Μ. Καϊμακλιώτη: Σε περιόδους κρίσης η ουδετερότητα δεν είναι επιλογή

Δεν έχουμε την πολυτέλεια να παραμένουμε θεατές της ιστορίας και να κρίνουμε εκ του ασφαλούς και εκ του μακρόθεν τις καταστάσεις που βιώνουμε σήμερα, τονίζει σε συνέντευξή της στον REPORTER, η υποψήφια με τον Δημοκρατικό Συναγερμό στην Επαρχία Αμμοχώστου, Μαργαρίτα Καϊμακλιώτη.

Νεαρή σε ηλικία όμως με πολυετή έντονη δράση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Μαργαρίτα Καϊμακλιώτη αναφέρει ότι τώρα είναι η ώρα για τους νέους ανθρώπους να πάρουν το μέλλον στα χέρια τους, ενώ για την ίδια προτεραιότητα είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου  κράτους που θα στοχεύει στην εξυπηρέτηση των πολιτών, στον έλεγχο και στη διαφάνεια.

Για την κατεχόμενη πόλη της την Αμμόχωστο υποδεικνύει ότι είναι η πυξίδα μας και η φωνή των Αμμοχωστιανών πρέπει να ακουστεί δυνατά, σε όλο τον κόσμο.

Διαβάστε την συνέντευξη της Μαργαρίτας Καιϊμακλιώτη στον REPORTER

*Κατέρχεσαι ως υποψήφια στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές με τον Δημοκρατικό Συναγερμό, στην Επαρχία Αμμοχώστου.   Μπορείς να μας αναφέρεις εν συντομία κάποια πράγματα για σένα και τι ήταν αυτό που σε ώθησε να λάβεις αυτή την απόφαση;

Είμαι στην πολιτική εκ πεποιθήσεως, είναι το αντικείμενο των σπουδών μου και εργάζομαι ως σύμβουλος πολιτικής εκτός Κύπρου τα τελευταία εννέα χρόνια. Παρακολουθώ στενά τις εξελίξεις και ανησυχώ. Τελευταίως τριγυρνάει όλο και πιο έντονα στο μυαλό μου κάτι που έγραψε ο Δάντης. Ότι «οι πιο σκοτεινές γωνιές στην Κόλαση είναι φυλαγμένες για εκείνους που διατηρούν την ουδετερότητά τους σε εποχές ηθικής κρίσης». Είναι πασιφανές πως διάγουμε μια περίοδο πολλαπλών κρίσεων, πρωτίστως ηθικών. Αν δεν είναι τώρα  η ώρα για εμάς τους νέους πολιτικούς να βγούμε μπροστά και να πάρουμε το μέλλον μας, το μέλλον του τόπου μας στα χέρια μας, πότε θα είναι; Έχουμε άραγε την πολυτέλεια να παραμένουμε θεατές της ιστορίας και να κρίνουμε εκ του ασφαλούς και εκ του μακρόθεν;

*Είσαι μία νεαρή μητέρα, καταξιωμένη στο χώρο εργασίας σου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.  Ωστόσο, επέλεξες να κατέλθεις στον πολιτικό στίβο με τον Δημοκρατικό Συναγερμό.  Γιατί επέλεξες το συγκεκριμένο κόμμα;  Είσαι έτοιμη να ανατρέψεις τον μέχρι σήμερα τρόπο ζωή σου και να επιστρέψετε οικογενειακώς στην Κύπρο;

Κατά την περίοδο της κρίσης, πολλοί νέοι αναγκαστήκαμε να αναζητήσουμε εργασία στο εξωτερικό. Είχα την τύχη να συνεργαστώ με πολλούς από αυτούς, κι εκτιμώ πως αποτελούν σημαντικό κεφάλαιο για τη μικρή μας χώρα. Για να επαναπατριστούν όμως πρέπει να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης και αμοιβής, καθώς και ένα εργασιακό περιβάλλον που να χαρακτηρίζεται από αξιοκρατία και ευκαιρίες προόδου και εξέλιξης.

Είμαι στην ομάδα διεθνών σχέσεων του Δημοκρατικού Συναγερμού τα τελευταία έξι χρόνια και συμμετέχω ενεργά στις ομάδες εργασίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Όταν μου έγινε η πρόταση για συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο του Δημοκρατικού Συναγερμού, το θεώρησα μεγάλη μου τιμή. Η καταγωγή μου είναι η Αμμόχωστος κι αυτό ήταν ένας επιπλέον λόγος να αποδεχτώ την πρόταση ως ηθικό χρέος. Ο ΔΗΣΥ είναι ο χώρος που με εκφράζει ιδεολογικά και είναι το κόμμα το οποίο έχει, διαχρονικά, επιδείξει την μεγαλύτερη αξιοπιστία και σοβαρότητα στην Κύπρο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πιστεύω πως στις Βρυξέλλες μάζεψα εμπειρίες, νέες ιδέες, συγκέντρωσα βέλτιστες πρακτικές από πολιτικές άλλων κρατών μελών σε πεδία, όπως για παράδειγμα η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και επιθυμώ τώρα να συνεισφέρω ώστε να μεταφερθούν αυτές οι πρακτικές στη χώρα μου. Τόσο εγώ, όσο και ο σύζυγος και η κόρη μας, θέλουμε πολύ να επιστρέψουμε και να εργαστούμε στην Κύπρο.

*Ποιοι θα είναι οι στόχοι που έθεσες προς υλοποίηση, σε περίπτωση εκλογής σου στη Βουλή;

Προτεραιότητα αποτελεί για εμένα ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος που θα στοχεύει στην εξυπηρέτηση των πολιτών, στον έλεγχο και στη διαφάνεια. Οι μακροχρόνια άνεργοι, οι κοινωνικά αποκλεισμένοι, οι μεγαλύτεροι αλλά και οι νεότεροι, είναι τα μεγάλα θύματα της κρίσης. Είναι γεγονός πως χωρίς οικονομική ελευθερία δεν παράγεται πλούτος. Αλλά και χωρίς αλληλεγγύη δεν υπάρχει κοινωνική συνοχή. Για την ανάκαμψη, χρειάζεται να δημιουργηθούν νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Επίσης, θα πρέπει να εξασφαλιστούν κατάλληλες, βιώσιμες και ασφαλείς συντάξεις. Είναι εξίσου σημαντικό να ληφθούν μέτρα για την απασχόληση των νέων, μέτρα που να επικεντρώνονται ειδικά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι.

Η προώθηση πολιτικών για την ισότητα των φύλων αποτελεί επίσης μια από τις προτεραιότητες μου. Η διάσταση του φύλου πρέπει να ενσωματωθεί σε όλες τις πολιτικές, και να συνεκτιμάται στον προϋπολογισμό.

Τέλος, στόχος μου είναι να βάλω ψηλά στην ατζέντα της Βουλής μια εντατική εκστρατεία διαφώτισης στο εξωτερικό, για το θέμα των Βαρωσίων. Πιστεύω πολύ στην πολιτιστική διπλωματία, ως ένα σημαντικό εργαλείο για τη διεθνοποίηση του θέματος της Αμμοχώστου.

*Κεντρικό σου σύνθημα είναι «Γίνε η αλλαγή».  Πιστεύεις ότι το πολιτικό σύστημα στην Κύπρο χρειάζεται αυτή την αλλαγή;  Και που αυτή θα πρέπει να επικεντρωθεί;  Στα πρόσωπα; Στη νοοτροπία;

Πιστεύω πως οι Κύπριοι απαιτούμε πλέον μια ριζική τολμηρή ανανέωση του πολιτικού συστήματος. Η εξυγίανση όμως είναι μια πολυσύνθετη, περίπλοκη διαδικασία στην οποία χρειάζεται οι πολίτες να εμπλακούμε ενεργά. Η πατρίδα μας αυτήν την στιγμή χρειάζεται ένα ισχυρό και σταθερό πολιτικό σύστημα άρρηκτα συνδεδεμένο με την ενεργό υποστήριξη των πολιτών στις λειτουργίες της κυβέρνησης και των κομμάτων. Είναι θεμελιώδης προτεραιότητα να επαναπροσδιορίσουμε τις αξίες και τις αρχές μας ως κοινωνία, μεριμνώντας εμπράκτως για την ολική αναθεώρηση της λειτουργίας των κομμάτων. Τα εχέγγυά μας σε αυτήν την προσπάθεια θα είναι η ποιότητα του πολιτικού προσωπικού, οι αξίες και η ηθική τους, ο έντιμος βίος, οι ικανότητες και οι γνώσεις.

