»

Στο μεταξύ, η κατάσταση που επικρατεί έχει προκαλέσει και την αντίδραση της πολιτείας, με το θέμα να έχει αναφερθεί και κατά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου. Σε δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλας, υπέδειξε πως ως Κυβέρνηση σέβονται την αντίθετη άποψη και το δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης «ωστόσο, καταδικάζουμε έντονα κάθε μορφή βίας, είτε αυτή είναι σωματική, είτε ψυχολογική, είτε λεκτική, με γεγονότα που είδαν το φως της δημοσιότητας, τις τελευταίες ημέρες».

Αντίδραση για το θέμα έχει και η Επιτροπής Παιδείας, που μέσω του αναπληρωτή προέδρου, Χρύσανθου Σαββίδη, ξεκαθαρίζει πως οι σημερινοί βανδαλισμοί (σε σχολεία) δεν έχουν καμία θέση στην Παιδεία.

«Βεβαίως και σεβόμαστε την αντίθετη άποψη, αλλά δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να πλήξει το δημόσιο σχολείο. Τα σχολεία είναι κυψέλες γνώσης και θα πρέπει να διαφυλαχθούν ως κόρην οφθαλμού», κατέληξε.

Από πλευράς Δημοκρατικού Συναγερμού, τα περιστατικά καταδίκασε ο πρόεδρος του κόμματος, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος ανέφερε σε δήλωσή του ότι «σήμερα δυστυχώς, σημειώθηκαν δυο πολύ ανησυχητικά γεγονότα για την κοινωνία μας. Αναφέρομαι στη φωτιά που ξέσπασε στο Δημοτικό σχολείο Δευτεράς και στην έκρηξη σε Δημοτικό σχολείο στο Ζακάκι. Δήθεν ως διαμαρτυρία ενάντια στα υγειονομικά μέτρα της κυβέρνησης».

Προσθέτοντας πως «πρόκειται για πράξεις τυφλής, δολοφονικής βίας που στρέφεται ενάντια στα παιδιά μας και φυσικά τις καταδικάζουμε απερίφραστα. Ενέργειες σαν κι αυτές δεν έχουν καμία θέση στην κοινωνία μας και οι ένοχοι πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης. Θέση με την οποία είμαι βέβαιος ότι συμφωνεί η πλειοψηφία της κοινωνίας η οποία συμμετέχει θετικά σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια για αναχαίτιση της πανδημίας».

Καταλήγοντας ο Αβέρωφ Νεοφύτου τόνισε ότι «στόχος μας είναι η διαφύλαξη της δημόσιας ασφάλειας και υγείας. Και στην επίτευξη αυτών των στόχων, η βία δεν έχει καμία θέση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καταδικάζει τις επιθέσεις στα σχολεία ο Αβέρωφ-«Πράξεις τυφλής, δολοφονικής βίας»

Το ΑΚΕΛ, από πλευράς του, αναφέρει πως καμία πρόφαση και καμία δικαιολογία δεν υπάρχει για να αιτιολογηθούν τέτοιες ενέργειες. Οι αρχές οφείλουν να εντοπίσουν άμεσα τους δράστες και να τους οδηγήσουν στη δικαιοσύνη.

«Εκφράζουμε  την αλληλεγγύη μας στον εκπαιδευτικό κόσμο, στους εργαζόμενους στα σχολεία που προσπαθούν ευσυνείδητα να κάνουν τη δουλειά τους μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες».

Προστίθεται στην ανακοίνωση ότι η κυπριακή κοινωνία οδηγείται σε επικίνδυνα μονοπάτια και η Κυβέρνηση ΔΗΣΥ πρέπει να το συνειδητοποιήσει και να σταματήσει να κρύβεται. «Έχει μερίδιο ευθύνης για τις εξελίξεις και οφείλει να το αναλάβει και να λειτουργήσει έτσι που να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα. Οφείλει να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της έντασης που επικρατεί μέσα στην κοινωνία ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα».

Τις επιθέσεις καταδίκασε και το Δημοκρατικό Κόμμα, που σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως τα όσα ανεγκέφαλοι προκάλεσαν στο Δημοτικό Σχολείο Δευτεράς αλλά και σε άλλα σχολεία, προκαλούν αγανάκτηση και οι αρμόδιες αρχές οφείλουν να εντοπίσουν και να οδηγήσουν τους δράστες ενώπιον της δικαιοσύνης.

«Είναι απαράδεκτο να εκφράζεται με τέτοιους τρόπους, η αντίδραση ορισμένων έναντι των μέτρων για διαχείριση της πανδημίας. Δεν είναι ούτε με τις κακόβουλες ενέργειες ούτε με τους παραλογισμούς που θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την πανδημία, αλλά με ψυχραιμία, σύνεση, συλλογικότητα και αλληλεγγύη προς τους συνανθρώπους μας».

Η ΕΔΕΚ, σε ανακοίνωσή της, χαρακτήρισε τους βανδαλισμούς απαράδεκτους και καταδικαστέους και τόνισε πως καταδικάζει με τον πλέον απερίφραστο τρόπο τους εμπρησμούς και βανδαλισμούς στις σχολικές μονάδες.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως οι όποιες αντιδράσεις υπάρχουν για τα υγειονομικά μέτρα, και όχι μόνο, θα πρέπει να εκφράζονται με δημοκρατικό τρόπο.

«Το να διαμαρτύρονται κάποιοι χρησιμοποιώντας βία, εγκληματικές και τρομοκρατικές πράξεις είναι τουλάχιστον καταδικαστέο και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Την ίδια στιγμή καλείται η κυβέρνηση να προωθήσει την αντικειμενική ενημέρωση γύρω από τον εμβολιασμό, ώστε να αρθούν οι όποιες επιφυλάξεις έχουν οι πολίτες μέσα από την σωστή ενημέρωση».

Η ΔΗΠΑ με τη σειρά τους, σημειώνουν ότι «χωρίς περιστροφές και χωρίς δικαιολογίες. Προτού τέτοιου είδους φαινόμενα, επεκταθούν και πληγώσουν περισσότερο την κοινωνία και τη χώρα μας. Εκφράζουμε τη μεγάλη μας ανησυχία για την επικίνδυνη τροπή των πραγμάτων, όσον αφορά στις εγκληματικές αντιδράσεις στα μέτρα κατά της πανδημίας». 

Σημειώνουν επίσης ότι «καταδικάζουμε απερίφραστα τη δράση ανεγκέφαλων νυχτοβατών, οι όποιοι τοποθέτησαν εκρηκτικούς μηχανισμούς, άναψαν φωτιές, προκάλεσαν καταστροφές σε σχολικές μονάδες και κυρίως, έθεσαν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.  Αυτή, δεν είναι η Κύπρος που μας αξίζει.  Ούτε τα σχολεία φταίνε, ούτε οι εκπαιδευτικοί αλλά ούτε και τα παιδιά μας». 

Επισημαίνουν ακόμα ότι «η Πολιτεία οφείλει να διασφαλίσει τη νομιμότητα και να προστατεύσει άμεσα και αποτελεσματικά, τους πολίτες και την παιδεία μας.  Χωρίς περιστροφές και χωρίς δικαιολογίες. Προτού τέτοιου είδους φαινόμενα, επεκταθούν και πληγώσουν περισσότερο την κοινωνία και τη χώρα μας». 

Από πλευράς Κινήματος Οικολόγων, τις βομβιστικές επιθέσεις στην Λεμεσό καταδίκασε ο επαρχιακός γραμματέας Λεμεσού και μέλος της πολιτικής επιτροπής του Κινήματος, Έτμοντ Χαγουίλα, που ανέφερε ότι τις τελευταίες μέρες έχει ξεκινήσει μια οργανωμένη προσπάθεια πρόκλησης επεισοδίων και τρομοκρατίας από μερίδα εξαγριωμένων πολιτών.

Πρόσθεσε πως το αποκορύφωμα είναι η τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών στο δημοτικό σχολείο Ζακακίου και στο επαρχιακό Τμήμα του Υπουργείου Παιδείας στη Λεμεσό, όπως και ο εμπρησμός της εισόδου του δημοτικού σχολείου Δευτεράς στη Λευκωσία.

«Επιπλέον, σημειώνουμε πως η κατά τα άλλα ειρηνική χθεσινή διαδήλωση μπροστά στην Βουλή των Αντιπροσώπων αμαυρώθηκε από τα άτομα που προκάλεσαν επεισόδια και τραμπουκισμούς, με αποκορύφωμα τον εγκλωβισμό κοινοβουλευτικής συνεργάτιδας στο αυτοκίνητο της για είκοσι λεπτά και την χρήση λεκτικής βίας εναντίον της. Αντιλαμβανόμαστε το δικαίωμα του κάθε πολίτη στη διαμαρτυρία όμως η πρόκληση φόβου, η καταστροφή περιουσίας και ο τραμπουκισμός ως αντίδραση στα νέα μέτρα δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά. Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καταδικάζουμε απερίφραστα τέτοιου είδους συμπεριφορές και καλούμε τους πολίτες να προχωρούν στο αναφαίρετο δικαίωμα τους στη διαμαρτυρία σεβόμενοι το επίσης αναφαίρετο δικαίωμα όλων μας στη σωματική ακεραιότητα και στην μη καταστροφή της περιουσίας μας. Επιπλέον, η μη τήρηση των ελάχιστων μέτρων προστασίας για περιορισμό της μετάδοσης του κορωνοϊού είναι και προκλητική και παράνομη».

Καταλήγοντας, τόνισε πως οι αρμόδιοι φορείς πρέπει άμεσα να ελέγξουν την κατάσταση, ώστε να προλάβουν τα χειρότερα. «Ας συσπειρωθούμε όλοι μαζί για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία και να αναλάβουμε όλοι την ευθύνη για τις επιλογές και τις πράξεις μας. Όλοι μαζί οφείλουμε να γίνουμε μια γροθιά και κρατήσουμε τον ιό μακριά από την κοινότητα. Δεν θέλει κανένας να επανέλθουν οι κατ’οίκον περιορισμοί και επιπλέον κρίση στην οικονομία μας».

Δειτε Επισης

Βιώσιμο ως το 2080 το ΤΚΑ-Πολιτική βούληση Κυβέρνησης για εξορθολογισμό επενδυτικής πολιτικής
Αναβολές με τη σέσουλα στην ΕΦ-Επιείκεια ΥΠΑΜ σε αθλητές, κάλεσμα Ελεγκτικής για επανεξέταση κριτηρίων
Στις 29 Μαΐου ξεκινά η θαλάσσια επιβατική σύνδεση Κύπρου-Ελλάδας
Νωρίτερα η καταβολή Κοινωνικών Παροχών ενόψει Πάσχα-Όλες οι πληροφορίες
Στα σκαριά σχέδια ιδιοκατοίκησης νέων και αναβάθμιση του νοσοκομείου Τροόδους
Ενημέρωσε την Επιτροπή Προσφύγων για το σχέδιο ΚτίΖΩ ο Ιωάννου
Στους 31 βαθμούς η θερμοκρασία-Επιστρέφει η σκόνη την Τετάρτη
Καμπανάκι για νέες αυξήσεις στα καύσιμα λόγω πολέμου-Κίνδυνο εκμετάλλευσης προβλέπουν οι καταναλωτές
Αρχές Ιουλίου οι πρώτες αναδομήσεις πολυκατοικιών για ΚτίΖΩ-Αρχίζει η β’ φάση του σχεδίου
Μέτρα για στήριξη των Λειτουργών Κοινωνικών Υπηρεσιών ζητά η ΙΣΟΤΗΤΑ