Με αέρα και κόκκινες γραμμές μπαίνει στον διάλογο με το Κέντρο ο Χριστοδουλίδης

Από πλεονεκτική θέση και έχοντας αέρα σιγουριάς που πηγάζει μέσα από το ποσοστό αποδοχής της υποψηφιότητάς του από τη βάση των κομμάτων του Κέντρου, ο Νίκος Χριστοδουλίδης εγκαινιάζει ουσιαστικά, έναν νέο κεφάλαιο της πορείας του προς τις Προεδρικές Εκλογές του 2023, ξεκινώντας τις επίσημες συναντήσεις με τις ηγεσίες των κομμάτων που μέχρι σήμερα δεν κατέληξαν σε κάποια υποψηφιότητα.

Πρεμιέρα θα κάνει στις τέσσερις το απόγευμα στη συνάντηση με την ηγεσία του Κινήματος Οικολόγων ενώ το πολύαναμενόμενο ραντεβού με το μεγαλύτερο κόμμα του Κέντρου, το ΔΗΚΟ, θα πραγματοποιηθεί στις πέντε το απόγευμα. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης προσέρχεται σε αυτές τις συναντήσεις, έτοιμος να παρουσιάσει ενώπιον των συνομιλητών του ένα γενικό πλαίσιο αρχών που διέπουν την υποψηφιότητα του, ενώ θα εκφράσει την ετοιμότητα του για να απαντήσει και στις ερωτήσεις και τους προβληματισμούς των συνομιλητών του για οποιοδήποτε ζήτημα.

Ήδη έχει φροντίσει ώστε να ξεκαθαρίσει τη φόρμουλα μέσα από την οποία βλέπει οποιαδήποτε μορφή συνεργασίας με τα κόμματα, την ίδια ώρα που επίσης έχει στείλει το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση πως οι προγραμματικές του θέσεις, είναι ευθύνη του ιδίου και της ομάδας τεχνοκρατών, επιστημόνων και επαγγελματιών που έχει αναλάβει την προετοιμασία τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το τοπίο των Προεδρικών, οι εκκρεμότητες και η παράταση του προεκλογικού

Συμπερασματικά ο Νίκος Χριστοδουλίδης, κάθεται στο τραπέζι του διαλόγου με τα κόμματα του Κέντρου, έχοντας ήδη θέσει από πριν το πλαίσιο και τα όρια που θα διέπουν μια τέτοια συνεργασία και που ξεκινούν από την προεκλογική περίοδο και φτάνουν μέχρι και τα μέλη του Υπουργικού του, σε περίπτωση που εκλεγεί στο ύπατο αξίωμα.

Πάντως το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει η συνάντηση με τον Νικόλα Παπαδόπουλο και τα υπόλοιπα μέλη της Γραμματείας του ΔΗΚΟ, με το οποίο ο Νίκος Χριστοδουλίδης, βρίσκεται πολύ πιο κοντά, απ΄ ότι με τους Οικολόγους. Εξάλλου εντός του Δημοκρατικού Κόμματος, υπάρχει καταγεγραμμένη μια ισχυρή τάση για στήριξη του Νίκου Χριστοδουλίδη που περιλαμβάνει, όχι μόνο τη βάση αλλά και στελέχη που ανήκουν στη σημερινή ηγεσία. Το ζήτημα ωστόσο, είναι να διασκεδαστούν μέσα από τον απευθείας διάλογο που εγκαινιάζεται σήμερα, οι ανησυχίες εκείνης της μερίδας, που αφορούν το κυβερνητικό παρελθόν του κ. Χριστοδουλίδη, τη φύση της συνεργασίας και γενικότερα την ταύτιση και τον ρόλο του ΔΗΚΟ με έναν υποψήφιο που δεν αρνείται πως είναι Συναγερμικός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στα βαθιά περνούν ΔΗΚΟ και Χριστοδουλίδης αλλά όχι χωρίς αντιδράσεις

Το σίγουρο είναι πως αμφότερες οι πλευρές γνωρίζουν πολύ καλά τις κόκκινες γραμμές της άλλης και εμφανίζονται έντονες να εμπλακούν σε μια προσπάθεια συνεργασίας με ορίζοντα τις Προεδρικές, η οποία αφενός με βάση τις δημοσκοπήσεις καταγράφει πολύ ενθαρρυντικά στοιχεία τη δεδομένη στιγμή και αφετέρου αργά ή γρήγορα θα δοκιμαστεί έτσι ώστε να διαφανεί εάν θα στηθεί σε στέρεες βάσεις.

Πάντως αυτό που αφήνει να νοηθεί ο Νίκος Χριστοδουλίδης, είναι πως ο ίδιος αφού εγκαινιάσει αυτό τον κύκλο επαφών σήμερα, θα συνεχίσει τον διάλογο με την κοινωνία των πολιτών, η οποία ξεκίνησε από την ημέρα που αποχώρησε από το Υπουργείο Εξωτερικών και είχε ως αποτέλεσμα τη διαμόρφωση των βασικών πυλώνων του προγράμματος του.

Όπως σημειώνει με κάθε ευκαιρία, οι πυλώνες αυτού του προγράμματος, δεν πρόκειται να μεταβληθούν ή να αλλοιωθούν, μετά τον δεύτερο γύρο του διαλόγου που εγκαινιάζεται σήμερα, παρά μόνο να εμβολιασθούν με προτάσεις ή σκέψεις που θα ακούσει. Όπως σημειώνουν πρόσωπα από το επιτελείο του Νίκου Χριστοδουλίδη, το πρόγραμμα θα έχει ως βασικό στόχο να αντικατοπτρίζει τις προσδοκίες των πολιτών. Σε ότι αφορά τις όποιες διαφωνίες καταγράφονται σε βασικές αρχές με τα κόμματα του Κέντρου, όπως για παράδειγμα η μορφή λύσης του Κυπριακού, ή επιμέρους ζητήματα όπως το πλαίσιο Γκουτέρες, η απάντηση που δίδεται από το επιτελείο Χριστοδουλίδη, είναι με ερώτηση: «Πώς δηλαδή το ΔΗΚΟ μπορούσε να συνομιλήσει με το ΑΚΕΛ, με το οποίο έχουν καταγραφεί σωρεία διαφωνιών για το Κυπριακό, αλλά όχι ο ίδιος με το ΔΗΚΟ;».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Φοβάται ο Νίκος το θεριό και το θεριό τον Νίκο-Πού πάει το φλερτ με το Κέντρο

Η σημερινή ημέρα, θα είναι η πρώτη του νέου κύκλου επαφών του Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος θα έχει διάρκεια μέχρι και τον Ιούλιο. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, το πλήρες πρόγραμμα της υποψηφιότητας του θα είναι έτοιμο εντός του Φθινοπώρου, την ώρα που τις επόμενες εβδομάδες, αναμένεται να ξεκαθαρίσει εάν θα έχει και αν ναι από ποια κόμματα, το χρίσμα και τη στήριξη τους.

Υπενθυμίζεται πως για το επόμενο διάστημα έχουν κλειδώσει συναντήσεις με το ΔΗΚΟ, τους Οικολόγους, την ΕΔΕΚ και το Κίνημα Αλληλεγγύης, ενώ εκκρεμεί η συνάντηση με τη ΔΗΠΑ-Συνεργασία.  Επιπλέον αυτή την εβδομάδα ο Νίκος Χριστοδουλίδης, θα έχει συνάντηση σήμερα το μεσημέρι με την ΟΕΛΜΕΚ, αύριο με την ΟΣΑΚ και την Πέμπτη με την ηγεσία της ΣΕΚ και της ΕΔΕΚ. Την ερχόμενη εβδομάδα το πρόγραμμα του περιλαμβάνει συναντήσεις με την ΕΤΥΚ, το ΚΕΒΕ και την ΔΕΟΚ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Δειτε Επισης

Φαίδωνος: Σύντομα ολοκληρώνονται οι έξυπνες στάσεις επιβίβασης
«Πρέπει να σκληρύνει» έγραφε ο πατέρας που κακοποίησε τον 6χρονο γιο του σε διάδρομο γυμναστηρίου
Συνεχίζεται η παράδοση με τη συνάντηση Επιταφίων στην Πάφο
Άρχισαν να γράφουν οι κάμερες που τοποθετήθηκαν στα δυο σημεία του Στροβόλου
Κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ για 40 μέρες εξετάζει η Χαμάς
Κίρμπι: Σε μερικές μέρες ανοίγει το τεχνητό λιμάνι στη Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια από Κύπρο
Η συγκλονιστική ιστορία μιας ατρόμητης κοπέλας που σκότωσε πάνω από 100 ναζί με μια πανέξυπνη τεχνική
Η EΣΚ ενώνει τη φωνή της με τη  Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων-Καλεί το Ισραήλ να αφήσει τον Τύπο να εισέλθει στη Γάζα
«Βήμα για σοβαρή αντιμετώπιση βίας κατά γυναικών η νέα Οδηγία»-Όσα υποστηρίζουν Κύπριοι Ευρωβουλευτές
Φωτιές, πέτρες και μολότοφ έξω από το Παπαδόπουλος-Απάντησαν με χρήση δακρυγόνων οι ΜΜΑΔίτες