Τα μηνύματα της κάλπης και ο νέος κομματικός χάρτης στη Βουλή

Πολιτικά μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση έστειλε το εκλογικό σώμα κατά τη σημερινή διαδικασία για ανάδειξη των νέων μελών του Κοινοβουλίου, έπειτα από μια μακρά προεκλογική περίοδο, η οποία σημαδεύτηκε από ιδιαιτέρως υψηλούς τόνους και τοξικό κλίμα.

Ουσιαστικά, το αποτέλεσμα των σημερινών βουλευτικών εκλογών αποτέλεσε αποδοκιμασία των ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, την ώρα που ο ΔΗΣΥ αποδείχθηκε για μια ακόμη φορά… επτάψυχος.    

Οι σημερινές βουλευτικές εκλογές, στις οποίες καταγράφηκε το μεγαλύτερο ποσοστό αποχής στην ιστορία της συγκεκριμένης εκλογικής αναμέτρησης την τελευταία εικοσαετία(36,1%), ανέδειξε επτακομματική Βουλή. Σε σχέση με την προηγούμενη οκτακομματική Βουλή, εκτός κοινοβουλίου έμεινε το Κίνημα Αλληλεγγύη, όπως και η Συμμαχία Πολίτων, που δεν κατήλθε στις εκλογές αλλά συμμετείχε με υποψηφίους της στα ψηφοδέλτια της ΕΔΕΚ. Εκτός Βουλής έμεινε και η Άννα Θεολόγου(Αλλαγής Γενιάς). Νέο πολιτικό σχήμα στη Βουλή, η Δημοκρατική Παράταξη.

Κερδισμένος της σημερινής εκλογικής διαδικασίας, παρά την αισθητή μείωση των ποσοστών του, ο ΔΗΣΥ, ο οποίος άντεξε τις μεγάλες πιέσεις και εξασφάλισε με μεγάλη άνεση την πρώτη θέση(σ.σ. ανοίγοντας μάλιστα την ψαλίδα από το δεύτερο ΑΚΕΛ συγκριτικά με το 2016). Κερδισμένο και το ΕΛΑΜ, το οποίο πέραν του ότι αύξησε την εκλογική του δύναμη, κατάφερε μετά από δεκαετίες να σπάσει την τετράδα των παραδοσιακών πολιτικών δυνάμεων της χώρας, εκτοπίζοντας την ΕΔΕΚ από την τέταρτη θέση και αναδεικνυόμενο σε τέταρτη πολιτική δύναμη.

Την μεγάλη έκπληξη των σημερινών εκλογών, ωστόσο, αποτέλεσε η Δημοκρατική Παράταξη(ΔΗΠΑ), η οποία όχι μόνο εισήλθε στη Βουλή, αλλά εξασφάλισε και ποσοστό πολύ υψηλότερο από αυτό που της έδιναν οι δημοσκοπήσεις, αφήνοντας μάλιστα πίσω της τους Οικολόγους.

Μεγάλο ηττημένο της σημερινής εκλογικής διαδικασίας το ΑΚΕΛ, το οποίο απέτυχε να υλοποιήσει το μίνιμουμ των στόχων που έθεσε, ενώ και το ΔΗΚΟ δεν κατάφερε να κεφαλαιοποιήσει τη δυσφορία μερίδας του εκλογικού σώματος έναντι των κυβερνώντων, με το αποτέλεσμα να συνίσταται για το ίδιο ουσιαστικά σε ψυχρολουσία.    

Αναλυτικά:

Ο ΔΗΣΥ παράμεινε μεν πρώτο κόμμα, είδε ωστόσο την εκλογική του δύναμη να συρρικνώνεται περαιτέρω και να δίνει συνέχεια στην πτωτική πορεία που διαγράφει από το 2011 και εντεύθεν. Παρά τη νέα αισθητή μείωση των ποσοστών του, το γεγονός ότι παρέμεινε πρώτο κόμμα και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από το ΑΚΕΛ αποτελεί αναμφίβολα για τον ΔΗΣΥ μια υπό τις περιστάσεις μεγάλη επιτυχία, ειδικότερα δεδομένης της τεραστίας φθοράς εξουσίας την οποία υφίσταται ως κυβερνών κόμμα από το 2013 και λαμβανομένης υπόψη της τεράστιας πολεμικής που δέχθηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου από το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Από την άλλη βεβαίως, η απώλεια ενός περίπου 7% από το 2011(34,28%) μέχρι σήμερα, είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα που η Πινδάρου καλείται να λάβει σοβαρά υπόψη, αν θέλει στα επόμενα χρόνια να επανέλθει στα γνώριμα ποσοστά της.

