Γιατί έπεσαν έξω οι δημοσκοπήσεις-Τα τέσσερα στοιχεία που ανέτρεψαν τα δεδομένα

Τα αποτελέσματα της κάλπης των βουλευτικών εκλογών έκρυβαν αρκετές εκπλήξεις, διαψεύδοντας τις δημοσκοπήσεις που ήθελαν τον Δημοκρατικό Συναγερμό να ήταν οριακά στην πρώτη θέση, ενώ έδειχναν την ΔΗΠΑ να μένει εκτός Βουλής και το Κίνημα Οικολόγων να διεκδικεί την τέταρτη θέση. 

Αντί αυτού, παρά τις απώλειες που κατέγραψε σε ποσοστά και κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, ο ΔΗΣΥ άνοιξε την ψαλίδα του από το ΑΚΕΛ, με την διαφορά να αγγίζει το 5,43%, κάτι που έφερε απογοήτευση στο κόμμα της Αριστεράς, αφού δεν κατάφερε να πετύχει τους στόχους του, αντιθέτως απώλεσε ακόμη περισσότερους ψηφοφόρους, με τον Άντρο Κυπριανού να δηλώνει πως «δεν καταφέραμε να πείσουμε τον κόσμο». 

Από την άλλη η ΔΗΠΑ, έκανε την μεγάλη έκπληξη και με ποσοστό 6,10% μπήκε στην Βουλή εξασφαλίζοντας τέσσερις έδρες, αφήνοντας πίσω μάλιστα το Κίνημα Οικολόγων, το οποίο τερμάτισε στη τελευταία θέση, με ποσοστό 4.41%. 

Μπορεί το κύριο συστατικό της ανάδειξης των νέων αντιπροσώπων στη βουλή να ήταν η διεξαγωγή της εκλογικής μάχης σε συνθήκες πανδημίας και την αποχή ταυτόχρονα να καταγράφει άνοδο, φτάνοντας στο αξιοσημείωτο 34,28%, ωστόσο υπάρχουν τέσσερα στοιχεία, τα οποία χρίζουν ιδιαίτερης ανάλυσης.

Ο εκλογικός αναλυτής, Δρ. Νάσιος Ορεινός, μιλά στον REPORTER και παραθέτει τις δικές του εκτιμήσεις για τις Βουλευτικές Εκλογές, από τις οποίες ξεχώρισε τέσσερα στοιχεία που τις διαφοροποιούν από τις προηγούμενες.

Η μάχη ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ και αυτό που δεν μπορούσε να προβλεφθεί 

Το πρώτο στοιχείο που κράτησε από τις βουλευτικές εκλογές ο Δρ. Ορεινός, αφορά την πρώτη και δεύτερη θέση. «Κανείς δεν ανέμενε την πτώση του ΑΚΕΛ. Μια πτώση η οποία χρίζει μιας βαθιάς ανάλυσης και το λόγο που κρύβονται πίσω από αυτήν. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, με αυτή την πολιτική που δέχθηκε από την αντιπολίτευση, κάποιος θα έλεγε ότι τα πήγε πάρα πολύ καλά, παρόλο που είχε κάποιες απώλειες ποσοστών. Το ότι ήρθε πρώτο κόμμα και συγκρατήθηκε κοντά στο 28% με μια μεγάλη διαφορά από το ΑΚΕΛ, αυτό μπορεί να τον διασώζει σε αρκετά καλό βαθμό. Αν η διαφορά από το δεύτερο κόμμα ήταν μικρότερη, θα ήταν σαφώς διαφορετικά τα δεδομένα για το κυβερνών κόμμα». 

Την ίδια ώρα, όπως σημείωσε ο εκλογικός αναλυτής, η διαφορά μεταξύ ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ, είναι κάτι που δεν μπορούσε να προβλεφθεί και ιδιαίτερα στον βαθμό που ήρθε. «Είχαμε πιο μικρή την απόσταση μεταξύ των δυο κομμάτων και ελαφρώς πρώτο το ΔΗΣΥ, αλλά τέτοια μεγάλη διαφορά δεν εκτιμήθηκε. Αν προσέξετε επίσης τα exit polls, δεν είναι το κυβερνών κόμμα που χάθηκε στις προβλέψεις, αλλά το ΑΚΕΛ είναι το κόμμα που είχε την αισθητή πτώση. Η αλήθεια ωστόσο, δεν έχει και αρκετή λογική για ποιο λόγο να βρίσκεται τόσο κάτω το ΑΚΕΛ, αφού δεν φαινόταν. Είχε καλές συσπειρώσεις στις δημοσκοπήσεις και μικρές διαφορές από τον ΔΗΣΥ. Μάλιστα, δεν φαινόταν μέχρι το μεσημέρι των εκλογών, ότι το ΑΚΕΛ θα ήταν τόσο πίσω, καθώς μας έδειχνε πολύ καλή προσέλευση και είναι κάτι που χρίζει ιδιαίτερης μελέτης».

Έσπασε την παράδοση το ΕΛΑΜ, έκανε την έκπληξη της ΔΗΠΑ

Το δεύτερο στοιχείο που ξεχώρισε ο Δρ. Ορεινός, είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά η τέταρτη θέση έστω οριακά, πήγε σε κάποιο άλλο κόμμα και αυτό σε συνδυασμό με την άνοδο του ΕΛΑΜ. «Έβλεπα την άνοδο του ΕΛΑΜ συγκεκριμένα το τελευταίο διάστημα και ανέμενα την πιθανότητα της κατάληψης της τέταρτης θέσης, περισσότερο απ’ όση πιθανότητα είχε να πάρει την τέταρτη θέση η ΕΔΕΚ. Νομίζω δεν έχει ξανασυμβεί, να πάει η τέταρτη θέση σε άλλο κόμμα και σίγουρα έχει μια ιδιαίτερη σημασία αυτό».

Τα μικρά κόμματα που έκαναν τη ζημιά στους... μεγάλους

Καταλήγοντας στο τέταρτο στοιχείο, που ήταν και ο πιο καταλυτικός παράγοντας των εκλογών, ο Δρ. Ορεινός ανέφερε πως τα μικρά κόμματα, έχουν αθροίσει ένα πολύ υψηλό ποσοστό, με μερικές χιλιάδες ψήφους που κατάφεραν να κάνουν τη ζημιά στους μεγάλους. «Ένα ποσοστό, που είναι πολύ πιο πάνω απ’ ότι ήταν το 2016. Αυτό σημαίνει ότι υπήρχε μια έντονη μετακίνηση ψηφοφόρων από τα μεγάλα και παραδοσιακά κόμματα προς νέους σχηματισμούς. Εξού και γι’ αυτό έχασαν ψήφους οι μεγάλοι, όπως το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ, ιδιαίτερα και σε πιο μικρό βαθμό ο ΔΗΣΥ. Είναι κάτι που δείχνει προφανώς τη μετακίνηση ψηφοφόρων προς τα μικρά κόμματα. Είναι αξιοσημείωτο επίσης το γεγονός, ότι κόμματα που πρωτοεμφανίστηκαν, όπως το Κίνημα Κυνηγών, βρέθηκε πολύ κοντά στο να πετύχει είσοδο στη Βουλή. Ακόμα και κόμματα όπως η Πνοή Λαού και η Αμμόχωστος κατέγραψαν αρκετά πάνω από τη μονάδα, όπως και η Αφύπνιση. Άρα, αυτά όλα είναι ενδείξεις ότι υπάρχει μια μερίδα που δεν εκφράζεται από τα παραδοσιακά κόμματα. Και η δική μου άποψη, είναι ότι ο κόσμος δεν άκουσε τις παροτρύνσεις των μεγάλων κομμάτων για δήθεν χαμένη ψήφο προς τα άλλα κόμματα και κράτησε την ψήφο του για τα μικρά κόμματα. Έτσι στερήθηκαν αρκετοί ψήφοι για τους μεγάλους και ήταν μια τιμωρία ουσιαστικά γι’ αυτούς το συγκεκριμένο γεγονός, καταγράφοντας χαμηλότερα ποσοστά. Μπορεί να μην μπήκαν στη Βουλή τα μικρά κόμματα και να πάρουν έδρες, ωστόσο επηρέασαν σημαντικά τα αποτελέσματα».

Η απάντηση πίσω από τους αριθμούς των exit polls

Μετά από σύγκριση όλων των exit polls, η αλήθεια είναι ότι δεν ήταν εντελώς ακριβείς όπως άλλες φορές, αναφέρει ο εκλογικό αναλυτής. «Αυτό που παρατήρησα ωστόσο, είναι ότι για παράδειγμα τo exit poll του Σίγμα, έχασε το ΑΚΕΛ, το οποίο δεν προέβλεψαν όλοι ουσιαστικά και έχασε ελαφρώς τη ΔΗΠΑ για 0.1%, δηλαδή προβλεπόταν για 6% και ανήλθε στο 6.1%. Πλην αυτών των δυο λεπτομερειών, θεωρώ ότι δεν έπεσαν και έξω οι εκτιμήσεις. Επίσης, το exit poll του Σίγμα, είχε εκτιμήσει συνολικά 13 σχηματισμούς, μαζί με τα μικρά κόμματα. Είχαμε κάποιες διαφωνίες γενικά στα exit polls, όπως για παράδειγμα στο ΕΛΑΜ, αφού άλλοι το έβλεπαν πιο κάτω και άλλοι πιο πάνω. Η ουσία όμως, είναι ότι όλοι το βλέπαμε στην τέταρτη θέση και καμιά φορά μετράει πολύ αυτό. Γιατί ασχέτως ποσοστών, η θέση είναι που μετρά, γιατί το exit poll γίνεται και δειγματοληπτικά. Το ΕΛΑΜ, ήταν εκτιμιταίο ότι θα ερχόταν τέταρτο κόμμα και εξού και βγήκε. Η ουσία στα exit poll αυτή είναι».

Όπως πρόσθεσε ο Δρ. Ορεινός, το αποτέλεσμα για τους Οικολόγους, «φάνηκε τον Μάιο, τις τελευταίες δυο-τρεις βδομάδες, σιγά σιγά από τις εισροές που έπαιρνε από το ΑΚΕΛ, οι οποίες του έδιναν μια με ανάμιση μονάδα περίπου, γιατί υπήρξαν ψηφοφόροι που επιστρέψαν πίσω στο ΑΚΕΛ. Τον Απρίλιο, είχαμε τους Οικολόγους στο 6.5% και τον Μάιο στην εκτίμηση που κάναμε στο 5%. Είναι κάτι λογικό αυτό που συνέβηκε, γιατί το ΑΚΕΛ ήθελε να έρθει πρώτο και προσπάθησε να μαζέψει τον κόσμο του».

Ερωτηθείς για την εμπειρία που αποκόμισε από τις φετινές εκλογές, ο Δρ. Ορεινός απάντησε ότι «αυτό που είδα είναι ότι εξακολουθούν να υπάρχουν οι αμφισβητήσεις σε θέματα εκτιμήσεων και δημοσκοπήσεων. Όσο και να προσπαθείς να είσαι στην λεπτομέρεια για να μην δώσεις το δικαίωμα της κριτικής, εντούτοις βρίσκονται πάντα αυτοί που θα αμφισβητήσουν. Είναι κάτι που με λυπεί ιδιαίτερα, γιατί έπρεπε να ενώνουν οι δημοσκοπήσεις και όχι να μας χωρίζουν. Παρά να υπάρχει αμφισβήτηση στο πρόσωπο των δημοσκόπων, είναι καλύτερα να υπάρχει η συζήτηση, για να βελτιωνόμαστε όλοι μας προς το καλό. Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, υπάρχουν δυο-τρία κόμματα, που δυστυχώς χρησιμοποιούν τις δημοσκοπήσεις επικοινωνιακά. Προσπαθούν να αμφισβητήσουν επικοινωνιακά, αλλά δεν καταλαβαίνουν ότι αυτό δεν τους βοηθά. Και αυτό που διαφάνηκε χρονικά όμως, είναι ότι όποιος πολεμά τις δημοσκοπήσεις, τυγχάνει τιμωρίας παρά εύνοιας από το εκλογικό σώμα. Και σε αυτές τις εκλογές διαφάνηκε ότι όσο και να προσπαθήσουμε, θα υπάρξουν αυτοί που θα μας αμφισβητήσουν…». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα
Βρετανοκύπριος γυμναστής διεκδικεί τη δημαρχία του Λονδίνου
Ανακηρύχθηκαν οι αντιδήμαρχοι Ερήμης, Καντού και Σωτήρας στη Λεμεσό
Θεώρησε πως θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία το Εφετείο εάν ανέστελλε την ποινή του 82χρονου