Ιστορίες πολιτικής φαντασίας-Ο Αβέρωφ, ο Ανδρέας κι ο Νίκος συζητούν το Κυπριακό

Στα social media ήδη φαντάστηκαν πολλοί εκδοχές αυτού του σεναρίου. Εμείς θα γράψουμε μία. Έχουν πλησιάσει οι εκλογές και έχει πια ξεκαθαρίσει πως η κούρσα είναι για τρεις. Αβέρωφ Νεοφύτου, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Νίκος Χριστοδουλίδης κάθονται σε ένα πάνελ. Θέμα συζήτησης το Κυπριακό. Τρεις υποψήφιοι προσπαθούν να διαφοροποιηθούν επαρκώς ο ένας από τον άλλον χωρίς να αυτοακυρωθούν. Κι είναι όλα πολύ αμήχανα…

Το Κυπριακό, εδώ και πολύ καιρό, δεν βρίσκεται στα ψηλά της ημερήσιας διάταξης. Η απουσία ουσιαστικών συνομιλιών τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με την κορύφωση της τουρκικής αδιαλλαξίας αλλά και της εκτίμησης του διεθνούς παράγοντα ότι δεν μπορεί να υπάρξει κάποια πρόοδος πριν από τις τουρκικές εκλογές τον Ιούνιο του 2023, εκ των πραγμάτων το εκτόπισαν. Δεν παύει, ωστόσο, να είναι ένα ζήτημα εθνικό και υπαρξιακό και, ως τέτοιο, δεν μπορεί να απουσιάζει από τις συζητήσεις για τις Προεδρικές Εκλογές.  

Το πιο σημαντικό διαχρονικά θέμα του τόπου τίθεται επί τάπητος στο debate μεταξύ των τριών και θα πρέπει το παρελθόν τους να εξισορροπήσει με το παρόν τους και με το μέλλον που οραματίζονται.  

Αμιγώς κομματική υποψηφιότητα είναι μόνο αυτή του Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος είναι ο πρόεδρος του κόμματος του απερχόμενου Προέδρου, που κυβερνά τον τόπο και χειρίζεται το Κυπριακό εδώ και μια δεκαετία. Και που μπορεί κατά καιρούς να διαφοροποιείτο –κυρίως στο παρασκήνιο- αλλά, από τη στιγμή που η υποψηφιότητά του παρουσιάζεται ως φυσική συνέχεια της διακυβέρνησης Αναστασιάδη, δεν μπορεί παρά να υπεραμυνθεί των χειρισμών του στο Κυπριακό, αλλιώς θα συνταυτιστεί με την κριτική της αντιπολίτευσης.

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης κατέρχεται ως υποψήφιος με την στήριξη του ΑΚΕΛ. Και όσο κι αν το κόμμα φροντίζει να υπενθυμίζει πως, σε προσωπικό επίπεδο, είχε κατά καιρούς τις διαφωνίες του με τις προσεγγίσεις του Νίκου Αναστασιάδη στο Κυπριακό, δεν παύει να ήταν ο στενότερος του συνεργάτης στο ζήτημα αυτό σχεδόν για μια δεκαετία. Διακρίνεται στα πλάνα από τις συνομιλίες που πέφτουν στην οθόνη, έχοντας πρωταγωνιστικό ρόλο. Και προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα σε εκείνα που ο ίδιος έκανε και το ΑΚΕΛ επέκρινε με σφοδρότητα.

Την τριάδα συμπληρώνει ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Ο ανεξάρτητος υποψήφιος, που κατέρχεται με την υποστήριξη κάποιων δυνάμεων του Κέντρου. Ο Υπουργός Εξωτερικών του Νίκου Αναστασιάδη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος του Νίκου Αναστασιάδη. Ο άνθρωπος που συμβούλευε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για χρόνια κι από όλους του τους Υπουργούς είχε ενδεχομένως την εντονότερη άποψη στο Κυπριακό. Που τώρα πρέπει να διαφοροποιηθεί από τους άλλους δύο, χωρίς να επιτίθεται στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και χωρίς να επιτίθεται στις κεντρώες δυνάμεις που τον επέκριναν για πολύ διαφορετικούς λόγους από ό,τι το ΑΚΕΛ.

Όλο αυτό είναι πολύ άβολο. Ακόμη κι αυτά που κατά καιρούς διαφωνούσαν θέλει μαεστρία για να τα πουν χωρίς να αυτοαναιρεθούν. Κι όταν μιλούν για την στρατηγική της επόμενης μέρας, θα πρέπει να εξηγούν γιατί δεν ήταν και η στρατηγική της προηγούμενης, δεδομένου ότι ήταν σε θέση να επηρεάσουν τις προσεγγίσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, ως πρόσωπα του κοντινού του περιβάλλοντος.

Ο Νίκος Αναστασιάδης είναι ο πρωταγωνιστής της συζήτησης, χωρίς να συμμετέχει σε αυτήν και χωρίς να είναι υποψήφιος. Παρακολουθεί το αμήχανο debate ανθρώπων που είχε δίπλα του, έστω κι αν η σχέση του με τον καθένα είχε διαφορετική δυναμική. Ίσως με περισσότερο ενδιαφέρον από τον μέσο πολίτη, που ενδεχομένως να προτιμά να παρακολουθήσει μια ιστορία επιστημονικής φαντασίας παρά μια ιστορία πολιτικής φαντασίας… 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Δίωξη για κακούργημα στον Κωνσταντίνο Φλώρο για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή
Τήρηση διεθνούς δικαίου ζητά η Αννίτα με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας Αρμενίων
Πρόεδρος: Η αντιμετώπιση προκλήσεων στην ενέργεια ο μεγάλος στόχος για ανταγωνιστικότητα οικονομίας
Σε φωτοβολίδα αποδίδει τα αίτια φωτιάς στη Λεμεσό η Παναγιώτου-«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη της Υπ. Μεταλλείων»
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Σε επιφυλακή οι δυνάμεις πυρόσβεσης στη Λεμεσό-Ψάχνουν το τι πήγε λάθος με την καταστροφή φωτοβολίδων
Η Κύπρος μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν με Ερντογάν και Στάινμαϊερ
Υποβάλλονται την Πέμπτη οι υποψηφιότητες για Δημοτικές Εκλογές και ΕΟΑ
Διέταξε έρευνα για την πυρκαγιά η Παναγιώτου-Πιθανή αιτία η καταστροφή φωτοβολίδων
Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων