Από τον εσωκομματικό εμφύλιο στο ΓΕΣΥ-Στο μάτι του κυκλώνα ο Σιζόπουλος

Για όλους τους λάθος λόγους, αναμφίβολα το πρόσωπο των ημερών είναι ο Μαρίνος Σιζόπουλος. Από τον εσωκομματικό εμφύλιο, τις δικαστικές διαμάχες, τις κατηγορίες για κρυπτοανανιστές εντός του κόμματος του, την πρόταση Νόμου για να μην μπορούν τα Δικαστήρια να παρεμβαίνουν στις αποφάσεις των κομμάτων και με την πιο πρόσφατη ενέργεια του, να επαναφέρει στο προσκήνιο τις διαφωνίες του με τη φιλοσοφία του ΓΕΣΥ, βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα και συνεχίζει να δέχεται πυρά πανταχόθεν.

Αναμφισβήτητα ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ βρίσκεται υπό πίεση. Η τροπή που πήραν τα πράγματα για τον ίδιο και τους συνεργάτες τους, στο μέτωπο του εσωκομματικού εμφυλίου, δεν ήταν το επιθυμητό. Ότι κι αν έχει συμβεί, η ουσία είναι ότι η ΕΔΕΚ εγκλωβίστηκε από τις αποφάσεις του προέδρου της και πλέον, όλα βρίσκονται στον αέρα. Είναι ενδεικτικό, ότι μια εβδομάδα μετά από τις αποφάσεις του Δικαστηρίου για πάγωμα της λειτουργίας της Επαρχιακής Συνδιάσκεψης Λευκωσίας, ο Μαρίνος Σιζόπουλος δεν τοποθετήθηκε επί της ουσίας για το τι μέλλει γενέσθαι, δηλώνοντας πως βρίσκεται εν αναμονή της γνωμάτευσης των Νομικών του Συμβούλων.

Η αβέβαιη κατάσταση που επικρατεί στους Σοσιαλιστές, δεν μπορεί να προσδιορισθεί από κανένα πότε θα λήξει, πολύ απλά επειδή σε μεγάλο βαθμό το μέλλον του κόμματος, βρίσκεται στα χέρια των Δικαστών. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο της αβεβαιότητας και της πολιτικής πίεσης που λάμβανε τις προηγούμενες εβδομάδες ο Μαρίνος Σιζόπουλος, επιχείρησε να μετατοπίσει τη συζήτηση από τα τεκταινόμενα εντός του κόμματος, στο Κυπριακό.

Με κατηγορίες πώς μέσα στους διαφωνούντες με τον ίδιο εντός της ΕΔΕΚ, βρίσκονται κρυπτοανανιστές, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, επιχείρησε να δώσει μια πολιτική διάσταση στο όλο ζήτημα με δύο στόχους. Πρώτον να στρέψει τη συζήτηση σε ένα άλλο ζήτημα και πλέον κανείς να μην ασχολείται με το θέμα του μητρώου και αν υπήρξε ή όχι αλλοίωση του και δεύτερον να συσπειρώσει γύρω από το πρόσωπο του μια στρατιά ΕΔΕΚιτών που θέτουν πάνω από οτιδήποτε άλλο το Εθνικό ζήτημα. Αυτή η προσπάθεια του ως ένα βαθμό στέφθηκε με επιτυχία, ωστόσο οι δικαστικές αποφάσεις και οι εξελίξεις που ακολούθησαν, επανάφεραν τη συζήτηση στην προηγούμενη της βάση, ενώ μια σειρά από ιστορικά και άλλα στελέχη του κόμματος, όπως ο Γιαννάκης Ομήρου, ο Γιώργος Βαρνάβα, ο Μιχάλης Τερέπεης και η Ανδρειανή Οδυσσέως, του υπενθύμισαν για το ποια ήταν η στάση τους απέναντι στο Σχέδιο Ανάν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το κέρδος Βαρνάβα, το πείσμα Σιζόπουλου και η ευθύνη των υπολοίπων

Την περασμένη Δευτέρα, η συζήτηση στην Βουλή για τον προϋπολογισμό του ΟΑΥ και του ΟΚΥπΥ, άνοιξε μετά τις τοποθετήσεις του αναπληρωτή προέδρου του ΔΗΣΥ, Χάρη Γεωργιάδη, τη συζήτηση για το ΓΕΣΥ και τις αλλαγές που θα πρέπει να επισυμβούν έτσι ώστε να γίνει πιο λειτουργικό. Οι δηλώσεις Χάρη ήταν το σωσίβιο που επιζητούσε ο Μαρίνος Σιζόπουλος, για να στρέψει ξανά τα βλέμματα της δημοσιότητας μακριά από τις εσωκομματικές διεργασίες.

Εξάλλου εξ αρχής η στάση που ο ίδιος διατηρούσε απέναντι στο ΓΕΣΥ, ήταν στάση προβληματισμού, επιφυλακτικότητας και ανάδειξης αδυναμιών της Μεταρρύθμισης. Σε αντίθεση με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, που διατήρησαν και διατηρούν χαμηλούς τόνους για τα θέματα του ΓΕΣΥ, αντιλαμβανόμενα το μέγεθος της Μεταρρύθμισης, αλλά και το γεγονός ότι εδώ και δύο χρόνια βρισκόμαστε εν μέσω πανδημίας, ο Μαρίνος Σιζόπουλος, επανέφερε μια σειρά από προτάσεις, που αλλάζουν τη φιλοσοφία του. Μια εξ αυτών για την οποία μάλιστα κατέθεσε πρόταση Νόμου στη Βουλή, είναι η συνταγογράφηση φαρμάκων εντός ΓΕΣΥ, από ιατρούς που βρίσκονται εκτός ΓΕΣΥ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τεντώνει το σχοινί ο Σιζόπουλος, κατέθεσε πρόταση για ΓεΣΥ-Χείμαρρος ο Ιωάννου

Οι δηλώσεις του προέδρου της ΕΔΕΚ, έφεραν έντονες αντιδράσεις, τόσο από κόμματα όσο και από οργανώσεις, αλλά και από τους πρώην υπουργούς Υγείας, Γιώργο Παμπορίδη και Κωνσταντίνο Ιωάννου. Υπενθυμίζεται πως ο μεν πρώτος ήταν ο πρωτεργάτης έτσι ώστε να ετοιμασθούν και να ψηφισθούν από τη Βουλή τα Νομοσχέδια, ενώ ο δεύτερος εργάστηκε σκληρά για την εφαρμογή της πιο μεγάλης Μεταρρύθμισης στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Έντονη ήταν η αντίδραση και από το ΑΚΕΛ, που κατηγόρησε τον Μαρίνο Σιζόπουλο πως μαζί με τον Δημοκρατικό Συναγερμό επιχειρούν να ανατρέψουν τη φιλοσοφία του Συστήματος, ενώ προειδοποίησε πως σε αυτή τους την προσπάθεια θα βρουν απέναντι τους, όχι μονάχα το ΑΚΕΛ, αλλα και τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας. Ακόμα και η Συντεχνία της ΔΕΟΚ, που υπάγεται στην ΕΔΕΚ, φρόντισε με ανακοίνωση της να διαχωρίσει τη θέσει της και να προειδοποιήσει πως δεν θα ανεχθεί αλλαγές στη φιλοσοφία του συστήματος. Χωρίς να κατονομάζει τον ίδιο πρόεδρο της ΕΔΕΚ, η ΔΕΟΚ, στέλνει το μήνυμα «κάτω τα χέρια από το ΓΕΣΥ».

Εξάλλου μια από τις βασικές κατηγορίες που διαχρονικά δέχεται ο Μαρίνος Σιζόπουλος, είναι πως την ώρα που προτάσσει πως το κόμμα του ήταν αυτό που οραματίστηκε και εργάστηκε για δεκαετίες για την δημιουργία Γενικού Συστήματος Υγείας στην Κύπρο, την ώρα που υπενθυμίζει πως ο ίδιος με επιστολές του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από το 2015, απαίτησε την υλοποίηση του και την ώρα που ο ίδιος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει μια από τις μεγαλύτερες κοινωνικές κατακτήσεις, ο ίδιος ως γιατρός, δεν εντάχθηκε στο ΓΕΣΥ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέο εσωκομματικό μπουρλότο από Σιζόπουλο-Επίθεση Ιωάννου και καρφιά Παμπορίδη

