Άναψε φωτιές η κρατική χορηγία-Καταστάσεις, διευκρινίσεις και προκλήσεις

Φωτιές στο προεκλογικό σκηνικό έβαλε η συζήτηση που άνοιξε ο ανεξάρτητος υποψήφιος Γιώργος Κολοκασίδης στο διακαναλικό debate, αναφορικά με τη χορηγία στα κόμματα.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως επεσήμανε ο Γενικός Ελεγκτής με ανάρτησή του κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας, «με τροποποίηση του νόμου στο τέλος του 2021, η κρατική χρηματοδότηση προς τα κόμματα είναι μία και αδιαίρετη, ενώ πριν είχε δύο σκέλη (τακτική χρηματοδότηση συν χορηγία για κάλυψη εκλογικών δαπανών όταν υπήρχαν εκλογές)». Ως εκ τούτου, πλέον η χρηματοδότηση προς τα κόμματα είναι ενιαία και δεν υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ των τακτικών και των προεκλογικών εξόδων. Σημειώνεται ότι κ. Κολοκασίδης έχει κινηθεί νομικά για το θέμα, θεωρώντας ότι αποκλείονται από την χορηγία οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι κομματικές χορηγίες για εκλογές, τα νέα κόμματα και τα προσωπικά αφηγήματα

Στον απόηχο της μεγάλης συζήτησης που έγινε, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο οποίος είναι ανεξάρτητος υποψήφιος αλλά υποστηρίζεται από το ΑΚΕΛ, αποφάσισε να δώσει στη δημοσιότητα κατάσταση των εσόδων και εξόδων του, η οποία δεν είναι αναλυτική, αλλά καταδεικνύει το ύψος των χρημάτων που προήλθε από το κόμμα της Αριστεράς. Στο πλαίσιο της διαφάνειας, κάλεσε και τους υπόλοιπους υποψηφίους να πράξουν το ίδιο, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρξει ανταπόκριση.  

Σύμφωνα με την κατάσταση του κ. Μαυρογιάννη, μέχρι τις 11 Ιανουαρίου του 2023, είχε εισφορές ύψους 510,000 ευρώ από το ΑΚΕΛ και 268,940 ευρώ από άλλες πηγές. Δαπάνησε 531,901 ευρώ σε έξοδα οργάνωσης και επικοινωνίας, 132,422 ευρώ σε διοικητικά και άλλα έξοδα και 94,123 ευρώ σε ενοίκια. Ως εκ τούτου, το συνολικό ποσό των εσόδων ανέρχεται σε 778.940 ευρώ και των εξόδων σε 758,446.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κατάσταση εσόδων-εξόδων έδωσε στη δημοσιότητα ο Μαυρογιάννης-Πρόκληση για τους άλλους

Αν και κανένας άλλος δεν έχει μέχρι στιγμής προβεί σε αντίστοιχη δημοσιοποίηση, ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ, με δύο πολύ όμοιες ανακοινώσεις, επιβεβαίωσαν αφενός το αδιαίρετο της χορηγίας που δίνεται προς τα κόμματα και αφετέρου τη δήλωση του Νίκου Χριστοδουλίδη στο debate ότι δεν του παραχώρησαν οποιοδήποτε ποσό. Το ΔΗΚΟ ανέφερε ότι δεν έλαβε οποιαδήποτε έκτακτη ή πρόσθετη χορηγία και το μέχρι το 2026, όπως και όλα τα κόμματα, λαμβάνει την ίδια χορηγία, ανεξαρτήτως αν γίνονται εκλογές ή όχι. «Οτιδήποτε άλλο λέγεται απλά συνιστά άγνοια της σχετικής νομοθεσίας. Επιβεβαιώνουμε τέλος, την αναφορά του ανεξάρτητου υποψήφιου Νίκου Χριστοδουλίδη, ότι δεν έλαβε οποιαδήποτε χρήματα από το Δημοκρατικό Κόμμα», τόνισε το κόμμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διευκρινίζει για χορηγία το ΔΗΚΟ-«Ούτε λάβαμε από το κράτος, ούτε δώσαμε στον Χριστοδουλίδη»

Η ΔΗΠΑ, από πλευράς της, σημείωσε ότι στην χορηγία που λαμβάνει δεν συμπεριλαμβάνεται οποιαδήποτε πρόσθετη ή έκτακτη χορηγία για τις Προεδρικές Εκλογές και επανέλαβε πως η χορηγία θα είναι η ίδια μέχρι τη λήξη της παρούσας κοινοβουλευτικής θητείας. Επιβεβαίωσε, ταυτόχρονα, ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης δεν έλαβε οποιοδήποτε ποσό από την παράταξη.  «Οποιεσδήποτε άλλες αναφορές είτε σχετίζονται με άγνοια της κείμενης νομοθεσίας είτε αφορούν συνειδητή διαστρέβλωση της αλήθειας για καθαρά προεκλογικούς σκοπούς», τόνισε η παράταξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξεκαθάρισε και η ΔΗΠΑ για τη χορηγία-«Δεν έλαβε οποιοδήποτε ποσό από εμάς ο Χριστοδουλίδης»

