Βρέθηκαν κι άλλα κρούσματα στο σχολείο με την Όμικρον-Τα νέα μέτρα στο Υπουργικό

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται στο Υπουργείο Υγείας, εν αναμονή των αποτελεσμάτων των θετικών τεστ που εντοπίστηκαν στο σχολείο Μέσης Εκπαίδευσης στη Λεμεσό, όπου πέντε άτομα μαθητές και καθηγητές, διαπιστώθηκε ότι προσβλήθηκαν από την πολύ μεταδοτική μετάλλαξη Όμικρον.

Λόγω του ότι παρήλθαν πολλές ημέρες από τη σχολική εκδρομή σε χώρα της Ευρώπης, εκφράζονται φόβοι για το εύρος της διασποράς. Πέραν από τα 17 κρούσματα που σχετίζονται με την εκδρομή, εντοπίστηκε και αριθμός άλλων, από τα εκατοντάδες τεστ που διενεργήθηκαν χθες στους μαθητές, τους καθηγητές και τις επαφές τους, με τον αριθμό τους να ξεπερνά τα 20. Εκτός από τα πέντε που ταυτοποιήθηκαν και τα υπόλοιπα αντιμετωπίζονται ως ύποπτα περιστατικά για την μετάλλαξη Όμικρον και βρίσκονται σε διαδικασία αλληλούχισης, από τα εργαστήρια με τα οποία έχει συμφωνία το Υπουργείο Υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι η μετάλλαξη Όμικρον, εντοπίστηκε σε τρεις εμβολιασμένους μαθητές την Παρασκευή και αφότου οι ανήλικοι είχαν πάει στο σχολείο τους, επειδή το τεστ PCR που έκαναν στο αεροδρόμιο ήταν αρνητικό. Την επομένη ανακοινώθηκε πως βρέθηκε και σε άλλα δύο άτομα που ήταν στην εκδρομή.

Η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης, συνεχίζει να βρίσκεται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού αφού είναι αντιμέτωπη με ένα από τα χείριστα σενάρια, λόγω του τεράστιου αριθμού επαφών των επαφών των πέντε που προσβλήθηκαν από την Όμικρον. Η επιδίωξη ήταν να καθυστερήσει όσο το δυνατόν περισσότερο η μετάλλαξη Όμικρον, μέχρι να υπάρχουν διεθνώς πολύ περισσότερα στοιχεία γι’ αυτήν και να καταρτιστεί με βάση αυτά, στρατηγικό πλάνο αντιμετώπισής της. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τεράστια η αλυσίδα επαφών των θετικών μαθητών με Όμικρον-Για τεστ 500 άτομα

Επισπεύδονται μέτρα

Ο εντοπισμός της Όμικρον, φαίνεται πως επισπεύδει πάντως κάποιες αποφάσεις, οι οποίες θα καθοριστούν στο Υπουργικό Συμβούλιο, που θα συνέλθει τη Δευτέρα και θα εγκρίνει τους εμβολιασμούς παιδιών 5-11 ετών, οι οποίοι ξεκινούν την ερχόμενη Πέμπτη. 

Ο Μιχάλης Χατζηπαντέλας, αναμένεται να παρουσιάσει και πρόταση που επιφέρει αλλαγές στο πρωτόκολλο των εμβολιασμένων προσώπων, με επίκεντρο αυτούς που δεν έλαβαν την ενισχυτική δόση. Έτσι, όσοι είναι επαφές κρούσματος και έχουν παρέλθει έξι μήνες από τον αρχικό εμβολιασμό τους, θα αποδεσμεύονται μόνο με PCR τεστ.

Επιπρόσθετα, αναμένεται να περάσει από το Υπουργικό πρόταση, προκειμένου όσοι είναι πιθανά κρούσματα της Όμικρον, να οδηγούνται σε υποχρεωτική κρατική καραντίνα, σε χώρους που θα καθοριστούν.

Στο τραπέζι υπάρχουν και άλλα μέτρα, η ενεργοποίηση των οποίων θα εξαρτηθεί από το εύρος της διασποράς της Όμικρον, καθώς και από τις ροές ασθενών στα νοσοκομεία, που έχουν αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες ημέρες, λόγω της έξαρσης που προκάλεσε η Δέλτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Σε κρατική καραντίνα τα πιθανά κρούσματα της Όμικρον-Δεν αποκλείονται νέα μέτρα

Με εξαιρέσεις το μπλόκο εμβολιασμένων, στον πάγο η λήξη του SafePass

Ενώπιον του Υπουργικού, θα παρουσιαστεί πρόταση από τον υπουργό Υγείας και για μία εξαίρεση στο μπλόκο εμβολιασμένων από κάποιους χώρους, που ξεκινά από την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, για παιδιά και εφήβους, 12-17 ετών που είναι ανεμβολίαστα, θα επιτρέπεται με τεστ η είσοδος σε αυτούς τους χώρους, με την προϋπόθεση ότι συνοδεύονται από κάποιο γονέα τους, που είναι εμβολιασμένος.

Υπενθυμίζεται ότι σε κλειστά και υπαίθρια γήπεδα, θέατρα, αμφιθέατρα, κινηματογράφους, αίθουσες θεαμάτων, νυχτερινά κέντρα, δισκοθήκες, μουσικοχορευτικά κέντρα διασκέδασης και χώρους εστίασης, θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε εμβολιασμένους πολίτες.

Τέλος, ενώπιον του Υπουργικού θα συζητηθεί και η απόφαση που προνοεί λήξη του SafePass στους επτά μήνες, εάν κάποιος δεν έλαβε ενισχυτική δόση. Η απόφαση επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή στις 18 Δεκεμβρίου, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το πιθανότερο είναι να μπει για λίγο στον πάγο, εν αναμονή των συστάσεων της ΕΕ, που προκρίνει λήξη του στους εννέα μήνες.    

Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για την Όμικρον

Όλα αυτά εν μέσω της απίστευτης αβεβαιότητας που προκαλεί η μετάλλαξη Όμικρον, που επιτείνεται από τις αλληλοσυγκρουόμενες, σε πολλές περιπτώσεις, επιστημονικές και μη απόψεις, που εκφράζονται σε όλο τον κόσμο. Οι επιστήμονες αν και έχουν καταφέρει να αποκωδικοποιήσουν «κομμάτια» της Όμικρον, χρειάζονται ακόμη χρόνο μέχρι να εξάγουν ασφαλέστερα συμπεράσματα.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, που είναι από τα καλύτερα στον κόσμο, αυτά που είναι σίγουρο μέχρι στιγμής, είναι πως η Όμικρον, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά το Νοέμβριο στη Νότιο Αφρική, μπορεί να εξαπλωθεί πιο εύκολα από άλλες παραλλαγές του ιού, συμπεριλαμβανομένης και της Δέλτα.

Σ’ ότι αφορά την πιο σοβαρή νόσηση ή τον θάνατο από Όμικρον, αναφέρουν πως λόγω του μικρού αριθμού περιπτώσεων έως σήμερα, η σοβαρότητα της ασθένειας και του θανάτου που σχετίζεται με αυτήν την παραλλαγή, είναι ασαφής.

Αναφορικά με το εμβόλιο, το CDC αναφέρει πως αναμένονται λοιμώξεις σε άτομα που είναι πλήρως εμβολιασμένα, αλλά τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη της σοβαρής νόσου, της νοσηλείας και του θανάτου. Σημειώνει ακόμα πως η πρόσφατη εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον, τονίζει τη σημασία του εμβολιασμού και της χορήγησης ενισχυτικών δόσεων.

Τέλος, το CDC υποδεικνύει πως κάποιες θεραπείες κατά της COVID19 με μονοκλωνικά αντισώματα μπορεί να μην είναι το ίδιο αποτελεσματικές, έναντι του στελέχους Όμικρον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Βροχή και καταιγίδα στο μενού του καιρού-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών