Μέρα με τη νύχτα το πόρισμα Αιμιλιανίδη με τα συμπεράσματα Σαββίδη-Αγγελίδη

Πέραν από την αμφιλεγόμενη, όπως χαρακτηρίστηκε ακόμα και από δικηγόρους, απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας να μην προχωρήσει η ποινική δίωξη του τέως Διοικητής της ΥΚΑΝ Μιχάλη Κατσουνωτού για την υπόθεση των καταγγελιών της Άννας Αριστοτέλους, ένα από τα πιο σοβαρά ζητήματα που προέκυψαν τις τελευταίες ημέρες, ήταν αυτό των διαφορετικών συμπερασμάτων που προκύπτουν μέσα από την ανακοίνωση του Γιώργου Σαββίδη και του Σάββα Αγγελίδη και των διαφορετικών συμπερασμάτων του συγγραφέα του πορίσματος της υπόθεσης, που διορίστηκε ως ανεξάρτητος ποινικός ανακριτής, του Αχιλλέα Αιμιλιανίδη.   

Το ζήτημα είναι εξόχως σοβαρό διότι εάν κανείς συγκρίνει τα συμπεράσματα που εξάγονται από το κείμενο δύο σελίδων που έδωσε στη δημοσιότητα η Νομική υπηρεσία και των συμπερασμάτων που εξάγονται διαβάζοντας κανείς το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του REPORTER, με αποσπάσματα από το πόρισμα Αιμιλιανίδη, θα διαπιστώσει πως δεν γίνεται να ισχύουν και τα δύο. Κάποιο εκ των δύο δεν είναι ακριβές. Και στην προκειμένη αυτό που γνωρίζουμε, είναι πως τα όσα δημοσίευσε ο REPORTER, για το πόρισμα Αιμιλιανίδη, είναι απολύτως ακριβή. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτά είναι τα ευρήματα Αιμιλιανίδη για Κατσουνωτό-Προσωπικό μένος, δόξα, ενέργειες ράμπο

Σαββίδης-Αγγελίδης

Ειδικότερα στην ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας αναφέρεται πως «έχοντας υπόψη τα δημοσιεύματα σε διάφορα ΜΜΕ σε σχέση με την καταγγελία, καθώς και τα συμπεράσματα του κ. Αιμιλιανίδη, ξεκαθαρίζουμε εξ αρχής ότι ούτε ο κ. Αιμιλιανίδης, ούτε οι λειτουργοί της Νομικής Υπηρεσίας που μελέτησαν τα ενώπιον τους στοιχεία, αποφάνθηκαν ή εισηγήθηκαν ότι στοιχειοθετείται οποιοδήποτε αδίκημα διαφθοράς εκ μέρους του κ. Κατσουνωτού, με την έννοια του ότι αυτός απέβλεπε με κάποια πράξη του σε κέρδος».

Αιμιλιανίδης

Το ερώτημα που προκύπτει ωστόσο είναι πώς σύμφωνα με το πόρισμα Αιμιλιανίδη, αναφέρεται χαρακτηριστικά, ότι μπορεί αυτή του η ενέργεια, μπορεί να μην του επέφερε οικονομικό όφελος, αλλά θα είχε «προσωπική δόξα, ανέλιξη και επιτυχία», υποδεικνύοντας παράλληλα σε άλλο σημείο, πως «ήταν έντονο το προσωπικό μένος», γεγονός που, όπως αναφέρεται, τον ώθησε να αξιοποιήσει τον βαρυποινίτη για να αναζητεί βίντεο.

Συμπέρασμα

Εξάγεται δηλαδή το συμπέρασμα πως ξεκάθαρα ο Μιχάλης Κατσουνωτός θα είχε όφελος, ενδεχομένως και οικονομικό, από την ανέλιξη που αναφέρει ο κ. Αιμιλιανίδης, κάτι βέβαια που οι Σαββίδης και Αγγελίδης, δεν ερμηνεύουν ως φαινόμενο διαφθοράς. Με απλά λόγια, ο κ. Κατσουνωτός σύμφωνα με το πόρισμα, υπέπεσε στο ποινικό αδίκημα της συνωμοσίας και της υπέρβασης καθήκοντος για να αποκομίσει ως όφελος δόξα και επαγγελματική ανέλιξη, συνομιλώντας παράνομα με βαρυποινίτη, αλλά δεν προκύπτει το στοιχείο της διαφθοράς. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κ. Κληρίδης: Απαραίτητο ο Εισαγγελέας να αιτιολογεί πλήρως το δημόσιο συμφέρον

Σαββίδης Αγγελίδης 

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης η Νομική Υπηρεσία αναφέρει πως, «ο κ. Κατσουνωτός ετοίμασε, σε ανύποπτο χρόνο, αριθμό υπηρεσιακών εκθέσεων προς την ηγεσία της Αστυνομίας, στις οποίες κατέγραφε τα σε γνώση του γεγονότα, τόνιζε την οργάνωση και εκτέλεση εγκλημάτων μέσα από τις Κεντρικές Φυλακές, προειδοποιώντας για τους κίνδυνους που ελλοχεύουν.  Στο πλαίσιο αυτό και υπό την τότε ιδιότητά του, είχε λάβει πληροφορίες από συγκεκριμένο κατάδικο, μετά από πρωτοβουλία του ίδιου του κατάδικου να επικοινωνήσει με τον κ. Κατσουνωτό, για το ότι υπήρχαν βίντεο με προσωπικές στιγμές και βίντεο με ποσότητες ναρκωτικών εντός των ΚΦ.  Τα εν λόγω βίντεο, σύμφωνα με τον πληροφοριοδότη, είχαν περιέλθει στα χέρια ανθρώπων που μπορούσαν να τα εκμεταλλευτούν και/ή τα εκμεταλλεύονταν εξασκώντας πιέσεις στη Διεύθυνση των ΚΦ. 

Αιμιλιανίδης

Στα συμπεράσματα του πορίσματος ο κ. Αιμιλιανίδης τονίζει πως δεν υπάρχει «κανένα απολύτως σημείωμα» σε σχέση με την επικοινωνία του με τον βαρυποινίτη αλλά υπάρχουν άλλα σημειώματα με τα οποία κατηγορεί με μένος την Διεύθυνση των Φυλακών. 

Μάλιστα, στα συμπεράσματα του ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, αναφέρει πως κανένας από τους προϊσταμένους του, που κλήθηκε για κατάθεση, δεν είχε γνώση των συνομιλιών του, αντιθέτως όλοι τον διέψευσαν σε σχέση με αυτό τον ισχυρισμό. 

Επιπλέον σύμφωνα πάντα με τα όσα κατέχει ο REPORTER από το πόρισμα Αιμιλιανίδη προκύπτει ότι, ο κατάδικος είχε ενημερώσει τον τέως Διοικητή της ΥΚΑΝ, ότι ο μεγαλύτερος διακινητής ναρκωτικών είναι συγγενής στελέχους της ΥΚΑΝ (σ.σ αναφέρει τη θέση του)», ωστόσο από τον Μάρτιο δεν υπάρχει καταχώρηση ούτε αναφορά και δεν έγινε καμία ενέργεια για αυτή την πληροφορία, όπως έπραξε με την αναζήτηση βίντεο.

Συμπέρασμα

Από τα πιο πάνω προκύπτει ότι επιμελώς ο Γενικός και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, αποφεύγουν να αναφερθούν στο γεγονός, ότι μπορεί ο κ. Κατσουνωτός να ετοίμαζε σημειώματα για τις Κεντρικές Φυλακές, αλλά σε αυτά δεν ενημέρωσε κανέναν, ούτε τον Αρχηγό, ούτε κανένα άλλο, ότι για ενάμιση χρόνο διατηρούσε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας, με βαρυποινίτη που κατείχε παράνομα τηλέφωνο εντός των φυλακών. 

Προσπαθούν δηλαδή να αναδείξουν μια ορθή στάση που διατηρούσε ο κ. Κατσουνωτός, αποφεύγοντας να δηλώσουν ότι έστελνε μεν σημειώματα αλλά ουσιαστικά απέκρυβε την αλήθεια από τους ανωτέρους του, όπως καταγράφει ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης. Επιπλέον ακόμα και μια σοβαρή πληροφορία που έφτασε κοντά του από τον κατάδικο, η οποία ενέπλεκε σε διακίνηση ναρκωτικών συγγενή άμεσου συνεργάτη του, δεν την πήρε στα σοβαρά, όπως πήρε όμως τα βίντεο που «κάφκουν «», όπως έλεγε ο ίδιος την Άννα Αριστοτέλους. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χείμαρρος ο Ιωαννίδης-«Εξαρχής ενήργησαν με απροθυμία να διερευνήσουν»

Σαββίδης-Αγγελίδης

Στη συνέχεια της ανακοίνωσης τους Σαββίδης και Αγγελίδης αναφέρουν πως, «από την ανάλυση του υλικού που συνέλεξε ο κ. Αιμιλιανίδης, φαίνεται ότι το κίνητρο στην επικοινωνία του κ. Κατσουνωτού με τον συγκεκριμένο κατάδικο ήταν η άντληση πληροφοριών σχετιζόμενων με τα καθήκοντα του και την πιθανή διάπραξη αδικημάτων από άτομα εντός των Κεντρικών Φυλακών.    Ανάλυση των επίδικων μηνυμάτων, στο σύνολό τους, φαίνεται να δίνει ξεκάθαρη εικόνα των πραγματικών προθέσεων του κ. Κατσουνωτού ενώ η αποσπασματική παρουσίασή τους σε ΜΜΕ αλλοιώνει αυτή την εικόνα»

Δηλαδή ο Γενικός και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, εξάγουν το συμπέρασμα πως (α) το κίνητρο του Μιχάλη Κατσουνωτού ήταν η άντληση πληροφοριών, (β) ήταν σχετικό με τα καθήκοντα του (γ) είχε στόχο να αποτρέψει διάπραξη εγκλημάτων από κατάδικους και (δ) τα μηνύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας ήταν αποσπασματικά ενώ η πλήρης εικόνα των μηνυμάτων που αντάλλαζαν είναι διαφορετική. 

Αιμιλιανίδης

Επαναλαμβάνεται πως ο κ. Αιμιλιανίδης αναφέρει μεταξύ άλλων στο πόρισμα του πως το κίνητρο του κ. Κατσουνωτού ήταν προσωπικό και όχι επαγγελματικό, ενώ συγκρίνει τη στάση του και το πώς κινήθηκε όταν έφτασαν στα αυτιά του οι πληροφορίες περί βίντεο της Άννας Αριστοτέλους και οι πληροφορίες για τον συγγενή στελέχους της ΥΚΑΝ. 

Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες για τα όσα περιλαμβάνονται στο πόρισμα ο κ. Αιμιλιανίδης σχολιάζει πως ο Κατσουνωτός σε σημειώματα του, που δεν είχαν να κάνουν με την συνομιλία του με τον βαρυποινίτη, μιλούσε για εγκλήματα που οργανώνονται από τις Φυλακές, ωστόσο, ο ανεξάρτητος ανακριτής υπέδειξε πως, ο ισχυρισμός του αυτός θα μπορούσε να αντιστραφεί με το πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων που φανερώνει τις αδυναμίες της ΥΚΑΝ. 

Συμπέρασμα

Από αυτά που είναι γνωστά ότι συμπεριλαμβάνονται στο πόρισμα Αιμιλιανίδη, προκύπτει εντελώς αντίθετη ανάγνωση από τη Νομική Υπηρεσία. Δηλαδή η Νομική Υπηρεσία ουσιαστικά δίδει το μήνυμα μέσα από την ανακοίνωση της ότι στόχος του κ. Κατσουνωτού ήταν η άντληση πληροφοριών, ενώ αφήνει να νοηθεί πως στοχοποιήθηκε άδικα από τα μηνύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας ο τέως διοικητής της ΥΚΑΝ. 

Από την άλλη ο κ. Αιμιλιανίδης δείχνει πεπεισμένος ότι ο κ. Κατσουνωτός είχε προσωπικό μένος με την Άννα Αριστοτέλους, αφού σε αντίστοιχες πληροφορίες που έφταναν στα αυτιά του δεν έκανε απολύτως τίποτα για να της διερευνήσει, ενώ για τη Διευθύντρια των Φυλακών, έφτασε σε σημείο να παρανομεί  για να εξασφαλίσει τα βίντεο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κλήθηκε να ξεκαθαρίσει ο Εισαγγελέας μετά τις αποκαλύψεις-«Δεν ήταν όλα συμπεράσματα του Αιμιλιανίδη»

Σαββίδης-Αγγελίδης

Σε άλλο σημείο ο Γενικός και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας αναφέρει πως, «κατά την αξιολόγηση των δύο κριτηρίων που αναφέρονται πιο πάνω, μας προβλημάτισε, μεταξύ άλλων, η ποιότητα και η δύναμη της μαρτυρίας που έχει συλλεχθεί κατά την ποινική ανάκριση.  Πέραν των πιο πάνω προβληματισμών, λαμβάνοντας υπόψη τα κίνητρα της δράσης του κ. Κατσουνωτού, την προσπάθεια του για αποτροπή διάπραξης σοβαρών αδικημάτων και την απουσία στοιχείων που στοιχειοθετούν πράξη διαφθοράς, όπως επεξηγήθηκε προηγουμένως, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι δεν εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον με την προώθηση ποινικής υπόθεσης εναντίον του κ. Κατσουνωτού». Επιμένουν δηλαδή στο κίνητρο της αποτροπής διάπραξης σοβαρών αδικημάτων. 

Αιμιλιανίδης

Από την πλευρά του, στη βάση όσων αποκαλύφθηκαν από τον REPORTER, αναφέρεται ότι το κίνητρο του ήταν πως θεωρούσε πως το γεγονός ότι η Διεύθυνση των Φυλακών ήθελε να διασφαλίσει τα δικαιώματα των Φυλακισμένων, «ο Μιχάλης Κατσουνωτός, θεωρούσε πως είναι σύμμαχοι εγκληματικών στοιχείων, γιατί δεν συμφωνούσαν μαζί του και δημιούργησε το σοβαρότερο πρόβλημα».

Μάλιστα ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης του αποδίδει τον χαρακτηρισμό Ράμπο, σημειώνοντας πως θεωρούσε πως για να διαφωνούν μαζί του σημαίνει εκβιάζονταν, ενώ ο ποινικός ανακριτής υποδεικνύει πως «για υπηρεσιακές διαφωνίες δεν επιτρέπεται σε οποιοδήποτε να ενεργεί με αυτούς τους τρόπους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αποκάλυψη βόμβα: Προέβη σε ομολογία ο βαρυποινίτης, ενέπλεξε αξιωματούχους-Ενώπιον Πογιατζή από τον Σεπτέμβριο

Συμπέρασμα

Η ερμηνεία που δίδεται από την Εισαγγελία, ότι δηλαδή ο στόχος του ήταν να αποτρέψει σοβαρά εγκλήματα, δεν φαίνεται να βρίσκει σύμφωνο τον ποινικό ανακριτή. Μάλιστα εντέχνως στην ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας επιχειρεί να παρουσιάσει διάφορα συμπεράσματα του Γιώργου Σαββίδη και του Σάββα Αγγελίδη, και ως συμπεράσματα του Αχιλλέα Αιμιλιανίδη. 

Κάτι που ξεκαθάρισε ο ίδιος ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης χθες ο οποίος ουσιαστικά έστειλε το μήνυμα, πως από όλα όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας, αυτά που υιοθετεί ο ίδιος είναι μόνο το σημείο για τον εντοπισμό ποινικών αδικημάτων, της υπέρβασης εξουσίας και της συνωμοσίας και το συμπέρασμα πως ο Μιχάλης Κατσουνωτός δεν θα είχε οικονομικό κέρδος από τις παράνομες πράξεις του. Όλα τα άλλα έχει ξεκαθαριστεί κι χθες επίσημα και από τον ίδιο τον Γενικό Εισαγγελέα πως είναι συμπεράσματα του Γιώργου Σαββίδη και του Σάββα Αγγελίδη. «Γίνεται ξεκάθαρη αναφορά στο τι έχει πει ο κ. Αιμιλιανίδης και εκεί που δεν αναφέρουμε συμπεράσματα του κ. Αιμιλιανίδη, δεν είναι συμπεράσματα του κ. Αιμιλιανίδη», δήλωσε εξάλλου χθες μετά από ερώτηση ο Γιώργος Σαββίδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Η κατάσταση στο μέτωπο με τη Ρωσία έχει επιδεινωθεί, παραδέχεται ο αρχιστράτηγος Ουκρανίας
Χάθηκαν τα ίχνη 29χρονου εδώ και τρεις μέρες στην Πάφο (pic)
Καθηγητής στις ΗΠΑ κατηγόρησε διευθυντή για ρατσισμό με ηχητικό φτιαγμένο από τεχνητή νοημοσύνη
Νέα στοιχεία για τη φονική συμπλοκή έξω από κλαμπ στην Ελλάδα-Εξετάζουν αν υπήρχε και δεύτερο μαχαίρι
Βγήκε στο Ιόνιο το τουρκικό ελικοπτεροφόρο Anadolu-Συμμετείχε σε άσκηση του ΝΑΤΟ
Μακρόν: Να ανοίξουμε τον διάλογο για τα πυρηνικά της Γαλλίας στην ευρωπαϊκή άμυνα κατά της Ρωσίας
Έσπασαν την μπάρα του πάρκινγκ της Μαρίνας Λεμεσού για να μην πληρώσουν-Τους τσάκωσαν και ανέσυραν μαχαίρι
Επεφύλαξε την απόφασή του το Δικαστήριο για τους συλληφθέντες για τα επεισόδια στην ΑΔΕ Λεμεσού
Στο Πεκίνο ο Έλον Μασκ-Ζητά να λειτουργούν και στην Κίνα τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό
Επέστρεψαν στις χώρες τους άλλοι 181 παράτυποι μετανάστες-Ξεπέρασαν τις 3.500 οι επιστροφές φέτος