Τεράστια η αλυσίδα επαφών των θετικών μαθητών με Όμικρον-Για τεστ 500 άτομα

Εκατοντάδες είναι τα πρόσωπα που κλήθηκαν για να υποβληθούν σε τεστ κορωνοϊού, μετά τον εντοπισμό τριών μαθητών, οι οποίοι ήταν θετικοί στη μετάλλαξη Όμικρον και οι οποίοι είχαν επιστρέψει από σχολική εκδρομή  από χώρα της Ευρώπης.  

Σύμφωνα με πληροφορίες, 500 άτομα, μεταξύ των οποίων μαθητές και επαφές κλήθηκαν από το Υπουργείο Υγείας στη σχολική μονάδα, ώστε να υποβληθούν σε εξέταση PCR. Στο σχολείο βρίσκεται από το πρωί, κινητή μονάδα δειγματοληψίας που διενεργεί τα τεστ, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να αναμένουν με μεγάλη αγωνία τα αποτελέσματα για να διαφανεί το μέγεθος της διασποράς.

Υπενθυμίζεται ότι, την 1η Δεκεμβρίου οι ανήλικοι που βρέθηκαν θετικοί στην Όμικρον, έφτασαν στην Κύπρο έπειτα από σχολική εκδρομή και υποβλήθηκαν σε τεστ PCR με αρνητική ένδειξη. Μέχρι να βγει το αποτέλεσμά τους ήταν σε περιορισμό, ωστόσο το ανησυχητικό είναι ότι μετά, έπειτα και από αυτό το αποτέλεσμα, επέστρεψαν στο σχολείο τους, αφού δεν είχαν συμπτώματα και ήταν εμβολιασμένοι. Συμπτώματα φαίνεται να ανέπτυξαν πέντε ημέρες μετά την άφιξη τους στην Κύπρο. 

Υποβλήθηκαν σε τεστ, το οποίο όταν βγήκε θετικό, μπήκαν σε αυτοπεριορισμό στα σπίτια τους. Τα θετικά τους τεστ αναλύθηκαν από το Ινστιτούτο Γενετικής, που διαπίστωσε την Παρασκευή, μέσω αλληλούχισης, πως οι τρεις ανήλικοι είχαν προσβληθεί από τη μετάλλαξη Όμικρον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέα δεδομένα λόγω Όμικρον-Φόβοι για εξάπλωση, πάνω από 15 οι θετικοί στο σχολείο

Στο σχολείο υπάρχουν άλλα δεκατρία κρούσματα κορωνοϊού, ανάμεσα σε μαθητές και καθηγητές, που εντοπίστηκαν μετά την εν λόγω εκδρομή. Όλα τα δείγματα βρίσκονται στο Ινστιτούτο Γενετικής και περνούν από αλληλούχιση, για να διαπιστωθεί εάν έχουν προσβληθεί και αυτά τα άτομα από τη μετάλλαξη Όμικρον.

Αυτό που ενέτεινε την ανησυχία, είναι ότι κάποια από τα θετικά κρούσματα (σ.σ όχι οι τρεις μαθητές), φαίνεται πως πριν διαγνωστούν πήγαιναν στο σχολείο, ενώ είχαν ενεργά συμπτώματα της νόσου, κάτι που ευνοεί τη μετάδοση. Τα τεστ όλων των θετικών περιστατικών, που είναι πάνω από δεκαπέντε και αφορούν τόσο σε μαθητές όσο και σε καθηγητές, βρίσκονται ήδη σε διαδικασία αλληλούχισης, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν προσβληθεί και αυτοί από την μετάλλαξη Όμικρον. Σημειώνεται ότι στην εκδρομή είχαν μεταβεί περίπου 40 άτομα. 

Το Υπουργείο Υγείας εν τω μεταξύ, βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με το Υπουργείο Παιδείας, που έχει ενημερωθεί σχετικά και αναμένει οδηγίες για το εάν θα κλείσει το σχολείο, που είναι της Μέσης εκπαίδευσης. 

Σημειώνεται ότι η χώρα μας έλαβε έκτακτα μέτρα λόγω της μετάλλαξης Όμικρον. Αφότου έκλεισε σύνορα με οκτώ Αφρικανικές χώρες, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, διενεργούνται από τη Δευτέρα PCR τεστ σε όλους όσοι φτάνουν στην Κύπρο. Όλοι οι ταξιδιώτες, μέχρι να βγει το αποτέλεσμά τους πρέπει να μένουν σε αυτοπεριορισμό. 

Παρατράγουδα στο Eden

Το βράδυ της Παρασκευής, εν τω μεταξύ, υπήρξαν παρατράγουδα στο Eden Resort, εκεί όπου βρίσκονται σε καραντίνα άτομα με κορωνοϊό. 

Σύμφωνα με καταγγελίες, καθηγητές αρνήθηκαν να εισέλθουν σε δωμάτιο ανά δύο άτομα, όπως έπραξαν οι μαθητές, ζητώντας να διαμείνουν σε μονά δωμάτια.

Όταν τους εξηγήθηκε ότι θα πρέπει να εισέλθουν σε δωμάτια ανά δύο, λόγω χώρου και δεδομένου ότι ενδεχομένως να αυξηθεί ο αριθμός των ατόμων που θα μεταβούν στο Eden για να τεθούν σε αυτοπεριορισμό, αντέδρασαν και επέμειναν να διαμείνουν σε μονά δωμάτια.

Μάλιστα, ανέφεραν πως αν δεν διευθετείτο το αίτημά τους, θα αποχωρούσαν, ενώ λόγω της αναστάτωσης που προκλήθηκε, είχε κληθεί και η Αστυνομία, η οποία τους παρέπεμψε στο Υπουργείο Υγείας.

Τελικά, οι καθηγητές παρέμειναν σε μονά δωμάτια και οι μαθητές σε διπλά. Σημειώνεται πως τα έξοδα διαμονής στο ξενοδοχείο καταβάλλονται από το κράτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Οκτώ χρόνια φυλάκισης στον προπονητής στίβου που κακοποιούσε ανήλικες αθλήτριες
Συνελήφθη επιχειρηματίας για τη φωτιά στην Πάφο που προκλήθηκε μετά από ρίψη πυροτεχνημάτων
Διαβεβαιώσεις Αρχής Ηλεκτρονικής Υγεία-«Εντατική εργασία για Α’ φάση Εθνικού Σημείου Επαφής»
Υπό πλήρη έλεγχο η δασική πυρκαγιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού
Ανακρίθηκε αριθμός ατόμων για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη
Πέντε νέες κάμερες σε λειτουργία στη Λεμεσό από τη Δευτέρα-Η ανακοίνωση της Αστυνομίας
Ποινική διερεύνηση για θέματα διαιτησίας και χειραγώγησης αγώνων ποδοσφαίρου
Ανάκληση όλων των αδειών για ρίψη πυροτεχνημάτων ζήτησε η Παναγιώτου-Καταζητείται ένα άτομο για τη φωτιά στην Πάφο
Κατασχέθηκαν προϊόντα ελεγχόμενων φαρμακευτικών και ναρκωτικών μετά από έρευνα σε κατάστημα
Ένταλμα σύλληψης εναντίον ενός προσώπου-Προκάλεσε τη φωτιά μετά από ρίψη πυροτεχνημάτων