Πιο κοντά ΔΗΠΑ και Χριστοδουλίδης μετά το καλό πρώτο ραντεβού

Με θετικό πρόσημο έληξε η πρώτη συνάντηση μεταξύ της Δημοκρατικής Παράταξης-Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων και του υποψήφιου για την Προεδρία Νίκου Χριστοδουλίδη και των συνεργατών του, καθώς οι δύο πλευρές αποτιμούν ως πολύ καλή τη μεταξύ τους συζήτηση και λήφθηκε από κοινού απόφαση για συνέχιση του διαλόγου για τις Προεδρικές Εκλογές.

Η συνάντηση ήταν αρκετά μακροσκελής, καθώς κράτησε δυόμιση ώρες, και έγινε ανταλλαγή απόψεων επί μίας ευρείας γκάμας θεμάτων, αγγίζοντας διάφορες πτυχές των προγραμματικών θέσεων του υποψηφίου. Η συζήτηση ήταν εκτεταμένη, με τη Γραμματεία της ΔΗΠΑ να υποβάλλει, σύμφωνα με πληροφορίες, δεκάδες ερωτήσεις προς τον κ. Χριστοδουλίδη και τον υποψήφιο να προσφέρει απαντήσεις. Τα ερωτήματα αυτά, μάλιστα, ήταν επί πολλών και διαφορετικών ζητημάτων που απασχολούν την Κύπρο του σήμερα, όπως το Κυπριακό, η οικονομία, το μεταναστευτικό, η παιδεία, η υγεία, το τραπεζικό σύστημα, η γεωργία, η γραφειοκρατία, το περιβάλλον και άλλα. «Είχαμε την ευκαιρία να ανοίξουμε αυτά τα θέματα, ακούσαμε με μεγάλη προσοχή τις τοποθετήσεις, τις σκέψεις, την προσέγγιση του Νίκου Χριστοδουλίδη. Είχε την ευκαιρία να ακούσει και από εμάς κάποια θέματα πολιτικής που κρίνουμε ως προτεραιότητα», εξήγησε ο Μάριος Καρογιάν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θα εμβαθύνουν τον διάλογο Καρογιάν και Χριστοδουλίδης-Γόνιμη πρώτη συνάντηση

Παρά την πολύωρη συζήτηση, εκκρεμούν ακόμη πολλά ζητήματα, γι’ αυτό και οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανανέωση του ραντεβού τους, ώστε να εμβαθύνουν ακόμη περισσότερο σε διάφορες πτυχές. «Ο διάλογος θα συνεχιστεί τις αμέσως επόμενες μέρες, έτσι ώστε να εξαντλήσουμε τη συζήτηση και εις βάθος αλλά και επί όλων των θεμάτων, και αναλόγως της κατάληξης των συζητήσεων, όποια απόφαση ληφθεί, αντιλαμβάνεστε ότι είναι απόλυτα σεβαστή», δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, μετά το πέρας της συνάντησης.  

Ο κ. Καρογιάν αναφέρθηκε, κατά τις δηλώσεις του, και στην πρωτοβουλία της ΔΗΠΑ για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, η οποία δεν βρήκε ανταπόκριση, αφήνοντας να νοηθεί πως, ακόμη και τώρα, η παράταξη κινείται σε αυτή τη λογική, των ευρύτερων δυνατών συναινέσεων. «Εμείς είπαμε είμαστε ανοιχτοί σε συζητήσεις, και βέβαια εκείνοι που θα μας πείσουν για την ποιότητα των πολιτικών, για την σοβαρότητα των θέσεων αλλά και του εφικτού αυτών των πολιτικών στη βάση ενός προγράμματος, με αυτούς θα συνεργαστούμε. Με μια προσθήκη: Να υπάρχει η όσο το δυνατόν ευρύτερη κοινωνική ανταπόκριση, γιατί αν υπάρχει ευρύτερη κοινωνική αποδοχή, αυτό διευκολύνει και τις συνεργασίες και τις συνέργειες παρακάτω, για να φέρουμε στον τόπο αυτά που πραγματικά επιζητούμε», είπε. Σημειώνεται πως, μέχρι στιγμής, ο Αβέρωφ Νεοφύτου υποστηρίζεται από τον ΔΗΣΥ και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης από το ΑΚΕΛ, ενώ ο Νίκος Χριστοδουλίδης βρίσκεται σε διαδικασία συζητήσεων με τέσσερα κόμματα.

Παρά το θετικό κλίμα που διαπιστώθηκε και τη βούληση των δύο πλευρών για συνέχιση του διαλόγου, η ΔΗΠΑ συνεχίζει να έχει κι άλλα στάδια στη διαδικασία της πριν λάβει τις οποιεσδήποτε αποφάσεις, καθώς αναμένεται να έχει εκ νέου συνάντηση με τον Αβέρωφ Νεοφύτου, σε διαφορετικό πλαίσιο από εκείνο που συζήτησε μαζί του όταν βρισκόταν σε εξέλιξη η προσπάθειά της, καθώς και επίσημη συνάντηση με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη. Φαίνεται, ωστόσο, πως το πολύωρο ραντεβού με τον Νίκο Χριστοδουλίδη έφερε τις δύο πλευρές πιο κοντά, γι’ αυτό και θα συνεχιστεί η συζήτηση.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται το τοπίο να ξεκαθαρίσει περισσότερο, τόσο σε σχέση με τη ΔΗΠΑ, όσο και σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα κόμματα, με το ΔΗΚΟ να έχει συνεδρία της Γραμματείας, ενόψει της Κεντρικής Επιτροπής που έχει καθοριστεί για τις 26 του μήνα. Στο μεσοδιάστημα, ο κ. Χριστοδουλίδης θα ρίξει το βάρος στις επαφές του με άλλα οργανωμένα σύνολα, ενώ τα βράδια έχει προγραμματίσει σειρά συναντήσεων με τοπικούς πυρήνες σε όλες τις επαρχίες. Σημειώνεται ότι εκκρεμεί η συνάντηση του υποψηφίου με την ΕΔΕΚ, η οποία αναβλήθηκε λόγω του θανάτου της Ζέτας Αιμιλιανίδου, και θα πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