Διευκρινίσεις είχε δώσει νωρίτερα και το Κίνημα Οικολόγων, για το οποίο έγινε αναφορά κατά τη διάρκεια του debate, αφού στο πλαίσιο της ενιαίας χορηγίας, λαμβάνει χρήματα χωρίς να έχει υποψήφιο στις Προεδρικές Εκλογές. Σε ανακοίνωση του ανέφερε πως δεν έχει τύχει ειδικής χορηγίας και ούτε λαμβάνει ξεχωριστό ποσό για τις Προεδρικές Εκλογές, καθώς τα έξοδα ενσωματώνονται στην κρατική χορηγία. Σημείωσε ότι «στην πράξη αυτό συνέβαινε από το 2018, με πρωτοβουλία του προέδρου του ΔΗΣΥ». Ως εκ τούτου, υπογράμμισαν οι Οικολόγοι, «δεν προκύπτει θέμα διασπάθισης δημοσίου χρήματος ή επιστροφής οποιουδήποτε ποσού, γιατί η κρατική χορηγία στα πολιτικά κόμματα δεν ξεχωρίζει σε εκλογική ή τακτική, όπως διατείνονται κάποιοι προεδρικοί υποψήφιοι». Οι Οικολόγοι κατήγγειλαν το γεγονός πως στο debate συμμετείχαν άτομα που συμμετείχαν επίσης στη λήψη αυτών των αποφάσεων και το απέκρυψαν, κατηγορώντας τους για λαϊκισμό και δημαγωγία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επιτίθενται σε Αβέρωφ, δηλώνουν δικαιωμένοι που δεν επέλεξαν κανένα υποψήφιο οι Οικολόγοι

«Δεν λογοδοτούν σε κανέναν»

Στο μεταξύ, ο Γιώργος Κολοκασίδης επανήλθε, επαναλαμβάνοντας ότι η ενσωμάτωση της έκτακτης χορηγίας στην ετήσια χορηγία, σημαίνει πως τα κόμματα έλαβαν χορηγία και για τις Προεδρικές Εκλογές και οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι, χωρίς καμιά αιτιολόγηση και χωρίς κανένα κριτήριο, δικαιούνται… τίποτα. «Είναι ξεκάθαρο ότι η κομματοκρατία έκοψε και έραψε το νόμο για τις χορηγίες των Προεδρικών Εκλογών στα μέτρα της χωρίς να λογοδοτεί σε κανένα και χωρίς να λογαριάζει κανένα. Διαχειρίζονται το δημόσιο χρήμα με τρόπο απαράδεκτο και αντιδημοκρατικό, αν όχι παράνομο και αντισυνταγματικό», τόνισε ο κ. Κολοκασίδης.

«Η ουσία είναι ότι τα κόμματα κρατούν στα χέρια τους την προεκλογική χορηγία και μπορούν να υπαγορεύσουν στον κάθε υποψήφιο της επιλογής τους, τους όρους υπό τους οποίους θα τον στηρίξουν. Και αν η προεκλογική χορηγία για τις προεδρικές εκλογές περνά μέσα από τον έλεγχο των κομμάτων τότε δεν έχουμε ανεξάρτητο πρόεδρο αλλά ένα εξάρτημα του φαύλου κομματικού συστήματος. Αυτό και αν είναι η στρέβλωση της Δημοκρατίας», υπέδειξε.

«Είναι ξεκάθαρο για κάθε πολίτη ότι αυτή η συμφωνία διαμοιρασμού της κρατικής χορηγίας προκαλεί στρέβλωση στη λειτουργία της Δημοκρατίας, συνιστά άνιση μεταχείριση και περιορίζει την ελευθερία του λόγου των ανεξάρτητων, μη κομματικά υποστηριζόμενων υποψηφίων. Το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι συρρικνώνεται επικίνδυνα στη βάση μιας κομματοκεντρικής αντίληψης των πραγμάτων», υπογράμμισε ο ανεξάρτητος υποψήφιος.

Το συμπέρασμα του Γιώργου Κολοκασίδη είναι ότι η κυπριακή πολιτεία, κατά παράβαση κάθε αρχής δικαίου, πριμοδοτεί κατ’ ουσίαν τους κομματικούς υποψήφιους εις βάρος των μη κομματικών ανεξάρτητων υποψηφίων, γιατί έτσι αποφάσισαν τα κόμματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επανήλθε με έντονο ύφος ο Κολοκασίδης-«Η κομματοκρατία έκοψε κι έραψε»

Υπενθύμιση από τον Έφορο

Πάντως, εν μέσω αυτής της συζήτησης, ο Έφορος Εκλογών εξέδωσε ανακοίνωση, υπενθυμίζοντας τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από την νομοθεσία, σε ό,τι αφορά τις διαφημιστικές υπηρεσίες σε υποψήφιους προέδρους. Βάσει του Νόμου, οι φορείς που προσφέρουν υπηρεσίες, αποστέλλουν στον Γενικό Ελεγκτή συγκεντρωτικές καταστάσεις για τις υπηρεσίες που προσέφεραν σε κάθε υποψήφιο ή για λογαριασμό του, εντός ενός μηνός από την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών. Ο Γενικός Έφορος Εκλογών κάλεσε τους φορείς αυτούς όπως ενεργήσουν σύμφωνα με τη διάταξη του νόμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Υποδείξεις Έφορου Εκλογών για τις διαφημίσεις υποψηφίων

Δειτε Επισης

Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
BINTEO: Τύπος πήγε σε πλυντήριο αυτοκινήτων το Cybertruck της Tesla και το μετάνιωσε
Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα
Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι