Το τοπίο των Προεδρικών, οι εκκρεμότητες και η παράταση του προεκλογικού

Παρόλο που το τοπίο των Προεδρικών Εκλογών έχει, σε μεγάλο βαθμό, ξεκαθαρίσει τον Μάιο, καθώς πλέον γνωρίζουμε τους τρεις βασικούς υποψηφίους, που θα διεκδικήσουν είσοδο στον δεύτερο γύρο, στην πραγματικότητα παραμένει ακόμη μία… θολούρα, η οποία δεν επιτρέπει την πλήρη ανάπτυξη του προεκλογικού: Τα κόμματα του Κέντρου δεν έλαβαν τις αποφάσεις τους αναφορικά με το πρόσωπο που θα υποστηρίξουν στις εκλογές.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι περισσότερα από τα μισά κοινοβουλευτικά κόμματα δεν είναι ακόμη σε θέση να τρέξουν προεκλογική εκστρατεία. Ολοκληρωμένες είναι οι διαδικασίες στον ΔΗΣΥ, στον οποίο επικυρώθηκε από τον Μάρτη η υποψηφιότητα Αβέρωφ Νεοφύτου. Στο ΑΚΕΛ η απόφαση για υποστήριξη του Ανδρέα Μαυρογιάννη βρίσκεται στο τελικό της στάδιο, καθώς θα ληφθεί στο Συνέδριο της 5ης Ιουνίου, ενώ ολοκληρώνονται και οι διαδικασίες επικύρωσης της υποψηφιότητας Χρίστου Χρίστου στο ΕΛΑΜ.

ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ και Οικολόγοι αναμένεται να λάβουν τις αποφάσεις τους το καλοκαίρι. Στις περιπτώσεις, δε, κάποιων πολιτικών δυνάμεων με πιο περίπλοκες εσωκομματικές διαδικασίες ή ζητήματα, δεν αποκλείεται αυτές να μετατεθούν και για το φθινόπωρο, με την εξέλιξη του προεκλογικού από το σημείο που όλοι βρίσκονται σε θέσεις μάχης να παίρνει κι άλλη παράταση. Υπολείπεται, βεβαίως, αρκετός χρόνος ακόμη και ενδεχομένως αυτό να είναι καλό για τα… αυτιά των πολιτών, που σε γενικές γραμμές δεν ευνοούν τις πολύ μακροσκελείς προεκλογικές εκστρατείες, ωστόσο η συντήρηση της ομίχλης στο Κέντρο δεν επιτρέπει στη μεγάλη εικόνα να ξεκαθαρίσει πλήρως, επηρεάζοντας, ενδεχομένως, τις δυναμικές των υποψηφίων.

ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ φαίνεται να βαδίζουν σε δρόμους παράλληλους, καθώς υπάρχει μεταξύ τους πρόθεση για συνεργασία στις Προεδρικές Εκλογές και τα «προγνωστικά» λένε πως θα τρέξουν την κούρσα των εκλογών πλάι-πλάι. Και στα δύο κόμματα φαίνεται πως η κυρίαρχη τάση είναι αυτή της υποστήριξης της υποψηφιότητας του Νίκου Χριστοδουλίδη, ωστόσο σε επίσημο επίπεδο, δεν έχουν ακόμη πραγματοποιηθεί διαβουλεύσεις μαζί του, κάτι που αναμένεται να γίνει το επόμενο διάστημα.

Η ΔΗΠΑ-Συνεργασία, από την πλευρά της, επιλέγει να κρατά κλειστά τα χαρτιά της, ενώ μέχρι σήμερα έριχνε όλο το βάρος των προσπαθειών στην προώθηση της πρότασής της για συγκρότηση κυβέρνησης ευρείας αποδοχής, η οποία, ωστόσο, δεν μπορεί να εφαρμοστεί, καθώς τα μεγάλα κόμματα τράβηξαν τους δικούς τους δρόμους. Ήδη ανακοινώθηκε πως θα προχωρήσει σε επαφές με υποψηφίους, με τις πληροφορίες να φέρουν το κόμμα επίσης κοντά στην υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη. Στο εσωτερικό του φαίνεται να υπάρχει και μία τάση υποστήριξης του Αβέρωφ Νεοφύτου, όμως είναι ένα ενδεχόμενο που δεν καλοβλέπει η ηγεσία, ενώ, όπως και στα άλλα δύο κόμματα, το κυρίαρχο ρεύμα είναι προς την κατεύθυνση του τέως ΥΠΕΞ.

Το πλέον μυστήριο κομμάτι του κεντρώου παζλ, ωστόσο, είναι το Κίνημα Οικολόγων, στο οποίο, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα κόμματα, δεν υπάρχει ξεκάθαρη τάση σε επίπεδο βάσης. Υπάρχει μια μερίδα που καλοβλέπει την υποψηφιότητα Αχιλλέα Δημητριάδη, μία άλλη που προτιμά τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ενώ φωνές ακούγονται και υπέρ του Ανδρέα Μαυρογιάννη, χωρίς να είναι ξεκάθαρο προς τα πού θα γύρει τελικά το κόμμα. Το κίνημα βρίσκεται σε μία διαδικασία καταγραφής προγραμματικών θέσεων για να τις αξιολογήσει και δύσκολα μπορούν να γίνουν προβλέψεις για την τελική κατεύθυνση που θα επιλέξει. Το γεγονός, δε, πως αυτή θα πρέπει να εγκριθεί από το 60%, καθιστά την λήψη απόφασης ακόμη πιο δύσκολη, από την στιγμή που, σε αυτή τουλάχιστον τη φάση, δεν υπάρχει κυρίαρχη τάση.

Κάπως έτσι, ενώ γνωρίζουμε πως οι τρεις βασικοί υποψήφιοι θα είναι ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης και ο Νίκος Χριστοδουλίδης, συνεχίζει να παραμένει ερώτημα αν αυτοί οι τρεις θα συγκεντρώσουν και την υποστήριξη όλων των κοινοβουλευτικών δυνάμεων πλην του ΕΛΑΜ ή αν θα προκύψουν εκπλήξεις. Όπως επίσης ερώτημα αποτελεί πότε θα ξεκινήσει ο προεκλογικός για όλους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Επιστολή Στεφάνου σε Κεραυνό για πράσινη φορολογία-Ζητά ξανά αναβολή της επιβολής της
Επικύρωσε το ψηφοδέλτιο για τις Ευρωεκλογές η ΔΗΠΑ-«Στοχεύουμε σε νούσιμες πολιτικές θέσεις »
Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»