Τεντώνει το σχοινί ο Σιζόπουλος, κατέθεσε πρόταση για ΓεΣΥ-Χείμαρρος ο Ιωάννου

Όχι μόνο δεν έκανε πίσω, μετά τα καταιγιστικά πυρά που δέχεται, ακόμα και από το ίδιο του το κόμμα, αλλά ο Μαρίνος Σιζόπουλος προχώρησε  στην κατάθεση νόμου, προκειμένου να τροποποιηθεί η νομοθεσία του ΓεΣΥ και να μπορούν γιατροί εκτός του συστήματος, να συνταγογραφούν εντός του συστήματος. Μια πρόταση για την οποία πρώην υπουργοί, οι οργανωμένοι ασθενείς αλλά και τα πλείστα κόμματα προειδοποιούν ότι εάν εφαρμοστεί θα αλλάξει τη φιλοσοφία και την αρχιτεκτονική του ΓεΣΥ.

Συγκεκριμένα, σκοπός της Πρότασης Νόμου όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER είναι η τροποποίηση του νόμου του ΓεΣΥ, προκειμένου ιατρός που δεν είναι συμβεμβλημένος με τον ΟΑΥ, να μπορεί να εκδίδει σε δικαιούχους του ΓεΣΥ παραπεμπτικό για εκτέλεση εργαστηριακών εξετάσεων και περεταίρω ιατρός ή οδοντίατρος, ο οποίος δεν είναι συμβεβλημένος με τον ΟΑΥ, να δύναται να εκδίδει σε δικαιούχους του ΓεΣΥ, συνταγή για χορήγηση φαρμακευτικών προϊόντων, ιατροτεχνολογικών προϊόντων και υγειονομικών ειδών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέο εσωκομματικό μπουρλότο από Σιζόπουλο-Επίθεση Ιωάννου και καρφιά Παμπορίδη

Οργή Ιωάννου, εξηγεί γιατί δεν πρέπει να ψηφιστεί

Η ενέργεια του Μαρίνου Σιζόπουλου προκάλεσε την έντονη αντίδραση του τέως υπουργού Υγείας, ο οποίος αναφέρει πως ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, στο παρελθόν υπέβαλε την συγκεκριμένη πρόταση στον ίδιο δύο φορές, θέτοντας την μάλιστα, ως προϋπόθεση για την ψήφιση του προϋπολογισμού, για να λάβει αρνητική απάντηση.

Ο Κώνσταντίνος Ιωάννου, εξήγησε τις αλλαγές στη φιλοσοφία και την αρχιτεκτονική του ΓεΣΥ, ενδεχόμενη ψήφιση της πρότασης νόμου Σιζόπουλου

Όπως αναφέρει η «σημερινή πρόταση Σιζόπουλου που ουσιαστικά προβλέπει τα εντός ΓεΣΥ συνταγογραφούμενα φάρμακα και αναλώσιμα να παραχωρούνται στους ασθενείς, ανεξάρτητα εάν ο γιατρός είναι εντός ή εκτός συστήματος» θα επιφέρει:

  • Αδυναμία εποπτείας της συνταγογράφησης των ιατρών εκτός Συστήματος και μη επιβολή οποιωνδήποτε μέτρων για παραβίαση της συνταγογράφησης πρωτοκόλλων εφόσον δεν θα έχουν καμιά συμβατική σχέση με τον Οργανισμό. Θα υπάρξει υπερσυνταγογράφηση χωρίς εποπτικό έλεγχο με τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις στα οικονομικά του ΓεΣΥ
  • Κατακερματισμό παροχής υπηρεσιών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης με έμμεση δημιουργία παράλληλων συστημάτων, με απρόβλεπτο κίνδυνο την ανεξέλεγκτη επιβάρυνση της δαπάνης στα φάρμακα.
  • Δημιουργία προηγούμενου με κίνδυνο απαίτησης  των Ιατρών εκτός ΓεΣΥ να  μπορούν να γράφουν  αναλύσεις και ακτινοδιαγνωστικά και  να παραπέμπουν σε άλλους ειδικούς ιατρούς και σε άλλους παροχείς, με ανεξέλεγκτες επιπτώσεις  στις συνολικές δαπάνες Υγείας  αλλά και στο βασικό σχεδιασμό του ΓεΣΥ.
  • Αδυναμία συνολικής εκτίμησης του Ιατρικού Ιστορικού του Ασθενή, αφού οι  μη συμβεβλημένοι ιατροί με το ΓεΣΥ δεν έχουν πρόσβαση στο μηχανογραφικό του ΟΑΥ.
  • Υιοθέτηση της πρότασης υπονομεύει και επηρεάζει την φιλοσοφία και αρχιτεκτονική του Συστήματος, ευνοώντας μια συγκεκριμένη μερίδα του ιατρικού κόσμου και δει, μερίδας ειδικών ιατρών του Ιδιωτικού Τομέα,  οι οποίοι  έχουν επιλέξει να μείνουν εκτός ΓΕΣΥ».

Σημειώνεται πως πριν την κατάθεση της Πρότασης Νόμου, εκτός από τους οργανωμένους ασθενείς, η ΔΕΟΚ χωρίς να κατονομάζει, αλλά φωτογραφίζοντας τον Μαρίνο Σιζόπουλο, διαμήνυσε πως δεν θα δεχθεί αλλαγή της φιλοσοφίας του ΓεΣΥ. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Είδε τη ΣΕΚ και έβαλε... τελεία στα περί αλλαγής της φιλοσοφίας του ΓεΣΥ ο Αβέρωφ

Έβαλε... τελεία ο Αβέρωφ

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, από την πλευρά του στο περιθώριο συνάντησης με τη ΣΕΚ, υποστήριξε πως  «δεν υπάρχει θέμα αλλαγής της αρχιτεκτονικής και της φιλοσοφίας του ΓεΣΥ τελεία και παύλα».

«Τουναντίον», είπε «είμαστε υπέρμαχοι της αυστηρότατης εφαρμογής των νόμων του ΓεΣΥ αλλά και της οποιασδήποτε παραμονής ή εκμετάλλευσης από τον οποιοδήποτε επιτήδειο. Για το καλό των ασθενών και της κοινωνίας. Άρα αλλαγή φιλοσοφίας ή αρχιτεκτονικής, τελεία και παύλα, δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα», σημείωσε.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