*Λένε ότι κάθε κρίση δημιουργεί ευκαιρίες αλλά και διδάγματα.  Ποιες είναι κατά τη γνώμη σου αυτές οι ευκαιρίες και αυτά τα διδάγματα από την πανδημία;

Η σκέψη μας είναι πρώτα από όλα στα θύματα που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της νόσου COVID-19 και στους αγαπημένους τους που θρηνούν. Η πανδημία μας δίδαξε πως τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο. Αντιμετωπίζουμε μια πρωτοφανή, παγκόσμια υγειονομική κρίση. Είμαστε όλοι ευάλωτοι και χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε να επιδείξουμε τόσο σε εθνικό, όσο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο συνεργασία και αλληλεγγύη. Στο άμεσο  μέλλον, πρέπει να είμαστε σε θέση να λαμβάνουμε αποφάσεις πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά, μειώνοντας τη γραφειοκρατία. Με σεβασμό στους ανθρώπους που έχασαν τη δουλειά τους ή που βρέθηκαν σε συνθήκες φτώχειας, βλέπουμε πως η κρίση παρουσιάζει και ευκαιρίες. Μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για πιο γρήγορες πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές.

Χωρίς να αμφισβητούμε τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν στην Κυπριακή οικονομία η ηλιοφάνεια, ο καλός καιρός και οι εξαιρετικές μας υπηρεσίες, βλέπουμε τώρα περισσότερο από ποτέ την ανάγκη να γίνουμε πιο ευέλικτοι θέτοντας προτεραιότητες σε θέματα που σχετίζονται με την καινοτομία και την έρευνα, την πράσινη ανάπτυξη, και τον ψηφιακό ανασχηματισμό. Η προσέλκυση επενδύσεων θα συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, διαφαίνεται η ανάγκη ολοκλήρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, εντός της οποίας όλες οι χώρες της ΕΕ θα προετοιμάζονται και θα αντιμετωπίζουν μαζί τυχόν υγειονομικές κρίσεις στο μέλλον.

*Ολοκληρώνοντας αυτή τη συνέντευξη θα ήθελα να μου πεις τι σημαίνει για σένα η Αμμόχωστος.

Η Αμμόχωστος πρωτίστως είναι σύμβολο αγώνα. Η πόλη αυτή που παραμένει μέχρι σήμερα όμηρος στα χέρια της Τουρκίας, είναι ίσως η τελευταία μας ευκαιρία για λύση του κυπριακού προβλήματος. Αν χαθεί η Αμμόχωστος, χάνεται σχεδόν κάθε ελπίδα για λύση του κυπριακού προβλήματος. Η Αμμόχωστος είναι η πυξίδα μας. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε το παρελθόν, μπορούμε όμως να αλλάξουμε το παρόν και να οραματιστούμε το μέλλον.  Η φωνή των Αμμοχωστιανών πρέπει να ακουστεί δυνατά, σε όλο τον κόσμο. Μας αξίζει μια δίκαια λύση σύμφωνη με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και το κοινοτικό κεκτημένο. Μας αξίζει να ζήσουμε στην πόλη μας σε μια ελεύθερη και επανενωμένη Κύπρο.

 

Δειτε Επισης

Δένδιας: Ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας το Κυπριακό
«Λάρνακα, Συνεχίζουμε!»-Επίσημα ανακοίνωσε την επαναδιεκδίκηση της Δημαρχίας ο Ανδρέας Βύρας
Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά