Νέο εσωκομματικό μπουρλότο από Σιζόπουλο-Επίθεση Ιωάννου και καρφιά Παμπορίδη

Πυρά από παντού δέχεται πλέον ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, που βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, αναφορικά με την πρόθεσή του να καταθέσει πρόταση νόμου, που προωθεί συνταγογράφηση φαρμάκων εντός του ΓεΣΥ, από γιατρούς εκτός του συστήματος.

Κατά κάποιους ο στόχος του ήταν διττός, από τη μία βρήκε ευκαιρία για να επαναφέρει την πρότασή του για το ΓεΣΥ και από την άλλη ήθελε να στρέψει τα βλέμματα μακριά από τα όσα τεκταίνονται το τελευταίο διάστημα στην ΕΔΕΚ. Όποιος και να ήταν πάντως, η εκφρασθείσα πρόθεσή του για το ΓεΣΥ, του γύρισε μπούμερανγκ αφού είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργήσει νέο μέτωπο και εντός του κόμματός του.  

«Κάτω τα χέρια από το ΓεΣΥ»

Η ΔΕΟΚ, με ανακοίνωση της, εξέφρασε την ανησυχία της και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με τις θέσεις και πρωτοβουλίες κομμάτων που έχουν σαν στόχο την αλλαγή της φιλοσοφίας του Γενικού Σχεδίου Υγείας. Στέλνει επίσης, σαφέστατο και ξεκάθαρο μήνυμα σε όλους, υπό το σύνθημα «κάτω τα χέρια από το ΓεΣΥ». Αν και δεν τον κατονομάζει, η ανακοίνωση της συνδικαλιστικής οργάνωσης της ΕΔΕΚ, φωτογραφίζει τον Μαρίνο Σιζόπουλο.

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, χαρακτηρίζει ως απαράδεκτο τα μικρά προβλήματα που φυσιολογικά προκύπτουν σε μια τόσο μεγάλη μεταρρύθμιση να μεγιστοποιούνται και να τυγχάνουν πολιτικής εκμετάλλευσης με προφανή στόχο την αλλοίωση και την υπονόμευση βασικών αρχών και θεμελιωδών στοιχείων, όπως ο θεσμός του προσωπικού ιατρού και ο μονοασφαλιστικός χαρακτήρας του συστήματος.

Έχουμε χρέος, αναφέρει μεταξύ άλλων η ΔΕΟΚ, όλοι να στηρίξουμε με κάθε τρόπο την κορυφαία αυτή κοινωνική μεταρρύθμιση για τον τόπο μας. «Θα παλέψουμε με κάθε μέσο για να προστατεύσουμε την φιλοσοφία του ΓΕΣΥ που στηρίζεται στην κοινωνική αλληλεγγύη και στο δικαίωμα ίσης πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας για όλους τους εργαζόμενους και τους ανέργους», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κτύπησε ξανά ο Παμπορίδης για το ΓεΣΥ με.. αποδέκτες Αβέρωφ και Χάρη

«Τιμή μου και καμάρι μου»

Υπενθυμίζεται ότι ο Μαρίνος Σιζόπουλος, είχε ανοίξει μέτωπο και με τον πρώην υπουργό Υγείας, Γιώργο Παμπορίδη, λόγω των αντιδράσεων του στην πρόταση του. Μιλώντας στο Omega, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, είχε αναφέρει πως «οι ευθύνες του είναι τεράστιες γιατί οι σκοπιμότητες που εξυπηρετούσε είναι γνωστές».

Ο Γιώργος Παμπορίδης, με μια καυστικότατη ανάρτηση έγραψε στο twitter: Όσο κάποιοι γνωστοί πολιτικοί απατεώνες επιδίδονται σε κατασυκοφάντησή μου, τόσο δικαιώνονται οι πολιτικές μου επιλογές υπέρ του πολίτη. Τιμή μου και καμάρι μου που βρέθηκα απέναντί τους. Τιμή μου και καμάρι μου που ποτέ δεν με τύλιξαν στα πλοκάμια τους. #ΘαΤαΞαναπούμε.

«Συκοφάντης, πρέπει να σέβεται»

Από την πλευρά τους οι οργανωμένοι ασθενείς, κατακεραυνώνουν για άλλη μία ημέρα τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, αφού είχαν δώσει περιθώριο μέχρι σήμερα στον Μαρίνο Σιζόπουλο να δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία που, όπως είπε κατέχει και καταδεικνύουν την εξυπηρέτηση συμφερόντων από μέρους τους.

Να τα δώσει στη δημοσιότητα, εάν δεν τα δώσει οφείλει να απολογηθεί δημόσια», ανέφερε στον REPORTER o Πρόεδρος της ΟΣΑΚ, Μάριος Κουλούμας, σημειώνοντας πως είναι λυπηρό να «ακούς από έναν Πρόεδρο κόμματος να λέει αυτά τα πράγματα, χωρίς στοιχεία. Εάν τα έχει πρέπει να τα δώσει, εμείς τον προκαλούμε. Έχει καταγγείλει και έχει συκοφαντήσει ανθρώπους που είναι στους συνδέσμους των ασθενών. Αυτό μας λυπεί πραγματικά, πρέπει να σέβεται».    

Ο κ. Κουλούμας είπε πως η πρόταση Σιζόπουλου, είναι μία βόμβα στα θεμέλια του ΓεΣΥ και ευνουχισμός του Προσωπικού Ιατρού. «Η προσπάθειά τους είναι να αρχίσουν το ξήλωμα του ΓεΣΥ, με απώτερο στόχο να το καταστήσουν ένα πολυασφαλιστικό σύστημα. Αυτό προσπαθούν λυσσαλέα τα τελευταία χρόνια, να κάνουν ένα σύστημα που να εξυπηρετεί τους μεγαλογιατρούς και τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Προσπαθούν να ξηλώσουν το σύστημα σιγά, σιγά. Αυτό θα καταστήσει ευάλωτο και μη βιώσιμο το σύστημα υγείας και θα έχουμε ασθενείς τριών ή και τεσσάρων ταχυτήτων, ανάλογα με το ποιος γιατρός σταρ θα είναι εκτός του ΓεΣΥ».

Ο Πρόεδρος της ΟΣΑΚ, επανέλαβε πως ως γιατρός καταθέτοντας πρόταση νόμου στη Βουλή για τη ΓεΣΥ, «έχει σύγκρουση συμφερόντων και ασυμβίβαστο». Όπως είπε «οι βουλευτές της ΕΔΕΚ στηρίζουν το σύστημα υγείας και δεν είναι υπέρ των προτάσεων Σιζόπουλου».

Κάρφωσε ακόμα τον Μαρίνο Σιζόπουλο, ως τον «εκπρόσωπο στο προσκήνιο» αυτών που θέλουν να πολεμήσουν το ΓεΣΥ. «Εμάς ο ρόλος μας είναι να διαφυλάξουμε και να περιφρουρήσουμε το Σύστημα Υγείας και μας ικανοποιούν οι δηλώσεις των κομμάτων και της Κυβέρνησης. Από κει και πέρα, αντιλαμβανόμαστε ότι ίσως να υπάρχουν κάποιοι λόγοι που ο κ. Σιζόπουλος προσπαθεί να ανοίξει κάποια άλλα θέματα από αυτά που ήταν πρόσφατα στην επικαιρότητα. Εμείς τον καλούμε ξανά να δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία για τα οποία μας κατηγόρησε. Εάν δεν τα δώσει για μας θα είναι ένας συκοφάντης και θα παραμείνει αυτή η τάτσα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο σκαμνί και από τους ασθενείς ο Σιζόπουλος-«Συκοφάντης, πρέπει να σέβεται»

«Ξεπερνά τα όρια»

Θέση στα όσα ανέφερε για τους οργανωμένους ασθενείς ο Μαρίνος Σιζόπουλος, πήρε και ο τέως υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου ο οποίος ανέφερε πως ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, έχει ξεπεράσει τα όρια.

«Είναι γνωστό σε όσους ασχολούνται με την Υγεία ότι ο κ Σιζόπουλος επιθυμεί το ξήλωμα ΓεΣY αλλά να κατηγορεί και να συκοφαντεί την ηγεσία των οργανωμένων ασθενών ξεπερνά τα όρια». @Miltos_M @Kouloumasm

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:  Σε ρόλο πυροσβέστη για… Χάρη του ΓεΣΥ ο Αβέρωφ-Μπουρλότο Παμπορίδης και Ιωάννου

Στην αντεπίθεση η ΕΔΕΚ

Στα πυρά που δέχεται ο Μαρίνος Σιζόπουλος, απάντησε η ΕΔΕΚ σημειώνοντας πως «έχει καταντήσει πραγματικά κουραστικό, να καταθέτουμε προτάσεις για βελτίωση της εφαρμογής του ΓεΣΥ και ενίσχυση της φιλοσοφίας του και όσοι θέλουν να αυτοαποκαλούνται «υπερασπιστές του ΓεΣΥ» αντί να μελετούν τις προτάσεις μας και να μπαίνουν σε μία εποικοδομητική συζήτηση για να διορθωθούν τα προβλήματα του ΓεΣΥ, το μόνο που πράττουν είναι να πυροβολούν καθημερινά την ΕΔΕΚ και τον Πρόεδρό της».

«Εάν με το ίδιο πάθος που επιτίθεντο στην ΕΔΕΚ και τον Πρόεδρό της», σημειώνεται, »προσπαθούσαν να διορθώσουν:

  • Τις τεράστιες λίστες αναμονής σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα που φτάνουν έως και 4 -5μήνες,
  • Το ότι εισάγεται το πολυασφαλιστικό από την πίσω πόρτα με το να υπάρχουν ιδιωτικά νοσοκομεία που να έχουν τμήμα εντός και τμήμα εκτός ΓεΣΥ κατά παράβαση της νομοθεσίας,
  • Το ότι υπάρχουν ειδικότητες ιατρών που είναι εκτός ΓεΣΥ αλλά πληρώνονται από το ΓεΣΥ εάν παρέχουν υπηρεσίες σε συμβεβλημένα νοσηλευτήρια, κατά παράβαση της νομοθεσίας,
  • Το ότι υπάρχει τεράστια διασπάθιση δημοσίου χρήματος αφού ο προϋπολογισμός του ΓεΣΥ ενώ ξεκίνησε με 920 εκατομμύρια σήμερα μόνο για τις ανάγκες του ΟΑΥ έχει φτάσει το 1,3 δις χωρίς να υπάρχει ανάλογη αύξηση της ποιότητας της προσφερόμενης περίθαλψης,
  • Το ότι ο δημόσιος τομέας της υγείας δεν έχει ενισχυθεί σε εξοπλισμό, και το ότι δεν προηγήθηκε η αναδιοργάνωσή του ώστε να επιτευχθεί η οικονομική, διοικητική και επιστημονική του αυτονόμηση πριν από την έναρξη του ΓεΣΥ με αποτέλεσμα σήμερα να διακυβεύεται η βιωσιμότητά του,

τότε είναι κατανοητό ότι πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΓεΣΥ θα είχαν διορθωθεί».

«Τα πιο πάνω δεν ενοχλούν», προσθέτει η ΕΔΕΚ σημειώνοντας ότι, «τους ενοχλεί ο ασθενής που καταβάλλει εισφορές στο ΓεΣΥ, να μην απολαμβάνει φάρμακα και εργαστηριακές εξετάσεις επειδή τις συνταγογραφεί ιατρός εκτός ΓεΣΥ. Με αυτή την ενέργεια ποιους τιμωρούν; Τους ιατρούς ή τους ασθενείς; Τα πιο πάνω δεν τους ενοχλούν, αλλά τους ενοχλεί τα χρήματα του φορολογούμενου πολίτη να δίνονται στους προσωπικούς γιατρούς όταν πραγματικά εξετάζουν ασθενείς και δεν τους ενοχλεί να αμείβονται από τα χρήματα του φορολογούμενου πολίτη οι προσωπικοί γιατροί στη βάση της λίστας και μόνο αυτής».

Η ΕΔΕΚ, όπως αναφέρεται «ενισχύει την φιλοσοφία του ΓεΣΥ που προνοεί ελεύθερη επιλογή γιατρού και νοσηλευτηρίου, σφαιρικό προϋπολογισμό, μονοασφαλιστικό σύστημα, και ενίσχυση του δημόσιου τομέα της υγείας.

Η έγκαιρη κατάθεση προτάσεων για αναδιοργάνωση των δημοσίων νοσηλευτηρίων, η αποκάλυψη του ασυμβίβαστου του Νίκολσον και η γνωμάτευση που η ΕΔΕΚ ζήτησε να γίνει από τον Γενικό Εισαγγελέα για τις συμφωνίες του ΟΑΥ με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, είναι μόνο μερικές αποδείξεις για το ότι αγωνιζόμαστε υπέρ των ασθενών και της ενίσχυσης του ΓεΣΥ. Κάποιοι άλλοι μπορούν να συνεχίζουν να μην καταθέτουν προτάσεις, να ανέχονται την διαιώνιση των προβλημάτων και τον μη σεβασμό των εισφορών που καταβάλλουν οι πολίτες και να πυροβολούν την ΕΔΕΚ. Εμείς δεν θα ακολουθήσουμε».

Τα βάζει με Κυβέρνηση και ΔΗΣΥ το ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ από την πλευρά του τα βάζει με ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για το θέμα, αναφέροντας ότι οι αντιφατικές δηλώσεις επαναφέρουν τις ανησυχίες μας για τους πραγματικούς στόχους των κυβερνώντων για το ΓεΣΥ.

«Όλη η Κύπρος γνωρίζει ότι η ηγεσία του ΔΗΣΥ δεν χώνεψε ποτέ την καθιέρωση μονοασφαλιστικού ΓεΣΥ και τώρα επανέρχονται με δηλώσεις που επιτείνουν τους φόβους της κοινωνίας. Ο δε κ. Αναστασιάδης διατυπώνει βαρύγδουπες δεσμεύσεις στις οποίες όμως-ως γνωστό- ουδείς μπορεί να βασιστεί. Και ο Υπουργός Υγείας αφήνει το ζήτημα ανοικτό αντί να κλείνει αποφασιστικά κάθε συζήτηση για αμφισβήτηση του χαρακτήρα και της φιλοσοφίας του ΓεΣΥ», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Υποδεικνύει δε πως ο ίδιος ο κυπριακός λαός ήταν αυτός που επέβαλε τα προηγούμενα χρόνια ένα σύστημα υγείας το οποίο διασφαλίζει ισότιμη πρόσβαση σε όλους, ανάλογα με τις ανάγκες τους και όχι το πορτοφόλι τους.

«Το ΑΚΕΛ, η δύναμη που πρωτοστάτησε για την καθιέρωση του μονοασφαλιστικού και κοινωνικά αλληλέγγυου ΓεΣΥ, θα είναι και τώρα μαζί με τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας που απαιτεί διορθώσεις αλλά όχι αλλοιώσεις στο ΓεΣΥ. Που απαιτεί υπεράσπιση και όχι κατεδάφιση του ΓεΣΥ. Μαζί ξανά θα κόψουμε τη φόρα των πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων που επιβουλεύονται την υγεία και τις κατακτήσεις της κοινωνίας».

«Παλινδρομεί και παραπληροφορεί το ΑΚΕΛ»

Απαντώντας στο ΑΚΕΛ, ο ΔΗΣΥ ανέφερε μέσω ανακοίνωσης πως παλινδρομεί και παραπληροφορεί σε ακόμη ένα θέμα, αυτή τη φορά στο ΓΕΣΥ.

«Τη μεγαλύτερη κοινωνική κατάκτηση και μεταρρύθμιση την οποία άπαντες γνωρίζουν ότι δεν είναι το ΑΚΕΛ που την εφάρμοσε. Για το ΓΕΣΥ που συζητιόταν από το 1962, το ΑΚΕΛ που κυβέρνησε και συγκυβέρνησε, τι ακριβώς έκανε;».

Η Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ, αναφέρεται στην ανακοίνωση, πέτυχε και αυτή τη μεγάλη μεταρρύθμιση και κανείς δεν αμφισβητεί το χαρακτήρα και τη φιλοσοφία του ΓεΣΥ.

«Αυτό το οποίο όλοι, πλην του ΑΚΕΛ προφανώς, επιδιώκουμε είναι την εξάλειψη των στρεβλώσεων και την αποφυγή της εκμετάλλευσής του, με στόχο τη μακροημέρευση του, διότι για την κυβέρνηση και τον Δημοκρατικό Συναγερμό έρχεται πριν και πάνω από όλα ο ασθενής», σημειώνεται.

 

Δειτε Επισης

Δένδιας: Ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας το Κυπριακό
«Λάρνακα, Συνεχίζουμε!»-Επίσημα ανακοίνωσε την επαναδιεκδίκηση της Δημαρχίας ο Ανδρέας Βύρας
Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά