Δημήτρης Λαμπριανίδης στον REPORTER: Οι βασικοί του στόχοι στις βουλευτικές

Είναι ένας άνθρωπος που έχει βρεθεί αρκετές φορές στο προσκήνιο, μαχόμενος για τα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρίες. Ανέβηκε πολλές φορές το λόφο του Προεδρικού κι άλλες τόσες πέρασε την πύλη του Κοινοβουλίου, με στόχο τη διασφάλιση όλων αυτών που θα έκαναν την καθημερινότητα των ΑμεΑ καλύτερη. Έχοντας αυτά στο μυαλό, ο Δημήτρης Λαμπριανίδης αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα ως βουλευτής, στις επερχόμενες εκλογές, λέγοντας ναι στον πρόεδρο του ΔΗΣΥ.

Επί σειρά ετών, ο πρόεδρος της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου, έχει βγει μπροστά και αγωνίστηκε για τα πιστεύω του, χωρίς να ωραιοποιήσει την κατάσταση, για κανένα. Τα εμπόδια που έχει αντιμετωπίσει και αντιμετωπίζει ακόμη στην καθημερινότητά του, τον ώθησαν να διεκδικήσει μία θέση ανάμεσα στους εκλεκτούς των πολιτών, ώστε τα άτομα με αναπηρία «να έχουν ένα σύμμαχο στη Βουλή».

Η πρόταση ήρθε από το Κυβερνών Κόμμα και τον πρόεδρο του, Αβέρωφ Νεοφύτου. Μετά από σκέψεις και προβληματισμό, ο Δημήτρης Λαμπριανίδης είπε τελικά το «ναι» και το όνομά του θα βρίσκεται στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ.

«Τα τελευταία επτά χρόνια είχαμε μία πολύ καλή συνεργασία με την Κυβέρνηση του Δημοκρατικού Συναγερμού, όσον αφορά στα θέματα που αφορούν τα άτομα με αναπηρία και θέματα υγείας. Εκτιμώντας τη συνεργασία που υπήρχε και αναγνωρίζοντας πως, αν θέλουμε να δούμε τις αλλαγές που ζητούμε, πρέπει να εργαστούμε πιο εντατικά και αφού μας δίνονται οι ευκαιρίες να προσπαθήσουμε να τις αξιοποιήσουμε για να δουλέψουμε εντός της βουλής, ήταν αυτό που, μετά από πολύ προβληματισμό, με ώθησε να δεχτώ την πρόταση του κ. Αβέρωφ», εξηγεί στον REPORTER.

Μια απόφαση που για τον ίδιο δεν ήταν εύκολη, αφού έμαθε τους αγώνες του, από τη νεαρή του ηλικία, να τους κάνει μόνος του, χωρίς να έχει υπόβαθρο ένα πολιτικό κόμμα. «Όμως, είναι και τα κόμματα κομμάτι της δημοκρατίας, συμβαίνουν πράγματα που μας ενοχλούν και μας ενόχλησαν. Πράγματα, τα οποία δεν θέλουμε να συμβαίνουν και πρέπει να συνεργαστούμε από διαφορετικά πόστα, για να καλυτερέψουμε την κατάσταση και να εξασφαλίσουμε στην κοινωνία μας καλύτερη ποιότητα ζωής, καλύτερη ποιότητα δημοκρατίας, καλύτερη ποιότητα πολιτικής αλλά και αλληλοσεβασμό μεταξύ μας. Νιώθω συχνά ότι υπάρχει μία διάθεση για ανθρωποφαγία μεταξύ μας. Πρέπει να συνεργαστούμε, για να λύσουμε προβλήματα και να πάει μπροστά η μικρή μας χώρα, επειδή δυστυχώς έχουμε πάρα πολλά προβλήματα, που μας δημιουργούν άλλοι. Δεν πρέπει να δημιουργούμε κι εμείς. Πρέπει να υπάρχει αξιοκρατία, πρέπει να υπάρχει ισοτιμία, πρέπει να υπάρχει εφαρμογή των νόμων. Κάτι που με ενοχλεί πάρα πολύ είναι ότι ζούμε σε μία χώρα που έχει πολλούς νόμους και δεν εφαρμόστηκαν και τα δικαστήρια χρειάζονται χρόνια για να δικάσουν απλές υποθέσεις. Πρέπει οι νόμοι να εφαρμόζονται γρήγορα, για να νιώθουν οι πολίτες ότι ναι υπάρχουν νόμοι, υπάρχει κράτος το οποίο μεριμνά για την ασφάλεια και την προστασία της ζωής των πολιτών».

Οι δύο βασικοί του στόχοι

Θέματα υγείας και άτομα με αναπηρία. Αυτοί είναι οι βασικοί στόχοι, που έχει θέσει ο κ. Λαμπριανίδης, σε περίπτωση που εκλεγεί. Ήδη, από την θέση του στην ΟΠΑΚ, είχε προβεί σε διάφορες δράσεις, με στόχο να εξυπηρετηθούν τα μέλη της οργάνωσης, αλλά και άλλα άτομα, που δεν ανήκουν στην ΟΠΑΚ, αφού οι δράσεις αυτές δεν επικεντρώνονταν μόνο στα μέλη της.

«Αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής στην καθημερινότητα, εξυπηρέτηση περισσότερων δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες. Και δεν λέω εξυπηρέτηση των δικαιωμάτων, επειδή δεν θεωρώ ότι είναι εφικτό σε ένα μήνα ή ένα χρόνο να εξυπηρετηθούν όλα τα δικαιώματα. Πρέπει να είναι μία πορεία, η οποία θα διαρκέσει ένα χρονικό διάστημα για να εξυπηρετήσουμε όλα τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες. Όπως και των ασθενών. Δηλαδή τα θέματα υγείας είναι εξαιρετικά σημαντικά για την ποιότητα ζωής του κάθε ανθρώπου, διότι αν δεν έχεις καλές υπηρεσίες υγείας, δεν μπορείς να είσαι ενταγμένος στην κοινωνία, δεν μπορείς να εργαστείς, δεν μπορείς να παράξεις για εσένα και την οικογένειά σου. Είναι δύο άξονες, οι οποίοι με ενδιαφέρουν πάρα πολύ. Η υγεία, τα άτομα με αναπηρίες και φυσικά τα θέματα που αφορούν άτομα τρίτης ηλικίας, τα οποία συνδέονται και με τα άτομα με αναπηρίες και με τα θέματα υγείας».

Ένα από τα πολλά θέματα, τα οποία έχει αναδείξει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, μέσα από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, είναι και η αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας. Ένα θέμα που είναι και πάλι στο προσκήνιο, μετά και τα θλιβερά γεγονότα του διπλού φονικού, στις 11 Φεβρουαρίου.

«Οι ΥΚΕ πρέπει να λειτουργούν ως το δίχτυ προστασίας των πιο αδύναμων αλλά και προστασίας της αξιοπρέπειας όλων μας. Μας επηρεάζουν όταν υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν λεφτά για τα βασικά, δεν έχουν στέγη να μείνουν. Το θέμα κοινωνικής στέγασης είναι τεράστιο θέμα στη χώρα μας. Καταντήσαμε τα νέα ζευγάρια, για ένα δυάρι να πληρώνουν 600, 800 και 1000 ευρώ στη Λεμεσό. Δεν είμαστε στο Παρίσι, κάτω από τον Πύργο του Άιφελ. Τι μισθοί δίνονται, για να μπορεί κάποιος να διαθέτει τόσα χρήματα στο ενοίκιο; Η κοινωνική στέγαση είναι επίσης ένα τεράστιο κεφάλαιο, το οποίο κάποιος θα πει ότι εντάσσεται στα θέματα κοινωνικής πρόνοιας. Όμως εγώ θα πω ότι εντάσσεται στα θέματα ποιότητας ζωής».

Στο προσκήνιο βρίσκεται και ένα ακόμη θέμα, που έχει προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις και συγκρούσεις ανάμεσα στην Κυβέρνηση και στα κόμματα και ειδικότερα με το ΔΗΚΟ. Το θέμα της διαφθοράς, με τις θέσεις του κ. Λαμπριανίδη να είναι κάθετες.  

«Είναι απαράδεκτο να βλέπουμε τα φαινόμενα διαφθοράς που παρατηρούνται. Πρέπει να υπάρχει πλήρη διαφάνεια, πρέπει να υπάρχουν θεσμοί, οι οποίοι να μπορούν να ελέγχουν και να προλαμβάνουν αυτά τα προβλήματα, για να διασφαλήσουμε τους πόρους του κράτους, ότι αξιοποιούνται σωστά για τους πολίτες. Είναι αυτό που ανάφερα για την δικαστική εξουσία. Είναι σημαντικό να δουλεύουν αποδοτικά τα δικαστήρια, για να μπορούν να διαχειρίζονται και τα θέματα διαφθοράς πιο άμεσα και πιο εντατικά εκεί που χρειάζεται».

Σύμμαχος των ΑμεΑ στη Βουλή

Ο Δημήτρης Λαμπριανίδης έγινε γνωστός στο κοινό, αφού εκτός από πρόεδρος της ΟΠΑΚ, είναι ενεργός και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι αναρτήσεις του, τις πλείστες φορές έχουν στόχο να αναδείξουν τα προβλήματα που υπάρχουν στην κοινωνία, αλλά και να προτείνουν κάποιες λύσεις σε αυτά. Στο επίκεντρο των αναρτήσεών του τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία, αφού ξέρει από πρώτο χέρι τις δυσκολίες. Κι αυτό θέλει να περάσει στον κόσμο. Ότι, σε περίπτωση εκλογής του, οι ΑμεΑ θα έχουν ένα σύμμαχο ανάμεσα στους βουλευτές.

«Θα πρέπει να θεωρήσουν ότι έχουν ένα σύμμαχο, όμως είμαι από τους ανθρώπους που υποστηρίζω ότι για να καταφέρουμε να εξυπηρετήσουμε δικαιώματα, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι πρέπει να υπάρχει διαβάθμιση. Πρέπει ο καθένας να περιμένει ότι θα λάβει τη στήριξη, είτε σε είδος είτε σε υπηρεσίες, στο βαθμό που χρειάζεται, ανάλογα με την αναπηρία του. Δεν μπορώ εγώ, ως παραπληγικός, να λάβω τις ίδιες υπηρεσίες που θα λάβει ένας τετραπληγικός. Για μένα είναι πολύ σημαντικό αυτό, να το κατανοήσουμε όλοι μας, επειδή μόνο έτσι θα πετύχουμε σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα, να δούμε να υλοποιούνται δράσεις, που αφορούν τα άτομα με αναπηρίες γενικά και ειδικότερα αυτά που δεν μπορούν να εκπροσωπήσουν τον εαυτό τους. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως υπάρχουν άτομα που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τον εαυτό τους, δεν μπορούν να διεκδικήσουν για τους ίδιους και δεν πρέπει να τους ξεχνάμε. Πρέπει να μεριμνήσουμε για όλους γενικά».

«Με σεμνότητα και με έγνοια στον απλό πολίτη»

Ο κ. Λαμπριανίδης στοχεύει στο να φέρει ένα αέρα ανανέωσης στη νέα βουλή, αφού έχει σκοπό να δρα με σεμνότητα και με έγνοια στον απλό πολίτη και τα προβλήματα της καθημερινότητας.

«Για να δούμε τις αλλαγές που θέλουμε, χρειαζόμαστε ανθρώπους οι οποίοι ζουν στην κοινωνία, έχουν επαφή με τον κόσμο, τους ενδιαφέρει πραγματικά η ποιότητα ζωής των πολιτών γενικά και θέλουν να δουν την χώρα τους να γίνεται καλύτερη. Εγώ αντιμετώπισα και αντιμετωπίζω καθημερινά εμπόδια στη ζωή μου λόγω της αναπηρίας. Είναι πράγματα που δεν μου επιτρέπουν να ξεχάσω αυτή την φιλοσοφία και αυτή την ευθύνη που νιώθω καθημερινά, ότι ο καθένας μας θα πρέπει να εργαστεί καθημερινά για να γίνει καλύτερη η χώρα μας. Ο πατριωτισμός μας είναι μία καθημερινή πράξη. Πρέπει κάθε μέρα να προσπαθούμε, ο καθένας με τον τρόπο του, να κάνουμε κάτι καλύτερο για τον τόπο μας. Μπορεί κάποιος να φροντίσει να μην υπάρχουν κάλαθοι έξω από το σπίτι του, για να μπορούν να περπατήσουν οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά, πιο ασφαλισμένα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα