Απέτυχε να πιάσει το μίνιμουμ των στόχων του-Μεγάλος χαμένος το ΑΚΕΛ

Σε πανωλεθρία εξελίχθηκαν οι βουλευτικές εκλογές για το ΑΚΕΛ. Οι εκτιμήσεις που το έφερναν να κονταροχτυπιέται με τον ΔΗΣΥ για την πρωτιά όχι μόνο δεν επαληθεύτηκαν στην κάλπη, αλλά η ψαλίδα μεταξύ των δύο κομμάτων είναι τέτοια, που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση η ήττα που υπέστη και η οποία δεν αποκλείεται να δρομολογήσει εξελίξεις στην Εζεκία Παπαϊωάννου.

Αν και κατέγραψαν απώλειες και τα δύο μεγάλα κόμματα, το ΑΚΕΛ, που απέτυχε να πιάσει το μίνιμουμ των στόχων του, δεν είχε να αντιμετωπίσει την φθορά της εξουσίας, τη διαχείριση της πανδημίας και τα απανωτά σκάνδαλα, αλλά να κερδίσει από αυτά. Αντιθέτως, είχε την πολυτέλεια, από την ασφάλεια της αντιπολίτευσης, να πυροβολεί συνεχώς κατά της Κυβέρνησης και του κυβερνώντος κόμματος, με στόχο να κερδίσει την εύνοια του κομματιού της κοινωνίας που ήταν ιδιαίτερα δυσαρεστημένο από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Κύπρο το τελευταίο διάστημα. Την ίδια στιγμή που μικρότερα κόμματα φαίνεται να κατάφεραν να κεφαλαιοποιήσουν πολύ καλύτερα αυτή τη δυσαρέσκεια, το ΑΚΕΛ ξεκάθαρα βγήκε χαμένο από αυτή τη διαδικασία. 

Αν και το κόμμα της Αριστεράς πόνταρε πολλά στο ζήτημα της διαφθοράς, επιδιώκοντας ξεκάθαρα να παρουσιάσει τον ΔΗΣΥ ως το πλέον διεφθαρμένο κόμμα, στην πραγματικότητα η προσήλωση στο συγκεκριμένο ζήτημα δεν μετουσιώθηκε σε ψήφους, καθώς δεν κατάφερε να πείσει για το ηθικό του πλεονέκτημα και την ικανότητά του να επιφέρει κάθαρση.

Την ίδια στιγμή, παρά τους υψηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους προεκλογικά, που εκτείνονται σε όλο το εύρος του κυβερνητικού έργου, η όποια δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων δεν διοχετεύθηκε προς την κατεύθυνση του ΑΚΕΛ, αλλά προς άλλους πολιτικούς σχηματισμούς. Αντιθέτως, η πρόταση του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, έδειξε να μην πείθει τους πολίτες, που αισθάνονται εγκλωβισμένοι σε οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα.

Το γεγονός πως στην Εζεκία Παπαϊωάννου δηλώνουν πως δεν περίμεναν αυτό το αποτέλεσμα, καταδεικνύει και μεγάλη αποτυχία του κομματικού μηχανισμού να «διαβάσει» σωστά τους ψηφοφόρους σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση. Αν και αναμένεται να προσπαθήσει να αποδώσει την ήττα του στην ευρύτερη αποστροφή προς την πολιτική και το πολιτικό προσωπικό, είναι ξεκάθαρο πως αυτή δεν επηρέασε όλους με τον ίδιο τρόπο που επηρέασε το ΑΚΕΛ και, ως εκ τούτου, οι λόγοι των απωλειών και του τελικού 22,3% θα πρέπει να αναζητηθούν αλλού.

Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι ξεκάθαρο πως έχει θορυβήσει ιδιαίτερα την Εζεκία Παπαϊωάννου, που βρίσκεται αντιμέτωπη με μια συνεχή συρρίκνωση των ποσοστών της και παράλληλες εκλογικές αποτυχίες στις προεδρικές εκλογές. Χαρακτηριστικό της ελεύθερης πτώσης στην οποία βρίσκεται το κόμμα της Αριστεράς είναι ότι σήμερα βρίσκεται περίπου δέκα ποσοστιαίες μονάδες πιο χαμηλά από το ποσοστό που συγκέντρωνε πριν από μία δεκαετία (είχε εξασφαλίσει 32,67% το 2011). Ευθύνες γι’ αυτό, εκ των πραγμάτων θα αναζητηθούν τόσο στην ηγεσία όσο και στον μηχανισμό, καθώς το ΑΚΕΛ παρουσιάζει, πλέον, διαχρονική αδυναμία να εκμεταλλευθεί τα λάθη και τις παραλείψεις της Κυβέρνησης και να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Είναι ξεκάθαρο πως, με διαρροές προς πολλαπλές κατευθύνσεις, το ΑΚΕΛ θα πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του, για το γεγονός πως δεν μπορεί να συγκρατήσει τους δικούς τους ψηφοφόρους, πέραν της αδυναμίας που επιδεικνύει στην εξασφάλιση νέων. Ως παραδοσιακό μεγάλο κόμμα προφανώς δεν μπορεί να ευελπιστεί σε ψήφο διαμαρτυρίας, μπορεί, όμως, να ποντάρει στην κοινωνική αντίδραση, κάτι που δεν φαίνεται να συμβαίνει. Αυτό προκαλεί σοβαρά ερωτήματα για το κατά πόσον ανταποκρίνεται ουσιαστικά στον ρόλο του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης και να το βάλει σε τροχιά αναθεώρησης του τρόπου και του λόγου του.   

Η ήττα του ΑΚΕΛ δεν αποκλείεται να επιφέρει αλλαγές και στην ηγεσία του, με τον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα του κόμματος να παραδέχεται πως «είναι προφανές ότι έχουμε πρόβλημα». Ο Άντρος Κυπριανού ανέλαβε το μέρος της ευθύνης που του αναλογεί αλλά σημείωσε πως στο ΑΚΕΛ οι ευθύνες είναι συλλογικές. Ανέφερε πως το Συνέδριο του κόμματος θα πραγματοποιηθεί σύντομα, χωρίς να αποκλείει σοβαρές εξελίξεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Από τον αμερικανόφιλο Σάχη στη θεοκρατία-Η μετάλλαξη του Ιράν και η εχθρότητα με το Ισραήλ
Το ΕΕΕ στα θύματα βίας δεν είναι βάρος για το κράτος, είναι αφαίρεση δύναμης από τους θύτες
Η μεγάλη εικόνα της έξαρσης των μεταναστευτικών ροών, οι ευθύνες των εταίρων και ο ρόλος της Τουρκίας
Μεταναστευτικό και οικονομία θέτουν στο επίκεντρο του προεκλογικού οι πολίτες
Η δυστοκία επίλυσης του ζητήματος των πολλαπλών συντάξεων και οι εναλλακτικές που μελετώνται
Φιντάν: Ο Νετανιάχου θέλει να σύρει σε πόλεμο τη Μέση Ανατολή για να παραμείνει ο ίδιος στην εξουσία
Ιωάννου: Είμαστε αρωγοί πρωτοβουλιών αναβάθμισης κοινωνικού κράτους
ΒΙΝΤΕΟ: Ηφαίστειο εξερράγη στη βορειοανατολική Κελέβη-Εκκενώθηκαν δύο χωριά
Το Ισραήλ «ζυγίζει» τις επιλογές του για την απάντηση στο Ιράν
Φωλιές ανθρωποπουλιών για καταπολέμηση τρωκτικών δίνει το Υπ. Γεωργίας