Ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για τις αποφάσεις του ΔΗΚΟ για τις Προεδρικές

Καθοριστικές αναμένεται να είναι οι επόμενες δύο εβδομάδες για το ΔΗΚΟ, σε ό,τι αφορά τις Προεδρικές Εκλογές, καθώς, με μία σειρά από συνεδρίες, τα συλλογικά όργανα του κόμματος θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις, θέτοντας το σε τροχιά εκλογών.

Αρχή θα κάνει η Γραμματεία του κόμματος αυτή την εβδομάδα, η οποία θα αξιολογήσει τις επαφές που έγιναν με τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Δευτέρα υπήρξε επίσημη συνάντηση της Γραμματείας με τον υποψήφιο, η οποία, ωστόσο, λειτούργησε ως επιστέγασμα των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων που πραγματοποιούνταν το προηγούμενο διάστημα, φέρνοντας τις δύο πλευρές πολύ κοντά. Οι εκπρόσωποι του ΔΗΚΟ φαίνεται να ικανοποιήθηκαν από τα όσα ο υποψήφιος τους ανέλυσε και επιβεβαιώθηκε ότι υπάρχει έδαφος για συνεργασία, παρόλο που δεν έχουν συζητηθεί λεπτομερώς τα πάντα. Μάλιστα, ο πρόεδρος του κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος, δήλωσε μετά τη συνάντηση πως ο κ. Χριστοδουλίδης έχει τα χαρακτηριστικά του προσώπου που θέλουμε να είναι Πρόεδρος της χώρας τα επόμενα πέντε χρόνια, καταδεικνύοντας και δημόσια τον προσανατολισμό του κόμματος.

Υπενθυμίζεται ότι εντός του ΔΗΚΟ αναπτύσσεται τάση υπέρ της υποστήριξης της υποψηφιότητας του κ. Χριστοδουλίδη εδώ και κάποιους μήνες, η οποία ενισχύθηκε μετά το ναυάγιο της προσπάθειας με το ΑΚΕΛ. Η τάση αυτή αντανακλάται και στη βάση, καθώς στις δημοσκοπήσεις διαφαίνεται μια ξεκάθαρη πρόθεση υπέρ του τέως ΥΠΕΞ ανάμεσα στους ΔΗΚΟϊκούς.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, υπάρχει και μία μερίδα στελεχών που αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο υποστήριξης του κ. Χριστοδουλίδη με σκεπτικισμό, επειδή αρνείται να πάρει αποστάσεις από τον ΔΗΣΥ και τη διακυβέρνηση Αναστασιάδη και είτε προτιμούν άλλες επιλογές, είτε μια καθαρή, ΔΗΚΟϊκή πρόταση, μέσω της αυτόνομης καθόδου, κάτι που αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι όταν συνεδριάσει το Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος στις 22 του μήνα. Ο ίδιος ο Νικόλας Παπαδόπουλος, όμως, δεν φαίνεται να επιθυμεί να είναι υποψήφιος σε αυτές τις εκλογές και προκρίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, σε προσωπικό επίπεδο την υποστήριξη του Νίκου Χριστοδουλίδη.

Δεδομένων, ωστόσο, των αντιδράσεων που αναπτύσσονται εντός του κόμματος, στη συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου αναμένεται να γίνει πολλή συζήτηση μέχρι να καταλήξουν στην εισήγηση που θα προωθήσουν προς την Κεντρική Επιτροπή, η οποία θα συνεδριάσει στις 26 του μήνα, λαμβάνοντας μέσω ψηφοφορίας την τελική απόφαση. Σημειώνεται, πάντως, πως αν και η Κεντρική Επιτροπή έχει το δικαίωμα να βάλει κι άλλες προτάσεις στο τραπέζι, εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο, εφόσον καταλήξει σε εισήγηση το Εκτελεστικό. Τις προθέσεις των μελών της Κεντρικής Επιτροπής βολιδοσκοπεί αυτές τις μέρες ο ίδιος ο πρόεδρος, ο οποίος συναντάται μαζί τους σε επαρχιακό επίπεδο, ενημερώνοντας για τις διαβουλεύσεις με τον υποψήφιο και ανταλλάσσοντας απόψεις. Η εικόνα αναμένεται να ξεκαθαρίσει πλήρως μετά τη συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου, στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.  

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως πως, παρά το καλό κλίμα και την σύμπτωση απόψεων που φαίνεται να υπήρξε σε ό,τι αφορά το πλαίσιο θέσεων, συνεχίζουν να εκκρεμούν ζητήματα ανάμεσα στις δύο πλευρές, τα οποία θα πρέπει να επιλυθούν πριν από την εφαρμογή της μεταξύ τους συμφωνίας ή στα πρώτα στάδια της συνεργασίας τους. Δεδομένου ότι το πρόγραμμα του κ. Χριστοδουλίδη δεν έχει ολοκληρωθεί, το ΔΗΚΟ θα πρέπει να μελετήσει υφιστάμενες θέσεις και να εισηγηθεί αλλαγές, εάν διαφωνεί σε επί μέρους ζητήματα, αλλά και να συμβάλει στη συνδιαμόρφωση άλλων θεματικών ενοτήτων, εμβολιάζοντας με δικές του προτάσεις το προεκλογικό πρόγραμμα.

Πέραν των προγραμματικών, όμως, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει και ο ρόλος που θα έχει το κόμμα στην εκστρατεία σε οργανωτικό και επικοινωνιακό επίπεδο. Ιδιαίτερα στο τελευταίο ενδέχεται να υπάρξουν διαφωνίες, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, η πλευρά του κ. Χριστοδουλίδη επιθυμεί να είναι προσεκτική, ώστε να μην συνταυτιστεί ο υποψήφιος με το ΔΗΚΟ σε βαθμό που να χαθεί το ανεξάρτητο στοιχείο της υποψηφιότητάς του. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, το ΔΗΚΟ είναι που διαθέτει τα έμπειρα στελέχη που μπορούν να διαχειριστούν δύσκολα πάνελ, ενώ προφανώς και θέλει να έχει εμφανή παρουσία στο πλαίσιο της εκστρατείας του υποψηφίου που υποστηρίζει. Όλα αυτά αναμένεται να τεθούν επί τάπητος το επόμενο διάστημα, ώστε να βρεθούν εγκαίρως λύσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Δειτε Επισης

«Αναγκαίο συστατικό για την Κυβέρνησή μου ο ΔΗΣΥ»-Πώς σχολίασε τις εξελίξεις ο Χριστοδουλίδης
Σε όλους ανήκει αυτή η μεγάλη νίκη!
Τόσα θα πάρουν φεύγοντας Πρόεδρος και υπουργοί-Η σύνταξη και τα φιλοδωρήματα
Η προσωπική επαφή και το κοινωνικό ρεύμα κέρδισαν τους κομματικούς μηχανισμούς
Τα κόμματα πιέζουν, ο Χριστοδουλίδης αντιστέκεται-Στο κόκκινο οι διεργασίες
Προσκάλεσε το Χριστοδουλίδη να επισκεφτεί την Πολωνία ο ομόλογός του
Συγκινημένος στην Πάφο ο Χριστοδουλίδης-«Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι»
Έστειλε επιστολή στο Χριστοδουλίδη ο Μπορέλ-Εξέφρασε ετοιμότητα για επανέναρξη συνομιλιών
Πριν από την 1η Μαρτίου η συνάντηση Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Ερσίν Τατάρ
Ικανοποιημένος ο Μητσοτάκης για την ένταξη Χριστοδουλίδη στο ΕΛΚ