Πάντως, σε πρακτικό επίπεδο, μοιάζει απίθανο στην παρούσα φάση να συζητηθούν και πολύ περισσότερο να εγκριθούν οι αλλαγές που ζητά ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ για το ΓΕΣΥ. Κι αυτό διότι, αφενός δεν αναμένεται να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία εντός της Βουλής και αφετέρου διότι ακόμα και βουλευτές εντός του κόμματος του, διαφωνούν κάθετα με τις προτάσεις του. Το όλο ζήτημα άλλωστε αναμένεται να απασχολήσει και τις επόμενες εβδομάδες την επικαιρότητα, αφού όλοι οι εμπλεκόμενοι συμφωνούν πως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο κάποιες στρεβλώσεις που παρατηρούνται μπορούν να διορθωθούν και το Σύστημα να βελτιωθεί, χωρίς να αλλάζει η φιλοσοφία του.

Το ενδιαφέρον ωστόσο είναι μέχρι που είναι έτοιμος να το τραβήξει ο Μαρίνος Σιζόπουλος, την ώρα που έτσι κι αλλιώς βρίσκεται υπό πίεση για μια σειρά ζητημάτων. Την ώρα μάλιστα που τα υπόλοιπα κόμματα ξεκίνησαν τις διεργασίες και δεν κρύβουν πως βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις για τις Προεδρικές του 2023, η ΕΔΕΚ, είναι εκτός κάδρου, λόγω της αβεβαιότητας και της τοξικότητας που εκπέμπεται σε όλα τα επίπεδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέα πυρά ΔΕΟΚ για το ΓεΣΥ, σε ευθεία σύγκρουση με Σιζόπουλο-«Θα το αποτρέψουμε»

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ πάντως, κλήθηκε να απαντήσει για τις προεδρικές, και επανέλαβε πως η προσπάθεια του ιδίου θα είναι το κόμμα να ανήκει στη συγκυβέρνηση από τον Μάρτιο του 2023. Πώς μπορεί να γίνει αυτό. Η υποβόσκουσα κόντρα με το ΑΚΕΛ, σε μια σειρά ζητημάτων που ξεκινούν από το Κυπριακό και τελειώνουν σε κοινωνικά ζητήματα όπως καλή ώρα το ΓΕΣΥ, δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια για να βρεθούν τα δύο κόμματα σε ακτίνα συμφωνίας. Από την άλλη πλευρά, αφενός η ψήφιση του προϋπολογισμού που έβγαλε την Κυβέρνηση από δεινή θέση πέρυσι, η πιο «soft» στάση που διατήρησε η ΕΔΕΚ απέναντι στην Κυβέρνηση και στον ΔΗΣΥ για τα ζητήματα διαφθοράς, αλλά και η σχεδόν ταυτόσημη προσέγγιση κάποιων κοινωνικών ζητημάτων, αφήνει ανοικτό το παραθυράκι για συνεργασία των δύο. Την ίδια ώρα για την ΕΔΕΚ ποτέ δεν κλείνει η πόρτα του Ενδιάμεσου, ο οποίος ωστόσο μετρά τρεις συνεχόμενες αποτυχημένες προσπάθειες σε α΄ γύρους προεδρικών εκλογών. Για να συμβεί κάτι τέτοιο, χρειάζεται, πρώτον η εξεύρεση ενός προσώπου που θα μπορεί γύρω του να συνενώσει διάφορες πολιτικές δυνάμεις και την ίδια ώρα θα μπορεί να προσελκύσει ψηφοφόρους από άλλους πολιτικούς χώρους. Κάθε άλλη προσπάθεια με κομματικά στελέχη από τα κόμματα του ενδιάμεσου, είναι καταδικασμένη να αποτύχει, όπως και οι προηγούμενες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο σκαμνί και από τους ασθενείς ο Σιζόπουλος-«Συκοφάντης, πρέπει να σέβεται»

Δειτε Επισης

Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