T. Δημητριάδης: Είχα προτάσεις από τέσσερα κόμματα... Στο DNA μου η Αμμόχωστος

Είναι ένας άνθρωπος που για σχεδόν τρεις δεκαετίες, βρίσκεται πίσω από τις κάμερες, καλύπτοντας μέσα από τον φακό του, όλα τα μεγάλα γεγονότα της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου. Αποφάσισε όμως, ότι ήρθε η ώρα να μπει μπροστά από τις κάμερες, δίνοντας τη δική του μάχη στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

Πρόκειται για τον κινηματογραφιστή Τάσο Δημητριάδη, ο οποίος κατέρχεται υποψήφιος στην εκλογική περιφέρεια Αμμοχώστου, με το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών.

Ο Τάσος Δημητριάδης, είναι ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από δεκάδες βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας, από την κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου. Μια πόλη, την οποία λατρεύει, έστω κι αν δεν κατάγεται απ’ αυτήν.

Μετά από ώριμη σκέψη, αλλά και μεγάλο προβληματισμό, ο κ. Δημητριάδης πήρε την απόφαση να ζητήσει την ψήφο του κόσμου, για να εκλεγεί στο κοινοβούλιο και να διεκδικήσει μια καλύτερη τύχη για την κατεχόμενη Αμμόχωστο, αλλά και για την ελεύθερη Επαρχία.

«Είμαι στη δουλειά του κινηματογραφιστή για 28 χρόνια. Κατέγραψα όλη τη νεότερη ιστορία, τα γεγονότα της Κυπριακής Δημοκρατίας, από την πρώτη γραμμή. Αυτή η τριβή μου με το επάγγελμα, με έκανε να δημιουργήσω μια δική μου άποψη και είδα πράγματα που ένας απλός πολίτης, δεν θα μπορούσε να τα δει, όπως τα έβλεπα από την πρώτη γραμμή.

Αποφάσισα να κατέλθω υποψήφιος τώρα, γιατί είναι η πιο κρίσιμη περίοδος για την Κύπρο και για τις κατεχόμενες περιοχές μας. Πιστεύω ότι πρέπει να αρχίσουμε ένα μεγάλο αγώνα διαφώτισης και διαμαρτυρίας για την Αμμόχωστο, αφού όπως είδαμε, οι Τούρκοι μπήκαν και στην περίκλειστη περιοχή. Αυτό ήταν που επηρέασε καταλυτικά την απόφασή μου, να κατέλθω υποψήφιος.

Επίσης, βλέποντας ότι οι πολιτικοί και οι θεσμοί, δεν διαμαρτυρήθηκαν όπως έπρεπε, αποφάσισα ότι έπρεπε να ακουστεί η φωνή των Αμμοχωστιανών, στο μέρος όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις».

«Ίσως είναι στο DNA μου να ασχολούμαι με την Αμμόχωστο»

Ο κ. Δημητριάδηςκατάγεται από την κατεχόμενη Νεάπολη Λευκωσίας, αλλά αγάπησε την Αμμόχωστο, όταν την επισκέφθηκε για πρώτη φορά, το 1993, υπό την ιδιότητα του κινηματογραφιστή. Έκτοτε, η σκέψη του, είναι συνεχώς με την κατεχόμενη πόλη. Στην πορεία, ανακάλυψε πως ο προπάππους του, ήταν ο ιδρυτής του Αποστόλου Ανδρέα.

«Ίσως είναι στο DNA μου να ασχολούμαι με την Αμμόχωστο. Αυτό το DNA ξύπνησε το 1993, όταν με την ιδιότητα του κινηματογραφιστή, μπήκα στην Αμμόχωστο.

Μπαίνοντας σε εκείνη την πόλη, άκουγα φωνές, έβλεπα πολιτισμό. Η αύρα του κόσμου ήταν μέσα στην πόλη, παρότι ήταν άδεια. Μετά την επίσκεψή μου, αποφάσισα να ασχοληθώ επισταμένα με το συγκεκριμένο θέμα και άρχισα να ψάχνω πληροφορίες. Μετά από εκτεταμένη καταγραφή υλικού από την Αμμόχωστο, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι αυτή η πόλη ήταν πενήντα χρόνια μπροστά από την υπόλοιπη Κύπρο. Κρατούσε οικονομικά ολόκληρη την Κύπρο, αφού ήταν εμπορικό κέντρο.

Σε κάποια στιγμή, είπα ότι πρέπει να δώσω στη δημοσιότητα το υλικό που είχα, για να θυμηθούν την πόλη τους οι παλιοί και να μάθουν οι νεότεροι. Συνδύαζα πάντα την Αμμόχωστο με το προσφυγικό, γιατί κι εγώ είμαι από την κατεχόμενη Νεάπολη Λευκωσίας.

Με την είσοδο του Ερντογάν στην Αμμόχωστο, τον περασμένο Οκτώβριο, η απογοήτευση από τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα το πολιτικό σύστημα, ήταν μεγάλη, αλλά ταυτόχρονα, μου έδωσε μεγαλύτερη δύναμη, για να συνεχίσω τον αγώνα μου, γι’ αυτή την πόλη».

«Αναστρέψιμη η κατάσταση για την Αμμόχωστο, προεκλογικό σόου»

Πολλοί, μετά το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, θεωρούν ότι η ελπίδα για επιστροφή της στους νόμιμους κατοίκους της, έχει σβήσει, όμως ο κ. Δημητριάδης έχει αντίθετη άποψη. Θεωρεί πως οι Τούρκοι επιδόθηκαν σε ένα προεκλογικό σόου, για να «εκλεχθεί» ο Τατάρ.

«Μια μέρα πριν ανοίξει η περίκλειστη πόλη, πήγα στην Αμμόχωστο και άκουσα τους εκσκαφείς να εργάζονται και να γδέρνουν την πόλη. Εκείνη η εμπειρία, με ταρακούνησε.

Την επόμενη μέρα, ήμουν από τους πρώτους που μπήκε στην πόλη. Με τα πρώτα μου βήματα, ένιωσα ένα βάρος και δεν μπορούσα να περπατήσω, αλλά ήθελα να την χορτάσω Έκανα αρκετή ώρα να συνέλθω, αλλά όταν ξεκίνησα να την καλύπτω οπτικά, δεν την χόρταινα. Ήμουν εκεί και κατά την άφιξη του Ερντογάν στην Κύπρο, η οποία κατά την εντύπωσή μου, ήταν ένα προεκλογικό σόου, υπέρ του Τατάρ.

Όταν είδα τον Ερντογάν να μπαίνει στην περίκλειστη, επιβεβαίωσα αυτό που πίστευα. Ότι ήταν προεκλογικό σόου. Γιατί μετά την φυγή του Ερντογάν, οι Τούρκοι δεν έκαναν καμία άλλη εργασία και όχι μόνο αυτό, αλλά έκλεισαν κάποιους δρόμους που είχαν ανοίξει.

Mε βάση αυτά τα στοιχεία, θεωρώ ότι η κατάσταση είναι αναστρέψιμη. Κάποιοι τους κρατούν και δεν ανοίγουν την πόλη. Γιατί μετά από τέσσερις μήνες, θα έπρεπε όλα να είναι έτοιμα, για να λειτουργήσει για το καλοκαίρι, αλλά κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Την Αμμόχωστο, την κρατούν ως χαρτί, για να πάρουν κάτι ως αντάλλαγμα. Εκτιμώ ότι θα δεχθούν πίεση οι Τούρκοι να τη δώσουν πίσω, στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών».

Αμμόχωστος, διαφθορά και κράτος πρόνοιας

Πέραν από το θέμα της Αμμοχώστου, το οποίο είναι και το πρώτο στην ατζέντα του, σε περίπτωση εκλογής, θα σπαταλήσει τις δυνάμεις του, σε άλλους δύο τομείς. Ο ένας, είναι η πάταξη της διαφθοράς και ο άλλος, το κράτος πρόνοιας και πιο συγκεκριμένα, η στήριξη των ηλικιωμένων.

«Θα ασχοληθώ με την πάταξη της διαφθοράς, η οποία έχει καταλάβει ολόκληρη την Κύπρο. Μάλιστα πάρα πολλοί πιστεύουν ότι για να πετύχεις κάτι, πρέπει να κάνεις κομπίνα. H διαφθορά δημιουργεί προβλήματα στο κράτος και ανισότητες. Γι’ αυτό, με τη δύναμη που μου δίνει η Βουλή, θα προσπαθήσω να σταματήσω αυτή την κατάσταση. Διότι ο λόγος που υπάρχει, οφείλεται στην αδυναμία του κράτους να πολεμήσει την διαφθορά. Υπάρχουν πολλοί που έχουν εξουσία και οι μηχανισμοί είναι ελλιπείς. Χρειάζεται, επίσης, να συσταθούν αδιάφθορες οργανώσεις για να παταχθεί αυτό το φαινόμενο.

Επιπλέον, μπορώ να προσφέρω, στο κράτος πρόνοιας, κυρίως για τους ηλικιωμένους. Όταν πάω στο εξωτερικό, βλέπω συνταξιούχους να πηγαίνουν στο εστιατόριο τους, να πίνουν το κρασάκι τους, να πληρώνουν και να φεύγουν. Εκεί υπάρχει αξιοπρέπεια για τους ηλικιωμένους. Στην Κύπρο, δεν υπάρχει αξιοπρέπεια. Εδώ όταν περνούμε τα 65, είναι λες και είμαστε οι άχρηστοι της κοινωνίας. Είναι οι πατεράδες και οι παππούδες μας και τους λέμε πάρτε 300-400 και ζήστε. Ε, δεν μπορεί να συνεχίσει να συμβαίνει αυτό.

Εγώ δεν είμαι πολιτικός. Εγώ πιστεύω ότι η δουλειά του βουλευτή είναι στα κοινωνικά θέματα και στις νομοθεσίες, για καλυτέρευση της ζωής των ανθρώπων. Ο βουλευτής πρέπει να ακούει τον κόσμο και να διορθώνει προβλήματα, χρησιμοποιώντας την εξουσία του, βοηθώντας τον κόσμο.

Αν εκλεγώ, θα είμαι η φωνή αυτών που με ψήφισαν. Θα είμαι μαζί τους, για να τους ακούσω και να τους βοηθήσω. Θα είμαι εκεί για το καλό του κόσμου και όχι για τα συμφέροντα του κόμματος, μιας και κατεβαίνω ως ανεξάρτητη συνεργασία».

«Είχα προτάσεις από τέσσερα κόμματα, επέλεξα Οικολόγους»

Όσον αφορά την απόφασή του να κατέλθει υποψήφιος με τους Οικολόγους, εξήγησε ότι ήταν η καλύτερη επιλογή, από αυτές που είχε ενώπιόν του, αφού δέχθηκε τέσσερις προτάσεις από μικρά και μεγάλα κόμματα.

«Εγώ δεν είμαι κομματικοποιημένο πρόσωπο. Ο μόνος αγώνας που έκανα, ήταν για την Αμμόχωστο, εδώ και μια δεκαετία. Πάντα σκοπός μου ήταν να ενημερώσω και να κρατήσω άσβεστο τον πόθο της επιστροφής των Αμμοχωστιανών. Είχα προτάσεις από άλλα τέσσερα κόμματα, αλλά επέλεξα τους Οικολόγους, με τους οποίους συμφώνησα ότι μπορώ να εκφράζομαι με τα δικά μου πιστεύω και όχι με τα πιστεύω των κομμάτων. Είναι το μοναδικό κόμμα, που δεν εμπλέκεται σε θέματα διαφθοράς. Δεν υπάρχει αυτή η σαπίλα, που υπάρχει σε άλλους χώρους.

Πιστεύω εξάλλου ότι οι Οικολόγοι, έκαναν αυτό που ζητά ο κόσμος. Την οριζόντια ψηφοφορία. Αν δείτε το ψηφοδέλτιο των Οικολόγων, βλέπετε διάφορους ανθρώπους, με διάφορα πιστεύω. Και πολιτικά και κοινωνικά. Μπορείς να διαλέξεις τον τάδε που έχει αριστερά πιστεύω, τον τάδε που έχει δεξιά πιστεύω, τον τάδε που είναι κάτοχος μάστερ και έχεις και τον Τάσο, που είναι κινηματογραφιστής. Αυτός ο πλουραλισμός, θα βοηθήσει το κόμμα. Ένας φίλος μου, χθες, στη Βουλή, μου είπε είσαι κουβαλητής. Ναι είμαι κουβαλητής, με την καλή έννοια, θα πάρω άτομα μαζί μου για να εκλεγώ. Όχι με την κακή έννοια.

Επίσης, οι ψήφοι των Οικολόγων πάνε στα άτομα. Δεν είναι όπως τα άλλα κόμματα, που η πρώτη έδρα πάει στον πρόεδρο του κόμματος. Εκείνοι με τις περισσότερες ψήφους, θα μπουν στη Βουλή. Σε αυτό το θέμα, είναι το πιο δημοκρατικό κόμμα».

«Αν δεν εμπιστευτούν τον Τάσο που είναι αδιάφθορος τότε ποιον;»

Θέλοντας την ίδια ώρα να απευθυνθεί στον κόσμο, ζητώντας τους να στηρίξουν την υποψηφιότητά του, διερωτήθηκε, «αν δεν με εμπιστευτούν εμένα που είμαι αδιάφθορος και δεν έχω εμπλοκή στις κλεψιές, ποιον να εμπιστευτούν; Εγώ είμαι ένας απλός άνθρωπος, έχω τα πιστεύω μου, που αποτελούνται από το τρίπτυχο επιστροφής της Αμμοχώστου, δίκαιης κοινωνίας και πάταξης της διαφθοράς.

Εάν δεν με εμπιστευτούν εμένα, γι’ αυτές τις αρχές και τις αξίες, ποιον θα εμπιστευτούν; Κάποιον με χίλια πτυχία, ο οποίος εμπλέκεται στην διαφθορά. Εγώ είμαι ένας μεροκαματιάρης, που στο κάτω κάτω είτε εκλεγώ είτε όχι, θα συνεχίσω τον αγώνα μου».

Το μήνυμα στους Αμμοχωστιανούς

Θέλει εξάλλου να στείλει το δικό του μήνυμα σε όλους τους Αμμοχωστιανούς, αλλά και στους κατοίκους της ελεύθερης Επαρχίας Αμμοχώστου.

«Το μήνυμα που θέλω να στείλω, όχι μόνο στους Βαρωσιώτες, αλλά και σε όλους στην Επαρχία Αμμοχώστου, είναι ότι ξέρω πως πρέπει να είμαι δίπλα στην κοινωνία και αν εκλεγώ, θα είμαι στην περιφέρειά μου. Ζητώ να μου δώσουν την ψήφο τους, γιατί είμαι σε θέση να αντιληφθώ, ότι η κοινωνία μας έχει ανάγκη από έτσι ανθρώπους, που καταλαβαίνουν ότι πρέπει να εργαστούν για την κοινωνία.

Είναι καιρός να δούμε την κοινωνία και όχι το κόμμα και τα πολιτικά μας πιστεύω. Σήμερα πεινά και ο δεξιός και ο αριστερός, είναι άνεργος και ο ηλικιωμένος και ο νέος. Η κοινωνία υποφέρει από ανθρώπους, που μας έκλεψαν. Είναι καιρός, να μπουν άνθρωποι που μπορούν να δημιουργήσουν ένα καλύτερο μέλλον σε αυτό τον τόπο.

Θέλω παράλληλα να πω στους Αμμοχωστιανούς ότι τους αγαπώ, τους εκτιμώ και το ξέρουν. Πιστεύω, ότι με την επιστροφή της Αμμοχώστου, θα βοηθηθούν και οι γύρω περιοχές οικονομικά. Θα υπάρχει οικονομική ανάπτυξη για όλους, αν επιστραφεί η Αμμόχωστος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ολοκληρώνεται αρχές Μαΐου η προβλήτα στη Γάζα-Ευγνωμοσύνη ΗΠΑ στην Κύπρο
Συνέρχεται σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο-Ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγός ο Πρόεδρος
Μια προεκλογική εκστρατεία που δεν είναι σαν τις άλλες μπαίνει στην τελική ευθεία
Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία