H παραολυμπιονίκης, Αλεξάνδρα Σταματοπούλου εξηγεί την ασθένεια της Celine Dion

Η Ελληνίδα Παραολυμπιονίκης της κολύμβησης που πάσχει από την ίδια πάθηση με τη Celine Dion, εξηγεί τι είναι η SPS

 

 ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Όλα τα νέα των celebrities με ένα κλικ στο Celebrity News Cyprus

 

Παγκόσμιο σοκ προκάλεσε πριν από μερικές ώρες η Celine Dion με την ανάρτησή της μέσω της οποίας ανακοίνωνε την αναβολή της περιοδείας της, λόγω της διάγνωσης πως πάσχει από μια σπάνια, ανίατη, νευρολογική ασθένεια.

H 54χρονη διάσημη τραγουδίστρια αποκάλυψε πως η πάθηση που την ταλαιπωρεί τα τελευταία χρόνια και της προκαλεί σπασμούς σε ολόκληρο το σώμα της ονομάζεται Stiff Person Syndrome (SPS) και προσβάλει ένα άτομο στο εκατομμύριο. Η πάθηση είναι ανίατη και όσο εξελίσσεται μετατρέπει τους ασθενείς σε αγάλματα προκαλώντας μυϊκή ακαμψία.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Celine Dion κλαίγοντας αποκάλυψε την ανίατη νευρολογική διαταραχή που πάσχει

 

Από την ίδια σπάνια νευρολογική πάθηση πάσχει και η Ελληνίδα παραολυμπιονίκης της κολύμβησης, Αλεξάνδρα Σταματοπούλου.

H Αλεξάνδρα Σταματοπούλου,  εξήγησε τι ακριβώς είναι η SPS, και τι ακριβώς προκαλεί στο σώμα στο #Tlive.

«Πρόκειται για το σύνδρομο δύσκαμπτου ατόμου. Στην πάθηση αυτή, υπάρχει ακαμψία των μυών στην παρατεταμένη κίνηση. Αυτό δεν αφορά μεμονωμένα κάποιους μύες αλλά όλους, ακόμη και του προσώπου. Συνήθως, υπάρχει πτώση του βλεφάρου και ακούσιοι σπασμοί σε μύες του προσώπου. Η δυστονία ωστόσο, υπάρχει κυρίως στα κάτω άκρα. Φυσικά υπάρχουν υφέσεις και εξάρσεις της πάθησης αλλά δεν παύει να συγκαταλέγεται στις νευροεξελιγκτικές παθήσεις. Αν ο πάσχων λάβει την κατάλληλη θεραπεία, τότε μπορεί να μείνει η πάθηση σε ένα στάσιμο και διαχειρίσιμο στάδιο» 

 

 

«Στη δική μου περίπτωση, η πάθηση ξεκίνησε με πτώσεις σε ανύποπτο χρόνο. Χωρίς να έχω πόνους, χωρίς κανένα άλλο σύμπτωμα. Είχα αρκετές μυοκλονίες μη ελεγχόμενες. Δυστυχώς δεν υπήρχε διάγνωση και έτσι, στα 14 μου έτη ξεκίνησα τη λήψη κορτιζόνης. Το 2010 που υπήρξε μεγάλη έξαρση των συμπτωμάτων, χρειάστηκε να νοσηλευτώ για αρκετό καιρό. Τότε διαγνώστηκα με SPS. 

Στην αρχή, έλαβα G- σφαιρίνη που δεν έδειξε να με βοηθά. Έκτοτε η θεραπεία μου είναι οι πλασμαφαιρέσεις δυο φορές τον χρόνο. Δεν μπορώ να ξέρω πώς βιώνουν οι άλλοι ασθενείς την πάθηση. Αυτό που μπορώ να ξέρω όμως είναι, ότι βοηθά σε μεγάλο βαθμό η αναερόβια άσκηση, yoga, η κολύμβηση κτλ. Αυτού του είδους η άσκηση βοηθά στο να μειώνονται οι πόνοι» ανέφερε σε άλλο σημείο η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου και συνέχισε:

«Στη δική μου περίπτωση, η άσκηση είναι στα πλαίσια του αγωνιστικού. Αυτό έχεις ως αποτέλεσμα να καταπονώ σημαντικά τον οργανισμό μου και να βγαίνουν στην επιφάνεια πολλά συμπτώματα. Αυτός είναι και ο λόγος που είχα κλάψει για την αδικία που υπάρχει στον νόμο για τα μετάλλια. Στους πάσχοντες από SPS υπάρχει timing που λήγει οι ενέργειά μας. Για να στο εξηγήσω καλύτερα, για να μπορέσω να βγάλω εγώ το 100αρι λιποθυμάω γιατί δεν αποβάλλεται το γαλακτικό οξύ, αντιθέτως δημιουργείται πολύ απότομα με αποτέλεσμα να μη γίνεται σωστή οξυγόνωση των μυών. Ανεβάζω παλμούς και το οξυγόνο πέφτει. 

 

Για παράδειγμα, στους αγώνες πάω καλά στους προκριματικούς και μετά νιώθω να κουβαλάω διπλά το σώμα μου. Στο τέλος του αγώνα, δε μπορώ να κουνήσω εύκολα το κεφάλι μου. Υπάρχει κάτι σαν στιγμιαία παράλυση για λίγα λεπτά. Ουσιαστικά αυτή είναι η πάθηση». 

 

 

Σε άλλο σημείο, η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου επεσήμανε: «Με νάρθηκες μπορώ να βαδίσω αλλά όχι να διανύσω μεγάλες αποστάσεις. Μετά τα 5-10 βήματα, σφίγγουν οι μύες και συσπώνται ανεξέλεγκτα. Κάνω ότι μπορώ για να μην ατονήσουν και οι πνεύμονές μου από τις συσπάσεις που υπάρχουν στο σώμα. Πολλές αναπνευστικές ασκήσεις. Σε μένα υπάρχει αιμάτωμα στη θωρακική μοίρα Θ7, αυτό μου προκαλεί τις συσπάσεις στο επάνω μέρος. Δηλαδή, έχει επηρεαστεί η αισθητικότητα, κάνω διαλυπόντες καθετηριασμούς για την κύστη. Φυσικά όλα αυτά δεν είναι εύκολα.

Η πάθηση στο εξωτερικό είναι γνωστή, στην Ελλάδα όχι. Προφανώς, η Celine Dion έχει ενημερωθεί λεπτομερώς γι’ αυτή και αυτός είναι ο λόγος που την είδαμε τόσο καταβεβλημένη στο βίντεό της. Σκέψου πως στην Ελλάδα είμαστε 3 μόλις άτομα διαγνωσμένα με SPS, στην Αμερική είναι σίγουρα περισσότερα. Υπάρχουν τέσσερις τύποι του Stiff Person Syndrome, στη δική μου περίπτωση είναι μητοχονδριακό (από μητέρα προς παιδί).»

   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Δειτε Επισης

Ξεσπά ο Λιάγκας για τα υβριστικά μηνύματα μετά τη συνέντευξη στον Κασσελάκη: «Δεν το γύρισα στα 53 μου»
Ο Αλέξης Γεωργούλης πέρασε την Καθαρά Δευτέρα στο μπαλκόνι της Δανάης Μπάρκα
«Χείμαρρος» η Κατερίνα Στικούδη για τα αρνητικά σχόλια για τα κιλά της: «Θα φοράω ό,τι θέλω παντού»
Marseaux: «Πήγαινα πίσω από τη σκηνή, έκανα εμετό και έβγαινα ξανά»
Οι YouTubers που ήταν μαζί του TikToker, Tzane περιγράφουν την στιγμή της τραγωδίας: «Πέθανε ακαριαία»
Στάθης Σχίζα: «Είμαι έτοιμος για μια νέα σχέση. Έβαλα οριστική τελεία στην προηγουμένη»
Δημήτρης Καμπόλης: «To σπίτι μας πήρε φωτιά, έχασα την μάνα μου από τις αναθυμιάσεις»
Η εντυπωσιακή μεταμφίεση της Πάολας με την κόρη της στο καρναβάλι της Χαλκιδικής
Ο ημίγυμνος απολαμβάνει στιγμές χαλάρωσης σε υπαίθριο τζακούζι, με θέα το δάσος
Μαριάννα Τουμασάτου: «Ακούω αυτά τα πράγματα με την 12χρονη θέλω να πάω να “σπάσω” το δικαστήριο»