Με αισιοδοξία, προσήλωση και αύξηση συσπείρωσης τρέχει ο ΔΗΣΥ τα τελευταία μέτρα

Σε φουλ προεκλογικούς ρυθμούς και με πλήρη προσήλωση βρίσκονται ο Αβέρωφ Νεοφύτου και ο περίγυρός του, σε μία προσπάθεια να τα δώσουν όλα για όλα, ώστε ο υποψήφιος να βρεθεί στον δεύτερο γύρο των Προεδρικών Εκλογών και να επιτευχθεί ο τελικός τους στόχος, που είναι η ανάδειξή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Στο πλαίσιο αυτό, εντείνει τις δημόσιες εμφανίσεις του και τις προσωπικές του επαφές, ώστε να είναι συνεχώς παρών, κοντά στους ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ, και να τραβά τα φώτα της προσοχής. Οι επαφές αυτές, μάλιστα, δεν περιορίζονται στο κομματικό κοινό, αλλά εκτείνονται και σε κόσμο πέρα από αυτό, όπως είναι επιστήμονες και επαγγελματικές ομάδες. Το επιτελείο κάνει λόγο για κατάμεστες αίθουσες στις συγκεντρώσεις του τελευταίου διαστήματος, οι οποίες είναι ενδεικτικές της δυναμικής που αναπτύσσει ο Αβέρωφ Νεοφύτου στην τελική ευθεία των εκλογών.  

Σε συνδυασμό με τη δημόσια επικοινωνία, ο πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος κάνει κινήσεις που τον φέρνουν πιο κοντά στον κόσμο σε παγκύπρια βάση και κυρίως τους ψηφοφόρους της παράταξης, κάποιοι εκ των οποίων φαίνεται να αισθάνονταν απομονωμένοι το προηγούμενο διάστημα. Σε αυτό συμβάλλουν και οι διάφορες ενέργειες για εξύψωση του κομματικού πατριωτισμού, καθώς φαίνεται πως περισσότεροι πολίτες παρίστανται πλέον στις εκδηλώσεις και εμπλέκονται πιο ενεργά στον προεκλογικό.  

Το μήνυμα που προσπαθεί να στείλει το επιτελείο Νεοφύτου, πρώτα στο κομματικό κοινό αλλά και ευρύτερα, είναι πως «δεν παίζουμε» με το μέλλον του τόπου. Γι’ αυτό και παρουσιάζει τον υποψήφιο ως την προσωποποίηση της σταθερότητας, της συνέπειας και της συνετής πολιτικής, ο οποίος, με την ευχέρεια κινήσεων που δεν είχε η διακυβέρνηση Αναστασιάδη λόγω άλλων συγκυριών, θα κτίσει πάνω στα θεμέλια που τέθηκαν την τελευταία δεκαετία. Τονίζουν προς τον κόσμο πως δεν είναι η ώρα για ρίσκα και πειραματισμούς, τα οποία αποδίδουν στις άλλες υποψηφιότητες, διασυνδέοντας τον Ανδρέα Μαυρογιάννη με την οικονομική διαχείριση του ΑΚΕΛ και τον Νίκο Χριστοδουλίδη με το χάος που εκτιμούν ότι θα δημιουργηθεί στην πολυκομματική διακυβέρνησή του.

Αντιθέτως, «πουλούν» την εμπειρία του Αβέρωφ Νεοφύτου, τη διαχείριση δύσκολων καταστάσεων που έχει επιτύχει στο παρελθόν και το γεγονός πως έχει πίσω του τη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη του τόπου, η οποία του προσφέρει ένα καλό σημείο έναρξης για να περνά το κυβερνητικό έργο από τη Βουλή, όπως συνέβαινε και με τον Νίκο Αναστασιάδη. Η ξεκάθαρη Συναγερμική ταυτότητα, όπως το θέτουν, προστατεύει από εκπλήξεις, καθώς η πολιτική του κατεύθυνση θα είναι προβλέψιμη και συνέχεια μιας υφιστάμενης, καλά γνωστής πορείας.

Με τον οργανωτικό και τον επικοινωνιακό μηχανισμό του ΔΗΣΥ να δουλεύει υπερωρίες, θετικές, όπως τονίζουν πηγές από το κόμμα, είναι και οι ενδείξεις από το μέτωπο της συσπείρωσης, που είναι μακράν το μεγαλύτερο στοίχημα της Πινδάρου σε αυτές τις εκλογές, καθώς, όπως επισημαίνουν, όχι απλώς καταγράφεται ποσοτικά αλλά είναι κάτι που εισπράττουν έντονα το τελευταίο διάστημα. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που εκφράζεται σιγουριά για την παρουσία Αβέρωφ στον δεύτερο γύρο και μεγάλη αισιοδοξία, παρόλο που στα νούμερα των δημόσιων δημοσκοπήσεων φαίνεται πως η δεύτερη θέση παίζεται μεταξύ του προέδρου του ΔΗΣΥ και του Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Στις έρευνες που είδαν το φως της δημοσιότητας πριν από τα Χριστούγεννα διαφαινόταν πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης συνέχιζε να αντλεί ένα ποσοστό της Συναγερμικής βάσης που κινείτο μεταξύ 30% και 40%. Εάν, ωστόσο, έχει αυξηθεί η συσπείρωση του κόμματος, όπως είναι και οι εκτιμήσεις που έχουν οι ίδιοι, τότε αναμένεται το επόμενο διάστημα το ποσοστό αυτό αφενός να μειωθεί και αφετέρου να περιοριστεί σε κάποιο βαθμό το προβάδισμα που διαθέτει από την αρχή της προεκλογικής εκστρατείας ο τέως ΥΠΕΞ. Προς τον σκοπό της όσο το μεγαλύτερο δυνατής συσπείρωσης, καλούνται οι Συναγερμικοί να παραμερίσουν τις όποιες προσωπικές ατζέντες και να ενωθούν γύρω από τον πρόεδρο του κόμματος, ώστε η παράταξη να βγει από τις εκλογές πιο δυνατή και τα όποια προβλήματα προέκυψαν να τύχουν χειρισμού μετεκλογικά.

Την ίδια στιγμή, ο Αβέρωφ Νεοφύτου προσωπικά και ο ΔΗΣΥ ευρύτερα, όχι απλώς συνεχίζουν την πολεμική εναντίον του Νίκου Χριστοδουλίδη, αλλά την εντείνουν κιόλας, σε μία προσπάθεια «επαναπατρισμού» ψηφοφόρων. Σε αυτό το πλαίσιο προχώρησαν στις διαγραφές μελών που υποστήριξαν την υποψηφιότητα του τέως υπουργού της Κυβέρνησης Αναστασιάδη, στέλνοντας το μήνυμα πως ο υποψήφιος αποτελεί ξένο σώμα για τον ΔΗΣΥ, ό,τι κι αν ο ίδιος δηλώνει, και το ίδιο ισχύει και για όσους τον υποστηρίζουν. Αν και η ενέργεια αυτή δεν έτυχε θερμής υποδοχής απ’ όλους, καθώς πολλοί απογοητεύτηκαν, σημειώνοντας ότι ο ΔΗΣΥ ουδέποτε ήταν κόμμα διαγραφών και έχει άλλους τρόπους να λύνει τις διαφορές του, αυτά αφήνονται για την επόμενη μέρα και επικεντρώνονται στο σήμερα και στη μάχη που δίνουν για επικράτηση του κ. Νεοφύτου.

Στα υψηλά δώματα της Πινδάρου αλλά και στο Υπουργικό είχαν ενοχληθεί πολύ από τις αναφορές του κ. Χριστοδουλίδη στην εφημερίδα «Καθημερινή», πως μιλά με στελέχη του ΔΗΣΥ που στηρίζουν την υποψηφιότητά του και με στελέχη του ΔΗΣΥ που δεν την στηρίζουν αλλά ασπάζονται την ανάγκη την επομένη των εκλογών να υπάρχει κυβέρνηση ευρείας αποδοχής με τη συμμετοχή και του ΔΗΣΥ. Γι’ αυτό και κρίθηκε σκόπιμο να συνταχθεί η ανακοίνωση που συνυπογράφουν η ηγεσία, οι βουλευτές και οι ευρωβουλευτές του κόμματος, καθώς και οι προσκείμενοι στον ΔΗΣΥ Υπουργοί της Κυβέρνησης, στην οποία διέψευσαν τα λεγόμενα του υποψηφίου και επαναβεβαίωσαν την στήριξή τους στις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του κόμματος. Ανέφεραν πως «οι τακτικές του κ. Χριστοδουλίδη δεν συνάδουν με μια σύγχρονη πολιτική ηθική και συνιστούν προσβολή προς την καθεμιά και τον καθένα μας ξεχωριστά».

Αν και προφανώς η λέξη στέλεχος έχει πιο ευρεία έννοια από την ηγεσία και την πρώτη γραμμή, φαίνεται πως αρκετοί αισθάνθηκαν προσβεβλημένοι, όπως άλλωστε δήλωσαν, γι’ αυτό και αποφάσισαν να ξεκαθαρίσουν το θέμα μια και καλή, με την σύμφωνο γνώμη του Προέδρου της Δημοκρατίας, που φαίνεται να συνέβαλε στη σύνταξη της ανακοίνωσης. Το γεγονός, όμως, πως δεν είναι αυτονόητη σε όλους η αφοσίωσή τους στους κομματικούς στόχους προκαλεί προβληματισμό, δεδομένου ότι δεν αφήνονται αντίστοιχες υπόνοιες για υψηλόβαθμα στελέχη άλλων κομμάτων και δεν αισθάνονται την ανάγκη να διευκρινίσουν τη θέση τους. Η πρώτη γραμμή του ΔΗΣΥ έστειλε, πάντως, ισχυρό μήνυμα συμπόρευσης με την υποψηφιότητα Αβέρωφ Νεοφύτου προς τους Συναγερμικούς, σε ένα χρονικό σημείο αρκετά κοντά στις Εκλογές, αδειάζοντας τον κ. Χριστοδουλίδη.

Οι επιθέσεις προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι την τελευταία στιγμή και δεν πρόκειται να αφήνουν καμία ευκαιρία να πάει χαμένη, παρόλο που σε ορισμένες περιπτώσεις η πλευρά Νεοφύτου επαναλαμβάνεται, χωρίς  μάλιστα αντίλογο. Μια τέτοια ευκαιρία ήταν η τοποθέτηση του προέδρου του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλου, ο οποίος, όπως και οι υπόλοιποι κομματικοί αρχηγοί στο στρατόπεδο Χριστοδουλίδη, σε μεγάλο βαθμό απείχε από την προεκλογική εκστρατεία. Όταν επέλεξε να εμπλακεί, όμως, ήταν για να κάνει άνοιγμα στους ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ, λέγοντας τους πως οι επιλογές θα είναι είτε ΑΚΕΛ είτε Νίκος Χριστοδουλίδης. Αν και η Πινδάρου συχνά εμπλέκει τον κ. Παπαδόπουλο, όπως και τον κ. Σιζόπουλο, στις ρητορικές της επιθέσεις, είναι αρκετά πιο σπάνια που το κάνουν οι ίδιοι, γι’ αυτό και η ευκαιρία για τέτοιου είδους διάλογο ήταν σπάνια και προσφερόταν, κατά την ανάγνωση του κόμματος, για μια γερή αντεπίθεση.

Ο ΔΗΣΥ βγήκε μπροστά σε επίπεδο κόμματος αλλά και επιτελείου, υπενθυμίζοντας την πολύ ατυχή στιγμή με το σποτ του «Μάκη» και κατηγόρησε για υποκρισία, ενώ την επομένη επανήλθε ο αναπληρωτής πρόεδρος, Χάρης Γεωργιάδης, λέγοντας πως «ούτε οι προσβλητικές πράγματι αναφορές-καλέσματα του κ. Χριστοδουλίδη σε στελέχη δήθεν του Δημοκρατικού Συναγερμού για συμμετοχή σε δική του κυβέρνηση πείθουν, ούτε βεβαίως ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος ο οποίος μετά που για μήνες συνομιλούσε με το ΑΚΕΛ προκείμενου να τα βρουν, θυμήθηκε σήμερα να απευθυνθεί τον κόσμο του Δημοκρατικού Συναγερμού». Επανέλαβε πως το δικό τους κάλεσμα είναι να στηρίξουν την υποψηφιότητα Αβέρωφ Νεοφύτου. Κι αυτό το κάλεσμα αναμένεται να το επαναλαμβάνουν, με αυξημένη ένταση, καθημερινά μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών, όχι τόσο απευθυνόμενοι στους οπαδούς άλλων χώρων, αλλά κυρίως στη βάση του ΔΗΣΥ, καθώς η επίτευξη του στόχου περνά πρώτα και κύρια από τις δικές της ψήφους και τη συσπείρωση που θα πιάσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Στα κατεχόμενα ο Τούρκος ΥΠΑΜ-Επιθεώρησε και έδωσε οδηγίες
Η Ελλάδα αποχαιρέτησε με συγκίνηση και υπερηφάνεια την Ολυμπιακή Φλόγα
Επιστολή Αμερικάνων Βουλευτών σε Μπλίνκεν-«Απόδειξη αποτελεσματικής διεθνούς συνεργασίας η Αμάλθεια»
Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Αφήνει την κατάσβεση εσωκομματικών φωτιών για μετά τις εκλογές ο ΔΗΣΥ
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο
Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία