Εδραιώνεται στα ψηλά το ΕΛΑΜ, ανερχόμενη δύναμη η ΔΗΠΑ

Μεγάλοι νικητές των βουλευτικών εκλογών -μαζί με τον ΔΗΣΥ που έκοψε πρώτος το νήμα- είναι το ΕΛΑΜ και η ΔΗΠΑ, που είχαν εξαιρετική επίδοση στην κάλπη. Το μεν ΕΛΑΜ είδε τα ποσοστά του σχεδόν να διπλασιάζονται, ενώ η ΔΗΠΑ εισήλθε πανηγυρικά στην Βουλή, αφήνοντας πίσω της το Κίνημα Οικολόγων.

Το ΕΛΑΜ κατάφερε να καταλάβει την τέταρτη θέση, μετά από ένα μεγάλο ντέρμπι απέναντι από την ΕΔΕΚ, με τη μάχη να εξελίσσεται ψήφο-ψήφο στα τελευταία στάδια της καταμέτρησης. Όχι μόνο αύξησε τα ποσοστά του κατά 3%, αλλά ένα κόμμα που σχεδόν κινδύνευε να μην μπει στην προηγούμενη Βουλή, πέντε χρόνια μετά κατάφερε να ξεπεράσει την ΕΔΕΚ με την ιστορία δεκαετιών και να διευρύνει την κοινοβουλευτική του παρουσία.

Με το 6,78% που εξασφάλισε, το ΕΛΑΜ εμφανίστηκε ανθεκτικό στα πυρά που δεχόταν από πολλές κατευθύνσεις. Αντιθέτως, με θέσεις που κινούνται στη σφαίρα της λαϊκής δεξιάς και κρατώντας χαμηλά τους τόνους, το εθνικιστικό κόμμα κατάφερε να πείσει ένα μεγάλο αριθμό δυσαρεστημένων ψηφοφόρων να παραβλέψει την σχέση του με την Χρυσή Αυγή και τις ακροδεξιές του καταβολές και να του προσφέρει στήριξη.

Μεγάλη νικήτρια θεωρείται και η Δημοκρατική Παράταξη, καθώς εξασφάλισε ποσοστό 6,1% στην παρθενική της εμφάνιση σε βουλευτικές εκλογές. Αν και το κόμμα αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από έμπειρα στελέχη, προερχόμενα κυρίως από τις τάξεις του ΔΗΚΟ, δεν αναμενόταν δημοσκοπικά να καταφέρει να ξεπεράσει αισθητά το Κίνημα Οικολόγων και να καταλάβει την έκτη θέση στην κατάταξη, καθώς φαίνεται πως διέθετε κρυφή ψήφο.

Η ΔΗΠΑ αποσκοπεί να διαδραματίσει ρυθμιστικό ρόλο στη νέα Βουλή, με τον Μάριο Καρογιάν, σε μία πανηγυρική εμφάνιση, να τονίζει πως το κόμμα του ήρθε για να μείνει και να έχει ρόλο ρυθμιστή, που θα αναζητεί συγκλίσεις και συναινέσεις. Το πρώτο τεστ για τον ρόλο που επιδιώκει να διαδραματίσει η ΔΗΠΑ, πάντως, αναμένεται να δοθεί για την προεδρία της Βουλής, όπου, σε αντίθεση με το ΕΛΑΜ, αναμένεται να έχει ουσιαστικό ρόλο στις ζυμώσεις.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Κατατέθηκε πρόταση νόμου στην Ολομέλεια για κατάργηση memo στις κατεχόμενες περιοχές
Ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την ΕΔΕΚ, κατακεραυνώνει Σιζόπουλο ο Βαρνάβα-«Μετέτρεψαν το κόμμα σε μικρομάγαζό τους»
Ολοκληρώνεται αρχές Μαΐου η προβλήτα στη Γάζα-Ευγνωμοσύνη ΗΠΑ στην Κύπρο
Συνέρχεται σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο-Ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγός ο Πρόεδρος
Μια προεκλογική εκστρατεία που δεν είναι σαν τις άλλες μπαίνει στην τελική ευθεία
Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης