Έρχονται αλλαγές στο πρωτόκολλο εμβολιασμένων-Καραντίνα με… εξαιρέσεις για επαφές

Συνεχίζονται οι διεργασίες, προκειμένου να υπάρχει κατάληξη στο θέμα του χειρισμού εμβολιασμένων προσώπων, που είναι επαφές κρουσμάτων. Η σκέψη σε αυτό το στάδιο, είναι να μπαίνουν σε καραντίνα όσοι είναι στενές επαφές κρουσμάτων και ενώ έχουν παρέλθει έξι μήνες από τον αρχικό εμβολιασμό τους, δεν προχώρησαν στη χορήγηση της ενισχυτικής δόσης.

Η αποδέσμευσή τους, σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες πηγές, θα γίνεται μέσω αρνητικού PCR τεστ. Από αυτό το μέτρο, θα εξαιρούνται όσοι έλαβαν την τρίτη δόση του εμβολίου (σ.σ δεύτερη για τους J&J) και όσοι έλαβαν δεύτερη δόση και δεν έχουν παρέλθει έξι μήνες από τον εμβολιασμόι τους. 

Αποφάσεις επί του θέματος, που θα συζητηθεί στη σύσκεψη των μελών της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής με τον υπουργό Υγεία τη Δευτέρα, θα ληφθούν εντός της επόμενης εβδομάδας.

Η συζήτηση προέκυψε, έπειτα από ερώτημα της Ομάδας Ιχνηλάτησης, τόσο προς το Υπουργείο Υγείας, όσο και προς τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για το πώς θα γίνεται ο χειρισμός των εμβολιασμένων στενών επαφών κρουσμάτων, που έκαναν μόνο δύο δόσεις του εμβολίου. Υπενθυμίζεται, ότι αυτή τη στιγμή, όλοι οι εμβολιασμένοι που είναι στενές επαφές κρουσμάτων, μπορούν να μην μείνουν σε αυτοπεριορισμό, εάν δεν έχουν συμπτώματα.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τις εξαγγελίες, από τις 18 Δεκεμβρίου, καταργείται το SafePass για όσα άτομα δεν έχουν λάβει την ενισχυτική δόση του εμβολίου μετά την πάροδο επτά μηνών από την ολοκλήρωση του αρχικού εμβολιασμού.

Η απόφαση δεν αποκλείεται πάντως να μπει για λίγο στον πάγο, εν αναμονή των αποφάσεων της ΕΕ για το θέμα. Αποφάσεις θα ληφθούν ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, που θα συνέλθει τη Δευτέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστoύν οι αρμόδιοι
Αίτηση από τέταρτη εταιρεία στα κατεχόμενα για χαλλούμι ΠΟΠ
Σύσκεψη για την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» υπό τον Τατάρ στα κατεχόμενα