Έστειλε μήνυμα αλλαγής ο Στεφάνου-«Ο Μαυρογιάννης αποτελεί νικηφόρα επιλογή»

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις δέκα το πρωί η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη του ΑΚΕΛ η οποία θα επικυρώσει την υποψηφιότητα του Ανδρέα Μαυρογιάννη για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Η συνδιάσκεψη είναι το τελευταίο στάδιο μιας μακράς διαδικασίας που ξεκίνησε πριν από περίπου ένα μήνα από το Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ και αφού διήγαγε μια πορεία με συμμετοχή της Κεντρικής Επιτροπής και των Κομματικών Ομάδων Βάσης, σήμερα αναμένεται να επικυρώσει την τελική απόφαση του κόμματος.   

Το συνέδριο το οποίο διεξάγεται υπό τον τίτλο «Αλλαγή για την Κύπρο μας», άνοιξε ο Κεντρικός Οργανωτικός του κόμματος Χάρης Καραμάνος ενώ ο Γενικός Γραμματέας, Στέφανος Στεφάνου, ανέλυσε το σκεπτικό της πρότασης για τον Ανδρέα Μαυρογιάννη προς τα μέλη του κόμματος. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δίνει το πρόσταγμα για Μαυρογιάννη η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη του ΑΚΕΛ

Η διαδικασία μέχρι σήμερα

Στην ομιλία του ο Στέφανος Στεφάνου, χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα σημαντική, διότι όπως είπε, αποτελεί την κορύφωση μιας μακράς πορείας εσωτερικού κομματικού διαλόγου με τα μέλη, τις Νέες Δυνάμεις και τους φίλους του Κόμματος, που κατέληξε στον Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Όλο το προηγούμενο διάστημα, ανέφερε στο τέλος της ομιλίας του, «εργαστήκαμε πολύ σκληρά για να πετύχουμε συνεννόηση και συνεργασία. Συζητώντας πρώτα απ’ όλα με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Για να πετύχουμε τη συνεργασία κάναμε τις υπερβάσεις μας, προτείναμε να υποστηριχθεί υποψήφιος από τον ευρύτερο αντιπολιτευτικό χώρο, ο οποίος να μπορεί να εκφράσει όλες τις δυνάμεις που προσδοκούν στην αλλαγή. Το ότι η συνεργασία σε επίπεδο ηγεσιών δεν επιτεύχθηκε δεν σημαίνει ότι εγκαταλείπουμε την προσπάθεια για τη δημιουργία μιας μεγάλης κοινωνικής συμμαχίας».

Εξήγησε παράλληλα πως, «η στήριξη ενός ανεξάρτητου και υπερκομματικού υποψηφίου ανταποκρίνεται στις ανάγκες του καιρού μας. Γιατί ένας ανεξάρτητος υποψήφιος μπορεί να γεφυρώσει διαφορές, να δημιουργήσει συγκλίσεις, να συνθέσει και να ενώσει δυνάμεις, να καλλιεργήσει το έδαφος για τις απαραίτητες υπερβάσεις. Μπορεί αποτελεσματικά να αντιμετωπίσει τη δυσπιστία και την καχυποψία με την οποία ένα μέρος της κοινωνίας αντιμετωπίζει τα κόμματα και το πολιτικό σύστημα. Μπορεί ξανά να εμπνεύσει την αισιοδοξία και τη διάθεση για δημιουργία».

Πως κατέληξαν στον Μαυρογιάννη

Από την αρχή της προσπάθειάς μας, πρόσθεσε, «για οικοδόμηση συνεργασιών, αναζητήσαμε μια ανεξάρτητη υποψηφιότητα η οποία να πληροί συγκεκριμένες προδιαγραφές. Ένα υποψήφιο ο οποίος να συμμερίζεται μαζί μας την ανάγκη για προοδευτική αλλαγή στον τόπο. Μια αλλαγή που να αρχίζει από τη λύση του Κυπριακού στη βάση της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή ορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Αλλαγή η οποία να έχει έντονο κοινωνικό πρόσημο, να θέτει στο επίκεντρο των πολιτικών, τον άνθρωπο και τις εύλογες ανάγκες του. Να εξυπηρετεί τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των πολλών και όχι των λίγων, των προνομιούχων, των ελίτ και των κατεστημένων όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια».

Αναζητήσαμε και συζητήσαμε, συνέχισε, «για έναν ανεξάρτητο υποψήφιο που αποδεδειγμένα να έχει εμπειρία διοίκησης και διακυβέρνησης. Να είναι εμβριθής γνώστης του Κυπριακού και πεπεισμένος ότι χωρίς λύση και επανένωση του τόπου ο λαός μας δεν έχει μέλλον. Να έχει γνώσεις για την εσωτερική και διεθνή πολιτική και την οικονομία. Να διαθέτει κοινωνική ευαισθησία, γιατί στον δύσκολο κόσμο που ζούμε το πρώτο που χρειάζεται να υπάρχει είναι ευαισθησία για τις ανησυχίες και τα προβλήματα του κόσμου, μεγάλο μέρος του οποίου ταλαιπωρείται από την ακρίβεια και το ράλι αύξησης των τιμών σε βασικά αγαθά».

Στη συνέχεια ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, εξήγσε πως κατέληξαν στην επιλογή του Ανδρέα Μαυρογιάννη. «Αναζητήσαμε», είπε:

-υποψήφιο με σημαντικές σχέσεις στη διεθνή πολιτική κονίστρα, για να αναστηλώσουμε το καταρρακωμένο κύρος της χώρας μας.

-υποψήφιο ο οποίος παρότι ανεξάρτητος να διαθέτει ιστορικό συνεργασίας με τις πολιτικές δυνάμεις. Υποψήφιος πάνω από τον οποίο να μην αιωρείται καμία σκιά, να είναι έντιμος και καθαρός.

- υποψήφιο ο οποίος να μπορεί με αξιοπιστία και πειστικότητα να απευθυνθεί ευρύτερα στην κοινωνία και να πετύχει τον συντονισμό των προσπαθειών, τη συστράτευση των δυνάμεων για να ανοίξουμε μια νέα σελίδα για την Κύπρο μας.

«Ακολουθώντας τις διαδικασίες μας, συζητώντας τόσο στο επίπεδο της ηγεσίας όσο και στο επίπεδο της βάσης καταλήξαμε στην πρόταση για τον Αντρέα Μαυρογιάννη. Έναν καταξιωμένο διπλωμάτη ο οποίος για χρόνια με επιτυχία υπηρετεί την Κύπρο και τον λαό μας από διάφορα σημαντικά πόστα».

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο Αντρέας Μαυρογιάννης

-πληροί τις προδιαγραφές που έχουμε θέσει.

-μπορεί να ηγηθεί και να εκφράσει την προσπάθεια για να επιτευχθεί η προοδευτική αλλαγή.

- αποτελεί νικηφόρα επιλογή.

- η χώρα μας μπορεί ξανά να πορευτεί με σιγουριά προς το μέλλον.

Το δίλημμα των εκλογών

«Είναι σημαντική γιατί εδώ δεν αποφασίζουμε για ένα πρόσωπο ή για μια εκλογική μάχη. Εδώ αποφασίζουμε για τον τόπο μας. Για μας η Κύπρος υπερβαίνει και το κόμμα και την ιδεολογία και τις όποιες προσωπικές πεποιθήσεις. Γιατί η απόφαση για την Κύπρο είναι απόφαση για το αύριο. Για τα παιδιά μας. Για τους νέους που βρίσκονται σήμερα ανάμεσά μας και δικαιωματικά απαιτούν μια πατρίδα που θα αγκαλιάσει τα όνειρά τους», πρόσθεσε.

Σημειώνοντας πως το δίλημμα των ερχόμενων είναι εάν, «θέλουμε μια Κύπρο που θα βολεύει τους σημερινούς κυβερνώντες ή μια πατρίδα γι’ αυτούς που δεν βολεύονται με τα κουτσουρεμένα όνειρα», εξήγσε πως το ΑΚΕΛ, ξεκίνησε τις εσωκομματικές διαδικασίες έχοντας αυτό κατά νου. «Στο ΑΚΕΛ είμαστε υπερήφανοι για τις δημοκρατικές διαδικασίες που ακολουθούμε. Διαδικασίες που συνδυάζουν τον διάλογο με την αξιολόγηση όλων των δεδομένων γύρω από τις Προεδρικές Εκλογές και τη σύνθεση διαφορετικών απόψεων. Είναι μέσα από αυτή τη συντεταγμένη διαδικασία που τα κομματικά μέλη έχουν λόγο και ρόλο και συμμετέχουν στη λήψη απόφασης».

Δίνοντας το σύνθημα για την επόμενη ημέρα, τόνισε πως, «θα ριχθούμε όλοι στη δύσκολη μάχη των Προεδρικών Εκλογών. Γιατί για εμάς οι Εκλογές δεν έχουν να κάνουν με κομματικούς υπολογισμούς και προσωπικές ατζέντες. Δεν έχουν να κάνουν με την κατανομή υπουργικών και θεσμικών θώκων ούτε και με λάφυρα της εξουσίας. Για εμάς αυτά δεν μετρούν. Δεν τα υπολογίζουμε. Για εμάς αυτό που μετρά, το μοναδικό κριτήριο και έγνοια μας είναι πώς θα εξυπηρετήσουμε καλύτερα την πατρίδα μας και τους ανθρώπους της. Πώς ο λαός μας θα συνεχίσει να ζει και να δημιουργεί σ’ αυτό το υπέροχο νησί».

«Για προοδευτική αλλαγή»

«Η προοδευτική αλλαγή», πρόσθεσε, «δεν είναι ένα κενό σύνθημα άνευ περιεχομένου. Η προοδευτική αλλαγή εμπεριέχει το όραμα και τις προκλήσεις της νέας εποχής που είναι δύσκολη, αντιφατική, απαιτητική. Εμπεριέχει το σχέδιο δράσης που είναι συγκεκριμένο και στοχευμένο. Τα παχιά λόγια, τα μεγάλα συνθήματα και τα ανέξοδα «δεσμεύομαι» δεν βγάζουν πουθενά. Ζούμε αυτή την κατάσταση εδώ και δέκα σχεδόν χρόνια. Είναι γι’ αυτό που πρέπει να τα αφήσουμε και θα τα αφήσουμε πίσω μας.

Μπορούμε να πετύχουμε την προοδευτική αλλαγή ενεργοποιώντας όλες τις δυνάμεις της χώρας μας κι όλα τα ταλέντα του λαού μας.

Δίνοντας το στίγμα της προσέγγισης του ΑΚΕΛ για να καταλήξει στην επιλογή του Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο Στέφανος Στεφάνου σημέιωσε πως σε σχέση με το Κυπριακό, «η προοδευτική αλλαγή έχει στον πυρήνα της την προώθηση της λύσης του Κυπριακού. Μια λύση η οποία να τερματίζει την τουρκική κατοχή, να απαλλάσσει από τα διχοτομικά συρματοπλέγματα και να επανενώνει τον τόπο και τον λαό μας, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.

Και πρόσθεσε: «Πολλοί διερωτώνται: μα είναι δυνατόν με μια τόσο προκλητική και επιθετική Τουρκία απέναντί μας να λύσουμε το Κυπριακό; Απαντούμε: αν δεν κινηθούμε εμείς, αν δεν αναλάβουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για να δημιουργήσουμε δυναμική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν αξιοποιώντας το κεκτημένο που δημιουργήθηκε μέσα από πολύχρονες διαπραγματεύσεις, κανένας άλλος δεν πρόκειται να κινηθεί εκ μέρους μας».

«Η Κύπρος βρίσκεται δυστυχώς στα πρόθυρα της οριστικής διχοτόμησης. Εμείς, δεν συμβιβαζόμαστε και δεν αποδεχόμαστε τη διχοτόμηση. Θα συνεχίσουμε να την αντιπαλεύουμε αγωνιζόμενοι για τη λύση του εθνικού μας προβλήματος», υπέδειξε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Για την Οικονομία ο κ. Στεφάνου εξήγησε πως η προοδευτική αλλαγή περιλαμβάνει τη διαμόρφωση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου, το οποίο θα διασφαλίζει σταθερότητα και βιωσιμότητα στην οικονομία του τόπου και θα παράγει ποιοτικές θέσεις εργασίας.

Ρίχνοντας τα πυρά του ενάντιος της Πινδάρου και του Προεδρικού, είπε πως πρόκειται, για «ενα μοντέλο που οριστικά και αμετάκλητα εγκαταλείπει τις πολιτικές της αρπαχτής και του πρόσκαιρου κέρδους, οι οποίες στην περίοδο της διακυβέρνησης του ΔΗΣΥ έγιναν επίσημη και επαναλαμβανόμενη πρακτική. Επενδύει στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας και στους παραδοσιακούς τομείς που απέδειξαν τη σημαντικότητά τους μέσα στο πέρασμα των χρόνων. Πρωτίστως, στηρίζει τη μικρομεσαία επιχείρηση, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας.  Την ίδια ώρα, ενσωματώνει και αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες, την έρευνα και την καινοτομία δημιουργώντας νέους τομείς οικονομικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας. Το νέο μοντέλο προωθεί την πράσινη και την κυκλική οικονομία.

Αναφερόμενος στον πυλώνα του κοινωνικού κράτους, σημείωσε πως, η προοδευτική αλλαγή περιλαμβάνει την ενίσχυση και την αναβάθμιση του κοινωνικού κράτους ώστε αυτό να μπορεί να καλύπτει με επάρκεια και ποιότητα τις βασικές ανάγκες της κοινωνίας. «Να μπορεί να αντιμετωπίζει αποφασιστικά την κοινωνική ανισότητα και όχι να την ανατροφοδοτεί και να την ενισχύει, όπως γίνεται τώρα. Στοχεύουμε στη δημιουργία ενός κοινωνικού κράτους που να διασφαλίζει αξιοπρέπεια στους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, στις ευάλωτες ομάδες, τους πρόσφυγες, τους παθόντες, τη νέα γενιά η οποία πρέπει να στηρίζεται στην απόκτηση οικογένειας και στέγης που είναι σήμερα άπιαστο όνειρο».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ αναφέρθηκε και στα εργασιακά, σημειώνοντας πως, η προοδευτική αλλαγή προωθεί ρυθμίσεις που βάζουν φραγμό στα φαινόμενα της φτηνής και χωρίς δικαιώματα εργασίας και στις αρρύθμιστες μορφές εργασίας. Θεσμικά διασφαλίζει την εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων, κατοχυρώνει αξιοπρεπείς μισθούς και βασικά δικαιώματα.

Για την υγεία ο κ. Στεφάνου, υπέδειξε πως η προοδευτική αλλαγή προωθεί και στηρίζει τη δημόσια Υγεία η οποία πρέπει να παρέχεται καθολικά, ισότιμα και ποιοτικά από το ΓεΣΥ. «Το ΓεΣΥ», είπε, «αποτελεί μεγάλη κοινωνική κατάκτηση. Πρέπει να προστατευτεί από την υπόσκαψη και ταυτόχρονα να βελτιωθεί, να καλυφθούν οι ελλείψεις και οι αδυναμίες του χωρίς να αλλάζει η φιλοσοφία, ο χαρακτήρας και η αρχιτεκτονική του. Η προοδευτική αλλαγή στηρίζει και αναβαθμίζει τα δημόσια νοσηλευτήρια ως τη ραχοκοκαλιά του ΓΕΣΥ».

Για την Παιδεία, δήλωσε πως στόχος της προοδευτικής αλλαγής, αποτελεί η ύπαρξη σύγχρονης, δημοκρατικής και ανθρώπινης Παιδείας η οποία να κάνει τα παιδιά μας ευτυχισμένα, να χαίρονται τη ζωή και να έχουν θέληση να δημιουργήσουν. Μια παιδεία η οποία δεν θα φορτώνει τα παιδιά μας με άγχος και πίεση, θύματα ενός εξετασιοκεντρικού συστήματος και της παραπαιδείας.

Η προοδευτική αλλαγή, για το κράτος δικαίου, είπε, «περιλαμβάνει την αναστήλωση του για προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των πολιτικών ελευθεριών, την ίση μεταχείριση των πολιτών χωρίς διακρίσεις, την απρόσκοπτη πρόσβαση στη δικαιοσύνη, το σεβασμό στους ανεξάρτητους θεσμούς και την ανεξαρτησία τους από πολιτικές παρεμβάσεις».

Και πρόσθεσε: «Η προοδευτική αλλαγή αποφασιστικά και χωρίς κανένα συμβιβασμό στέκεται απέναντι στη διαπλοκή και τη διαφθορά, η οποία επί των ημερών της διακυβέρνησης του Συναγερμού έχει πραγματικά απογειωθεί».

Σημαντικό στοιχείο, συνέχισε, «και επιδίωξη της αλλαγής είναι αποκατάσταση της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας μας η οποία έχει καταρρακωθεί εξαιτίας της πολιτικής των χρυσών διαβατηρίων, αλλά και της εξαπάτησης των ευρωπαϊκών θεσμών από μέρους των κυβερνώντων. Δεν ανεχόμαστε η Κύπρος να διασύρεται σε πρωτοσέλιδα και κύριες ειδήσεις διεθνών μέσων ενημέρωσης. Πρέπει να τελειώνουμε με αυτό το κατάντημα στο οποίο μας οδήγησαν οι συμπεριφορές των κυβερνώντων».

Ο κ. Στεφάνου, αναφέρθηκε και στο περιβάλλον, εξηγώντας πως, «η προοδευτική αλλαγή περιλαμβάνει την προστασία και την ανάπτυξη του περιβάλλοντος. Για να γίνει αυτό είναι ανάγκη να τερματιστούν οι πολιτικές που θυσιάζουν το περιβάλλον στο βωμό των μεγάλων συμφερόντων, των άναρχων και άνευ σχεδιασμού αναπτύξεων. Προτεραιότητα είναι η προστασία των φυσικών πόρων από την άναρχη ανάπτυξη».

Τα προβλήματα, συνέχισε, « είναι πολλά. Ακόμα περισσότερες είναι οι προκλήσεις ενώπιον της χώρας μας. Το έργο είναι πολύ δύσκολο. Έτσι κι αλλιώς οι τοπικές και οι διεθνείς συνθήκες είναι δύσκολες. Η ανάγκη για αλλαγή προκύπτει από παντού. Εμείς έχουμε το όραμα, έχουμε και τη θέληση να βγάλουμε τη χώρα από το τέλμα και να φέρουμε την πραγματική αλλαγή. Και τονίζω το «πραγματική» καθώς στις προεδρικές εκλογές δεν αντιπαρατίθενται μόνο πρόσωπα. Το αληθινό διακύβευμα αφορά στις πολιτικές. Από τη μια στοιχίζονται αυτοί που επιθυμούν τη συνέχιση της διακυβέρνησης Αναστασιάδη – Δημοκρατικού Συναγερμού. Από την άλλη στοιχιζόμαστε όσοι επιθυμούμε να γυρίσει επιτέλους ο τόπος σελίδα».

Σύμφωνα με το πρόγραμμα μετά την ομιλία του Στέφανου Στεφάνου, στις 10 και 45, ξεκίνησε η συζήτηση μεταξύ των συμμετεχόντων, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τη μια το μεσημέρι, όταν και θα ανοίξουν οι κάλπες, όπου θα τοποθετηθούν τα μέλη για την επιλογή του Ανδρέα Μαυρογιάννη. Οι κάλπες θα παραμείνουν ανοικτές μέχρι τη μια και σαρανταπέντε. Μετά από μισάωρο διάλειμμα θα γίνει η ανακοίνωση των στοιχείων και των αποτελεσμάτων από την Εφορευτική Επιτροπή του Συνεδρίου. Οι εργασίες της Συνδιάσκεψης θα κλείσουν στις 2 και 25 το μεσημέρι με ομιλία του Στέφανου Στεφάνου. 

Δειτε Επισης

LIVE: Έστειλε μήνυμα για αλλαγή ο Αρμεύτης, μίλησε για «καθαρές δουλειές» ο Νικολαΐδης στη Λεμεσό
Υποβάλλονται οι υποψηφιότητες για δημοτικές εκλογές και ΕΟΑ
ΗΠΑ για τον ανθρωπιστικό διάδρομο-«Σε ετοιμότητα τα σκάφη να ξεκινήσουν όταν δοθεί η εντολή»
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος μέσω της Κύπρου βοήθησε, αλλά δεν αρκεί για την παράδοση μέσω ξηράς
Δημοσκόπηση IMR: Προβάδισμα Γιάννη Αρμεύτη στον Δήμο Λεμεσού
Κάνει αρχή στο Βερολίνο, ανιχνεύει θέσεις και προθέσεις πριν επιστρέψει στην Κύπρο η Ολγκίν
Τήρηση διεθνούς δικαίου ζητά η Αννίτα με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας Αρμενίων
Πρόεδρος: Η αντιμετώπιση προκλήσεων στην ενέργεια ο μεγάλος στόχος για ανταγωνιστικότητα οικονομίας
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Η Κύπρος μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν με Ερντογάν και Στάινμαϊερ