Χείμαρρος ο Ιωαννίδης-«Εξαρχής ενήργησαν με απροθυμία να διερευνήσουν»

Χείμαρρος ήταν ο Πάμπος Ιωαννίδης, ο ένας εκ των δικηγόρων της Διεύθυνσης των Φυλακών, όσον αφορά στην απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας να μην διώξει ποινικά τον τέως Διοικητή της ΥΚΑΝ, Μιχάλη Κατσουνωτό, σε σχέση με τις καταγγελίες της Άννας Αριστοτέλους για σκανδάλο διαφθοράς, ο οποίος έκανε λόγο για προσπάθεια συγκάλυψης του ανώτερου αξιωματικού από την αρχή διερεύνησης της υπόθεσης. Μάλιστα, ο κ. Ιωαννίδης υπέδειξε πως οι αρμόδιοι παράγοντες σε όλα τα επίπεδα ήταν απρόθυμοι και σε περιπτώσεις έδειξαν δυσανασχέτηση για την επιμονή της κας. Αριστοτέλους να προωθήσει την καταγγελία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτά είναι τα ευρήματα Αιμιλιανίδη για Κατσουνωτό-Προσωπικό μένος, δόξα, ενέργειες ράμπο

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, ο κ. Ιωαννίδης σημείωσε πως δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας, καθώς ήταν εμφανής από την αρχή η πρόθεση όλων των εμπλεκόμενων, που διερευνούσαν τις καταγγελίες της Διεύθυνσης των Φυλακών, να συγκαλύψουν τον κ. Κατσουνωτό, ενώ τόνισε πως «κάποιοι από εμάς εκ των πραγμάτων έχουμε προσωπική γνώμη για τον τρόπο που χειρίστηκαν και αντιμετώπισαν την καταγγελία. Όταν υποβάλλεται ενώπιον των αρμοδίων ζήτημα σοβαρής παρανομίας από μέρους ανώτερου στελέχους της Αστυνομίας, κανείς θα περίμενε πως αυτεπάγγελτα θα ενεργούσαν οι αρμόδιοι. Όχι μόνο δεν ενέργησαν αυτεπάγγελτα αλλά και την ίδια την καταγγελία την αντιμετώπισαν με απροθυμία. Υπενθυμίζω τις επανειλημμένες δηλώσεις, στις οποίες είχαμε προβεί, επειδή για μας, τους δικηγόρους των δύο κυριών της Διεύθυνσης των Φυλακών, ήταν σαφές πως οι χειρισμοί οδηγούσαν προς συγκεκριμένη κατεύθυνση, η οποία και έχει υλοποιηθεί. Μιλούν από μόνα τους τα πράγματα».

Ο Πάμπος Ιωαννίδης επεσήμανε, δε, ότι από την αρχή, οι αρμόδιοι παράγοντες σε όλα τα επίπεδα ήταν απρόθυμοι και σε περιπτώσεις έδειξαν δυσανασχέτηση για την επιμονή της κας. Αριστοτέλους να προωθήσει καταγγελία. Κληθείς να σχολιάσει αν το πόρισμα Αιμιλιανίδη καταγράφει την προσπάθεια των αρμοδίων να συγκαλύψει τον ανώτερο αξιωματικό, ο κ. Ιωαννίδης τόνισε πως «δεν έχουμε δει το πόρισμα του κ. Αιμιλιανίδη και δεν πρέπει να αναμένουμε ότι θα δοθεί στη δημοσιότητα από τη Νομική Υπηρεσία. Από εκεί και πέρα δεν γνωρίζω αν ο κ. Αιμιλιανίδης θα προβεί σε διευκρινίσεις για το πόρισμά του».

Συνεχίζοντας, ο δικηγόρος των Αριστοτέλους και Δημητρίου εξέφρασε και το ρητορικό ερώτημα «είναι δυνατό να διορίζεται ανεξάρτητος ανακριτής, να καταλήγει σε συγκεκριμένο πόρισμα και οι καταγγέλλουσες να αντιμετωπίζουν τη μία δίωξη μετά την άλλη; Οι διώξεις αυτές καταλήγουν και σε φιάσκο στο τέλος της ημέρας. Το ένα είναι για τα ναρκωτικά και κινητά στις Φυλακές και το άλλο για τη διαρροή δήθεν εμπιστευτικών εγγράφων, που η υπουργός είχε ήδη γνωστοποιήσει σε ΜΜΕ. Έκαναν λόγο για δήθεν σημαντικά έγγραφα που διέρρευσε η Διεύθυνση των Φυλακών. Στη συνέχεια μας λένε ότι κάναμε έρευνα για ενδεχόμενη διάπραξη ποινικών αδικημάτων, δεν υπάρχουν αυτά αλλά δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους η Διεύθυνση των Φυλακών. Αλλά μέχρι χθες η Διεύθυνση των φυλακών επαινείτο μέχρι και στο εξωτερικό και την επομένη της καταγγελίας μετατράπηκαν σε μαύρα πρόβατα. Αυτή είναι η μεταχείριση της καταγγελίας».

Ερωτηθείς για τους λόγους που έχουν οι αρμόδιοι να συγκαλύψουν τον κ. Κατσουνωτό, ο κ. Ιωαννίδης δεν θέλησε να προβεί σε λεπτομέρειες, σημειώνοντας πως οι αρμόδιοι θα πρέπει να ξέρουν καλύτερα, ενώ σημείωσε πως υποθέτουν κάτι. «Πρέπει να έχουμε υπόψη τις συνθήκες κάτω από τις οποίες οι ενδιαφερόμενοι εκ των πραγμάτων είχαν ιστορία συνεχών συνεργασιών. Δεν νομίζω να είναι σωστό να μπω σε λεπτομέρειες για το τι ήρθε εις γνώση μας. Είναι σοβαρές υποψίες και υποθέσεις εύκολα μπορούν να τιναχθούν. Είναι προφανείς οι προσωπικές σχέσεις και πρέπει να πω ότι υπάρχουν και δημοσιογραφικές πληροφορίες και δεν έχουν διαψευστεί και κάνουν λόγο για το πόρισμα Αιμιλιανίδη, ως προς τις ενέργειες σε βάρος των κυριών της Διεύθυνσης των Φυλακών και γίνεται λόγος για προσωπικό μένος, τακτικές ράμπο. Δεν μπορούμε να ξέρουμε το πόρισμα και ούτε θα το μάθουμε ποτέ».

Όσον αφορά στα περί βίντεο, ο δικηγόρος των δύο επικεφαλής των Κεντρικών Φυλακών ήταν έντονος και ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για γελοιότητα. «Πού είναι; Έχουμε αναμφισβήτητη μαρτυρία ότι ανώτερος αξιωματικός της Αστυνομίας ζητά να του δοθεί βίντεο που να κάφκει τη Διεύθυνση των Φυλακών και εμείς μιλούμε αν υπάρχει; Να μας το φέρουν γιατί δεν μας το δείχνουν;».

Ερωτηθείς αν τελικά έχει διαβιβαστεί αίτημα στην υπουργό Δικαιοσύνης, από πλευράς Αριστοτέλους-Δημητρίου για μετακίνησή τους από τη Διεύθυνση των Φυλακών, ο Πάμπος Ιωαννίδης ξεκαθάρισε ότι η κα. Αριστοτέλους παραμένει εκτός καθηκόντων, λόγω των επιπλοκών που της προκάλεσε ο covid και ως εκ τούτου, ακόμη δεν έχει υποβληθεί οποιοδήποτε αίτημα.

«Όμως έχει εκφραστεί η πρόθεσή τους και είναι θέμα χρόνου να υποβληθεί, όπως αντιλαμβάνομαι. Είναι θέμα προσωπικών διευθετήσεων. Φαίνεται να το έχουν αποφασίσει και να υπενθυμίσω πως η απογοήτευση των δύο κυριών της Διεύθυνσης προέκυψε από την αρχή, κάτω από τις συνθήκες που περιβάλλαν την καταγγελία τους και την αντιμετώπισή τους από τις αρμόδιες Αρχές, ότι με τη λήξη των ερευνών, οποιοδήποτε και να είναι το αποτέλεσμά τους, θα ζητούσαν μετακίνησή τους. Είναι θέμα προσωπικής αξιοπρέπειας και ασφάλειας πλέον για τις λειτουργούς. Οι ίδιες το έχουν πει ότι είναι θέμα ασφάλειας. Πιθανόν να ξέρουν κάτι και όπως αντιλαμβάνεστε μιλούμε για ενέργειες καταχθόνιες, για συνωμοσίες με βαρυποινίτες, για συνωμοσίες από ανθρώπους που βρίσκονται σε θέσεις κλειδιά και είναι σε θέση  να ασκήσουν κάποιες επιρροές. Όλα αυτά προκαλούν σοβαρές επιφυλάξεις στις ενδιαφερόμενες για το πώς διαφυλάσσεται ακόμη και η σωματική τους ακεραιότητα».

Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο το θέμα θα κλείσει εδώ ή αν θα υπάρξουν άλλοι τρόποι αντίδρασης, ο κ. Ιωαννίδης υπέδειξε πως δεν θα έπρεπε να κλείνει εδώ το θέμα, ωστόσο βάσει Συντάγματος, δεν υπάρχει οποιαδήποτε θεσμοθετημένη διαδικασία προσβολής της απόφασης του Γενικού Εισαγγελέα, να μην πάρει οποιαδήποτε μέτρα. «Το Σύνταγμα δεν προβλέπει τέτοια διαδικασία, είναι θέμα της διακριτικής εξουσίας του ιδίου, γι’ αυτό και η σπουδαιότητα της διατήρησης της αξιοπιστίας των ανεξάρτητων θεσμών. Εδώ ο ανεξάρτητος θεσμός έχει καταρρακωθεί κατά την ταπεινή μας γνώμη».

Καταλήγοντας, ο κ. Ιωαννίδης ερωτήθηκε και κατά πόσο έχουν γίνει καταγγελίες και στην Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Κατά της Διαφθοράς και ο ίδιος υπογράμμισε πως έχουν γίνει συγκεκριμένες καταγγελίες από τη Διεύθυνση, οι οποίες εκκρεμούν, καθώς η Αρχή αντιμετώπιζε προβλήματα με τους κανονισμούς λειτουργίας της. Ωστόσο, δεν θέλησε να μπει σε λεπτομέρειες σχετικά με τις καταγγελίες, καθώς όπως αποκάλυψε δεν αφορά ένα πρόσωπο, αλλά περισσότερα.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Τι προνοεί το Σύνταγμα για παύση κρατικού αξιωματούχου και η απόφαση Τρύφωνος που θα βρεθεί στο επίκεντρο
Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι
Ισότητα: Εκτεθειμένοι σε ψευδείς καταγγελίες οι Αστυνομικοί
Χειροπέδες σε 29χρονο για τη μεταφορά μεταναστών στην Κύπρο
Τρέχουν να σβήσουν τις... φωτιές μετά τις πυρκαγιές από βεγγαλικά-Ανάκληση αδειών για χρήση πυροτεχνημάτων
Ανακαλούνται όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί για χρήση πυροτεχνημάτων μετά τη φωτιά που ξέσπασε
Τίθεται σε διαθεσιμότητα ο διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλείων για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος
Διατάχθηκαν επιχειρήσεις αυξημένων ελέγχων για τις λαμπρατζιές-Έκκληση σε γονείς για να λάβουν μέτρα
Κακοποιούσε σεξουαλικά τις ανήλικες και τους έλεγε είναι αναγκαίο-Η ετυμηγορία του Κακουργιοδικείου για τον προπονητή