Σε κρατική καραντίνα τα πιθανά κρούσματα της Όμικρον-Δεν αποκλείονται νέα μέτρα

Καθοριστικό είναι αυτό το Σαββατοκύριακο για την πορεία των μέτρων κατά της πανδημίας, καθώς 500 μαθητές και μέλη της κοινότητας  στη Λεμεσό ειδοποιήθηκαν το Σάββατο για να προβούν σε PCR τεστ, μετά τον εντοπισμό χθες τριών μαθητών με την παραλλαγή Όμικρον, των πρώτων που επιβεβαιώθηκαν στην Κύπρο ότι είναι θετικοί. Δεν αποκλείεται να προκύψουν διαφοροποιήσεις στα μέτρα που ανακοινώθηκαν στις 2 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το αρμόδιο Υπουργείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τεράστια η αλυσίδα επαφών των θετικών μαθητών με Όμικρον-Για τεστ 500 άτομα

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Υγείας, Κωνσταντίνος Αθανασίου έχουν ειδοποιηθεί από χθες 500 μαθητές και πολίτες από την κοινότητα να μεταβούν για τεστ αντιγόνου σήμερα στη Λεμεσό.

«Οι θετικοί οι οποίοι ενδεχομένως να είναι πιθανά κρούσματα Όμικρον, θα οδηγηθούν σε υποχρεωτική κρατική καραντίνα», ανέφερε ο κ. Αθανασίου. Ήδη οι τρεις μαθητές που έχουν εντοπιστεί με την Όμικρον βρίσκονται στο Τερσεφάνου.

Το θέμα της κρατικής καραντίνας θα τεθεί ενώπιον του Υπουργικού την ερχόμενη βδομάδα.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων, απάντησε ότι «δεν έχουμε κάτι, εκτός αν αλλάξει κάτι αυτό το Σαββατοκύριακο», είπε, σημειώνοντας ότι ο Υπουργός είναι σε επικοινωνία με τους ειδικούς. «Δεν έχουμε να πάρουμε κάτι σημαντικό για νέα μέτρα. Κάποιες όμως διευκρινίσεις ή διευκολύνσεις. Αν κάποιος έρχεται και είναι θετικός και ενδεχομένως Όμικρον κρούσμα τότε θα πηγαίνει κρατική καραντίνα. Είναι υποχρεωμένος», ανέφερε ο κ. Αθανασίου προσθέτοντας ότι αυτό θα τεθεί στο Υπουργικό, όπως επίσης και ο εμβολιασμός των ηλικιών 5-11.

Ενδεχομένως, πρόσθεσε, να υπάρξουν και διαφοροποιήσεις στα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για τους χώρους που θα έχουν ισχύ από τις 15 Δεκεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέα δεδομένα λόγω Όμικρον-Φόβοι για εξάπλωση, πάνω από 15 οι θετικοί στο σχολείο

Όπως είχε ανακοινωθεί, από τις 15 Δεκεμβρίου σε συγκεκριμένους χώρους θα μπορούν να εισέρχονται μόνο άτομα που έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου με απαραίτητη προϋπόθεση να κατέχουν αρνητικό αποτέλεσμα εργαστηριακής εξέτασης PCR ή τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test). Οι χώροι είναι, κλειστά και υπαίθρια γήπεδα, θέατρα, αμφιθέατρα, κινηματογράφους, αίθουσες θεαμάτων, νυχτερινά κέντρα, δισκοθήκες, μουσικοχορευτικά κέντρα διασκέδασης και χώρους εστίασης (συμπεριλαμβανομένων των χώρων εστίασης σε εμπορικά κέντρα).

Ερωτηθείς τι θα γίνει με τους φοιτητές που θα έρθουν από το εξωτερικό και δεν έχουν ολοκληρώσει τους έξι μήνες από την δεύτερη δόση, ο κ. Αθανασίου είπε ότι ανεπίσημα, οι φοιτητές από τον πέμπτο μήνα και δύο βδομάδες μπορούν να βάλουν το τρίτο εμβόλιο στα walk in.

Σκέψη να κατέβει το όριο εμβολιασμού στους πέντε μήνες

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του για τους εμβολιασμούς, το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ Πέτρος Καραγιάννης, ανέφερε ότι μετά την εξέλιξη των τριών μαθητών που ανιχνεύτηκαν θετικοί στην παραλλαγή Όμικρον, θα πρέπει να προχωρήσουμε με τις τρίτες δόσεις των εμβολίων κατά του κορωνοϊού. Παράλληλα είπε ότι ενδέχεται να ανακοινωθεί και στους πέντε μήνες ο εμβολιασμός με την τρίτη δόση στην Κύπρο.

«Με τα τρία δείγματα που αναγνωριστήκαν σημαίνει ότι ήρθε (η Όμικρον) στην Κύπρο, Το θέμα είναι αν οι μαθητές την μετέδωσαν σε άλλους και οι άλλοι σε άλλους», είπε ο Δρ. Καραγιάννης.

Για το λόγο αυτό «χρειάζεται επισταμένη ιχνηλάτηση αυτή τη στιγμή, τουλάχιστον να τους βρούμε το συντομότερο και να τους απομονώσουμε. Κατά πόσο αυτό είναι εφικτό, αυτό, δεν ξέρουμε», είπε.

Ερωτηθείς πώς μπορεί να πει κάποιος αν πρόκειται για κρυολόγημα, ο Δρ. Καραγιάννης είπε ότι υπάρχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όπως είναι ξηρόβηχας που είναι χαρακτηριστικός και έντονες μυαλγίες, απώλεια γεύσης και όσφρησης.

Σε ερώτηση αν θα ληφθούν νέα μέρα, είπε ότι θα υπάρξει κάποια συζήτηση με τον Υπουργό την Δευτέρα. Ωστόσο, σημείωσε, «δεν βλέπω να αλλάζουν δραστικά. Φθάνει να προχωρήσουμε με τις τρίτες δόσεις των εμβολίων που φαίνεται ότι οι τρίτες δόσεις αντιμετωπίζουν καλύτερα τον ιό».

Ερωτηθείς για τους φοιτητές που θα επιστρέψουν και αν θα μπορούν να βάλουν την ενισχυτική δόση, ο Δρ. Καραγιάννης είπε ότι μπορούν να προχωρήσουν σε εμβολιασμό αυτή τη στιγμή αν έχουν συμπληρώσει 5,5 μήνες από την τελευταία δόση. Όπως είπε, μπορεί σύντομα να ανακοινωθεί η δυνατότητα εμβολιασμού με την ενισχυτική δόση στους πέντε μήνες στην Κύπρο. Στα walk in ήδη κάνουν το εμβόλιο από τους 5,5 μήνες, είπε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας