Ρίχνει το βάρος στις επαφές και θέτει βάσεις για συνεργασίες ο Χριστοδουλίδης

Στις επαφές με τα κόμματα και τα οργανωμένα σύνολα ρίχνει αυτό το διάστημα το βάρος ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Αφενός για να διερευνηθούν τα περιθώρια συνεργασίας και να προχωρήσει στην επίτευξη συμφωνιών και αφετέρου για να καταγράψει θέσεις, απόψεις και προτάσεις και να προβεί σε ουσιαστικό διάλογο επί ζητημάτων που απασχολούν συγκεκριμένες δημογραφικές και επαγγελματικές ομάδες.

Αν και αρκετές από τις συναντήσεις που είχαν προγραμματιστεί για αυτή την εβδομάδα ακυρώθηκαν εξαιτίας του πένθους για τον θάνατο της Ζέτας Αιμιλιανίδου και θα προγραμματιστούν εκ νέου, πρόλαβαν να γίνουν δύο σημαντικά ραντεβού μεταξύ του υποψηφίου και της ομάδας του και δύο πολιτικών δυνάμεων. Τόσο η επαφή με το Κίνημα Οικολόγων όσο και με το ΔΗΚΟ ολοκληρώθηκαν με θετικό πρόσημο, ενώ, ειδικά στην περίπτωση του ΔΗΚΟ, φαίνεται να τέθηκαν βάσεις που να επιτρέπουν τη σύναψη συνεργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε ανάλυση θέσεων και ανταλλαγή απόψεων που καταδεικνύουν την ύπαρξη κοινού εδάφους, με τις δύο πλευρές να φεύγουν από τη συνάντηση ικανοποιημένες, κάτι που φάνηκε και από τις δημόσιες δηλώσεις που ακολούθησαν.

Ένα ζήτημα που εκκρεμεί και αναμένεται να συζητηθεί πιο εντατικά το επόμενο διάστημα είναι ο ρόλος που θα διαδραματίζει το ΔΗΚΟ στην προεκλογική του υποψηφίου. Ο κ. Χριστοδουλίδης θέλει να διατηρήσει το ανεξάρτητο της υποψηφιότητάς του, καθώς θεωρεί ότι συμβάλλει ουσιαστικά στην πολυσυλλεκτικότητα που παρουσιάζει και δεν επιθυμεί η συνεργασία του με πολιτικές δυνάμεις να μετατραπεί σε συνταύτιση με αυτές, αφαιρώντας του ένα συγκριτικό πλεονέκτημα. Την ίδια στιγμή, βεβαίως, το ΔΗΚΟ αλλά και τα άλλα κόμματα που πιθανόν να συνεργαστούν μαζί του, προφανώς και θέλουν η υποψηφιότητα που θα υποστηρίξουν να αντιμετωπίζεται και ως δική τους υποψηφιότητα. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να αναζητηθούν οι ισορροπίες εκείνες που θα επιτρέψουν η μία κατάσταση να μην αναιρεί την άλλη.

Στο επικοινωνιακό κομμάτι ενδεχομένως αυτό να μπορεί να επιτευχθεί με την αποφυγή μεγάλης προβολής των πρωτοκλασάτων κομματικών στελεχών και αξιοποίηση λιγότερο προβεβλημένων προσώπων, σε συνδυασμό με την ομάδα του κ. Χριστοδουλίδη, εάν βεβαίως το ΔΗΚΟ είναι πρόθυμο να λειτουργήσει κατ’ αυτόν τον τρόπο. Στο οργανωτικό και στο προγραμματικό τα πράγματα είναι πιο εύκολα, καθώς τυγχάνουν χειρισμού πίσω από κλειστές πόρτες και έτσι τα κόμματα θα μπορούν να έχουν τον ρόλο που τους αναλογεί, χωρίς να επηρεάζουν την εικόνα της υποψηφιότητας.

Το τοπίο σε ό,τι αφορά τα κόμματα δεν αναμένεται πάντως να ξεκαθαρίσει αμέσως, καθώς το μεν ραντεβού με την ΕΔΕΚ περιλαμβάνεται σε αυτά που αναβλήθηκαν και θα προγραμματιστεί σε νέα ημερομηνία, η δε συνάντηση με την ΔΗΠΑ είναι καθορισμένη για τις 14 Ιουνίου. Ως εκ τούτου, ο πρώτος γύρος επαφών με τα κόμματα του Κέντρου που ακόμη δεν έχουν υποψήφιο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, ώστε να διαφανούν οι προθέσεις όλων των πλευρών.

Την ίδια στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτές οι επικοινωνίες, προχωρά η οργανωτική και η προγραμματική δουλειά στο επιτελείο Χριστοδουλίδη. Επί των προγραμματικών θέσεων εργάζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, ομάδες τεχνοκρατών, επαγγελματικών και ακαδημαϊκών που επιλέχθηκαν με βάση την εξειδίκευσή τους στις διάφορες θεματικές ενότητες και η σύνταξη προχωρά. Με την πάροδο του χρόνου, αναμένεται να ξεκινήσουν να γίνονται πιο εντατικές ενέργειες ώστε να γνωστοποιηθούν στους ψηφοφόρους οι θέσεις του κ. Χριστοδουλίδη, με την αξιοποίηση διάφορων διόδων επικοινωνίας. Υπενθυμίζεται ότι ήδη τέσσερεις θεματικοί πυλώνες έχουν ανακοινωθεί διαδικτυακά.

Στο οργανωτικό επίπεδο, η ομάδα του επιτελείου έχει στελεχωθεί σε μεγάλο βαθμό και οι διαδικασίες προχωρούν. Ο κ. Χριστοδουλίδης επενδύει πολλά στους τοπικούς πυρήνες που έχουν αναπτυχθεί υπέρ της υποψηφιότητάς του, οι οποίοι οργανώνουν τις επαφές με τον κόσμο και εκδηλώσεις υποστήριξης. Δεν έχει αποφασιστεί ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες, αν αυτό το μοτίβο θα διατηρηθεί ως έχει ή αν θα ενισχυθεί με το άνοιγμα γραφείων στις επαρχίες, αλλά οι πληροφορίες λένε πως έχει γίνει αρκετή δουλειά στον οργανωτικό τομέα σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο. Η ανταπόκριση είναι θετική, ενώ συνεχίζονται και οι εγγραφές εθελοντών μέσω της ιστοσελίδας. Η δραστηριότητα αυτή αναμένεται, βεβαίως, να κορυφωθεί με την είσοδο των κομματικών μηχανισμών στο παιγνίδι, εάν όλα πάνε καλά και τελεσφορήσουν οι προσπάθειες που καταβάλλονται για συμπόρευση με πολιτικές δυνάμεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

«Αναγκαίο συστατικό για την Κυβέρνησή μου ο ΔΗΣΥ»-Πώς σχολίασε τις εξελίξεις ο Χριστοδουλίδης
Σε όλους ανήκει αυτή η μεγάλη νίκη!
Τόσα θα πάρουν φεύγοντας Πρόεδρος και υπουργοί-Η σύνταξη και τα φιλοδωρήματα
Η προσωπική επαφή και το κοινωνικό ρεύμα κέρδισαν τους κομματικούς μηχανισμούς
Τα κόμματα πιέζουν, ο Χριστοδουλίδης αντιστέκεται-Στο κόκκινο οι διεργασίες
Προσκάλεσε το Χριστοδουλίδη να επισκεφτεί την Πολωνία ο ομόλογός του
Συγκινημένος στην Πάφο ο Χριστοδουλίδης-«Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι»
Έστειλε επιστολή στο Χριστοδουλίδη ο Μπορέλ-Εξέφρασε ετοιμότητα για επανέναρξη συνομιλιών
Πριν από την 1η Μαρτίου η συνάντηση Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Ερσίν Τατάρ
Ικανοποιημένος ο Μητσοτάκης για την ένταξη Χριστοδουλίδη στο ΕΛΚ