Το ΑΚΕΛ σαφώς και δεν μπορεί να αισθάνεται ικανοποιημένο από την σημερινή του επίδοση, μιας και όχι μόνο δεν κατάφερε μετά από αρκετά χρόνια να ξεπεράσει τον ΔΗΣΥ και να καταστεί πρώτη πολιτική δύναμη, αντιθέτως είδε τα ποσοστά του να μειώνονται ακόμη περισσότερο, συγκριτικά με το 2016. Η κάλπη κατέδειξε ουσιαστικά πως η «Εζεκία Παπαϊωάννου» απέτυχε να πείσει ότι το κόμμα της αριστεράς μπορεί να αποτελέσει τον ενναλακτικό βασικό πυλώνα διακυβέρνησης της χώρας, αφού παρά τη δριμεία αντιπολίτευση που άσκησε στην κυβέρνηση και στον ΔΗΣΥ-και χωρίς να κρύβει τις βλέψεις του για τις προεδρικές εκλογές του 2023-, δεν μπόρεσε σε καμία περίπτωση να κεφαλαιοποιήσει την όποια δυσαρέσκεια μεγάλης μερίδας του εκλογικού σώματος κατά των κυβερνώντων. Αντιθέτως, το αποτέλεσμα των εκλογών καταδεικνύει πως αποδοκιμάστηκε, τόσο επί της ουσίας των θέσεων του όσο και επί της τακτικής που ακολούθησε.  

Το ΔΗΚΟ, το οποίο επίσης κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ανέβασε κατακόρυφα τους τόνους και έστησε εφ’ όλης της ύλης στον τοίχο την κυβέρνηση και τον ΔΗΣΥ, απέτυχε με τη σειρά του να κεφαλαιοποιήσει τη δυσφορία μερίδας του εκλογικού σώματος έναντι των κυβερνώντων. Το ΔΗΚΟ είδε την εκλογική του δύναμη να μειώνεται σε σχέση με το 2016, δεν πρέπει να παραγνωρίζεται όμως η παρουσία της ΔΗΠΑ στις εκλογές. Ενός κόμματος δηλαδή, που δημιουργήθηκε μέσα από την αποχώρηση πρωτοκλασάτων στελεχών του ΔΗΚΟ. Ακόμη και έτσι ωστόσο, το αποτέλεσμα των σημερινών εκλογών δεν παύει από το να μην είναι σίγουρα από εκείνο που η ηγεσία του κόμματος προσδοκούσε και ανέμενε.  

Η ΕΔΕΚ είδε τα ποσοστά της ν’ αυξάνονται οριακά, ωστόσο έχασε την τέταρτη θέση, σε αντίθεση με το ΕΛΑΜ που σχεδόν διπλασίασε τα ποσοστά του συγκριτικά με το 2016 και δείχνει να εδραιώνεται πλέον ως μια υπολογίσιμη δύναμη στην πολιτική σκηνή της χώρας.

Κατώτερο των προσδοκιών υπήρξε το αποτέλεσμα για τους Οικολόγους, αφού περιορίστηκαν στην έβδομη θέση, την ώρα που η Δημοκρατική Παράταξη ξεπέρασε τις προσδοκίες, εξασφαλίζοντας άνετη είσοδο και αξιοσημειώτη κοινοβουλευτική εκπροσώπηση στη νέα Βουλή. 

Δειτε Επισης

Τις γνωστές, αδιάλλακτες θέσεις του θα εκφράσει ο Τατάρ στον Αντόνιο Γκουτέρες
Δένδιας: Ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας το Κυπριακό
«Λάρνακα, Συνεχίζουμε!»-Επίσημα ανακοίνωσε την επαναδιεκδίκηση της Δημαρχίας ο Ανδρέας Βύρας
Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