Μπαίνουν φρουροί στα σχολεία, αυξάνονται οι περιπολίες στην σκιά των βομβιστών

Στη λήψη μέτρων στα σχολεία, προχωρεί η Αστυνομία, κατόπιν οδηγιών του Υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο, στον απόηχο των εγκληματικών ενεργειών στα σχολεία που προκάλεσαν πονοκέφαλο, παρακάθισε σε έκτακτη σύσκεψη με το Υπουργείο Παιδείας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο εμφύλιος πίσω από ένα έγκλημα με ηθικό αυτουργό την... ανοχή

Σε δηλώσεις της, μετά τη σύσκεψη η Υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε πως η πολιτεία βρίσκεται δίπλα στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές και συμμερίζεται πλήρως τις ανησυχίες τους. Όπως είπε έχουν  ακούσει τις εισηγήσεις των εκπαιδευτικών και αποφασίστηκαν συγκεκριμένα μέτρα.

Σημείωσε ότι τα σχολεία μένουν ανοικτά, διαμηνύοντας πως «τα διατάγματα πρέπει να γίνουν σεβαστά», ενώ κάλεσε τους γονείς να συμμορφωθούν για το καλό και το δημόσιο συμφέρον. «Να δείξουν την αλληλεγγύη τους, ώστε να προστατευτούν τα παιδιά και οι δάσκαλοι τους».

Εξήγησε πως συμφωνήθηκε, με βάση τις εισηγήσεις της ΠΟΕΔ, ότι θα υπάρξουν αυξημένες περιπολίες, ρυθμίσεις για φρούρηση κατά τη διάρκεια της νύχτας και διάφορα άλλα μέτρα, που θα ενισχύσουν το αίσθημα ασφάλειας στα σχολεία. Απηύθυνε έκκληση σε όλους τους γονείς όπως συμμορφωθούν για το καλό όλης της κοινωνίας και πάνω από όλα για τα ίδια τα παιδιά τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κατακραυγή για τις βομβιστικές επιθέσεις στα σχολεία-Ζητείται απόδοση ευθυνών

Ο Υπουργός Παιδείας τόνισε με τη σειρά του πως θέλουν ανοικτά και ασφαλή σχολεία, σημειώνοντας ότι «ανοικτά σχολεία θα έχουμε τηρώντας τα μέτρα υγειονομικής προστασίας και αποτρέποντας την ανάγκη να προσφεύγουμε και πάλι στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση».

Ωστόσο, πρόσθεσε «τα σχολεία θα πρέπει να είναι και χώρος ασφαλής και για τους εκπαιδευτικούς, και για τις διευθύνσεις των σχολείων και για τα ίδια τα παιδιά». Συμπλήρωσε πως «γι’ αυτό το λόγο -επειδή παρατηρείται αυτές τις ημέρες ένας αναβρασμός- έχουμε εγκαταστήσει ένα μόνιμο κανάλι [επικοινωνίας] μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και την Αστυνομία, προκειμένου να εντοπίζουμε σημεία στα οποία χρειάζεται στήριξη».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Προδρόμου είπε πως τα συγκεκριμένα μέτρα θα ισχύσουν για περίοδο περίπου δύο μηνών, σημειώνοντας πως «δεν είναι μόνιμα μέτρα». Επιπλέον, είπε πως αυτά λήφθηκαν εκτάκτως για αντιμετώπιση της έκρυθμης κατάστασης που υπάρχει τις τελευταίες μέρες. Επίσης, ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι  υπάρχει το ενδεχόμενο να εγκαταστήσουν κάμερες και συστήματα ασφαλείας για να αποτρέψουν τις ελάχιστες ακραίες παραβατικές περιπτώσεις, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο και τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς.

Διαβεβαίωσε πως η πολιτεία θα δώσει έμπρακτα στήριξη στους εκπαιδευτικούς, διότι πρόσθεσε οι εκπαιδευτικοί είναι η ψυχή του σχολείου, που θα επιτρέψουν να συνεχίσει τη λειτουργία του παρά την πανδημία. Εξέφρασε την πεποίθηση πως θα υπάρξει συνεργασία και των γονιών, γιατί όπως ανέφερε, «πάνω από όλα τα μέτρα που παίρνουμε είναι για την ασφάλεια των παιδιών».

Κάλεσε όλους τους γονείς -ακόμα και αυτούς που έχουν κάποιες αμφιβολίες ή κάποιες αντιρρήσεις- να συγκατανεύσουν στην τήρηση αυτών των μέτρων, που είναι για την υγεία όλων και των εκπαιδευτικών και των μαθητών. Η τοποθέτηση φρουρών στα σχολεία, σύμφωνα με τον Υπουργό Παιδείας,  θα γίνει το συντομότερο. Είπε πως τα σχολεία είναι γενικά ασφαλείς χώροι απλά αυτή την περίοδο πρέπει να ενισχυθεί η  ασφάλεια έναντι αυτής της έκρυθμης κατάστασης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οργή από τις επιθέσεις στα σχολεία-«Βρείτε τους, για όνομα του Θεού…»

Η Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Μύρια Βασιλείου, είπε πως τα γεγονότα της τελευταίας εβδομάδας «μόνο θλίψη και αγανάκτηση έχουν προκαλέσει», για να σημειώσει πως «τα σχολεία μας πρέπει να παραμείνουν ασφαλή και μακριά από την όποια αντιπαράθεση».

Ανέφερε πως η ΠΟΕΔ ζήτησε από τη πολιτεία να σταθεί δίπλα στους εκπαιδευτικούς, για να προσθέσει πως κρατούν «το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν οι αρμόδιοι και αισιοδοξούν ότι αυτά τα μηνύματα θα φτάσουν εκεί που πρέπει».

Τέλος, είπε πως «η λήψη πρακτικών μέτρων στα σχολεία είναι μονόδρομος, γιατί ο στόχος μας είναι σχολεία ανοικτά και ασφαλή».

Επιτόπια επίσκεψη στο σχολείο από Προδρόμου και Δράκου

Ο υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου επισκέφθηκε σήμερα το Δημοτικό Σχολείο Δευτεράς, μαζί με την υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κα Στέφη Δράκου, μετά από τη φωτιά που τέθηκε κακόβουλα στο σχολείο αυτή την εβδομάδα.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του, ο κ. Προδρόμου σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ανέφερε: «Αντικρίζουμε εδώ ένα πραγματικό σκηνικό βαρβαρότητας. Δεν χωράει ο νους του ανθρώπου ότι κάποιος ήρθε και έκαψε ένα σχολείο, επειδή νομίζει ότι έχει δίκιο. Η φωτιά που τέθηκε εδώ είναι απολύτως κακόβουλη και δεν πρόκειται να θεωρήσει κανένας ότι έχει σχέση με τις απόψεις κάποιων για τα μέτρα αναχαίτισης της πανδημίας.

Θα επαναλάβω ότι θέλουμε και θα έχουμε ανοικτά και ασφαλή σχολεία. Μαζί με τους γονείς θα απομονώσουμε τέτοιες εγκληματικές ενέργειες. Πρόκειται για μια καθαρά εγκληματική ενέργεια. Κάποιος/κάποιοι μπήκαν μέσα με εύφλεκτο υλικό και έκαψαν την ξύλινη σκηνή του σχολείου. Ακόμα στέκονται, τραγική ειρωνεία, τα στολισμένα δέντρα και το σχολείο έχει γίνει παρανάλωμα του πυρός.

Ήδη έχουν έρθει εδώ οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Υπουργείου. Εξετάζουμε την επιδιόρθωση, την αποκατάσταση του σχολείου, που ελπίζω ότι θα γίνει με ταχύτατες διαδικασίες και στο μεταξύ εξετάζουμε και τρόπους, ούτως ώστε, είτε σε αίθουσες του παρακείμενου νηπιαγωγείου είτε σε αίθουσες που μπορεί να διαθέσει το Κοινοτικό Συμβούλιο, να εξασφαλίσουμε, στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, τη φοίτηση των παιδιών μέχρι να αποκατασταθεί πλήρως το σχολείο τους.

Στο μεταξύ, θα φροντίσουμε με κάθε τρόπο -με αυξημένα μέτρα ασφάλειας- σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, την Αστυνομία, τους εκπαιδευτικούς μας και τους οργανωμένους γονείς, να προστατεύσουμε το δικαίωμα στην εκπαίδευση και να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια όλων, εκπαιδευτικών και παιδιών που είναι μέσα στα σχολεία, τόσο την υγειονομική όσο και την ασφάλεια από τέτοιες εγκληματικές ενέργειες».

Πηγή: ΚΥΠΕ 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Κυπριακό, μεταναστευτικό και οικονομία στο Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ-«Οι μέρες δεν προσφέρονται για ηχηρές διακηρύξεις»
Κυκλοφορούσε φορτωμένος κροτίδες-Χειροπέδες σε 18χρονο στη Λεμεσό (pic)
Πρόλαβε τα χειρότερα το Τμήμα Δασών-Πυρκαγιές σε Λάρνακα και Λευκωσία
Απουσιάζει από το σπίτι της η 29χρονη Κατερίνα-Έκκληση της Αστυνομία προς το κοινό
Ενεπλάκησαν σε τροχαίο και εγκατέλειψαν την σκηνή-Άφησαν αβοήθητο τραυματία
Εν ψυχρώ δολοφονία στη μέση του δρόμου στη Θεσσαλονίκη-Τρεις οι δράστες, η γυναίκα πάτησε τη σκανδάλη
Συναγερμός και προειδοποιήσεις για τις λαμπρατζιές–«Αυξημένος κίνδυνος λόγω των ανέμων»
Χειροπέδες σε 55χρονο για εμπρησμούς σε πρακτορεία στοιχημάτων στη Λευκωσία
Κροτίδες, ναρκωτικά και φωτιές το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής-Σε κινητοποίηση Αστυνομία και Πυροσβεστική
Αναστάτωση στη Λεμεσό-Νεαροί έκαιγαν ελαστικά στη μέση του δρόμου