Τρεις επιλογές έχει ανοιχτές η ΔΗΠΑ-Μελετά προγράμματα χωρίς βιασύνη

Σε αξιολόγηση του τοπίου που διαμορφώνεται στις Προεδρικές Εκλογές προέβη αυτή την εβδομάδα το Πολιτικό Συμβούλιο της Δημοκρατικής Παράταξης-Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, αναλύοντας τα δεδομένα και αποφασίζοντας τα μετέπειτα βήματα που θα κάνει το κόμμα. Όπως και τα υπόλοιπα κόμματα του Κέντρου, η ΔΗΠΑ δεν έχει ακόμη αποφασίσει ποιον υποψήφιο θα υποστηρίξει στις εκλογές και, αυτό που εξάγεται από τη συζήτηση είναι ότι συνεχίζει να διαθέτει τρεις επιλογές.

Η επίσημη ανακοίνωση του κόμματος κάνει λόγο για δημιουργική ανταλλαγή απόψεων. «Ήταν κοινή η κατάληξη και απόφαση πως οποιαδήποτε συνεργασία της παράταξης σε σχέση με τις Προεδρικές Εκλογές θα πρέπει να δομηθεί στη βάση πολιτικών συγκλίσεων και ενός συγκεκριμένου οράματος για την Κύπρο της νέας εποχής. Μιας στρατηγικής που θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις επιτυχούς μετάβασης σε ένα νέο πρότυπο διακυβέρνησης και μιας συλλογικής πορείας προς ένα καλύτερο, δημιουργικότερο και δικαιότερο μέλλον», αναφέρεται περαιτέρω.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας έγινε εκτενής ανάλυση των δεδομένων όπως έχουν διαμορφωθεί αλλά και του ρόλου που θα πρέπει η ΔΗΠΑ να έχει σε αυτές τις εκλογές. Με βάση την ανάγνωση του σκηνικού, διαπιστώθηκε ότι η παράταξη έχει την πολυτέλεια να κάνει υπομονή και να μην προβεί σε βεβιασμένες κινήσεις, έτσι ώστε να έχει τον χρόνο να επεξεργαστεί τις θέσεις και τις προτάσεις των τριών βασικών υποψηφίων και να αποφασίσει στη βάση πραγματικών προγραμματικών συγκλίσεων.

Το ενδεχόμενο της αυτόνομης καθόδου έχει αποκλειστεί, όμως δεν έχει αποκλειστεί κανένας υποψήφιος. Αν και το προηγούμενο διάστημα ακούγονταν από τη ΔΗΠΑ κυρίως φωνές υπέρ του Νίκου Χριστοδουλίδη και του Αβέρωφ Νεοφύτου, επί τάπητος βρίσκεται και η υποψηφιότητα Ανδρέα Μαυρογιάννη, αφού το κόμμα διατηρεί γέφυρες επικοινωνίας με όλες τις πλευρές και δεν βρίσκεται σε ευθεία σύγκρουση με καμιά πολιτική δύναμη. Ως εκ τούτου, παρουσιάζεται πρόθυμο να ακούσει και να αξιολογήσει τα προγράμματα και των τριών υποψηφίων. Μάλιστα, πηγές από την παράταξη αναφέρουν πως μάλλον είναι ίσες οι πιθανότητες υποστήριξης οποιουδήποτε από τους τρεις και η τελική απόφαση θα κριθεί από τις προτάσεις που θα παρουσιαστούν και από τις θέσεις της ΔΗΠΑ που θα είναι πρόθυμοι να υιοθετήσουν, παρά την προτίμηση που φαίνεται να καταγράφεται για τον Νίκο Χριστοδουλίδη στις δημοσκοπήσεις.

Το επόμενο διάστημα ο Μάριος Καρογιάν θα πραγματοποιήσει νέες επαφές (ήδη είναι προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Νίκο Χριστοδουλίδη την Τρίτη), θα ακούσει και θα αξιολογήσει και ακολούθως θα μεταφέρει τις συζητήσεις εκ νέου στα συλλογικά όργανα για να γίνει αξιολόγηση. Ταυτόχρονα, θα παρακολουθούνται οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά τον τρόπο που θα κινηθούν τα υπόλοιπα κόμματα, καθώς θα πρέπει να ζυγιστεί η πιθανή συγκατοίκηση της ΔΗΠΑ σε μία ευρύτερη συνεργασία. Η απόφαση θα ληφθεί όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, με ψυχραιμία και χωρίς βιασύνη.

Σημειώνεται ότι, πριν γίνει η συζήτηση για τα επόμενα βήματα, είχε προηγηθεί η ανάλυση της πορείας της πρότασης του προέδρου της ΔΗΠΑ για την επίτευξη κυβέρνησης εθνικής ενότητας ή κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής, που τελικά δεν βρήκε αντίκρισμα στις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Ο Μάριος Καρογιάν εξήγησε στα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου πώς κύλησαν αυτές οι συζητήσεις, με ποιους ήρθε πιο κοντά, ποιες δυναμικές και σενάρια διαμορφώθηκαν και πού σκάλωσε τελικά η διαδικασία, έτσι ώστε τα στελέχη του κόμματος να έχουν σφαιρική εικόνα για το πώς τελικά ναυάγησε η προσπάθεια αλλά και τι παρακαταθήκες άφησε για το μέλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

«Αναγκαίο συστατικό για την Κυβέρνησή μου ο ΔΗΣΥ»-Πώς σχολίασε τις εξελίξεις ο Χριστοδουλίδης
Σε όλους ανήκει αυτή η μεγάλη νίκη!
Τόσα θα πάρουν φεύγοντας Πρόεδρος και υπουργοί-Η σύνταξη και τα φιλοδωρήματα
Η προσωπική επαφή και το κοινωνικό ρεύμα κέρδισαν τους κομματικούς μηχανισμούς
Τα κόμματα πιέζουν, ο Χριστοδουλίδης αντιστέκεται-Στο κόκκινο οι διεργασίες
Προσκάλεσε το Χριστοδουλίδη να επισκεφτεί την Πολωνία ο ομόλογός του
Συγκινημένος στην Πάφο ο Χριστοδουλίδης-«Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι»
Έστειλε επιστολή στο Χριστοδουλίδη ο Μπορέλ-Εξέφρασε ετοιμότητα για επανέναρξη συνομιλιών
Πριν από την 1η Μαρτίου η συνάντηση Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Ερσίν Τατάρ
Ικανοποιημένος ο Μητσοτάκης για την ένταξη Χριστοδουλίδη στο ΕΛΚ