Κλήθηκε να ξεκαθαρίσει ο Εισαγγελέας μετά τις αποκαλύψεις-«Δεν ήταν όλα συμπεράσματα του Αιμιλιανίδη»

Να ξεκαθαρίσει το σκηνικό, μετά τις σκιές που δημιουργήθηκαν από τις αποκαλύψεις του REPORTER ότι ήταν διαφορετικά τα συμπεράσματα και η κατάληξη του Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, με αυτά που καταγράφονται στην ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας , κλήθηκε ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης, ο οποίος δεν διέψευσε τα δημοσιεύματα.

Κι αυτό διότι στα συμπεράσματα του ο κ. Αιμιλιανίδης, δείχνει προσωπικό μένος και κίνητρο, ενώ η Νομική Υπηρεσία ανέφερε πως τα κίνητρα του ήταν επαγγελματικά και στα πλαίσια των καθηκόντων του.

Μετά τις αποκαλύψεις ο Γενικός Εισαγγελέας, κλήθηκε να ξεκαθαρίσει, παραδεχόμενος μεταξύ άλλων πως τα όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας για την υπόθεση Κατσουνωτού, δεν ήταν όλα συμπεράσματα του κ. Αιμιλιανίδη, αλλά μόνο αυτά που γίνεται αναφορά στο όνομα του, όπως για παράδειγμα στα ποινικά αδικήματα που εντόπισε. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτά είναι τα ευρήματα Αιμιλιανίδη για Κατσουνωτό-Προσωπικό μένος, δόξα, ενέργειες ράμπο

«Πιστεύω ότι εκείνα που είχαμε να πούμε τα είπαμε με πολλή καθαρότητα στην δήλωση την οποία δώσαμε στον Τύπο. Ο κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα μέσα στα πλαίσια του Νόμου να εκφράζει την άποψη του και ακούμε τις απόψεις όσων επιλέγουν να τοποθετηθούν επί του θέματος. Εμάς η θέση μας είναι αυτή που γράφτηκε», ανέφερε αρχικά ο κ. Σαββίδης

Σε ερώτηση πως απαντά στις πληροφορίες για διαφορετικά συμπεράσματα του κ. Αιμιλιανίδη από τα δικά του συμπεράσματα, ανέφερε πως, «πιστεύω ότι τα συμπεράσματα όπως τα αναφέραμε ήταν συγκεκριμένα και ήδη έχω δει δηλώσεις του κ. Αιμιλιανίδη όπου έλεγε ότι τα συμπεράσματα του έχουν αναφερθεί με ακρίβεια στην δήλωση της Νομικής Υπηρεσίας. 

Σε επισήμανση ότι ο κ. Αιμιλιανίδης διέψευσε και αναφέρθηκε σε παρερμηνεία των δηλώσεων του απάντησε πως, «δεν έχω ακούσει τι έχει πει ο κ. Αιμιλιανίδης, έχω δει μια δήλωση του που όπως έγραφε χθεσινή εφημερίδα, όπως έγραφε ήταν προσωπική δήλωση του ότι συμφωνούσε με τα συμπεράσματα. Εμείς εκείνο που είπαμε για το τι είπε ο κ. Αιμιλιανίδης πιστεύω ότι ήταν ότι  απόλυτα ακριβές. Σίγουρα δεν μπορούσαμε σε μια ανακοίνωση δύο σελίδων να κάνουμε αποτύπωση όλης της έκθεσης των 660 σελίδων του κ. Αιμιλιανίδη, αλλά πιστεύω ότι αποτυπώσαμε εκείνο το κομμάτι που αφορούσε το πλαίσιο πάνω στο οποίο βασιστήκαμε». 

Σε άλλη επισήμανση για διαφορετικά κίνητρα του Μιχάλη Κατσουνωτού στο πόρισμα και διαφορετικά στην ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας, ο κ. Σαββίδης είπε, «διαβάστε προσεχτικά τι λέμε και είναι ξεκάθαρο πάνω σε ποια βάση αποφασίσαμε αυτό που αποφασίσαμε. Αν διαβάσετε τη δήλωση μας θα δείτε ότι εκεί που αναφερόμαστε στο τι αναφέρει ο κ. Αιμιλιανίδης ξεκάθαρα κάνουμε αναφορά στο τι έχει πει και εκεί που δεν αναφερόμαστε στα συμπεράσματα του κ. Αιμιλιανίδη δεν είναι συμπεράσματα του κ. Αιμιλιανίδη. Τα άλλα όλα που γράφουμε και δεν αναφέρουμε ότι είναι στα συμπεράσματα του κ. Αιμιλιανίδη, δεν είναι συμπεράσματα του κ. Αιμιλιανίδη». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χείμαρρος ο Ιωαννίδης-«Εξαρχής ενήργησαν με απροθυμία να διερευνήσουν»

Σε ερώτηση για τις τοποθετήσεις δικηγόρων που τον καλούν να δώσει στη δημοσιότητα τα συμπεράσματα του Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, ο κ. Σαββίδης απάντησε πως «αυτό είναι ένα θέμα που έχει προκύψει κατ΄ επανάληψη και η θέση μας είναι η ίδια δεν θα την επαναλάβω τώρα. 

Κληθείς αν σχολιάσει τη χθεσινή ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, ότι η Κυβέρνηση εργαλειοποιεί τη Νομική Υπηρεσία, ο κ. Σαββίδης απάντησε πως, «μου κάνει εντύπωση πραγματικά η δήλωση του ΑΚΕΛ. Δεν θέλω ούτε αρμόζει στον ρόλο μου ειδικά τις ημέρες αυτές να μπω σε αντιπαράθεση με το ΑΚΕΛ. Περιορίζομαι απλώς να απορρίψω τον ισχυρισμό αυτό. Κάποιος που μπορεί να καταλάβει τι συμβαίνει. Θα καταλάβει πως δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση να ισχύει αυτός ο ισχυρισμός. Η Νομική Υπηρεσία λειτουργεί ως ανεξάρτητη υπηρεσία και έτσι ενήργησε. Και ενήργησε με γνώμονα  το τι θεωρούσε τι ήταν το σωστό στη βάση των επιστημονικών δεδομένων που είχε ενώπιον της». 

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Κώστα Κληρίδη στον REPORTER, ότι ο ο εκάστοτε Γενικός Εισαγγελέας θα πρέπει να αιτιολογεί πλήρως την απόφαση του όταν γίνεται επίκληση του δημόσιου συμφέροντος, o κ. Σαββίδης ανέφερε πως, «είναι σεβαστή η άποψη του οποιουδήποτε περιλαμβανομένου και του τέως Γενικού Εισαγγελέα. Και έχω πει ότι ζούμε σε μια χώρα που ο κάθε ένας λέει ελεύθερα τη γνώμη του και είναι κάτι που μας χαρακτηρίζει. Εμείς πιστεύω ότι αιτιολογήσαμε πλήρως στην δήλωση που κάναμε τις θέσεις μας και πιστεύω ότι μελετώντας την γίνεται αναφορά και στην εξήγηση που οδήγησε στην απόφαση που πήραμε». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κ. Κληρίδης: Απαραίτητο ο Εισαγγελέας να αιτιολογεί πλήρως το δημόσιο συμφέρον

Σε επισήμανση πως το ερώτημα που τίθεται είναι η κοινή γνώμη είναι ποιο ήταν το δημόσιο συμφέρον που είναι πάνω από την απονομή δικαιοσύνης, ο κ. Σαββίδης παρέπεμψε εκ νέου στην ανακοίνωση του και είπε πως, «δεν τίθεται πέρα από την απονομή δικαιοσύνης. Πάνω από όλα είναι η απονομή δικαιοσύνης. Απλά η Δικαιοσύνη απονέμεται με διαφορετικούς τρόπου. Το Σύνταγμα καθορίζει ποιος έχει και ποιες αρμοδιότητες και ο κάθε ένας ενεργεί μέσα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του και μέσα στα πλαίσια αυτών των αρμοδιοτήτων κινηθήκαμε και εμείς. Θεωρώ ότι αν διαβάσετε τις τελευταίες παραγράφους τις γραπτής μας δήλωσης γίνεται σαφής αναφορά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Νεκρός 79χρονος σε δυστήχημα-Προσπαθούσε να ακινητοποιήσει το τρακτέρ του
Επιμένει στο δεδικασμένο η πλευρά των μοναχών-«Σφάλμα και λάθος εκτίμηση του Ησαΐα»
Έστω και τώρα βοηθήστε τη μάνα να ησυχάσει και τον Θανάση να αναπαυθεί...
Αναμένουν να καθοριστούν ημερομηνίες για κατάθεση των μαρτύρων τους οι μοναχοί
Απορρίφθηκαν οι λόγοι εφέσεις των υπόπτων για το «Δημητρούι»-Διαπιστώθηκε μεν σφάλμα αρχής, αλλά...
Σεισμική δόνηση στην Κύπρο
Δεκατετράχρονος απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του (pic)
Σε εξέλιξη οι καταθέσεις των μοναχών Ησαΐα και Τιμόθεου ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής
Τραβά ξανά κόκκινη γραμμή η δικηγόρος της οικογένειας του Θανάση-Ανακριτές από Υπουργικό, «όχι» σε εμπλοκή Εισαγγελίας και Αστυνομίας
Χειροπέδες σε 66χρονο για εμπρησμό οχήματος στη Λευκωσία