Θα εμβαθύνουν τον διάλογο Καρογιάν και Χριστοδουλίδης-Γόνιμη πρώτη συνάντηση

Συνάντηση που διήρκησε δυόμιση ώρες είχε με τον υποψήφιο Νίκο Χριστοδουλίδη η Γραμματεία της ΔΗΠΑ-Συνεργασία με αντικείμενο τις Προεδρικές Εκλογές. Μάριος Καρογιάν και Νίκος Χριστοδουλίδης χαρακτήρισαν γόνιμο και εποικοδομητικό τον διάλογο, ανταλλάζοντας απόψεις σε ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων. Οι δύο πλευρές αποφάσισαν να συνεχίσουν τον μεταξύ τους διάλογο τις αμέσως επόμενες ημέρες, ώστε να γίνει εις βάθος συζήτηση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΗΠΑ, μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Καρογιάν έκανε λόγο για μια πολύ γόνιμη αλλά πολύ ουσιαστική συζήτηση, «γύρω από το όραμα που θα πρέπει να έχουμε τα επόμενα 5 χρόνια ως κοινωνία, ως πολιτικές δυνάμεις, ως πολιτικό σύστημα, αγγίζοντας μια σειρά από θέματα. Ξεκινώντας από το Κυπριακό, την Οικονομία, το τραπεζικό σύστημα, την Παιδεία, την Γεωργία, τις Υπηρεσίες, ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Αντιλαμβάνεστε ότι έστω και αν ήταν μακρά η πρώτη συνάντηση, δεν είχαμε την ευκαιρία σε βάθος να δούμε τις διάφορες πτυχές, και να δούμε και τις πολιτικές που χρειάζονται για να μπορέσουμε να μεταβούμε στη νέα εποχή με μεγαλύτερη ασφάλεια και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΗΠΑ, υπάρχουν ζητήματα ευρύτερης πολιτικής σημασίας, υπάρχουν και ζητήματα της καθημερινότητας, αυτά που αγγίζουν τον πολίτη.  Γραφειοκρατία, συν πολλά άλλα πράγματα, δικαιώματα του πολίτη που στο τέλος μετατρέπονται -ή θεωρεί ότι μετατρέπονται- ως βάρος, από μέρους εκείνων που θα έπρεπε να τα διαχειριστούν. «Είχαμε την ευκαιρία να ανοίξουμε αυτά τα θέματα, ακούσαμε με μεγάλη προσοχή τις τοποθετήσεις, τις σκέψεις, την προσέγγιση του Νίκου Χριστοδουλίδη. Είχε την ευκαιρία να ακούσει και από εμάς κάποια θέματα πολιτικής που κρίνουμε ως προτεραιότητα», πρόσθεσε.

«Νιώθω ότι μέσα από αυτή τη γόνιμη πρώτη συνάντηση, έχουν εξαχθεί σημαντικά συμπεράσματα σε ότι αφορά το επίπεδο των πολιτικών, αυτό όμως θα το εμβαθύνουμε και σε επόμενες μας συναντήσεις. Θέλω πραγματικά να τον ευχαριστήσω για αυτή τη δυνατότητα που μας έδωσε να μοιραστούμε σκέψεις, αλλά ταυτόχρονα και να εκφράσουμε τη βούληση μας, να δούμε αυτός ο τόπος να πηγαίνει κάποια βήματα πιο μπροστά. Να μπορούν οι νέοι να έχουν καλύτερες προοπτικές σε ότι αφορά το μέλλον. Πάνω από όλα όμως η πατρίδα μας και η κοινωνία μας να ξεπεράσει τα προβλήματα και τις δυσκολίες που έχει και να αντιμετωπίσει αυτά τα πιο σημαντικά που θα έρθουν τους αμέσως επόμενους μήνες».

Από πλευράς του, ο υποψήφιος, αφού ευχαρίστησε τον κ. Καρογιάν, έκανε λόγο για πολύ εποικοδομητική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων, κατά τη διάρκεια της οποίας είχε την ευκαιρία να αναπτύξει το ιδεολογικοπολιτικό του πλαίσιο όπως συζήτησε με την κοινωνία των πολιτών, αλλά και πώς μέσα από το πρόγραμμα να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που έχουμε ενώπιον μας. «Προκλήσεις που είτε άπτονται της καθημερινότητας μας, θεμάτων Υγείας, Παιδείας, του Περιβάλλοντος, της Οικονομίας, που αντιλαμβάνεστε ότι με τα σημερινά δεδομένα υπάρχουν σοβαρότατες προκλήσεις, είτε αυτά αφορούν θέματα Κυπριακού. Βλέπουμε πως εκδηλώνεται η τουρκική προκλητικότητα και αν θέλετε είναι κι ένα μήνυμα για την ανάγκη μέσα από συλλογικές δράσεις, μέσα από συνεργασίες, να αντιμετωπίσουμε όλες αυτές τις προκλήσεις», ανέφερε.

«Ο διάλογος, όπως πολύ ορθά έχει αναφέρει ο κ. Καρογιάν, θα συνεχιστεί τις αμέσως επόμενες μέρες, έτσι ώστε να εξαντλήσουμε τη συζήτηση και εις βάθος αλλά και επί όλων των θεμάτων, και αναλόγως της κατάληξης των συζητήσεων, όποια απόφαση ληφθεί, αντιλαμβάνεστε ότι είναι απόλυτα σεβαστή», τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης.   

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις υποψηφιότητες στις Προεδρικές, ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ-Συνεργασία δήλωσε ότι «είναι αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός να θέσει τον εαυτό του στην κρίση των πολιτών. Δεν είμαι εγώ ο αρμόδιος να κρίνω αν σωστά ή λάθος το έχουν πράξει, είναι δικαίωμα τους. Εμείς συζητάμε θέματα πολιτικών».

Ο κ. Καρογιάν αναφέρθηκε στις ανεπιτυχείς προσπάθειες της ΔΗΠΑ-Συνεργασία για σχηματισμό κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας και κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής και πρόσθεσε πως «ακολούθως, μπήκαμε στο τρίτο σκέλος, που είναι να ανιχνεύσουμε και να αναζητήσουμε με ποιους θα μπορούσαμε να βρούμε κοινούς παρονομαστές, κοινά σημεία αναφοράς, που να είναι και ιδεολογικά πιο κοντά σε εμάς, αλλά και η ποιότητα των προτάσεων και των θέσεων να είναι τέτοιες που να μπορούν να γίνονται αποδεκτές και από εμάς. Με λίγα λόγια, εμείς είπαμε είμαστε ανοιχτοί σε συζητήσεις, και βέβαια εκείνοι που θα μας πείσουν για την ποιότητα των πολιτικών, για την σοβαρότητα των θέσεων αλλά και του εφικτού αυτών των πολιτικών στη βάση ενός προγράμματος, με αυτούς θα συνεργαστούμε. Με μια προσθήκη: Να υπάρχει η όσο το δυνατόν ευρύτερη κοινωνική ανταπόκριση, γιατί αν υπάρχει ευρύτερη κοινωνική αποδοχή, αυτό διευκολύνει και τις συνεργασίες και τις συνέργειες παρακάτω, για να φέρουμε στον τόπο αυτά που πραγματικά επιζητούμε».

Σχολιάζοντας παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης δεν επιδιώκει να έχει τις απόψεις και τις θέσεις των κομμάτων, ο κ. Καρογιάν σημείωσε ότι, «αν κρίνω από τη σημερινή μας συνάντηση 2,5 ωρών και πλέον – και για αυτό το λόγο θα συνεχιστεί και αυτή η συζήτηση- εγώ τουλάχιστον έχω την αίσθηση ότι είχε ευήκοον ους σε ότι αφορά προτάσεις, εισηγήσεις, και σε πολύ βάθος συζήτησης κάποιων πτυχών. Η αίσθηση που τουλάχιστον εγώ έχω αποκομίσει, είναι ότι τον ενδιαφέρει να έχει τις απόψεις και την γνώμη των πολιτικών κομμάτων. Από εκεί και πέρα, το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, το κάθε κόμμα θα τα αξιολογήσει, θα τα σταθμίσει και τη δεδομένη στιγμή –σε ότι αφορά εμάς- θα πάρει εκείνες τις αποφάσεις, που υπό τις περιστάσεις κρίνει ότι είναι καλύτερο για τον τόπο και το λαό μας. Χωρίς παρωπίδες, χωρίς ιδεοληψίες και χωρίς να επαναλαμβάνουμε λογικές που στο παρελθόν έχουν αποβεί επιζήμιες για την χώρα μας και για την κοινωνία».

Δειτε Επισης

«Αναγκαίο συστατικό για την Κυβέρνησή μου ο ΔΗΣΥ»-Πώς σχολίασε τις εξελίξεις ο Χριστοδουλίδης
Σε όλους ανήκει αυτή η μεγάλη νίκη!
Τόσα θα πάρουν φεύγοντας Πρόεδρος και υπουργοί-Η σύνταξη και τα φιλοδωρήματα
Η προσωπική επαφή και το κοινωνικό ρεύμα κέρδισαν τους κομματικούς μηχανισμούς
Τα κόμματα πιέζουν, ο Χριστοδουλίδης αντιστέκεται-Στο κόκκινο οι διεργασίες
Προσκάλεσε το Χριστοδουλίδη να επισκεφτεί την Πολωνία ο ομόλογός του
Συγκινημένος στην Πάφο ο Χριστοδουλίδης-«Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι»
Έστειλε επιστολή στο Χριστοδουλίδη ο Μπορέλ-Εξέφρασε ετοιμότητα για επανέναρξη συνομιλιών
Πριν από την 1η Μαρτίου η συνάντηση Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Ερσίν Τατάρ
Ικανοποιημένος ο Μητσοτάκης για την ένταξη Χριστοδουλίδη στο ΕΛΚ