Το κέρδος Βαρνάβα, το πείσμα Σιζόπουλου και η ευθύνη των υπολοίπων

Μπορεί οι αποφάσεις των Δικαστηρίων την Παρασκευή να έφεραν νέες εξελίξεις και να κατέδειξαν ως ένα βαθμό την πιθανή πορεία που ενδεχομένως να πάρει η ΕΔΕΚ, ωστόσο η χθεσινή ημέρα, ήταν αυτή που έδωσε το στίγμα και σε μεγάλο βαθμό καθόρισε τη συζήτηση για τις επόμενες ημέρες σε σχέση με το κόμμα των Σοσιαλιστών.    

Εδώ και εβδομάδες ο REPORTER είχε καταγράψει την τάση εντός των μελών και κάποιων στελεχών για να υπάρξει εκτόνωση της κρίσης με την απόσυρση των υποψηφιοτήτων του Μαρίνου Σιζόπουλου και του Γιώργου Βαρνάβα και την ανάληψη της ηγεσίας από μια Επιτροπή κοινής αποδοχής, που θα έβγαζε το κόμμα από τη βαθιά κρίση, στην οποία είναι εδώ και περίπου δύο μήνες βυθισμένο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η ρίζα του προβλήματος και ο τρίτος δρόμος για απεμπλοκή από την κρίση

Ο Γιώργος Βαρνάβας, ήρθε να δώσει αντικείμενο σε αυτή την τάση και με την πρόταση του να κάνει το πρώτο βήμα για να βγει η ΕΔΕΚ από τον βούρκο. Με την οριστική απόσυρση της υποψηφιότητας του, ανεξαρτήτως ποια θα ήταν η απάντηση του Μαρίνου Σιζόπουλου, ο κ. Βαρνάβα, πέτυχε τρία πράγματα. 

Το πρώτο ήταν να αποδείξει αυτό που συχνά πυκνά όλοι επικαλούνται στην ΕΔΕΚ, το καλό του κόμματος, για τον ίδιο δεν είναι λόγια κενού περιεχομένου. 

Το δεύτερο είναι πως έδειξε τον δρόμο και έδωσε μια ευκαιρία στον Μαρίνο Σιζόπουλο, για να πιαστεί και να παραδώσει την προεδρία, κλείνοντας παράλληλα και όλα τα ανοικτά κεφάλαια, τα περισσότερα εκ των οποίων εκκρεμούν ακόμη ενώπιον των Δικαστηρίων, αφήνοντας  την καυτή πατάτα στους επόμενους.

Το τρίτο, ήταν σε περίπτωση που ο Μαρίνος Σιζόπουλος δεν υιοθετήσει την πρόταση του για να αποσύρει την υποψηφιότητα του, να ανοίξει τον δρόμο σε όποιο άλλον ενδιαφερόμενο, ενδεχομένως να επιθυμεί να τα βάλει με τον κ. Σιζόπουλο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αποσύρει ο Βαρνάβα για προεδρία, καλεί Σιζόπουλο σε παραίτηση-Η πρότασή του

Ούτε βήμα πίσω ο Σιζόπουλος

Το γεγονός ότι η αρνητική απάντηση του Μαρίνου Σιζόπουλου ήρθε μόλις μερικά λεπτά από την ανακοίνωση του Γιώργου Βαρνάβα, κατέδειξε και την αποφασιστικότητα του πρόεδρου της ΕΔΕΚ για να δώσει τη μάχη, ανεξαρτήτως των εμποδίων που υψώθηκαν, υψώνονται και θα υψωθούν μπροστά του το επόμενο διάστημα στην προσπάθεια του να διατηρήσει υπό τον έλεγχο του το Κίνημα. 

Η άμεση απόρριψη της πρότασης Βαρνάβα, ξένισε ακόμη περισσότερο τους διαφωνούντες, αφού θεωρούσαν πως την ύστατη ο Μαρίνος Σιζόπουλος, θα επέλεγε να χαμηλώσει τους τόνους, να ανοίξει την πόρτα στους διαφωνούντες και να κάνει ένα βήμα πίσω, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για πρόσωπα κοινής αποδοχής να βγουν μπροστά σε μια ύστατη προσπάθεια να επανενώσουν το κόμμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν κάνει πίσω ο Σιζόπουλος-Το ξεκόβει στον Βαρνάβα, απορρίπτει την πρότασή του

Πλέον πέραν από τη Δικαιοσύνη που θα συνεχίσει να ασχολείται με τις υποθέσεις της ΕΔΕΚ, ο Μαρίνος Σιζόπουλος και οι στενοί του συνεργάτες καλούνται να αποφασίσουν ποια θα είναι τα επόμενα τους βήματα. Είναι ξεκάθαρο πως επιθυμία του ιδίου και της υπόλοιπης ηγεσίας, είναι να οριστεί Τακτικό Συνέδριο του κόμματος και εκλογές το συντομότερο δυνατό. Για να συμβεί κάτι τέτοιο ωστόσο, με βάση το καταστατικό θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το ζήτημα της Επαρχιακής της Λευκωσίας, της οποία ουσιαστικά ακυρώθηκαν οι εκλογές με το νέο διάταγμα του Δικαστηρίου. 

Καταλυτικό ρόλο αναμένεται να παίξει η γνωμάτευση που θα δώσουν στον κ. Σιζόπουλο οι νομικοί του σύμβουλοι για το ζήτημα. Πάντως σύμφωνα με το Καταστατικό ο ορισμός συνεδρίου μπορεί να γίνει σε τέσσερις μήνες και πλέον μένει να διαφανεί, ποια θα είναι η τελική απόφαση του Μαρίνου Σιζόπουλου για το Συνέδριο. 

Και από την εξίσωση δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να βγαίνει το θέμα του μητρώου το οποίο τελεί υπό εξέταση από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, και το οποίο αναλόγως της εξέλιξης της υπόθεσης θα καθορίσει και το μέλλον της όποιας εκλογικής διαδικασίας οριστεί το επόμενο διάστημα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κιττής, Κολοκασίδης και τώρα ΕΔΕΚ-Πώς άνοιξε ο δρόμος για προσφυγές από κόμματα

Ενώπιον των ευθυνών τους βουλευτές και ιστορικά στελέχη

Στο πολιτικό μέτωπο πάντως, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ποια θα είναι η στάση τόσο των δύο βουλευτών του κόμματος που κατονόμασε ο Γιώργος Βαρνάβα για να αναλάβουν μαζί με άλλα ιστορικά στελέχη το βάρος για ανασυγκρότηση του κόμματος και συνέδριο σε ένα χρόνο. Ήδη ο ένας εκ των δύο, ο Ηλίας Μυριάνθους, έχει ασκήσει δριμεία κριτική εναντίον των χειρισμών του Μαρίνου Σιζόπουλου, ενώ ο Κωστής Ευσταθίου διατηρεί απόσταση από τα γεγονότα, χωρίς ωστόσο να κρύβει τη δυσφορία του για την τροπή των πραγμάτων. 

Πάντως, τόσο στον κ. Ευσταθίου όσο και στον κ. Μυριάνθους αλλά και άλλα ιστορικά στελέχη του κόμματος που τα τελευταία χρόνια αδρανοποιήθηκαν, ασκούνται πιέσεις από μέλη της ΕΔΕΚ, έτσι ώστε να αναλάβουν πρωτοβουλία για να διασώσουν ότι διασώζεται από το κόμμα. Την ώρα μάλιστα, που όπως σημειώνουν τα ίδια μέλη, ο Μαρίνος Σιζόπουλος κάνει πως δεν καταλαβαίνει το μέγεθος της ζημιάς που προκάλεσε και επιμένει εγωιστικά και ετσιθελικά να μην αποδέχεται την ύπαρξη του προβλήματος. 

Οι εν λόγω πιέσεις αναμένεται να αυξηθούν με την τοποθέτηση επί των εξελίξεων από τον Κωστή Ευσταθίου να αποκτά ιδιαίτερη σημασία, αφού πολλοί έβλεπαν και βλέπουν στο πρόσωπο του τον πιθανότερο διάδοχο του Μαρίνου Σιζόπουλου. Ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν αναμένεται ότι ο κ. Ευσταθίου θα εμπλακεί σε μια εκλογική διαδικασία με τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ, αν προηγουμένως δεν ξεκαθαρίσουν, τα ζητήματα του μητρώου και τα υπόλοιπα εκκρεμή ζητήματα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ούρσουλα στην τελετή στο ΕΚ για 20χρονα διεύρυνσης-«Ηγετική η θέση της Κύπρου για τη βοήθεια προς τη Γάζα»
Αρχίζει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου η Κομισιόν-Δεν εφάρμοσε κανόνες της ΕΕ για καταπολέμηση της απάτης
Τα νούμερα, τα απρόοπτα και τα ενδιαφέροντα της υποβολής υποψηφιοτήτων
Σύσκεψη για την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» υπό τον Τατάρ στα κατεχόμενα
Απέσυρε την υποψηφιότητα της με ριπή κατά της ηγεσίας του ΔΗΚΟ η Μαρία Τοφινή-Τσαντίλα
Στηρίζουν Νίκο Νικολαΐδη οι «Ενεργοί Πολίτες – Κίνημα Ενωμένοι Κύπριοι Κυνηγοί» στη Λεμεσό
Ανησυχία της Κυβέρνησης για τη νέα εγκληματική ενέργεια-«Αξιολογούμε διαρκώς τα μέτρα»
Ηχηρά ονόματα στους προτείνοντες και υποστηρίζοντες των υποψηφίων-Στηρίζει Γεάδη και Πελεκάνο η Παρισινού
63 υποψηφιότητες για τις έξι θέσεις Ευρωβουλευτών-Αρχίζει η ετοιμασία του ψηφοδελτίου
Ξεκινά επίσημα η προεκλογική κούρσα-Κατατίθενται οι υποψηφιότητες των Ευρωεκλογών