Αρχίζουν οι εμβολιασμοί παιδιών 5 με 11-Το πλάνο του Υπουργείου Υγείας

Το πλάνο των εμβολιασμών παιδιών 5-11 ετών, που θα αρχίσουν όπως ανακοινώθηκε την ερχόμενη Πέμπτη, παρουσίασε η Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας Χριστίνα Γιαννάκη, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής, ανέφερε ότι η χώρα μας τη Δευτέρα παραλαμβάνει τα πρώτα παιδικά εμβόλια. Σημειώνεται ότι σε αυτή την ηλικία, συνίσταται η δόση να είναι χαμηλότερη από αυτή που χρησιμοποιείται σε άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω (10 μg σε σύγκριση με 30 μg). Τα εμβόλια θα χορηγούνται, όπως και στους ενήλικες σε δύο δόσεις, με διαφορά τριών εβδομάδων.

Αναφορικά με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων στις 25 Νοεμβρίου 2021 για επέκταση της ένδειξης του εμβολίου Comirnaty για χρήση σε παιδιά ηλικίας 5-11 ετών, η Δρ. Γιαννάκη είπε πως η Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή Εμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας έκρινε ότι τα οφέλη του εμβολιασμού υπερτερούν των κινδύνων και πως λαμβάνοντας υπόψη τις άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις στην υγεία και την ευημερία των παιδιών από τη νόσο COVID-19, υιοθέτησε ομόφωνα τη θέση αυτή και πήρε την απόφαση για καθολικό εμβολιασμό του παιδιατρικού πληθυσμού της κατηγορίας αυτής των παιδιών. Σε σχετική έρευνα, ανέφερε, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου για πρόληψη συμπτωματικής νόσου ανέρχεται σε ποσοστό 90,7%.

Όσον αφορά στις ανεπιθύμητες παρενέργειες, πρόσθεσε, αυτές είναι παρόμοιες με τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες, δηλαδή ήπιες ή μέτριες και παροδικές, το εμβόλιο ωστόσο παρακολουθείται στενά σύμφωνα με το σχέδιο παρακολούθησης της ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να λαμβάνονται τα κατάλληλα ρυθμιστικά μέτρα για προστασία της δημόσιας υγείας, όπου αυτό κριθεί απαραίτητο.

Ακολούθως, η Δρ. Γιαννάκη δήλωσε πως με την παραλαβή των πρώτων εμβολίων στις 13 Δεκεμβρίου, έχει οργανωθεί ήδη πλάνο για να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί σε Κέντρα Προστασίας Μητρότητας και Ευημερίας Παιδιού σε όλες τις επαρχίες εντός των επόμενων ημερών μετά από προγραμματισμένο ραντεβού, προσθέτοντας πως τα Κέντρα αυτά είναι ειδικά διαμορφωμένα μόνο για τα παιδιά, με βασικό στόχο την εύκολη πρόσβαση.

Πού θα γίνονται οι εμβολιασμοί παιδιών:

 

Αναφερόμενη στην αυξητική τάση του αριθμού κρουσμάτων, η Δρ. Γιαννάκη είπε πως περίπου το 30% του συνολικού αριθμού κρουσμάτων των τελευταίων εβδομάδων αφορά ανήλικους, και ειδικά την ηλικιακή ομάδα 5-11 ετών, όπου τα κρούσματα έχουν τους υψηλότερους αριθμούς σε σχέση με τις άλλες ηλικίες παιδιών. Με γνώμονα τα στοιχεία αυτά, η Δρ. Γιαννάκη τόνισε πως για το Υπουργείο Υγείας, η αύξηση του ποσοστού εμβολιασμών αποτελεί βασική παράμετρο της αντιμετώπισης και διαχείρισης της πανδημίας, παραθέτοντας στοιχεία ποσοστών εμβολιασμένου πληθυσμού για την κάθε ηλικιακή ομάδα. Τόνισε δε πως για την προάσπιση της δημόσιας υγείας, το Υπουργείο δεν επιτρέπει συμβιβασμούς «έναντι των όποιων κύκλων της άρνησης και της καθυστέρησης. Ο ταχέως αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων ασκεί ολοένα και μεγαλύτερη πίεση στα νοσοκομεία μας και στους εργαζομένους στον τομέα της υγείας. Τα εμβόλια επέδρασαν και αποδεικνύονται καθημερινά οι δυνατότητες τους, ως μια ισχυρή ασπίδα προστασίας και βασικό εργαλείο για την αναχαίτιση της πανδημίας».

Παραθέτοντας στατιστικά στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων ECDC, η Δρ. Γιαννάκη δήλωσε πως όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό εμβολιασμού, τόσο μικρότερος είναι ο αριθμός θανάτων από COVID-19, αναφέροντας πως η Κύπρος με ποσοστό 80% εμβολιασμένων στο σύνολο του ενήλικου πληθυσμού, είχε 5 θανάτους από COVID-19 σε ένα εκατομμύριο πληθυσμό, και πως σύμφωνα με τα δεδομένα μοντελοποίησης του ECDC, ο εμβολιασμός παιδιών ηλικίας 5-11 ετών θα μπορούσε να μειώσει τη μετάδοση της νόσου σε ολόκληρο τον πληθυσμό, αφού ο αντίκτυπος του εμβολιασμού των παιδιών είναι ισχυρότερος για χώρες με υψηλό ποσοστό εμβολιασμού στους ενήλικες.

Κλείνοντας, η Δρ. Γιαννάκη αναφέρθηκε στο μεταλλαγμένο στέλεχος Όμικρον, τονίζοντας πως παρά τις διαφοροποιήσεις που παρατηρούνται, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας εξακολουθεί να ισχύει, με προκαταρκτικές εργαστηριακές μελέτες να καταδεικνύουν ότι τρεις δόσεις του εμβολίου Pfizer-BioNTech εξουδετερώνουν την παραλλαγή. Οι ιοί, είπε, εξελίσσονται εκεί που οι συνθήκες τους το επιτρέπουν, με την εξελικτική τους διαδικασία να είναι απολύτως φυσική και οι μεταλλάξεις τους να μην είναι κάτι άλλο πέρα από την επιβεβαίωση της εμφάνισης και προσαρμογής τους στο περιβάλλον. Επομένως, τόνισε, «δεν υπάρχει περιθώριο για ολιγωρία, αλλά αντίθετα για εγρήγορση από όλους μας». «Επαναλαμβάνω», πρόσθεσε, «την επείγουσα έκκλησή μου προς όλους σας: εμβολιαστείτε, λάβετε αναμνηστική δόση και ακολουθείτε τους κανόνες για την προστασία σας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη
Δεν υποχωρεί η σκόνη, παραμένει η θερμή αέρια μάζα-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις