Με στόχο την ισχυρή εντολή δίνει μάχες σε δύο μέτωπα ο Χριστοδουλίδης

Με στόχο να τελειώσει τις Προεδρικές Εκλογές όπως τις άρχισε, διατηρώντας δηλαδή το προβάδισμά του, τρέχει τα τελευταία μέτρα της κούρσας ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Μια ξεκάθαρη εκλογική νίκη στον πρώτο γύρο ενισχύει τη θέση του στον δεύτερο και ο υποψήφιος εργάζεται όχι απλώς για να περάσει αλλά για να κόψει πρώτος το νήμα και να αναδειχθεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας.  

Παρά την αξιοσημείωτη πολυσυλλεκτικότητα του κ. Χριστοδουλίδη, ο οποίος εδώ και μήνες αποτελεί προτίμηση για ψηφοφόρους προερχόμενους από όλο το εύρος του πολιτικού χάρτη,  είναι ξεκάθαρο ότι δύο είναι οι κύριες δεξαμενές από τις οποίες μπορεί να αντλήσει αρκετές ψήφους, ώστε να κερδίσει τις εκλογές. Η μία είναι οι ψηφοφόροι των κομμάτων του Κέντρου και η άλλη η εκλογική βάση του ΔΗΣΥ.

Είναι καλά γνωστό πως ο υποψήφιος είχε καταφέρει να κερδίσει τους ψηφοφόρους του Κέντρου πριν να κερδίσει τις ηγεσίες των κομμάτων τους, καθώς, όπως εξελίχθηκαν τα γεγονότα, φάνηκε πως σε μεγάλο βαθμό η απόφαση για υποστήριξή του ήταν απότοκο των τάσεων που αναπτύσσονταν στις εκλογικές βάσεις του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ και της ΔΗΠΑ. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, το γεγονός πως τα κόμματα δεν είχαν ιδιαίτερα ενεργό εμπλοκή στην προεκλογική του εκστρατεία, ενδεχομένως να μην συντήρησε πλήρως τη δυναμική που είχε αναπτυχθεί σε αυτές τις ομάδες ψηφοφόρων, και στις μέρες που απομένουν μέχρι τις εκλογές θα πρέπει διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συσπείρωση των κομμάτων του Κέντρου.

Από τις δημοσκοπήσεις προκύπτει ότι ιδιαίτερα το ΔΗΚΟ συσπειρώνει αρκετά καλά, αλλά στην ΕΔΕΚ και τη ΔΗΠΑ παρουσιάζονται κάποιες διακυμάνσεις. Θα πρέπει, βέβαια, να επισημανθεί πως τα δείγματα που βρίσκουν οι δημοσκόποι από τα κόμματα αυτά είναι μικρότερα, ωστόσο ενδεχομένως να υπάρχει περιθώριο για περισσότερη δουλειά στην τελική ευθεία των εκλογών, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη υποστήριξη από τις εκλογικές δεξαμενές του Κέντρου.

Την ίδια στιγμή, το προβάδισμα του Νίκου Χριστοδουλίδη ανέκαθεν ήταν διασυνδεδεμένο με τη διείσδυση που είχε τους ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να διατηρήσει όσο το δυνατόν περισσότερη υποστήριξη σε αυτή την ομάδα, δεδομένων και των πιέσεων που δέχεται η βάση από την ηγεσία του κόμματος για να συνταχθεί με την επίσημη γραμμή υπέρ του Αβέρωφ Νεοφύτου. Είναι κατανοητό πως όσο θα συσπειρώνει ο ΔΗΣΥ στην αντίστροφη μέτρηση των εκλογών, ενδέχεται να υπάρχουν απώλειες από την πλευρά του κ. Χριστοδουλίδη κι αυτές θα πρέπει να περιοριστούν όσο το δυνατόν περισσότερο. Ωστόσο δεν φαίνεται να υπάρχει μεγάλη ανησυχία γι’ αυτό, καθώς είναι ξεκάθαρο πως ο τέως ΥΠΕΞ του Νίκου Αναστασιάδη συνεχίζει να διατηρεί ισχυρές συμπάθειες στον κόσμο του ΔΗΣΥ, παρά την έντονη πολεμική που εξαπολύει εναντίον του η παράταξη, ενώ αντλεί ψήφους και από δυσαρεστημένους Συναγερμικούς. Θα πρέπει, ωστόσο, αυτές οι τάσεις να μετουσιωθούν σε ψήφο στην κάλπη και γίνεται αρκετή δουλειά προς αυτή την κατεύθυνση.    

Για την τήρηση των ισορροπιών μεταξύ των δύο αυτών μετώπων -αλλά και των συμπαθειών που διαθέτει στο εκλογικό σώμα ευρύτερα- αναμένεται πως θα συνεχίσουν στην πρώτη γραμμή να βρίσκονται λιγότερο χρωματισμένα πρόσωπα του επιτελείου του, ενώ ταυτόχρονα θα ενταθεί η δουλειά που γίνεται παρασκηνιακά από τις πολιτικές δυνάμεις που υποστηρίζουν τον υποψήφιο στοχευμένα προς τα δικά τους ακροατήρια.

Ένας άλλος κίνδυνος που θα μπορούσε να βάλει εμπόδια στον αγώνα του Νίκου Χριστοδουλίδη για την πρώτη θέση και θέλει οπωσδήποτε να τον αποφύγει είναι να χαθούν κάποιες ψήφοι στον πρώτο γύρο, με το σκεπτικό πως αυτοί οι πολίτες θα τον υποστηρίξουν στον δεύτερο γύρο. Παρόμοια φαινόμενα είχαν παρατηρηθεί και στο παρελθόν όταν υποψήφιοι παρουσίαζαν διαχρονικό προβάδισμα, καθώς άτομα που είχαν πρόθεση να τους υποστηρίξουν για εκλογή στον δεύτερο γύρο, την πρώτη Κυριακή έκαναν άλλες επιλογές ή απείχαν. Όπως τονίζει το περιβάλλον του κ. Χριστοδουλίδη, ο υποψήφιος δεν θέλει να υπάρξει ούτε και μία χαμένη ψήφος, γι’ αυτό και αναμένεται να ενταθούν οι εκκλήσεις του προς τον κόσμο να προσέλθει στις κάλπες και να του δώσει τη μεγαλύτερη δυνατή εντολή.

Προς ευόδωση των στόχων του, ο κ. Χριστοδουλίδης φροντίζει σε κάθε δημόσια εμφάνισή του να παρουσιάζει τον καλύτερο του εαυτό. Να αποφεύγει τις συγκρούσεις, τους αχρείαστους καβγάδες και τα λάθη και να παρουσιάζεται μετρημένος. Προτάσσει ως ατού του την πολυσυλλεκτικότητα, στη βάση της οποίας επιδιώκει να συγκροτήσει μία κυβέρνηση ευρείας αποδοχής εάν εκλεγεί, ενώ ταυτόχρονα φροντίζει να αποτείνεται σε ειδικά κοινά, όταν το κρίνει αναγκαίο.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης έχει βρει από την αρχή της προεκλογικής εκστρατείας την φόρμουλα επικοινωνίας με τον κόσμο, που βασίζεται στη φυσική του παρουσία σε κάθε γωνιά της Κύπρου και στις προσωπικές συνομιλίες. Και από την στιγμή που θεωρεί πως αυτός είναι ο δρόμος που τον οδηγεί στον λόφο του Προεδρικού, θα παραμείνει πιστός στην πορεία του. Έτσι έχει ένα πυκνό πρόγραμμα επαφών και συναντήσεων, με στόχο να βρεθεί κοντά σε όσο περισσότερο κόσμο μπορεί. Διοργανώνονται, επίσης, τις επόμενες ημέρες οι επαρχιακές του εκδηλώσεις, κορύφωση των οποίων θα αποτελέσει η παγκύπρια εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα στις 29 Ιανουαρίου. Πρόκειται για ένα προεκλογικό event που αναμένεται να του προσδώσει δυναμική και μαζικότητα τα τελευταία εικοσιτετράωρα πριν από το ραντεβού με την κάλπη και να του προσφέρει την ευκαιρία να στείλει ξεκάθαρα μηνύματα νίκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών